Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pomysł na fajny bazarek dla Pszczyniaków - na najlepsze, sprawdzone przepisy na grzyby, dostarczone przez prawdziwych znawców i koneserów:) A sezon trwa :)
Jednak ani nie umiem robić bazarków, ani nie mam czasu :(

Mazowszanka
podjęłabyś się ???

• Replies 397
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Lobaria']Mam pomysł na fajny bazarek dla Pszczyniaków - na najlepsze, sprawdzone przepisy na grzyby, dostarczone przez prawdziwych znawców i koneserów:) A sezon trwa :)

Mazowszanka
podjęłabyś się ???
a ja mam jeszcze lepszy pomysł, żeby były też przetwory z grzybów, mniam:)

Posted

[quote name='asiuniab']a ja mam jeszcze lepszy pomysł, żeby były też przetwory z grzybów, mniam:)

Oczywiście, każdy dobry, sprawdzony przepis - tylko KTO zrobi bazarek???

Jest sezon na grzyby, więc sukces murowany :)

Posted

[quote name='Lobaria']Mam pomysł na fajny bazarek dla Pszczyniaków - na najlepsze, sprawdzone przepisy na grzyby, dostarczone przez prawdziwych znawców i koneserów:) A sezon trwa :)

Mazowszanka
podjęłabyś się ???

Jak mi wytłumaczysz o co chodzi. Bo można sprzedawać przepisy tak jak malagos sprzedaje przepisy na nalewki czy potrawy świąteczne.
A można też, co jest bardziej skomplikowane zrobić konkurs na przepisy.

[quote name='asiuniab']a ja mam jeszcze lepszy pomysł, żeby były też przetwory z grzybów, mniam:)

Niestety, regulamin bazarków zabrania handlowania alkoholem ( biedne dogomaniackie nalewki)
oraz grzybami.
Co prawda widziałam niedawno na bazarku marynowane grzybki, ale były ukryte w natłoku innych słoiczków.

Posted (edited)

[quote name='Mazowszanka'][quote name='Lobaria']Mam pomysł na fajny bazarek dla Pszczyniaków - na najlepsze, sprawdzone przepisy na grzyby, dostarczone przez prawdziwych znawców i koneserów:) A sezon trwa :)

Mazowszanka
podjęłabyś się ???

Jak mi wytłumaczysz o co chodzi. Bo można sprzedawać przepisy tak jak malagos sprzedaje przepisy na nalewki czy potrawy świąteczne.
A można też, co jest bardziej skomplikowane zrobić konkurs na przepisy.

Niestety, regulamin bazarków zabrania handlowania alkoholem ( biedne dogomaniackie nalewki)
oraz grzybami.
Co prawda widziałam niedawno na bazarku marynowane grzybki, ale były ukryte w natłoku innych słoiczków.

Przepisy już zbieram od moich grzybniętych. Co myślisz o tym, aby każdy / a będą naprawdę najlepsze i sprawdzone / kosztował np 5 zł?

Nie chodzi o sprzedawanie np. gotowych przetworów, ale przepisów:)

Na gotowe przetwry tez możemy sie pokusić, jak uznany grzyboznawca potwierdzi jadalność, ale to nie teraz :)

Edited by Lobaria
Posted

Mazowszanka napisał(a):
[quote name='Lobaria']

oraz grzybami.

a to nie wiedziałam, choć trochę to rozumiem, ja zawsze jadłam grzyby, które zbierał mój tato, więc byłam pewna na 100%, ale zawsze jak kupuję grzyby, to się trochę boję, ale jestem tak na nie zachłanna, że nie potrafię sobie odmówić;

ale przepisy też jakieś bym kupiła:)

Posted

[quote name='asiuniab'][quote name='Mazowszanka']
a to nie wiedziałam, choć trochę to rozumiem, ja zawsze jadłam grzyby, które zbierał mój tato, więc byłam pewna na 100%, ale zawsze jak kupuję grzyby, to się trochę boję, ale jestem tak na nie zachłanna, że nie potrafię sobie odmówić;

ale przepisy też jakieś bym kupiła:)

Na bazarku będą mniamuśne przepisy od borowików poczynając, przez smardze do np. żółciaków siarkowych, które można i zimą zbierać - dla dobra bazarku nie zamieścimy np. wspaniałego przepisu na jadalne i bardzo smaczne muchomory czerwieniejące / nie mylić z trującymi czerwonymi /.
Nikt by nie kupił. A warte są grzechu :) Sama sprawdziłam, ale zanim do gara wsadziłam - ile było ceregieli z oznaczeniem :)))) link do atlasu - są tam tez moje zdjęcia m. inn. z wiwisekcji dziada ;)

http://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=200&atlas=atlas_polskie

Posted

Dla wiadomości asiuniab - swoje pierwsze muchomory czerwieniejące pozyskałam w Parku Grabiszyńskim :)
Szóste zdjęcie w atlasie / malucha / jest właśnie z parku :)

Posted

[quote name='Lobaria']Dla wiadomości asiuniab - swoje pierwsze muchomory czerwieniejące pozyskałam w Parku Grabiszyńskim :)
Szóste zdjęcie w atlasie / malucha / jest właśnie z parku :)
ja tam widziałam tylko "psiaki"(dla nie wtajemniczonych, tato tak mówił o grzybach takich na cienkich nóżkach, co rosną na trawniku, ogólnie wiem, że nie jadalne, ale Lobaria, może ja o czym nie wiem;) )
szczerze to zazdroszczę Ci tych przygód z grzybami:)

Posted

asiuniab napisał(a):
ja tam widziałam tylko "psiaki"(dla nie wtajemniczonych, tato tak mówił o grzybach takich na cienkich nóżkach, co rosną na trawniku, ogólnie wiem, że nie jadalne, ale Lobaria, może ja o czym nie wiem;) )
szczerze to zazdroszczę Ci tych przygód z grzybami:)

Jeśli te "psiaki" rosły w kregu to były jadalne i bardzo smaczne :)

Posted

[quote name='asiuniab']tak Lobario to właśnie o tych mówiłam:)
śmieszną ma nazwę:)

Adekwatną - twardziszek, bo ma twardy trzon, niesmaczny / w przeciwieństwie do kapeluszy / i rośnie przy drogach :)

Wracając do tematu - Avilia, daj znać, jak Pszczyniaki dostaną karmę zamówioną w Krakvecie :)

Posted

[quote name='Lobaria']Adekwatną - twardziszek, bo ma twardy trzon, niesmaczny / w przeciwieństwie do kapeluszy / i rośnie przy drogach :)

Wracając do tematu - Avilia, daj znać, jak Pszczyniaki dostaną karmę zamówioną w Krakvecie :)

To "psiaki" są jadalne?!

Karmy jeszcze nie ma-czekamy.

Posted (edited)

[quote name='Avilia']To "psiaki" są jadalne?!

Karmy jeszcze nie ma-czekamy.

Jakie psiaki - to profanacja:mad::cool3::cool3:

Dostałam już parę przepisów od moich grzybniętych - chwilę mi zajęło dojście do siebie - czytając je miałam odruch psa Pawłowa i szczena parę razy mi opadła na klawiaturę, odbiła od klawiatury...
Ale fajny bazarek dla Pszczyniaków będzie :)

Edited by Lobaria
Posted

Mazowszanka napisał(a):
Wracając do twardzioszków-pychotek to mówią jeszcze panienki, przydróżki,słomki.
Oj czuję, że bazarek będzie....mocno grzybnięty :)

Oby nie jagodzianki - tak niektórzy określają te panie, stojące przy drogach;)