Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiesz, że ja to z czystej sympatii:))))
Ty się ciesz, że nie z miłości;) Bo moja sucz, to Larwa, Imadło, kociczka była flądra, Fafino jest imion wielu: fluk i inne takie a generalnie jak psy wołam, to krzyczę: ćwoki chodźta:)

• Replies 598
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A "płciowo" do DS co poszło? Koleżanka mamy chyba wzięła 2 pieski? Jeszcze dopytam o wizytę u weta... DS poradzą sobie same, a DT już sie udały czy ruszają w tyg?
Nika_85, jak króliczor wytrzymuje te 2 (pewnie non stop go liżące) osobniki?

Posted

jak zbierzemy info i zdjecia, oby się dało. ludwa, kurczę, ja wyjeżdżam jutro w środku dnia i będę w wawie dopiero w czwartek późnym wieczorem i wątpię, żebym na net dała radę wejśc, nawet jeśli, to późnym wieczorem jutro i w środę. znów was zostawię same!

trzeba zdobyć namiary do deesów i pójśc podpisać umowy adopcyjne. na kogo, ludwa, moze na was? moga być i zosobą prywatna, jedną z nas, ale fundacje robią większe wrażenie.

Posted

1.jesli bedzie potrzeba finansowa dla suki to postaram sie pomoc
2.dwonilam do gminy i sprawe najpierw trzeba zglosic do strazy w grojcu tel.48-6643388 ,platnosciami zajmuje sie w gminie pan pietrzak tel.48-664-23-35 /teraz nieuchwytny wiec nie rozmawialam. umowe na odlawianie ma /kopiuje bo nie jest to tajne i znalazlam w necie
[h=3]Przetargi: odławianie psów z terenu gminy Grójec - przetarg, przetargi[/h]eprzetargi.org/Ogloszenie.aspx?pid=1274698
12 Sty 2012 – GABINET WETERYNARYJNY Bogusław Kowalczyk, Wągrodno ul. Słoneczna 37, 05-505 Prażmów, kraj/woj. mazowieckie. IV.5) Szacunkowa ...

nie wiem czy mam tam w srode wydzwaniac skoro jest osoba majaca kontakt z hyclem na miejscu.ja jestem wolna dopiero w srode.zamiastna tel. wole wplacic cos na suke

Posted

widziałam na fb i miałam nadzieję, że odezwą się te dt, bo myślałam, żeby je wsadzic tam ale cisza. A skontaktuj się z sgbd, może z tą Gdynią coś by wypaliło

Posted

Jeżeli chodzi o szczeniaki to było: pięciu chłopa i trzy kobity:

-2 chłopaczków (haszczykowe) pojechało z koleżanką mamy Wilejkaros
-3: 2 chłopaczkow (misiek i jasny taki) i 1 czarna sunia to tymczasy od Ludwy
-3 pojechały ze mną ( miałam opcje adopcji i udało się ) miodowa sunia ma dom w Radości, mały jasny chłopaczek jest u znajomego męża, a mały nietoperz-Sticz, sunia u nas na tymczasie...

Jeżeli jeden tymczas o którym mówi Ludwa zdecyduje się na stały dom ( nie wiem o którego pieska chodzi ) zostają 2 dt i mój Sticz...

Jeżeli chodzi o kontakty między nietoperzem, a królikiem... krolik większy, ale biedny :)
sticz przejąl jego kuwete :D :D :D czegoś takiego jeszcze nie widziałam żeby taki mały szczyl załatwiał się do kuwety... przejąl też miskę z wodą, nie wiem dlaczego akurat ta królicza woda jest lepsza :D

Posted

aaaa Wilejkaros! Ta Pani od Twojej Mamy z pracy robiła dużo zdjęć z synem, chyba każdemu pieskowi pokolei, ale nie mogłam sie ugadać żeby dostac na e-maila- nie są chyba raczej internetowi, ale może będzie chciała się pochwalić w pracy :) może można jakoś je dostać... nie wiem...

Posted

[quote name='mtf zalesie']1.jesli bedzie potrzeba finansowa dla suki to postaram sie pomoc
2.dwonilam do gminy i sprawe najpierw trzeba zglosic do strazy w grojcu tel.48-6643388 ,platnosciami zajmuje sie w gminie pan pietrzak tel.48-664-23-35 /teraz nieuchwytny wiec nie rozmawialam. umowe na odlawianie ma /kopiuje bo nie jest to tajne i znalazlam w necie
Przetargi: odławianie psów z terenu gminy Grójec - przetarg, przetargi

eprzetargi.org/Ogloszenie.aspx?pid=1274698
12 Sty 2012 – GABINET WETERYNARYJNY Bogusław Kowalczyk, Wągrodno ul. Słoneczna 37, 05-505 Prażmów, kraj/woj. mazowieckie. IV.5) Szacunkowa ...

nie wiem czy mam tam w srode wydzwaniac skoro jest osoba majaca kontakt z hyclem na miejscu.ja jestem wolna dopiero w srode.zamiastna tel. wole wplacic cos na suke

To może Endurka podpowie, jak załatwić tę sprawę?
1. Jeśli będzie oficjalne zgłoszenie do SM w Grójcu - rozumiem, że Pan odławia i umieszcza sukę u siebie, a koszty pokrywa Gmina?
2. Jeśli chcemy załatwić to poza urzędowymi procedurami...- rozumiem, że musimy mieć DT dla mamy i płacimy za palmera? Wiadomo ile?

Z tego, co pisała Nika suczka jest nieufna i nie trzyma się kurczowo tej działki.
Ryzykowanie z sedalinem moim zdaniem nie ma sensu, zwłaszcza, że teren jest nieogrodzony.
Klatka - łapka bardzo często się sprawdza, choć są takie egzemplarze, które za żadne skarby świata do niej nie wejdą... (a przy okazji , czasami czekanie aż taka psina się "określi" to czasami baaardzo długo.
Palmer jest skuteczny (chyba najskuteczniejszy w przypadku dzikusów), pod warunkiem, że osoba go używająca ma doświadczenie (liczę, że ten Pan ma).

A tak w ogóle? Czy jest jakaś alternatywa dla suki, gdyby odławiać ją poza Gminą? Jakiś DT?
Bo jeśli nie, to tak sobie myślę, że trzeba drążyć drogę oficjalną, zgodną z procedurami. Co Wy na to?
Z tego, co pisała Endurka nie ma w tym miejscu jakiejś tragicznej tragedii...

Możliwy jest też taki scenariusz, że mamusia znikła, wraz ze zniknięciem potomstwa i nie będzie kogo odławiać...

Posted

[quote name='mtf zalesie']napisalam do endurka pw bo nie chce za pol roku czytac watku o podobnym tytule[/QUOTE]

Mtf - super!
To poczekajmy na Endurkę w takim razie. Myslę, że to ona może nam podpowiedzieć najlepsze rozwiązanie.

Posted

Postaram się te zdjęcia towarzystwo wydobyć od p. Hani. Uczuliłam już mamę w tej kwestii i ma drążyć temat. Psiaki zabrane przez tą kobitkę na razie są razem (jeden pójdzie do innego domku), oswajają się z ludźmi, mają też ewentualne towarzystwo 6 kotów ;))) Podobno wygłodzone były bardzo i na suchą bułkę rzuciły się, jak na najlepszy rarytas.

Posted

i ta sucha bułka zostanie im do końca zycia...

mtf, obawiam sie, że nie raz jeszcze przeczytasz takie wątki :-/.

słuchajcie, ze zdjęciami wklejcie też imiona.

zgadzam się z abrą, ponieważ nie ma dt dla suni niech facet ja odłowi. nie widze dla niej co prawda w tym miejscu szans bez socjalizacji, wolałabym sensowne dt, bo bedzie kicha adopcyjna bez tego, skoro to dzikie biedactwo.

Posted

wklejam mejla od ew. dt w gdyni:

"Może dałoby się - jako ostateczność jeżeli nie bedzie innej możliwościwsadzić dzieciaka w PKP.
Zapłaciłabym za transporter dla niego - przyda mi się też w domu
i bilet..
7h w pociągu..

Co o tym sadzisz?
Trochę harcore ale jako ostateczność :))"

czy pkp robi takie akcje? no i czy szukamy dt????

słuchajcie, ja będe na necie od ok 12 do 14 we wtorek i potem może z raz dziennie aż do piątku, więc jeśli w tym czasie okaze się, czy gdynia potrzebna, czy nie, dajcie znać bodaj smsem, żebym mogła jak najszybciej dac znac dziewczynie.

Posted

[quote name='sleepingbyday']i ta sucha bułka zostanie im do końca zycia...

nie zrozumiałam tego z tą bułką, dlaczego zostanie im do końca życia...

Posted

Z tego, co rozmawiałam z endurką, trzeba zgłosić sukę oficjalnie do odłowienia. Poza tym bez domowego dt nie ma co mysleć o socjalizacji. Nie mam domowego dt. Wsadzenie jej do hotelu nie załatwia sprawy niestety, bo jeśli jest zupełnym dzikiem, to będzie siedziała tam do końca życia. To podobnie będzie dla niej jak w tamtym miejscu.

Myślę, ze ten tymczas w Gdyni można rezerwować i kombinować transport. Te już zabezpieczone ale tyle innych w potrzebie, że nie ma co rezygnować z propozycji, może koosiek skorzysta.

Posted

jeżeli chodzi o sunie...
to trochę się nie rozumiem na tych wszystkich działaniach o których piszecie...ale to nic...
od siebie mogę Wam tylko powiedzieć , że sunia jest bardzo płochliwa, nawet nie było możliwości w dzień zrobienia jej zdjęcia...
Nie wiem czy przychodzi teraz tam, ale trzeba działać, Wujek mój to osoba, który prawdopodobnie będzie chciał się pozbyć jak najszybciej problemu, naprawiając dziurę w ogrodzeniu :( ( wnioskuje po rozmowie z ciocią )
suczka w dzień szuka jedzenie, przychodziła dosłownie na 4 minuty nakarmić małe i leciała, podejrzewam że może szukać tam schronienia na noc, ale pewności nie mam... (podczas naszego pobytu tam, późnym wieczorem dawała o sobie znać...nie wiem czemu to służylo, ale ok. godziny chodziła z każdej strony domu, podwórza, po sadzie i szczekała, (żaden pies sąsiadów nie szczekał wówczas), potem podejrzewamy że kładła się spać, a nad ranem znikała-ale tego nie sprawdzaliśmy,poprostu się baliśmy...)

Posted

już jestem, na pw odpisałam
nika - często psy, które poznały co to głód na zawsze zostaną żarłokami ;) mój Juri długo po schronie potrafił zasunąć np. mydło w kostce z łazienki i zeżreć pół... trochę tłuszczu w końcu....

Dziewczyny - procedura jest zawsze taka sama - psa trzeba zgłosić do gminnej straży miejskiej, a ona wydaje dyspozycje hyclowi. Tego nie da się obejść, bo inaczej po prostu oni za to nie zapłacą, nie ma prywatnych zgłoszeń.

Co więcej, gmina jak zawsze chce ciąć koszty, i zdarza się, że najpierw na miejsce zgłoszenia wysyłają patrol straży, żeby to sprawdzić i potwierdzić. Czasem jak nie zobaczą tam psa (tak ma się w centrum miasta sprawa), to w ogóle go nie powiadamiają.

Jeśli chodzi o łapanie psów, to jest różnie, bo często się zdarza, że tygodniami się niektóre łapie, bo zawsze w dniu poszukiwań ich nie ma :/
Do tego dzikusy na widok człowieka z daleka dają nogę.
W zależności od psa łapie się go albo na chwytak, albo siatką, albo dmuchawką (bliższe odległości) albo Palmerem. Ale i Palmer to żadna broń cudowna, kto widział, to wie, że nie jest tak łatwo ustrzelić z daleka zwiewający gdzie pieprz rośnie obiekt.

Czasem igła się odbija, trafia krzywo, nie da się wcelować w mięsień. A drugi raz nie zdążysz strzelić, zanim nie da dyla.
Kolejną sprawą jest to,żena otwartym terenie unika się strzelania - najlepiej jest psa zamknąć na jakiejś posesji, dać żarcie i zamknąć za nim bramę. Problem polega na tym, że nie używamy środków jak do immobilizacji dzikich zwierząt=działających natychmiast, które stanowią ogromne ryzyko, ale innej mieszanki. Dziki pies trafiony z Palmera (a i nie zawsze w skuteczne=ukrwione dobrze miejsce), który jest w szoku, przerażony potrafi uciec naprawdę daleko zanim zaśnie, a znalezienie go np. w lesie graniczy z cudem.

edit. - do straży miejskiej zadzwonić musi ktoś znający teren i okolicę zgłoszenia, bo oni bardzo dokładnie wypytują o lokalizację.
Odnośnie chęci pomocy finansowej psu - szczerze mówiąc nie ma szans, by pieniądze przekazane gminie trafiły nawet do hycla nie mówiąc już w ogóle, żeby trafiły do tej konkretnej suki. Już prędzej - jak da się złapać - jakieś rzeczy, koce czy coś w tym stylu.

Posted

[quote name='nika_85'][quote name='sleepingbyday']i ta sucha bułka zostanie im do końca zycia...

nie zrozumiałam tego z tą bułką, dlaczego zostanie im do końca życia...[/QUOTE]

chyba wszystkie eks-bezdomniaki, które znam, mają słabośc do suchego pieczywa...

[quote name='ludwa']Z tego, co rozmawiałam z endurką, trzeba zgłosić sukę oficjalnie do odłowienia. Poza tym bez domowego dt nie ma co mysleć o socjalizacji. Nie mam domowego dt. Wsadzenie jej do hotelu nie załatwia sprawy niestety, bo jeśli jest zupełnym dzikiem, to będzie siedziała tam do końca życia. To podobnie będzie dla niej jak w tamtym miejscu.

Myślę, ze ten tymczas w Gdyni można rezerwować i kombinować transport. Te już zabezpieczone ale tyle innych w potrzebie, że nie ma co rezygnować z propozycji, może koosiek skorzysta.[/QUOTE]

otóż to. więc odławiamy. nika, musisz zadzownić do tej strazy gminnej, bo znasz teren. najlepiej, żebys zadzwoniła w porozumieniu z endurką. żebyś wiedziała, co i jak mówic, zeby nie spuścili cię na drzewo (nie znam ich, może tak robia, może nie).

co do dt w gdyni, jest zaklepany.

Posted

1.nika wymysl jak przekupic wujka bo widze ze skutecznosc lapanki zalezy od niego
2,piszac o tym ze nie chce za pol roku czytac watku o podobnym tytule mialam na mysli nastepny watek o tej konkretnej suce- o innych wiem ze bede czytac w naszym kraju do konca moich dni

Posted

[quote name='sleepingbyday'][quote name='nika_85']

co do dt w gdyni, jest zaklepany.[/QUOTE]

Qrcze, być może jutro po południu wyjeżdżam do Olsztyna - DT miałby conajmniej 200km mniej, żeby odebrać malucha.
Ale musiałby go odebrać na bank - bo mam umówione spotkania ...