pudelek78 Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 Oto pierwsze skutki obowiązywania nowej ustawy . Super wystawowe szczenie w super cenie:placz: Czy tak to teraz ma wyglądać ? Gdzie etyka hodowcy?Przecież to jawne wprowadzanie w błąd przyszłego nabywcy !!! Co o tym sądzicie? [url]http://allegro.pl/owczarek-niemiecki-dlugowlosy-fci-ostatnia-suczka-i2048100275.html[/url] Quote
zaginiona sara Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 Co konkretnie masz na myśli? DON nie są jeszcze uznane? Etyka hodowcy? Jaka etyka? Umiesz liczyć licz na siebie, nie na etykę. W związkach mnoży się na potęgę w białych rękawiczkach jak to ktoś ładnie określił. Quote
pudelek78 Posted January 20, 2012 Author Posted January 20, 2012 DON od ubiegłego roku są uznawane przez ZKWP . Na myśli mam to iż to jest pies tylko i wyłącznie na kolanka a nie na wystawę ze względu na białą plamę którą suczka ma na piersi . Ta właśnie plama nie ma najmniejszych szans na całkowitą zmianę barwy ( Chyba że u fryzjera :diabloti:).A opis wprowadza przyszłego nabywcę (laika który będzie chciał wystawiać suczkę na wystawach ) w błąd ( przyszli wystawcy mile widziani:crazyeye:!) chyba do anty reklamy hodowli:oops: Quote
toyota Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 Dobrze, że wyjaśniłaś, bo też nie wiedziałam w czym rzecz :razz:. Quote
zaginiona sara Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 Fakt też spojrzałam na plamę, ale nie skojarzyłam. Za mało mam do czynienia z psami rodowodowymi, może na szczęście. Niejedna osoba mówiła, ze związki mają wiele za uszami, nie reagowanie, a niestety hodowcy poczynają sobie. [B]Toyota[/B], cena wystawowa ;), i informacja wystawcy mile widziani-czyli sugestia pies na wystawy. Quote
pudelek78 Posted January 20, 2012 Author Posted January 20, 2012 Przecież to po championach i napewno tez będzie taka jak rodzice- w końcu ma rodowód a to daje 100% pewności. Quote
Guest Lotty Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 (edited) [quote name='pudelek78']Przecież to po championach i na pewno tez będzie taka jak rodzice- w końcu ma rodowód a to daje 100% pewności.[/QUOTE] Pudelek78, po co ten sarkazm? Nikt ze zwolenników R=R nie twierdzi, że każdy pies po championach sam nim zostaje.Żaden rozsądny hodowca NIE da Ci gwarancji, że pies w przyszłości otrzyma ten tytuł. Hodowca na podstawie obserwacji maluchów dochodzi do wniosku, że szczenię zapowiada się doskonale i jest duża szansa, podkreślam [B]szansa[/B] a nie pewność, że w przyszłości zrobi ono karierę wystawową, a po innym widać, że będzie petem. Oczywiście, w trakcie rozwoju wiele się może zmienić, może przytrafić się wypadek, choroba itp. Edited January 20, 2012 by Lotty literówki Quote
zaginiona sara Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 [quote name='Lotty']Pudelek78 i po co ten sarkazm. Nikt nie twierdzi, że każdy pies po championach sam nim zostaje.[/QUOTE] Mi odpowiada wyłapywanie takich ogłoszeń, na pierwszy rzut oka ok. ale to co nie zauważy jedna osoba zauważy druga. To naprawdę niefajne kupić psa za tyle kasy a on się petem okazuje. Quote
filodendron Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 A konkretniej, co to ma wspólnego z nową ustawą, bo jakoś nie łapię? Quote
panbazyl Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 [quote name='filodendron']A konkretniej, co to ma wspólnego z nową ustawą, bo jakoś nie łapię?[/QUOTE] no ja też. z etyką hodowcy juz tak. ale ustawa nie o tym. a podajcie proszę to info o tym, ze onki z plamkami są niewystawowe. Bo labki bez problemu z plamą na śródpiersiu sa wystawowe (tzn - plama nie jest błędem i można z nia wystawiac spokojnie psy) Quote
pudelek78 Posted January 20, 2012 Author Posted January 20, 2012 Nowa ustawa miała wyeliminować pseudo hodowców którzy sprzedawali psy bez rodowodów po niższych cenach niż hodowcy zarejestrowani w związkach kynologicznych. Można jeszcze na tym forum poczytać brednie jakie wypisywali co niektórzy iż zamiast psa bez rodowodu można u hodowcy nabyć psa ,, na kolanka'' w cenie psa bez rodowodu za to 100 % rasowego . No i proszę piesek na kolanka 2000 zł BRAWO!!! Ps i jeszcze jacy ci pseudo to dranie oszuści itp a tutaj piesek ewidentnie na kolanka w cenie pieska wystawowego i sprzedający sugeruje iż suczka na wystawy tylko uczyć się etyki od takich sprzedających ..:evil_lol: Quote
toyota Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 A może to jest pomyłka - hodowca mógł szablonowo wystawić aukcję. Nie wydaje mi się, aby sprzedawał szczenię z wadą dyskfalifikujacą (o ile to białe znaczenie dyskfalifikuje), którą widać z odległości paru metrów ;), jako wystawowe. Quote
zaginiona sara Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 [quote name='toyota']A może to jest pomyłka - hodowca mógł szablonowo wystawić aukcję. Nie wydaje mi się, aby sprzedawał szczenię z wadą dyskfalifikujacą (o ile to białe znaczenie dyskfalifikuje), którą widać z odległości paru metrów ;), jako wystawowe.[/QUOTE] Ponownie zauważam łagodzenie u papierowych, a pseudo się pomylił, że ma rodowód ;). Quote
Guest Lotty Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 [URL]http://www.zkwp.pl/zg/wzorce/166.pdf[/URL] Tak duże białe znaczenia na piersi uznawane są przez wzorzec za braki w pigmentacji i wymieniane jako duża wada. Quote
toyota Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 [quote name='zaginiona sara']Ponownie zauważam łagodzenie u papierowych, a pseudo się pomylił, że ma rodowód ;).[/QUOTE] W sumie to masz rację, doczytałam jeszcze w aukcji, że jest pięknie wykolorowana. Ale na etykę hodowców ustawa nie ma wpływu... Quote
engelina_88 Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 Aha, czyli gdyby nie wprowadzono ustawy, to takie aukcja nie miały prawa bytu? Wszyscy hodowcy byli uczciwi i za 2000 można było kupić tylko czempiona, a jak pies nie gwarantował sukcesów to pseuduch? Błagam... Quote
Monia85 Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 Nie zauważacie, że to podpucha. Czytam te tematy o ustawach i kilkakrotnie powtarzane, są odnośniki do bardzo złych hodowli pod patronatem ZKwP. To jest ewidentne odwrócenie kota ogonem. Wyłapują kilka takich akucji, dwie historyjki o tym jacy to hodowcy od ZKwP są okropni, aby podkreślić przyszłym nabywcom, że papierek się nieliczy i że wystawy są ble i w ogóle to męczarnia, a robienie prześwietlenia na dysplazję, czy badanie oczu i serca to męczenie psa. Lepiej kupić bez rodowodu, ze 100% gwarancją, że to jest ta rasa i rodzice są wolni od wszelkich chorób tego świata. Ten opis akurat tyczy się aukcji związanej z moją rasą: "W dniu odbioru otrzymają wyprawki ksero rodowodów rodziców ,książeczki zdrowia ,będa odrobaczone i szczepione (odpowiednio do wieku.) Będą malutkie teraz w wieku 6 tyg najmniejsza sunia waży 580g,a naiwiększy piesek 830g. Rodzice są małymi pieskami ważą około 3 ,500 kg . Rodzice to rodowodowe hawańczyki ze wspaniałych hodowli ( nie były wystawiane ze względu na atmosfere jaka tam panuje ) szczeniaki nie maja rodowodów , lecz są w 100% rasowe. Gwarancja czystości rasy!" Mnie bardzo niepokoi tylko waga szczeniąt, ponieważ ja mam teraz szczeniaczki, które mają 20dni i juz ważą 500g (rozwijają sie prawidłowo do wieku i rasy). Dorosłe psy też nie maja najlepszej wagi, optimum to ok 4,5-5kg. Moja ważyła swego czasy 4kg i była stanowczo za chuda. Gdyby nawet Ci Państwo zdecydowali sie wystawiac swoje psiaki, to nie poszłby im najlepiej na wystawach i może mieli tego świadomość. Nie bronię pseudochodowców nawet pod szyldem ZkwP i takich tez trzeba eliminować, ale wykorzystywanie tego przez pseudo do polecania kupowania bez rodowodu, dla mnie to po prostu świństwo. Quote
pudelek78 Posted January 20, 2012 Author Posted January 20, 2012 Jak pseudo pokaże nieuczciwego Hodowcę - To jest przypadek , wyjątek. Jak hodowca pokaże nieuczciwego pseudo - To jest reguła , wszyscy pseudo męczą swoje psy oszukują nabywców itp. Gratuluję poczucia HUMORU może kogoś to śmieszy !!! Mnie nie Quote
panbazyl Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 [quote name='Lotty'][URL]http://www.zkwp.pl/zg/wzorce/166.pdf[/URL] Tak duże białe znaczenia na piersi uznawane są przez wzorzec za braki w pigmentacji i wymieniane jako duża wada.[/QUOTE] dzięki za info (jakos nie wpadłam na to, że przeciez na tych stronach można znaleźć - mam dzis zamroka ;) fakt - ten oferowany pies (suka) nie ma małej nierzucającej się w oczy plamki a plamę.... która pewnie ciut się obniży w dół na przedpiersie. To cecha dziedziczna - zapewne rodzice mają takie plamki albo są nośnikami plamek. Nie siedze w rasie, więc nie orientuje się. Quote
filodendron Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 [quote name='pudelek78']Nowa ustawa miała wyeliminować pseudo hodowców którzy sprzedawali psy bez rodowodów po niższych cenach niż hodowcy zarejestrowani w związkach kynologicznych. [/QUOTE] Nie - nowa ustawa miała wyeliminować pseudohodowców, którzy sprzedają psy z nieudokumentowanym pochodzeniem jako rasowe - często zwykłe kundelki, na dodatek zaniedbane. Na nieuczciwych hodowców powinien być inny bat - przeglądy miotów i rzetelne komisje w ZK. To też kuleje, ale to inna kwestia - ustawowo się tego nie rozwiąże. Quote
marta90 Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 Jednak myślę, że to jest już skutek: [url]http://stellanova****************/viewtopic.php?p=2570#2570[/url] Wg mnie pseudo i tak znajdą drogą, którą obejdą nową ustawę. Quote
panbazyl Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 [quote name='marta90']Jednak myślę, że to jest już skutek: [url]http://stellanova****************/viewtopic.php?p=2570#2570[/url] Wg mnie pseudo i tak znajdą drogą, którą obejdą nową ustawę.[/QUOTE] zapisz jakoś inaczej link, bo nie da się wejść, albo proszę na pv. Quote
pudelek78 Posted January 21, 2012 Author Posted January 21, 2012 Nie chcę być upierdliwy ale ostatnie zdanie w tym ogłoszeniu aż kuje w oczy. Quote
pudelek78 Posted January 21, 2012 Author Posted January 21, 2012 Poniższe linki pochodzą z allegro z pierwszej strony Owczarek Niemiecki wszędzie istnieje możliwość dowozu !!!!!!!! :razz:Hodowcy przestańcie łamać prawo ustawa obowiązuje wszystkich.:razz: [url]http://allegro.pl/owczarki-niemieckie-z-rodowodem-owczarek-niemiecki-i2046638815.html[/url] [url]http://allegro.pl/owczarki-niemiecki-owczarek-niemiecki-i2049935636.html[/url] [url]http://allegro.pl/owczarek-niemiecki-szczenieta-owczarki-niemieckie-i2061917317.html[/url] [url]http://allegro.pl/owczarek-niemiecki-dlugowlosy-fci-przepiekny-i2066348223.html[/url] [url]http://allegro.pl/owczarki-niemiecki-owczarek-niemiecki-i2070694209.html[/url] Quote
Beatrx Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 DONy z FCI tak niestety kosztują. ale co ma do tego nowa ustawa? ogłoszenie sobie wisi, facet miał sporo szczeniaków z tego skojarzenia i pewnie ta sucz mu została właśnie przez tą wadę i może się ktoś natnie i ją weźmie z myślą o wystawach. a może jakby się pojechało i porozmawiało z hodowcą to by powiedział, w czym rzecz. a swoją droga ciekawe, które to psisko niesie za sobą geny tych białych plamek Quote
Recommended Posts