Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 148
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

także bardzo cieszę się że sunia czuje się lepiej :) natomiast martwi mnie ta zaborczość krucho jest znależć dobry tymczas a już bez innych zwierząt to nie lada wyczyn może jak upłynie trochę czasu to Nadia przyzwyczai się i zmieni po części swoje zachowanie do innych czworonogów no zobaczymy

Posted

Według mnie jej reakcja na koty/psy na początku była spowodowana nowym miejscem i warunkami w jakim się znalazła. W tej chwili warczy na psy i koty by jej dały spokój, ale jak przechodzi obok to ich nie zauważa.
Na pewno będzie chciała "zawłaszczyć" sobie pańcię i dlatego te warczenia na inne psy jak się przymila do pani. Tak samo robiła nasza onkowata Lady i do tej pory jeszcze to robi.... Myślę, że to normalne.
Dziś wylizała malucha (dziecko) - widać że bardzo lubi dzieci. Myślę, że z każdym dniem będzie można więcej powiedzieć.

Ja bym nie wykreślał kotów i psów z jej tolerancji...

TZmestudio

Posted

Nadia jest przemiła i zmienia się na korzyść jeśli chodzi o relacje ze zwierzakami. Czuje się bardzodobrze. ładnie chodzi już na spacerki, sama podchodzi do drzwi kiedy zapraszam ją do wyjścia. Zachowuje czystość i piszczy pod drzwiami jak chce wyjść.
Jest przemiła dla dzieci, chyba je bardzo lubi.

Dziś od rana szukaliśmy Puni kolejny zresztą dzień. Mieliśmy jakiś sygnał telefoniczny po 6 rano. Podjechaliśmy bo to niedaleko, ale podrzucony na wieś piesek to inna malizna bojąca się ludzi. Prawdopodobnie suczka, dość płochliwa, waży może ze 4 kg. Pani mówi, że dokarmia ją od czasu Świąt, sunia przychodzi jak pani karmi koty i kradnie jedzenie, ucieka znim bo się boi. Zamieszkuje stare drewniane pustostany obok domku pani. Trzeba będzie zapolować? Ech, nie mam już mocy przerobowej, ale co, ktoś inny pomoże?

Posted

ale Nadinka nasza jest super, Nadia się coraz bardziej chyba dostosowuje do Was :)

tylko nie wiem, nikt się jakoś nie zgłasza, żeby dać DT....
może ją po prostu zaczniemy ogłaszać? sporo o niej wiemy już, pozytywów ;)

a jak ludzie widzą, że jest bezpieczna, zadbana, to nikt się nie kwapi, żeby pomóc. Jak długo z nią wytrzymasz, mestudio?
a taki maluch 4- kilogramowy to może do mikropsów zgłosić, chyba sporo dt mają i sporo adopcji

Posted (edited)

Sulwija, za drzwi nie wystawię i ogłaszać trzeba, właśnie wiem, że jak jest dt nawet chwilowy to już wszyscy zadowoleni bo piesek ma fajnie tylko jakoś nikt nie popatrzy na to ze strony dt, w którym jest przepełnienie.
U malizny dziś byliśmy i nakarmiliśmy, zostawiłam też jedzenie pani dla niej i prosiłam żeby oswajała ile się da. Suni nie zostawię tak (o ile to sunia?). Bała się nas i najbliżej podeszła na jakieś 50 metrów.

Potem coś skrobnę o Nadii.

Edited by mestudio
Posted

Sunia jest już prawie taka jaka pewnie jest. Szczeka jak ktoś wchodzi do domu, troszkę wyje jak się ją zostawi całkiem samą. Lubi zwierzaki, chętnie się z nimi bawi. Najczęściej zaczepia starego Mufina i dziką Krówkę. Szczeka na konie, czasami obszczekuje większe psy - panna Fąfel-. Uwielbia dzieci. Ładnie spaceruje na smyczy. Zachowuje bezwzględnie czystość. W nocy ładnie śpi, nie przeszkadza.

Posted

[quote name='sylwija']...
a jak ludzie widzą, że jest bezpieczna, zadbana, to nikt się nie kwapi, żeby pomóc. Jak długo z nią wytrzymasz, mestudio?
...

Po zaginięciu suni powinniśmy powoli zmniejszać ilość psów, aby nie musieć czytać takich wpisów (http://www.dogomania.pl/forum/threads/222669-ZAGINE%C5%81A-Mini-sunia-zabrana-z-%C5%82a%C5%84cucha-ok-Kozienic-pomocy%21%21%21%21?p=18997365#post18997365). Mestudio ma dużo chęci, ale nie możemy przygarniać wszystkich psów w potrzebie...
Połowa tego co mamy w zupełności nam wystarczy na 24godziny w ciągu doby....

TZmestudio

Posted

To nic nie znaczy na teraz oprócz tego, że mocno ograniczymy ilość psów w przyszłości i raczej nie będziemy zabierali do siebie psów od osób z dogo, z wyjątkiem konkretnych osób.
Zajmiemy się tak jak dawniej tymi zwierzętami, które sami znajdziemy, albo o pomoc dla których poproszą nas osoby z najbliższej okolicy, aby w razie problemu ktoś mógł realnie pomóc.
Sylwija, Ty jesteś blisko, a ta sunia musiała dostać pomoc więc dostała.
Wpis TZ-a nie oznacza, że ktoś ma od nas zabierać psiaki natychmiast, absolutnie nie.

Posted

meduje się po powrocie :) fajne rodzinne zdjęcia widać że Nadia coraz bardziej otwiera się i to bardzo cieszy :) a co to za maluszek na fotkach?

mestudio nie wiem co się wydarzyło w tym czasie ale napiszę czego jestem pewna: odwalacie kawał dobrej roboty i bez takich ludzi jak Wy dogo za jakiś czas dobitnie spustoszeje i nie będzie miało większego sensu także uszy do góry i robić swoje

Posted

spytalam, bo nie zdwiliaby mnie taka decyzja, po tym, jak Cie tam zaataklwali
jaki to ma w ogole cel, poza robieniem syfu, nie wiem. przeciez i tak Ci nie jest latwo
pr
awda jest taka, ze wdzedzie, czy dogo, czy inne fora sa ludzie i ludzie.. a z reguly najwiecej syfu tobia ci, co nic innego nie robia.
tak samo, jak bledow nie popelniaja ci, co nic nie robia
szkoda zdrowia..

Nadia wyglada cud.ie i mozna powiedziec, ze to w pelni adopcyjna sunia :)

Posted

Też uważam, że jest w pełni adopcyjna, skrobnęłam już słówko do uzupełnienia przez Ciebie i można ogłaszać.
Sunia jest naprawdę fajna i przemiła, a to jak lubi dzieci mnie zdumiewa.

Posted

sylwija napisał(a):
spytalam, bo nie zdwiliaby mnie taka decyzja, po tym, jak Cie tam zaataklwali
jaki to ma w ogole cel, poza robieniem syfu, nie wiem. przeciez i tak Ci nie jest latwo
pr
awda jest taka, ze wdzedzie, czy dogo, czy inne fora sa ludzie i ludzie.. a z reguly najwiecej syfu tobia ci, co nic innego nie robia.
tak samo, jak bledow nie popelniaja ci, co nic nie robia
szkoda zdrowia..

Sylwija jak zawsze ma rację, więc olej to mestudio, bo tylko nerwy stracisz po próżnicy. Zawsze się znajdzie jakaś "święta Zyta" co "świetnie" zna teorię, ale w praktyce zna tylko szkolonego pieska sąsiadów i na tym się jej kontakt ze zwierzętami kończy.