Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[IMG]http://www.dogomania.pl/images/misc/quote_icon.png[/IMG] Zamieszczone przez [B]DIF[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/showthread.php?p=18828384#post18828384"][IMG]http://www.dogomania.pl/images/buttons/viewpost-right.png[/IMG][/URL]
Pola na razie dostała frontline na skórę przeciwko pchłom i kleszczom, ale ja osobiście nie ufam temu preparatowi!:shake:
[quote name='EVA2406']
To co polecasz, bo ja muszę swoje psiarstwo zabezpieczyć.[/QUOTE]

Podobno różne preparaty różnie działają na różne psy. Dla mnie dobre zabezpieczenie jest wtedy gdy kleszcze w ogóle nie czepiają się psa, a przy frontline niestety czasem nawet codziennie wyjmowałam z psa te paskudy. U moich kudłatych (a także u znajomych gładkowłosych ;-) )doskonale sprawdza się obroża kiltix. Nie bez znaczenia jest też fakt, że obroża działa przez conajmniej pół roku. Zaopatruję się na allegro u tego właśnie solidnego i taniego pana [URL="http://allegro.pl/obroza-kiltix-mala-zimowa-promocja-od-zookrak-i2199713256.html"][B][COLOR=red]= >[/COLOR][/B] [COLOR=darkred][U][B]obroża kiltix[/B][/U][/COLOR][/URL]

Posted

No i pokażę Poleczkę... co u suni słychać?

A odnosnie zabezpieczenia przeciw kleszczom... mnie obroża zupełnie sie nie sprawdziła, ale wiem,że w różnych rejonach i przy różnych psiakach, są już wypróbowane sposoby zabezpieczania psiaków i w kilku sprawdza się właśnie obróżka Kiltix... ostatnio wychodzę więc z założenia, że podpytuję o to hoteliki(białostockie i dolnoślaskie), w których "moje" psiaki są i włąśnie tę obrózkę mam polecaną.

Posted (edited)

[quote name='Lidan'] Dla mnie dobre zabezpieczenie jest wtedy gdy kleszcze w ogóle nie czepiają się psa, a przy frontline niestety czasem nawet codziennie wyjmowałam z psa te paskudy. [/QUOTE]

[SIZE=2]Żadne antykleszczowe zabezpieczenie nie ma sprawić, żeby kleszcze w ogóle "bały się" na psie pojawić, tu chodzi o to, że jak już kleszcz się pojawi i wkręci, preparat ma go jak najszybciej zabić, zanim się na dobre opije i zainfekuje żywiciela.[/SIZE]

[SIZE=2]Ja polecam Frontline Combo lub Kiltix obroża firmy Bayer. W zeszłym roku wet podpowiedział, że nic się nie stanie jak oba specyfiki będą stosowane u psa na raz. No i nic jednak nie zastąpi porządnego wyczesania i przejrzenia psa pod koniec każdego dnia, po ostatnim spacerze, ja dodatkowo oświetlam sobie skórę i sierść moich czarnych psów małą latarką i robię to pod włos.[/SIZE]
[SIZE=2][/SIZE]

Aha, a tak sobie przypomniałam, że po kąpieli, to trzeba ze 3 dni odczekać, aż się płaszcz lipidowy u psa odnowi na całej powierzchni skóry, bo w przeciwnym wypadku np. krople antykleszczowe zadziałają tylko w miejscu ich aplikacji, nie są wtedy skuteczne i mogą "wypalić" skórę.

Edited by bico
przypomniało mi się;)
Posted

Ja też polecam kiltix! Kupowala ją malibo57 dla swoich psów w naszym hotelu, stąd wiem jakie ma działanie i gorąco polecam!
Jest dobra i niestety dlatego nie jest tania.

U Polci wszystko ok. Dogaduje się z pozostałymi psiakami, nie szczeka, nie warczy. Troszkę jest zagubiona, bo nie oswoiła się z saloooonem i cały czas chce do tego wiatrołapu, w którym była przez kilka dni, ale jak jej mówimy "Polcia... Tu" to wie o co chodzi! ;-)

Są już wyniki badań krwi, ale niestety nie mogę zeskanować z uwagi na sprzętowy problem. Jeśli ktoś by chciał pomóc to przekażę maila dalej w celu wstawienia na dogo.....:modla:;)

Posted

[quote name='DIF']Są już wyniki badań krwi, ale niestety nie mogę zeskanować z uwagi na sprzętowy problem. Jeśli ktoś by chciał pomóc to przekażę maila dalej w celu wstawienia na dogo.....:modla:;)[/QUOTE] Możesz wysłać do mnie to wstawie wieczorem (przy pomocz TZa ;-) ) [email][email protected][/email] Czy doszła już karma dla Poli?

Posted

[quote name='Lidan']Możesz wysłać do mnie to wstawie wieczorem (przy pomocz TZa ;-) ) [email][email protected][/email] Czy doszła już karma dla Poli?[/QUOTE]

Karma doszła - 4 kg. Poleńka bardzo dziękuje :)

Wyniki mam już u siebie i tak na moje oko nie jest źle. Są małe odchyłki od normy, ale to pewnie nie będzie miało wpływu. Dzwonię do mojej wetki, ale nie odbiera.Pewnie zajęta. Mamy jednak jeszcze chwilkę czasu na konsultacje z wetką.

Może i obroża kiltix jest dobra, ale moje wszystkie suczydła są uczulone na obroże. Dostają wyprysków i łysieją pod obrożą, więc zostają mi tylko kropelki. Tylko jakie?????

Posted

Jeżeli mogę zabrać głos, to moje psy mają stosowany ADVANTIX Spot-on, jesteśmy w lesie co tydzień i mieszkamy koło lasu, ale po tym preparacie bardzo rzadko znajduję kleszcze. Oczywiście po każdej wyprawie sprawdzam każdego z nich.
Mam 8 psów i ani obecne ani poprzednie pomimo ciągłych leśnych spacerów przez cały rok nie chorowały na babeszjozę.
Jak nie ma tego to biorę Prac-tic.

Posted

[quote name='bianka0']Jeżeli mogę zabrać głos, to moje psy mają stosowany ADVANTIX Spot-on, jesteśmy w lesie co tydzień i mieszkamy koło lasu, ale po tym preparacie bardzo rzadko znajduję kleszcze. Oczywiście po każdej wyprawie sprawdzam każdego z nich.
Mam 8 psów i ani obecne ani poprzednie pomimo ciągłych leśnych spacerów przez cały rok nie chorowały na babeszjozę.
Jak nie ma tego to biorę Prac-tic.[/QUOTE]

Ja w ubiegłym roku też stosowałam Advantix Spot - on i było ok.
A jak często stosujesz?

Posted

[quote name='EVA2406']Karma doszła - 4 kg. Poleńka bardzo dziękuje :)

Wyniki mam już u siebie i tak na moje oko nie jest źle. Są małe odchyłki od normy, ale to pewnie nie będzie miało wpływu. Dzwonię do mojej wetki, ale nie odbiera.Pewnie zajęta. Mamy jednak jeszcze chwilkę czasu na konsultacje z wetką.

[B]Może i obroża kiltix jest dobra, ale moje wszystkie suczydła są uczulone na obroże.[/B] Dostają wyprysków i łysieją pod obrożą, więc zostają mi tylko kropelki. Tylko jakie?????[/QUOTE]
Jedna z moich suczek też drapała się przez cały czas noszenia tej obroży aż wpadłam na to, że może być uczulona. Od tej pory kupuję jej obroże [URL="http://allegro.pl/preventic-obroza-przeciw-kleszczom-dla-psow-od-ss-i2191428085.html"][COLOR=purple][U][B]PREVENTIC[/B][/U][/COLOR][/URL] tylko, że ona jest droższa, trudniej dostępna i działa chyba przez 4 miesiące. Co ciekawe Gapa lepiej ją toleruje i kleszczy nie łapie, natomiast na Kolę kleszcze właziły przy tej obroży jakby jej w ogóle nie było :niewiem: Obydwiesuczki są niewielkie, obydwie kudłate i razem spacerują w tych samych miejscach...
[quote name='bico'][SIZE=2]Żadne antykleszczowe zabezpieczenie nie ma sprawić, żeby kleszcze w ogóle "bały się" na psie pojawić, tu chodzi o to, że jak już kleszcz się pojawi i wkręci, preparat ma go jak najszybciej zabić, zanim się na dobre opije i zainfekuje żywiciela.[/SIZE][/quote]
jestem innego zdania, tym bardziej, że mam pewne porównanie działania różnych środków. Koleżanka ma niskopodwoziowego psa o wadze ok 20 kg, który uwielbia kąpiele w rzekach i bieganie po krzakach. Długo nie mogła się przekonać do kupna obroży przeciw kleszczom uważając, że psiak ją szybko zgubi w krzakach i cały czas zakrapiała go frontlinem. Po każdej wyprawie poza miasto Kajtuś wracał z 4-5 wbitymi kleszczami. W pewnych okresach zbierał kleszcze już nawet na krótkim spacerze po krakowskim osiedlu w centrum miasta. Gdy w końcu koleżanka postanowiła wypróbować obroże kiltiks okazało się, że Kajtek wraca "czysty" ze spacerów, sporadycznie trafiał się jeden kleszcz. Tak więc są środki, które odstraszają krwiopijców i na pewno jest to lepsza ochrona niż wkręcony kleszcz, który po 48 godzinach zatruje się frontlinem czy innymi kropelkami :lol:

Posted

[quote name='bianka0']Od kwietnia do kończ pażdziernika co miesiąc.[/QUOTE]

Już w lutym są kleszcze :(

Preventic też uczula moje ogonki. Wolałabym obrożę, bo to taniej wychodzi, ale nic z tego.

Mieszkam przy lasku i nad jeziorkiem, więc kleszczy i komarów nigdy nie brakowało, ale w ostatnich dwóch latach było mniej kleszczy, ponieważ nasz burmistrz wymyślił jakiś oprysk na to draństwo. Ku mojemu zdziwieniu nawet skutkowało.
W tym roku zmienił się naczelnik wydz ochrony środowiska i nie wiem czy będzie oprysk.................muszę zapytać.

Posted

Być może, nasze tereny są znacznie chłodniejsze, w lutym i w marcu nigdy nie znalazłam u moich psów kleszczy przy przeglądaniu futer.
W zimie dostają jedną dawkę pod koniec stycznia.

Posted

Pola na pewno się ucieszy, bo to mądra psinka i wie, że przyczyniłaś się do uratowania jej życia :)
Tylko nie wiem czy DIF się ucieszy z nalotu gości :evil_lol:

Posted

[quote name='EVA2406']Właśnie dowiedziałam się, że obroże Preventic zostały wycofane, bo były za mocne i padały od nich wszystkie owady.[/QUOTE]
Osoba u której w tamtym roku kupowałam obroże preventic powiedziała, że tylko u nas są wycofane. W Czechach podobno można je kupić. Tej obroży używa się też w leczeniu nużycy. Osobiście zamierzam również w tym roku zabezpieczyć Gapę właśnie tą obrożą, jeśli tylko będzie to możliwe...chyba, że wynajdę coś innego równie skutecznego :-)

Posted

[quote name='EVA2406']Właśnie dowiedziałam się, że obroże Preventic zostały wycofane, bo były za mocne i padały od nich wszystkie owady.[/QUOTE]
ja wczoraj zamówiłam na allegro Preventic- uważam, że ona jest niezła i nie psuje się od wody jak kiltic