Lobaria Posted August 28, 2012 Author Posted August 28, 2012 Mam pomysł na fajny bazarek dla Pszczyniaków - na najlepsze, sprawdzone przepisy na grzyby, dostarczone przez prawdziwych znawców i koneserów:) A sezon trwa :) Jednak ani nie umiem robić bazarków, ani nie mam czasu :( Mazowszanka podjęłabyś się ??? Quote
asiuniab Posted August 28, 2012 Posted August 28, 2012 [quote name='Lobaria']Mam pomysł na fajny bazarek dla Pszczyniaków - na najlepsze, sprawdzone przepisy na grzyby, dostarczone przez prawdziwych znawców i koneserów:) A sezon trwa :) Jednak ani nie umiem robić bazarków, ani nie mam czasu :( Mazowszanka podjęłabyś się ??? a ja mam jeszcze lepszy pomysł, żeby były też przetwory z grzybów, mniam:) Quote
Lobaria Posted August 28, 2012 Author Posted August 28, 2012 [quote name='asiuniab']a ja mam jeszcze lepszy pomysł, żeby były też przetwory z grzybów, mniam:) Oczywiście, każdy dobry, sprawdzony przepis - tylko KTO zrobi bazarek??? Jest sezon na grzyby, więc sukces murowany :) Quote
Mazowszanka13 Posted August 28, 2012 Posted August 28, 2012 [quote name='Lobaria']Mam pomysł na fajny bazarek dla Pszczyniaków - na najlepsze, sprawdzone przepisy na grzyby, dostarczone przez prawdziwych znawców i koneserów:) A sezon trwa :) Jednak ani nie umiem robić bazarków, ani nie mam czasu :( Mazowszanka podjęłabyś się ??? Jak mi wytłumaczysz o co chodzi. Bo można sprzedawać przepisy tak jak malagos sprzedaje przepisy na nalewki czy potrawy świąteczne. A można też, co jest bardziej skomplikowane zrobić konkurs na przepisy. [quote name='asiuniab']a ja mam jeszcze lepszy pomysł, żeby były też przetwory z grzybów, mniam:) Niestety, regulamin bazarków zabrania handlowania alkoholem ( biedne dogomaniackie nalewki) oraz grzybami. Co prawda widziałam niedawno na bazarku marynowane grzybki, ale były ukryte w natłoku innych słoiczków. Quote
Lobaria Posted August 28, 2012 Author Posted August 28, 2012 (edited) [quote name='Mazowszanka'][quote name='Lobaria']Mam pomysł na fajny bazarek dla Pszczyniaków - na najlepsze, sprawdzone przepisy na grzyby, dostarczone przez prawdziwych znawców i koneserów:) A sezon trwa :) Jednak ani nie umiem robić bazarków, ani nie mam czasu :( Mazowszanka podjęłabyś się ??? Jak mi wytłumaczysz o co chodzi. Bo można sprzedawać przepisy tak jak malagos sprzedaje przepisy na nalewki czy potrawy świąteczne. A można też, co jest bardziej skomplikowane zrobić konkurs na przepisy. Niestety, regulamin bazarków zabrania handlowania alkoholem ( biedne dogomaniackie nalewki) oraz grzybami. Co prawda widziałam niedawno na bazarku marynowane grzybki, ale były ukryte w natłoku innych słoiczków. Przepisy już zbieram od moich grzybniętych. Co myślisz o tym, aby każdy / a będą naprawdę najlepsze i sprawdzone / kosztował np 5 zł? Nie chodzi o sprzedawanie np. gotowych przetworów, ale przepisów:) Na gotowe przetwry tez możemy sie pokusić, jak uznany grzyboznawca potwierdzi jadalność, ale to nie teraz :) Edited August 28, 2012 by Lobaria Quote
Lobaria Posted August 28, 2012 Author Posted August 28, 2012 Mazowszanka napisał(a):W sprzedawanie przepisów idę :) Super, dzięki, jak zdobędę 100 ;) najlepszych, to wyślę :) Quote
asiuniab Posted August 28, 2012 Posted August 28, 2012 Mazowszanka napisał(a):[quote name='Lobaria'] Niestety, regulamin bazarków zabrania handlowania alkoholem ( biedne dogomaniackie nalewki) oraz grzybami. Co prawda widziałam niedawno na bazarku marynowane grzybki, ale były ukryte w natłoku innych słoiczków. a to nie wiedziałam, choć trochę to rozumiem, ja zawsze jadłam grzyby, które zbierał mój tato, więc byłam pewna na 100%, ale zawsze jak kupuję grzyby, to się trochę boję, ale jestem tak na nie zachłanna, że nie potrafię sobie odmówić; ale przepisy też jakieś bym kupiła:) Quote
Lobaria Posted August 28, 2012 Author Posted August 28, 2012 [quote name='asiuniab'][quote name='Mazowszanka'] a to nie wiedziałam, choć trochę to rozumiem, ja zawsze jadłam grzyby, które zbierał mój tato, więc byłam pewna na 100%, ale zawsze jak kupuję grzyby, to się trochę boję, ale jestem tak na nie zachłanna, że nie potrafię sobie odmówić; ale przepisy też jakieś bym kupiła:) Na bazarku będą mniamuśne przepisy od borowików poczynając, przez smardze do np. żółciaków siarkowych, które można i zimą zbierać - dla dobra bazarku nie zamieścimy np. wspaniałego przepisu na jadalne i bardzo smaczne muchomory czerwieniejące / nie mylić z trującymi czerwonymi /. Nikt by nie kupił. A warte są grzechu :) Sama sprawdziłam, ale zanim do gara wsadziłam - ile było ceregieli z oznaczeniem :)))) link do atlasu - są tam tez moje zdjęcia m. inn. z wiwisekcji dziada ;) http://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=200&atlas=atlas_polskie Quote
Lobaria Posted August 28, 2012 Author Posted August 28, 2012 Dla wiadomości asiuniab - swoje pierwsze muchomory czerwieniejące pozyskałam w Parku Grabiszyńskim :) Szóste zdjęcie w atlasie / malucha / jest właśnie z parku :) Quote
asiuniab Posted August 28, 2012 Posted August 28, 2012 [quote name='Lobaria']Dla wiadomości asiuniab - swoje pierwsze muchomory czerwieniejące pozyskałam w Parku Grabiszyńskim :) Szóste zdjęcie w atlasie / malucha / jest właśnie z parku :) ja tam widziałam tylko "psiaki"(dla nie wtajemniczonych, tato tak mówił o grzybach takich na cienkich nóżkach, co rosną na trawniku, ogólnie wiem, że nie jadalne, ale Lobaria, może ja o czym nie wiem;) ) szczerze to zazdroszczę Ci tych przygód z grzybami:) Quote
Mazowszanka13 Posted August 28, 2012 Posted August 28, 2012 asiuniab napisał(a):ja tam widziałam tylko "psiaki"(dla nie wtajemniczonych, tato tak mówił o grzybach takich na cienkich nóżkach, co rosną na trawniku, ogólnie wiem, że nie jadalne, ale Lobaria, może ja o czym nie wiem;) ) szczerze to zazdroszczę Ci tych przygód z grzybami:) Jeśli te "psiaki" rosły w kregu to były jadalne i bardzo smaczne :) Quote
Lobaria Posted August 29, 2012 Author Posted August 29, 2012 (edited) Cioteczki, jak opisujecie te grzybki, to sądzę, że chodzi o twardzioszka przydrożnego :) link do atlasu http://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=251&atlas=atlas_polskie W atlasie tylko jedno zdjęcie, ale chyba dlatego został chłopak tak zaniedbany, że tak często spotykany;) / człek nawet nie czuje, jak mu się rymuje;) ? Edited August 29, 2012 by Lobaria Quote
asiuniab Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 [quote name='Lobaria']Cioteczki, jak opisujecie te grzybki, to sądzę, że chodzi o twardzioszka przydrożnego :) link do atlasu http://www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=251&atlas=atlas_polskie W atlasie tylko jedno zdjęcie, ale chyba dlatego został chłopak tak zaniedbany, że tak często spotykany;) tak Lobario to właśnie o tych mówiłam:) śmieszną ma nazwę:) Quote
Lobaria Posted August 29, 2012 Author Posted August 29, 2012 [quote name='asiuniab']tak Lobario to właśnie o tych mówiłam:) śmieszną ma nazwę:) Adekwatną - twardziszek, bo ma twardy trzon, niesmaczny / w przeciwieństwie do kapeluszy / i rośnie przy drogach :) Wracając do tematu - Avilia, daj znać, jak Pszczyniaki dostaną karmę zamówioną w Krakvecie :) Quote
Avilia Posted August 29, 2012 Posted August 29, 2012 [quote name='Lobaria']Adekwatną - twardziszek, bo ma twardy trzon, niesmaczny / w przeciwieństwie do kapeluszy / i rośnie przy drogach :) Wracając do tematu - Avilia, daj znać, jak Pszczyniaki dostaną karmę zamówioną w Krakvecie :) To "psiaki" są jadalne?! Karmy jeszcze nie ma-czekamy. Quote
Lobaria Posted August 30, 2012 Author Posted August 30, 2012 (edited) [quote name='Avilia']To "psiaki" są jadalne?! Karmy jeszcze nie ma-czekamy. Jakie psiaki - to profanacja:mad::cool3::cool3: Dostałam już parę przepisów od moich grzybniętych - chwilę mi zajęło dojście do siebie - czytając je miałam odruch psa Pawłowa i szczena parę razy mi opadła na klawiaturę, odbiła od klawiatury... Ale fajny bazarek dla Pszczyniaków będzie :) Edited August 30, 2012 by Lobaria Quote
Mazowszanka13 Posted August 30, 2012 Posted August 30, 2012 Wracając do twardzioszków-pychotek to mówią jeszcze panienki, przydróżki,słomki. Oj czuję, że bazarek będzie....mocno grzybnięty :) Quote
Lobaria Posted August 30, 2012 Author Posted August 30, 2012 Mazowszanka napisał(a):Wracając do twardzioszków-pychotek to mówią jeszcze panienki, przydróżki,słomki. Oj czuję, że bazarek będzie....mocno grzybnięty :) Oby nie jagodzianki - tak niektórzy określają te panie, stojące przy drogach;) Quote
__Lara Posted August 30, 2012 Posted August 30, 2012 Ten twardzioszek to rzeczywiście często spotykany, a omijany :p Lobaria, kiedy będą grzyby? :( u nas na Śląsku w ogóle nie ma :( Quote
Mazowszanka13 Posted August 30, 2012 Posted August 30, 2012 __Lara napisał(a):Ten twardzioszek to rzeczywiście często spotykany, a omijany :p Lobaria, kiedy będą grzyby? :( u nas na Śląsku w ogóle nie ma :( A u mnie w Grzybkach są ! Quote
__Lara Posted August 30, 2012 Posted August 30, 2012 Mazowszanka napisał(a):A u mnie w Grzybkach są ! Grzybkach? :stupid: Quote
Mazowszanka13 Posted August 30, 2012 Posted August 30, 2012 Haha ! Moja wieś tak się nazywa. Naprawdę, malagos świadkiem :) Quote
__Lara Posted August 30, 2012 Posted August 30, 2012 Mazowszanka napisał(a):Haha ! Moja wieś tak się nazywa. Naprawdę, malagos świadkiem :) Ale serio są? :) może przyjdą do nas? :grins: Quote
Mazowszanka13 Posted September 1, 2012 Posted September 1, 2012 [quote name='__Lara']Ale serio są? :) może przyjdą do nas? :grins: Jak najbardziej serio :) Tylko na jednej nodze trudno będzie dojść ;) Lobario, jest bazarek ogłoszeniowy: http://www.dogomania.pl/forum/threads/231472-BAZAREK-OG%C5%81OSZENIOWY-dla-Doyka-do-15-09-20-og%C5%82osze%C5%84-za-5-z%C5%82- Masz kandydatów ? Mogę wykupić dwa pakiety po 20 ogłoszeń. Quote
Recommended Posts