maszer Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 metalowe kółko na końcu szelek... hmmm chcałabym zobaczyć jak pieknego zimowego dnia właścicielowi metalowego kółeczka przymarzną do niego rece..... może wtedy zrozumie że i psu to metalowe kółko przeszkadzało w każdum treningu bezlitośnie uderzająć o biodra... Quote
maszer Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Uff przyszły szelki z Rowerlandu, dziś była pierwsza jazda na rowerze: Kolano rozwalone, ręka obtarta i nie mam już przedniego odblasku w rowerze :) Zrozumiałbym, że Hurit chce się ścigać z autokarem, ale dlaczego nie mogła tego zrobić na ścieżce rowerowej tylko koniecznie na ulicy?.... A tak na poważnie to chciałem was zapytać bo te szelki mają to oczko do podczepiania wykonane ze sznurka, czy to jest trwałe? Bo nie wiem czy nie powinienen tego zastąpić czymś co nie pęknie w trakcie jazdy, jak wy robicie? Aha Leo nasza Hurit jest mniejsza a ma S-kę tyle że z rowerlandu i ja sam nie wiem czy nie jest za duża na tą S-kę, więc może lepiej M? jazda z psem to nie zawsze droga przez meke....hi hi ale czasem tak... petla musi być ze sznurka inna być nie może!!! co do rozmiaru to... szelki powinny dość łatwo przechodzić przez głowe psa (delikatnie dotykajac uszu) ponieważ gdy są zbyt lużne uciskają na stawy barkowe jak za ciasne to dusszą. powinny sie kończyć tuż przed nasadą ogona, miedzy kośćmi biodrowymi (mierząc bez petli !). ale centymetr róznicy nie robi. poztym pies dostaje futra zimą, latem traci, czsam sie go przekarmi a szelki muszą pasować !!!!! powodzenia wiec!!!! powodzenia Quote
husky-regan Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 metalowe kółko na końcu szelek...hmmm chcałabym zobaczyć jak pieknego zimowego dnia właścicielowi metalowego kółeczka przymarzną do niego rece..... może wtedy zrozumie że i psu to metalowe kółko przeszkadzało w każdum treningu bezlitośnie uderzająć o biodra... Patrz. ze 4 wypowiedzi wyżej, tam jest parę minusów, Twoj jest nastepny, ale bez przesady te kółeczko nie waży 10 kilo, a zapewniam Cię że jest lżejsze niż supełek zrobiony na wcześniej gdzieś sznureczku :) Quote
maszer Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Patrz. ze 4 wypowiedzi wyżej, tam jest parę minusów, Twoj jest nastepny, ale bez przesady te kółeczko nie waży 10 kilo, a zapewniam Cię że jest lżejsze niż supełek zrobiony na wcześniej gdzieś sznureczku :) zapewniam cie że nie powinno go tam być.... a swoją drogą to czy wiesz czemu służy takie kółko lub sznurek? Quote
PaYooK Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 ELO!!! jaka jest roznica miedzy tym sznureczkiem a kólkiem metalowym ?? Quote
Marcinos, Edi & Hurit Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 Kurde co było pierwsze kółeczko czy sznureczek? :) Słuchajcie ja tak tylko spytałem z ciekawości, więc się o te kółka nie pozabijajcie :chainsaw: Jedynym powodem tego pytania była obawa czy pies mi się nie urwie ze sznurka i czy nie przy.. :wallbash: np w drzewo . Nie mam zamiaru okładać psa kółeczkiem! :) Teraz już wiem, że sznureczek się nie przerwie więc mi ulżyło. Dzięki za podanie długości liny Quote
husky-regan Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 zapewniam cie że nie powinno go tam być.... a swoją drogą to czy wiesz czemu służy takie kółko lub sznurek? Bardzo Cię proszę oświeć mnie, bo może jestem w błędzie... Quote
husky-regan Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 ELO!!!jaka jest roznica miedzy tym sznureczkiem a kólkiem metalowym ?? No właśnie próbowałem dać do zrozumienia że praktycznie nie ma żadnej (jak dla mnie), ale chyba nie każdy mnie zrozumiał :D Quote
corsa Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 hej, w sprawie kółeczka... kropla drąży skałę... kółeczko uderza w czasie biegu w psa... Quote
andrew Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 hej, w sprawie kółeczka... kropla drąży skałę... kółeczko uderza w czasie biegu w psa... A przeciez na kazdym sznureczku jest wezelek ktory tez uderza psa w biegu ????? A przeciez koleczko nie wazy 10 kilo. Prawdopodobnie metal w niskich temperaturach bedzie mial wieksze tendencje do pekania niz sznureczek no ale moze sie myle :lol: Quote
husky-regan Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 hej, w sprawie kółeczka... kropla drąży skałę... kółeczko uderza w czasie biegu w psa... Patrz. wyżej i niżej... A przeciez na kazdym sznureczku jest wezelek ktory tez uderza psa w biegu ?????A przeciez koleczko nie wazy 10 kilo. Prawdopodobnie metal w niskich temperaturach bedzie mial wieksze tendencje do pekania niz sznureczek no ale moze sie myle :lol: Już próbowałem poruszyć "kolosalną" wagę kółeczka i "malutką" supełka, ale echo ... Czy nie wydaje się Wam że to jest obojętne (jak kto lubi), nie popadajacie w totalną drobiazgowość ! Kółeczko czy sznureczek ? Bez jaj ! Ani to, ani tamto nie ma większego wpływu na zaprzęg, jego efekty, problemy itd... Quote
PaYooK Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 ELO!!!! sznureczek moze peknac tak jak i kółeczko :) Quote
andrew Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 to prawda.... pozatym szelki szyte na polnocy i obroze tez z tego co sie orienuje nie maja czesc metalowych - ze wzgl zarowno na pekanie jak i na to ze metalowe czesci moga odmrozic psiakowi skore No i to jest wlasnie dostawowy argument przeciwko metalowemu koleczku. Jednak sznurek nie odmrozi psu skory :) Niech zyja sznureczki przy szelkach- precz z koleczkami :lol: Quote
lupak Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 a nam ze sznureczka wyszlo calkiem zgrabne koleczko chyba Bartek zle zawiazal :D Quote
Marcinos, Edi & Hurit Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 dobra i jak was o coś pytać?! :) został sznureczek i cześć pieśni :) Quote
PaYooK Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 ELO!! a co myslicie o psach ktore biegaja w guardach w zaprzegu?? Quote
Manu Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 Toście sobie pogadali... :lol: :wink: ELO!!a co myslicie o psach ktore biegaja w guardach w zaprzegu?? O psach to nic, ale o włascicielach... :roll: Quote
Manu Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 Acha, dodam jeszzce, że jeśli ktoś ma "zaprzęg" z psem w guardach tylko dlatego, że np.: - nie wiedział, że tak źle i jest gotów to zaraz zmienić, - wyjątkowo, bo czeka na szelki np. - itp to nie myslę nic złego... 8) :D Ale jak ktos się upiera, że tak też jest dobrze, to... 0X (jaka ja bojowa dzisiaj... :o :lol: ) Quote
PaYooK Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 ELO!!! wlasnie tak mialo byc ale jakos dzisiaj po nocce tak dziwnie jest :P Quote
Nat Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 koles z zaprzegiem w guardach wygral Iditarod.. czy tam 3 miejsce mial.. :roll: Quote
maszer Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 ech dyskusja na temat sznureczków i kółeczek mnie ominęła.... ale czas nie stracony bo uprałam trzy psy... hmmm pachnące są teraz! - co prawda nikt nie odp. na moje pytanie wiec nie bede drążyć i tylko powiem, że sznurek na służyć przedłużeniu szelek tak aby karabińczyk nie uderzał o psa, małe kółko nie spełni tej roli a duże byłoby niebezpieczne. i już nic nie mam do dodania :wink: Quote
PaYooK Posted May 20, 2004 Posted May 20, 2004 ELO!!!! koles z zaprzegiem w guardach wygral Iditarod.. czy tam 3 miejsce mial.. :roll: wlasnie to mialem na mysli... Quote
Marcinos, Edi & Hurit Posted May 21, 2004 Posted May 21, 2004 Hmmm ja już tak przez zwykłą ludzką złośliwość zapytam czysto retorycznie: czy ten gość co wygrał Iditarod, miał w tych guardach sznureczki czy kółeczka? :) Quote
Recommended Posts