iwonamaj Posted June 12, 2012 Posted June 12, 2012 Przeczytaj sobie mój post 60 i 66- tam jest instrukcja, która kiedyś dostałam i stosuję... Quote
Marta67 Posted June 12, 2012 Posted June 12, 2012 a mi się w ogóle skopiować nie chcą. Mam wrażenie, że kiedyś to było łatwiejsze. Ale może po prostu skleroza i kiedyś byłam mądrzejsza :) Quote
patrycja100 Posted June 12, 2012 Author Posted June 12, 2012 Marta kliknij na banerek prawym przyciskiem myszy-kopiuj, a potem w pole gdzie bedziesz pisac post kliknij wklej. Tak samo jak kopiujesz i wklejasz tekst, tak samo dziala tu z banerkiem. Ale moze u Ciebie sie nie wkleja, nie wiem czemu. Ja tez jescze nie ogarnelam jak skopiowac banerek by byl stale przypisany do nicka, nie ogarnelam jeszcze tej instrukcji ;) Quote
Marta67 Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Do posta to nic nie da ;) Bo musiałabym wklejać do każdego z osobna. Kiedyś miałam normalnie banerki ale teraz coś nie umiem. (Nie należało robić sobie przerwy od dogo bo potem się nie umie korzystać...) Quote
Hotel KADIF Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Witam serdecznie! Dostałam link do wątku od Patrycji, która zwróciła się do mnie z zapytaniem o hotel. Jeśli pozwolicie chciałabym się odnieść do kilu wypowiedzi i troszkę się "powymądrzać" za co z góry przepraszam osoby "urażone! ;) Niestety nie mam czasu, żeby cytować czyjeś wypowiedzi i się do nich odnosić więc mówię globalnie. Na początku pamiętajmy, że pies inaczej zachowuje się na "swoim" terenie jakim w tej chwili dla Białej jest jej materac a inaczej w zupełnie dla niego obcym miejscu. Co w tej chwili wiemy o Białej? Tak naprawdę NIC! Bo na jakiej została postawiona "diagnoza", że pies nie lubi psów i kotów? Na podstawie słów pani Ewy, która ją dokarmia? Co ona wie o tym psie, poza tym, że jest bezdomna i ładna? Nie oszukujmy się - NIC! Pani Ewa po prostu przynosi jej żarcie i utrzymuje Białą tym sposobem przy życiu. Nie zna charakteru Białej, nie wie czy lubi dzieci, jak reaguje na koty czy inne psy. A tego nie da się stwierdzić nie umieszczając Białej w jakimś miejscu gdzie można chociaż przez kilka dni ją poobserwować. Poza tym, pamiętajcie.... Pies jest taki-tu-i-teraz a później może być zupełnie inny! Prosty przykład Poli z naszego hotelu. Umarł jej pan i sunia została bez niczego, tylko wyła pod domem. Cały czas była tylko z tym panem, on ją kochał, głaskał - była tylko jego! Niewysterylizowana, zapchlona, chodziła z nim i bez niego po wsi.... A nagle, ups... Trafiła do hotelu pełnego psów, gdzie człowiek nie ma czasu tylko dla jednego psa. I co? Musi sobie dziewczyna jakoś radzić, musi się odnaleźć w stadzie! Radzi sobie niestety w sposób niezbyt miły. Potrafi pokłapać paszczęką na psa, zawarczeć, bo jej się coś nie podoba. Ale ktoś powinien na tym czuwać! Powinien wydrzeć w tym momencie japę, że NIE!! Nie będziesz się tak zachowywać! Koniec-kropka! I jakoś się wychowujemy, jakoś dajemy radę....;) Następna sprawa - sterylka! Pisałyście, że nie przetrzymałaby narkozy, bo jest starsza, że nie można, że nie przeżyje.... Dziewczyny! Proszę Was, nie piszcie głupot! Skąd założenie, że nie można wysterylizować Białej? Czy ona była kiedykolwiek u weta, który zbadał jej serce?! Czy miała wykonane konieczne badania?! NIE, więc skąd możecie to wiedzieć?! Wychodzicie z założenia, że NIE MOŻNA... Koniec, kropka! A procedura w sterylce starszego psa jest taka: 1. badanie krwi z naciskiem wątrobowo-nerkowym, czyli pełna biochemia i jak dla mnie ezoonofilie, czyli robaki w organizmie 2. opieka kardiologiczna, czyli sterylka w lecznicy w której podczas operacji jest obecny kardiolog z naciskiem na badanie kardiologiczne PRZED operacją!!! 3. narkoza wziewna, nie dożylna! Wziewna nie obarcza tak organów wewnętrznych jak dożylna!! Jeśli COŚ się chce zrobić z psem z ulicy, niestety trzeba zacząć od pieniędzy i finansów! Takie są realia:( Bo za to wszystko o czym napisałam wyżej TRZEBA zapłacić a uwierzcie mi ceny nie są małe. Quote
Marta67 Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Patrycja napisała w pierwszym poście, że pieniądze na sunię są. Można zrobić jeszcze zbiórkę, czy bazarek tylko potrzeba kogoś, kto psiaka to weterynarza zawlecze i zajmie się załatwieniem badań i tak dalej. A po sterylce przydałaby się opieka przez te 10 dni dopóki się nie zagoi. Quote
Marta67 Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 ja już wiem czemu mi nie działało. Kopiowałam ze strony od razu obrazek to się nie wklejał nigdzie. Musiałam nacisnąć "otwórz obrazek" i tam dopiero skopiowałam to działało, potem już tylko zalinkować, co jest proste i już :) Quote
Gabi79 Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 patrycja100 napisał(a):Marta kliknij na banerek prawym przyciskiem myszy-kopiuj, a potem w pole gdzie bedziesz pisac post kliknij wklej. Tak samo jak kopiujesz i wklejasz tekst, tak samo dziala tu z banerkiem. Ale moze u Ciebie sie nie wkleja, nie wiem czemu. Ja tez jescze nie ogarnelam jak skopiowac banerek by byl stale przypisany do nicka, nie ogarnelam jeszcze tej instrukcji ;) Trzeba wkleić banerek w swojej sygnaturze, tak jak pisałam wcześniej. A co do suni, to jaka kwota jest uzbierana na ewentualny dt? Quote
iwonamaj Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Gabi79 napisał(a):Trzeba wkleić banerek w swojej sygnaturze, tak jak pisałam wcześniej. A co do suni, to jaka kwota jest uzbierana na ewentualny dt? Patrycja pisała, że jej koleżanka deklaruje 300 zł miesięcznie... Quote
Martika&Aischa Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Jeżeli na hotelik już sunia ma to zawsze można wystartować z jakimś bazarkiem i zebrać dodatkowe pieniądze. Quote
iwonamaj Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Martika@Aischa napisał(a):Jeżeli na hotelik już sunia ma to zawsze można wystartować z jakimś bazarkiem i zebrać dodatkowe pieniądze. No właśnie ... Quote
patrycja100 Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 (edited) Domek, domek dla Białej poszukiwany... Edited June 15, 2012 by patrycja100 Quote
Gabi79 Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 (edited) Najlepiej by było jak najszybciej zabrać sunię do weta, tylko kto się tego podejmie? Bo z tego co widzę tymczasu nadal nie widać na horyzoncie:-( Edited June 15, 2012 by Gabi79 Quote
patrycja100 Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 (edited) Nasza kochana Biała... Edited June 15, 2012 by patrycja100 Quote
patrycja100 Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 (edited) [INDENT=8]Sunia skacz mała do góry...[/INDENT] Edited June 15, 2012 by patrycja100 Quote
Martika&Aischa Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 patrycja100 napisał(a):Za weterynarza moglabym zaplacic w przyszlym miesiacu i jakby ktos ze mna pojechal a moze ktos moglby sie zlozyc na weta? , sprobowac ja zabrac do weta, ale nie wiem jak sie do tego zabrac, mam od kogo pozyczyc taka duza klatke. Ciocia a ona do Ciebie nie podejdzie żeby ją złapać na smycz ??? jest aż taka nieufna do ludzi ??? Quote
patrycja100 Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 (edited) Pewnie jest nieufna i trzyma dystans do ludzi i pewnie dzięki temu przetrwała... bo wiadomo że ludzie są różni. Edited June 15, 2012 by patrycja100 Quote
Marta67 Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Ech to sprawa się komplikuje bo to jest osoba, której Biała najbardziej pewnie ufa. Dostaje od niej jedzenie i nic złęgo z jej nie spotkałą z nią więc dałaby się oswoić może w końcu. Ale jak Ewa się nie podjemuje tego to nie wiem... Trzebaby znaleźć tymczas, wziąć psa do weta i zawieźć do dt i oswajać. Popisałaś do ludzi oferujących dt? Albo może ktoś z Twoich znajomych miałby warunki żeby psa potrzymać trochę? Quote
patrycja100 Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 (edited) Popisalam, ale albo ktos sie boi ryzykowac bo ma koty, psy, albo brakuje srodkow. Koelzanka moze zaplacic za Biala 300 zl, a ja na ten moment mam zobowiazania na inne psy, dltego ciezko mi w tej chwili deklarowac sie. Nawet jak sie ja wezmie do weta, i co dalej wypuscic ja z powrotem jak nie ma jej gdzie umiescic? Moze tak sie sploszy ze juz jej sie nigdy nie zlapie. Edited June 15, 2012 by patrycja100 Quote
yucca Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 (edited) Według mnie wolność dla niej wcale nie jest lepsza niż np. hotelik z kojcami, w którym pieski są codziennie wypuszczane na dwór, żeby sobie pobiegały. Teraz jest ciepło ale co będzie jak przyjdzie jesień i zima? O adopcji prosto z tych krzaków można zapomnieć, nikt nie weźmie psa, o którym nikt nic nie wie. Uważam, że jeśli nie ma domowego tymczasu to należy rozpatrzyć kojce, Biała miałaby kontakt z człowiekiem, opiekę i opiekun "wyprowadziłby" ją na tyle, że będzie wyglądała jak pies adopcyjny, nie wspominając o poznaniu jej charakteru. To tylko moje zdanie, ale ja nie płacę i nie decyduję ;) Tu jest jakiś DT: http://www.dogomania.pl/forum/threads/223620-DT-pomorze Tu może też warto zajrzeć: http://www.dogomania.pl/forum/threads/216534-Hotel-dla-psów-starszych-niepełnosprawnych-i-chorych-1-wolne-miejsce Edited June 13, 2012 by yucca literówka :) Quote
Marta67 Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 zgadzam się, że warto byłoby psa do hotelu wstawić bo tak to ona będzie siedzieć w tych krzakach aż przyjdą mrozy i może tego nie wytrzymać. A właściwie na jakiej podstawie Ewa twierdzi, że sunia ma 15 lat? Może być po prostu wyniszczona, zdarzają się psy, które wyglądają jak dziadki a są w kwiecie wieku. Quote
patrycja100 Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 (edited) Dzieki za linki. Anje znam bo juz pisalysmy w sprawie innego psa. Narazie mam nadzieje ze uda sie znalezc jej domowy tymczas. Edited June 15, 2012 by patrycja100 Quote
patrycja100 Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 Ale dziekuje naprawde za linki i kazda opcje rozwaze :) Mam nadzieje ze najpozniej w przyszlym miesiacu sprawa sie pozytywnie rozwiaze. Byloby tez fajnie jakby taki tymczas byl blisko, na Pomorze jest daleko i pewnie dluzsza podroz bylaby dla Bialej troche stresujaca. Dif oferuje domowy hotelik, tak jak napisala nic nie wiemy o charakterze Bialej ale jest tam duzo pieskow i i tak brakuje nam na taki hotelik, ale sprawa tez jest otwarta. Quote
Recommended Posts