Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 671
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Metacam
wskazania
Leczenie stanu zapalnego i bólu w ostrych przewlekłych schorzeniach układu kostno mięśniowego
mam 3/4 buteleczki drogie to dziadostwo bo 50 ml kosztuje 135 zł nasz brał to jak mu nogi odmawiały posłuszeństwa i na stawy
Mam takie coś od elizy242 ( używał Bart - doberman za TM) dostał to na zwyrodnienie kegosłupa i problemy z chodzeniem.
Lek w opakowaniu i jest ulotka 3/4 leku jest jak chcecie piszcie priva ( cioteczka Ulv mi powiedziała,ze kaukaz w potrzebie)Moge wysłać w poniedziałek.

Posted

Odnośnie Metacamu - dostał Wilk - również starszawy pies. To niesterydowy lek stosowany np. przy spondylozie itp.
Niektórzy weci z uporem stosują go również u starszych psów. Bardzo "modny" w tej chwili.
Niestety - starszym psiakom nie bardzo można go podawać. Wilk natychmiast (po 2 dawce) zareagował biegunką (okropną), bo Metacam bardzo źle wpływa na przewód pokarmowy i żołądek.
Drugi wet (poszłyśmy na konsultację) zapytał o wiek Wilka i warunki w jakich do tej pory żył, natychmiast kazał odstawić. Nawet w ulotce jako skutki uboczne jest podany krwotok z żołądka. Ja bym tego Hefrenowi z racji jego wieku i bardzo prawdopodobnych chorób przewodu pokarmowego nie dawała.
To już chyba lepiej podać steryd. U Wilka poprawę widać.
Nie podajemy już sterydu, był podany tylko dwa razy i potem homeopaty.
Można przeczytać w wątku Wilka.

To tak z naszych ostatnich doświadczeń.
Ale polecam konsultację z porządnym lekarzem.

Posted

Sabina02 napisał(a):
Mulinka...o tej porze??:crazyeye:

oj Sabinko ;)

Hefren potrzebuje naszej pomocy o każdej porze

to bardzo pilne !!! kto może mu pomóc ???

Posted

Dobra, już jestem.
Plan działania? Na razie nic. Tylko tyle że Hefren ma dom. Poniewaz na Mazury z Krakowa to przez całą Polskę więc nadal mam nadzieje że Born się pozbiera jakoś w miarę szybko i weźmiemuy dwa psy. Born do hotelu, Hefren do mnie.
Bądźmy realistami: w schronisku sa małe możliwości diagnozowania Hefrena. Nie można nawet zrobic prześwietlenia bo schronisko nie ma takiego sprzętu. Z tego co wiem dzisiaj ma być wet i może dostanie leki przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Pocieszę Was. Po komentarzach jakie słyszałam telefonicznie na temat tego jak sie porusza Born myślałam, ze bedzie gorzej. Dziś oglądnełam. Dobrze nei jest bo pies nie chodzi prawie. Ale mogło być gorzej.
OSTRÓDA, Dajcie mi znać co z Bornem.

Posted

Kasie napisał(a):
Ostróda, czy wiadomo jak sie sprawy maja na dzień dzisiejszy?
Co z Bornem i z Hefrenem? Był wet?

jeszcze narazie nic nie wiem...też siedzę jak na szpilkach....jak tylko będę cokolwiek wiedziała dam znać

Posted

Hefren dostał dziś coś preciwbólowego i przeciwzapalnego od weta

od jutra chyba nasz Ernest zacznie swoją kurację na dysplazję...a że ma m.inn. Rimadyl a podobno dość dużo tabletek jest w opakowaniu więc chyba i Hefren będzie dostawał..

Posted

Aga_Mazury proszę miej rękę na pulsie. ;)
Jak sie uda tozabieram oba. Born musi nadawać się do transportu. Jeśli stanie na nogi a uda sie go jeszcze u Was wykastrować to dobrze. Jak nie to go będziemy kastrować w Krakowie.