evita. Posted May 22, 2012 Posted May 22, 2012 Wątek zakładam na prośbę Wandy Szostek, która ma utrudniony dostęp do internetu. Kilka dni temu do wsi, w której Wanda ma siedlisko przybłąkała się sunia spanielka. Dostała na imię Balbinka. Sunia waży ok 14 kg, sięga mniej więcej do połowy damskiej łydki. Sunia została wykąpana i wycięto jej największe dredy. Dzisiaj była też na przeglądzie u weta. Na prawe oko chyba nie widzi, na tęczówce i źrenicy biała plamka. W sercu lekkie szmery. Wet stwierdził że jej wiek jest trudny do określenia: po sylwetce około 8 lat, po zębach około 4. Wg osób które ją widziały może miec koło 7 lat. Zaczyna trochę siwiec na mordce. Balbinka ma bardzo przyjacielski charakter, lgnie do ludzi. Jest bardzo ufna i łagodna, uwielbia kąpiele, pozwala zaglądać sobie w zęby itp. W stosunku do innych psów bardzo przyjacielska- chętnie się wita. Dzisiejszą podróż autem zniosła wzorowo- okazało się że to "stara samochodziara" ;)- umie jeździc i lubi jeździc. Kładzie się na kanapie i spokojnie jedzie. U weta zachowywała się nienagannie. Była bardzo spokojna i opanowana. Szukamy dla Balbinki domu tymczasowego lub od razu stałego. Sunia ma "jako takie" schronienie właściwie na kilka dni, ale co będzie z nią dalej ? ... Balbinka aktualnie przebywa w okolicach Siedlec (mazowieckie). Kontakt w sprawie Balbinki: Wanda Szostek tel. 692 677 335 Quote
adamadam23 Posted May 23, 2012 Posted May 23, 2012 mam nadzieję ze szybko znajdzie sie dom tymczasowy, albo ktos z ludzi o dobrym sercu ja przygarnię, bo jest pięknym psem... Quote
emilia2280 Posted May 23, 2012 Posted May 23, 2012 lo matko, ale cudo! Wandziu, ciachniemy já w jakims niedrogim gabinecie jak masz takowy niedaleko? Quote
Sara2011 Posted May 24, 2012 Posted May 24, 2012 Ależ cudo!!! Jak ja kocham spanielki. To takie przekochane psy. Ale jak wyczują jakąś zwierzynę, to pobiegną za nią nie bacząc na wołania. Może ta też za czymś pobiegła i się zgubiła? Quote
evita. Posted May 24, 2012 Author Posted May 24, 2012 Sunia rzeczywiście nie wygląda na zaniedbaną. Moje pierwsze skojarzenie też było że może ktoś był np. na spacerze w lesie i Balbinka właśnie po prostu się zgubiła itp. Wanda powiedziała, że te fotki są po kąpieli i wycięciu dredów itp, że sunia kiedy się przybłąkała niestety wyglądała trochę na zaniedbaną. W okolicy podobno nie ma żadnych ogłoszeń o zaginięciu takiej suni. Sprawdziłam też na kilku "stronach ogłoszeniowych" w necie typu tablica itp (Siedlce, okolice i całe mazowieckie) i nie znalazłam nic co by mogło pasować do Balbinki. W Tygodniku Siedleckim (dział ogłoszeń) też ani widu ani słychu żeby ktoś poszukiwał zaginionej spanielki. W sumie zagadkowa historia, bo rzeczywiście sunia nie jest wychudzona itp tylko "nosiła ślady" błąkania się- typu dredy, zaschnięte błoto na sierści. Chciałabym wierzyć, że rzeczywiście się zagubiła i ktoś jej szuka, tęskni itp- tylko jak odnaleźć tego właściciela... Quote
joi Posted May 24, 2012 Posted May 24, 2012 evita. napisał(a):tylko jak odnaleźć tego właściciela... A może dać ogłoszenie. Tylko gdzie? W podlaskim wszystko się dzieje na białystokonline. Siedlce maja takie jakieś swoje miejsce? Jestem gotowa ponieść koszty ogłoszeń. Tylko gdzie? Quote
joi Posted May 24, 2012 Posted May 24, 2012 Dziewczyny a co z tymczasowym domem? Balbinka ma na chwile schronienie u sąsiadki Wandy, ale tylko na chwile. Jej jest potrzebny dom!!! Quote
evita. Posted May 24, 2012 Author Posted May 24, 2012 Zdaje się, że w Siedlcach nie ma takiego dużego portalu w stylu bialystokonline. Można dac ogłoszenie o znalezieniu spanielki na tablicy.pl, ewentualnie na jakiś innych stronach ogłoszeniowych w dziale Siedlce. Coś mi się kojarzy, że Wanda zna jakąś panią z Tygodnika Siedleckiego. Może pomogłaby zamieścic tam ogłoszenie. Quote
joi Posted May 24, 2012 Posted May 24, 2012 evita. napisał(a): Można dac ogłoszenie o znalezieniu spanielki na tablicy.pl, ewentualnie na jakiś innych stronach ogłoszeniowych w dziale Siedlce. Coś mi się kojarzy, że Wanda zna jakąś panią z Tygodnika Siedleckiego. Może pomogłaby zamieścic tam ogłoszenie. Oooo widzisz już sprawdzam na Tablicy i jak coś daje ogłoszenie, że znaleziono spanielkę Quote
joi Posted May 24, 2012 Posted May 24, 2012 Dupa blada nikt nie szuka przynajmniej w maju. Bez obroży, pewnie znów jakiś s... syn wywiózł i porzucił :( Quote
Olusia88 Posted May 26, 2012 Posted May 26, 2012 Zeby jakiś tymczasik się chociaż znalazł dla suńki , ona " rasowa " powiedzmy a co tu dużo mówić pieski w typie rasy szybciej znajdują domki a jak ona taka do tego łagodna Chociaż patrząc na niunie może rzeczywsicie się zgubiła ? Quote
wanda szostek Posted May 27, 2012 Posted May 27, 2012 W sprawie ogłoszenia wysłałam maila i myślę, że we wtorkowym numerze Tygodnika Siedleckiego się ukarze. Spróbuję też dać ogłoszenie w Gazecie Ogłoszeniowej i na stronach siedleckich. Przykro, że tak niewiele osób tu zajrzało. Jest problem poważny. Sunia u sąsiadki przebywa na dworze i jak dzisiaj się dowiedziałam potrafi się oddalać. Może więc nam w każdej chwili zniknąć. Dzisiaj ją odwiedziłam, zakropliłam od kleszczy i cyknęłam kilka fotek. " rel="external nofollow noopener"> Quote
emilia2280 Posted May 27, 2012 Posted May 27, 2012 Wanddziu, já trzeba wysterylizowac tak czy inaczej. Jest tam w okolicy niedrogi wet i ile chcialby za sterylizacjé suni? Quote
Sara2011 Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Balbinkę trzeba zacząć ogłaszać. Spanielki z reguły bardzo szybko znajdują domki. Tylko trzeba poinformować "świat" o istnieniu takiego cuda. Mogę jej dzisiaj wieczorem zrobić ogłoszenia na tablicy.pl i gumtree, więcej nie dam rady w tygodniu, moze coś w weekend by mi się udało. Tylko bym potrzebowała nr tel osoby kontaktowej (do ogłoszeń). Quote
wanda szostek Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Ona jest bardzo ładna i do tego nie stwarza problemów. Ponieważ z racji zapsienia i braku adopcji (psy siedzą u mnie już kilka lat , na wątkach pusto, mam trudności z zasięgiem, brakiem internetu na wsi i dostępem do komunikacji itp nie mogę jej wziąć do siebie. Po przemyśleniu tych wszystkich moich trudności to już nie tylko decyzja męża, ale i moja. Teraz idę na trzy tygodnie do szpitala. W sumie nie będzie mnie cztery tygodnie. Już jest dziewięć psów u nas a to sporo za dużo. Sunia jest na wsi u jednej z miejscowych gospodyń. Pani zgodziła się ją przetrzymać ale tylko kilka dni, bo ma swoje psy. Sunia nie jest w domu . Mieszka na podwórzu. Jest tam werandka zabudowana kratą i tak mieszka sunia. Kiedy pojechałam ją zakroplić od pcheł i kleszczy w niedzielę, pani pytała, kiedy sunia zostanie zabrana i powiedziała, że ona odlatuje od domu a w podtekście dała do zrozumienia, że jak się ją nie zabierze na już to sunia zniknie. Jeżeli chodzi o sterylkę to wstępnie rozmawiałam z wetem. Quote
wanda szostek Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Sara2011 napisał(a):Balbinkę trzeba zacząć ogłaszać. Spanielki z reguły bardzo szybko znajdują domki. Tylko trzeba poinformować "świat" o istnieniu takiego cuda. Mogę jej dzisiaj wieczorem zrobić ogłoszenia na tablicy.pl i gumtree, więcej nie dam rady w tygodniu, moze coś w weekend by mi się udało. Tylko bym potrzebowała nr tel osoby kontaktowej (do ogłoszeń). anetek100 napisał(a):ja podnoszę, też pomoge oglosic małą Za pomoc w ogłoszeniach bardzo dziękuję, ale problem tkwi w tym, że ja nie mam jak sprawdzić domu ani poszukać kogoś kto mógłby to zrobić. Ona powinna znaleźć DT u kogoś kto jest mobilny i będzie w stanie rozwinąć wątek i zająć się wszystkim a tu cisza. Nawet ciotek od spanieli nie ma. Quote
wanda szostek Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 Asia & Ginger napisał(a):Jestem i już szukam tymczasu. ;-) Sunia ma jakiś problem z oczkiem więc dobrze, żeby trafił się tymczas w Warszawie. Quote
Recommended Posts