Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 448
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

outsi napisał(a):
Czy to znaczy, że Zosio..... ?
:shake: :-(

Moim zdaniem to co się pojawiło u Zosio, było reakcja na stres, na to co bida przeszła, jechaliśmy do niej 8 godzin, sunia była zestresowana..nie wiem...ale tutaj cieczki nie ma. Poza tym jak widać Zosio chciała jak najszybciej pozbyć się problemu...przeciez nie napisze,że suka brzydka, że na zdjęciach wydawała się ładniejsza....

Posted

A może Szarotka "pachniała" cieczką? Była w domu z dwoma sukami z cieczką, może przeszła tym zapachem. Dziwne i bardzo smutne to wszystko.
Ta sunia tyle przeszła...

Posted

trzeba bylo najpierw zapytac specjalisty, ale Zosio chyba sytuacja przerosla ...
nie chce jej oceniac

z sukami sprawy maja sie tak
czesto suki zwlaszcza te "po przejsciach" i te ktore zyly wsrod innych psow po przywiezieniu do nowego domu zachowuja sie w ten sposob. Sa bardzo podekscytowane nowa sytuacja. Bardzo chca zaznaczyc swoja obecnosc na nowym terenie, przez swoja "sucza wartosc" albo/i walke z innymi zastanymi tam psami. Boja sie byc zepchniete na sam koniec drabiny spolecznej (ten "nowy " zawsze tam laduje) natychmiast walcza by sie po niej wspiac. Ostentacyjnie zaznaczaja teren gorzej niz psy, (nerwowosc strach podniecenie) obsikujac kazdy mebel. Startuja z zebami do kazdego zwierzaka ktory sie napatoczy. Czlowiekowi wlaza na glowe. Wszystko to spowodowane jest jakby lekiem i "poczuciem malej psiej wartosci" wielka niepewnoscia co dalej bedzie, lekiem przed odrzuceniem lub zdominowaniem itd. Taka postawa ce****e suczki o delikatnej, wrazliwej psychice, nie te "przebojowe". Te delikatne, nieco strachliwe, wrazliwe, doswiadczone przez los.
Wiem co pisze, sama mam taka sunie, nawet podobna do Szarotki, i przeszlam z nia to samo co zosio, ale nie jeden dzien, tylko cale lata. Do dzis zdarza sie jej obsikiwac meble, a walki z druga suka mal nie skonczyly sie wiele razy szyciem i szpitalem.
Wytrwalam, i mowie Wam taka sunia potrzebuje szczegolnej opieki i zrozumienia. U zosio wszystko dzialo sie za szybko, i nikt nie dal jej czasu...

Posted

Dorothy...oczywiście masz rację i ja równiez uważam, że reakcja suczydła była taka przez to co stało się w jej życiu...ale historie w przypadku akurat Szarotki o jakimś sikaniu po meblach....ten psiak nie poszedł do Zosio prosto z ulicy. Zdążyłyśmy juz poznać Szarotkę...kilka dni była u Agi, troszkę u mnie....oraz w hoteliku...i każdy zauważył, że to czysta sunia. U Agi np. panikowała, bo ona nie ma żadnego psa..u mnie w domu (mam 3 psy) była spokojna..troszkę napastwoała moje sunie, ale jak się powiedziało zostaw to kładła się na dywanie jak na pierwszym zdjęciu widać i spała...sorki, ale w Szarotkę skaczącą po meblach i obsikującą je nie uwierze....Państwo z hoteliku za głowę się złapali jak opowiedziałam o powodach powrotu suni...i teraz jest w hoteliku i jest taka sama, nie ma z nią problemów...tam jest z psami również(wszystkie biegają na podwórku) i nie ma żadnych problemów.

Posted

A może ktoś jednak zdecyduje się dać Szarotce szansę? Myślę, ze to musi być dom z ogrodem, i najlepiej z innymi psami. To biedna sunia po przejściach, ale przecież jej też należy się dobry dom, gdzie ktoś wreszcie ją pokocha:shake:

Posted

Chętnie pooglądam, ale u mnie pewnie wasza regionalna nie będzie. Piękność, będziesz w TV!!! Mam nadzieję, że tu cie ktoś wypatrzy!

A dawałyście ją do telegazety?