Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Majka/Bajka…..
Majka-Bajka została znaleziona w rowie przez Randę…Coś Ją tknęło, zatrzymała się…
Sunia zjadła puszkę, ale jakaś taka gruba…jakaś biedna…
No i cóż wylądowała u Randy w samochodzie…potem w garażu…
Pierwszej nocy urodziła 6 szczeniaczków…
Zostały uśpione <*><*><*><*><*><*>
Sunia zaznajomiona z człowiekiem ufna…ślad po obroży na szyi…kolejna niepotrzebna, wywalona do rowu…
Majka/Bajka pojechała do Pipi…( Dzięki Pipi- które to już futro uratowane przez współdziałanie...).....została wysterylizowana, zaznajomiona z innymi psami..i kotami chyba też :)
28 listopada pojechała do Murki…po nowe życie…razem z Nią załapał się na gapę mały szczeniak- Dumka :)

A pojechała, bo niejaka ciotka Pucka wyraziła zgodę…na miejsce po Pai…
To nasza (tzn moja i Pucki podopieczna w hoteliku u Murki.)

I nazywa się Bajka- bo u Murki jest już prywatna Maja:lol:

Posted

Evelin, dzieki za watek Bajce.
Sunia jest bardzo grzeczna, wesoła, przyjazna do ludzi i zwierzat. Bardzo lubi byc w mieszkaniu. Nie brudzi, nie niszczy. Czasem pokusa jest b. silna i potrafi ściagnac zarcie ze stołu. W obecnosci czlowieka tego nie robi, ale wystarczy wyjsc na chwile, a Bajka juz pozera pod stolem. To chyba jedyna rzecz, nad ktora trzeba popracowac. Żal mi bylo rozstawac się z nia.

Posted

Zdjęcia Bajki też mam, tylko już dzisiaj nie dam rady wstawić, rano czekają mnie negocjacje z dzieckiem n.t. pójścia do przedszkola ;)

W każdym razie sunia jest super kontaktowa i przymilasta. Bardzo łagodna i uległa, agresji zero. Z innymi psami dogaduje się super.Na razie jedna fotka, reszta za kilkanaście godzin ;)
To taki mały owczarek niemiecki :)

Posted

Sliczne zdjecie, taka zaciekawiona. Na jej szczescie ma dobry charakter i mysle, ze jej wszystko jedno, czy ona jest u Murkow, czy u mnie. Dla niej czlowiek jest najwazniejszy. Glaski tak uwielbia, ze czym wiecej, tym bardziej sie nakreca i wrecz nachalna sie robi. Nie powinna dlugo czekac. Tylko chuda jest bardzo, prawda? Gotowane jadla i suche, ale moze za krotko byla u mnie i nie zdazyla sie poprawic. Tylko siersc zrobila sie troche blyszczaca. Nie wiem, czy to wazne, ale napiszę o tym. Podczas sterylizacji okazalo sie, ze u Bajki jelita jakies poskrecane, macica "rozwalona" jakas, zapalenie jelit i w ogole ogolnie kastracja przerodzila sie w operacje dosyc ciezką. Na narkoze tez nie zareagowala dobrze. Jednak "nasz" Pan doktor, mistrz uwazam, bo wszystko jest dobrze. Specjalnie nie odzczula tej operacji i az dziw, ze wszystko dobrze sie skonczylo. Jednak moze byc tak, ze nie czuje sie jeszcze najlepiej. Ona jest akrobatką. U mnie czepiala sie po plocie 2 metrowym nawet, a potem skakala z niego. Trzeba uwazac na nią, bo grzeczna, grzeczna, ale tylko patrzy zeby poleciec i sie poszwendac. Nie wiem w zasadzie po co o tym pisze, bo juz teraz Murka sama bedziesz przeciez ja obserwowac i nam tu napiszesz o wyczynach dziewczynki. Tak, czy inaczej jest bardzo kochana i mam nadzieje, ze juz wszystko w porzadku z jej brzuszkiem.
Aaaa, jeszcze powiem, ze jak za duzo zjadala na raz, to zwracala. No i gotowane lepiej trawila u mnie. Po chrupkach bywalo, ze brzuch wzdęty miala.
Sunia malutka wzruszajaca bardzo, kochana taka kruszynka.

Posted

Obiecane fotki z sesji. Przepraszam, że tak długo musieliście czekać, ale mamy dużo nowych psiaków trochę nie wyrabiam ze sprawami wirtualnymi :)

Bajka czuje się dobrze, nie widać, żeby po zabiegu coś jej dokuczało, tylko trochę interesuje się raną. Szwy kontroluję i są całe, tylko rana trochę zaczerwieniona i coś tam się delikatnie zaczyna śliwić. Smaruję od wczoraj gentamycyną, to powinno załatwić sprawę.
Bajka strasznie lubi kontakt z człowiekiem, nie jest szczęśliwa z obecnego mieszkanka: boksu wewnętrznego. Linoleum odpuściła, ale ogólnie to trochę grandzi, wylewa miski z wodą, rozsypuje karmę. Na razie wychodzi z boksu na lince i nie zawsze się chce załatwić, skutkiem tego często sprawunki zostają w boksie. Dałam jej trochę zabawek, ale ona najwyraźniej po prostu nie tyle się nudzi, co chce się wydostać z boksu. Jest mistrzem prześlizgiwania się przez bramkę kiedy się do niej wchodzi/wychodzi. Ale my też jesteśmy spece w tej dziedzinie (trochę doświadczenia się ma) i jeszcze się jej nie udało zwiać. Ale szybka jest i zwinna, to jej trzeba przyznać :)
Trochę też płacze kiedy się ją zostawia. Ale nie jest to zawodzenie non stop, tylko chwilę jak nadzieję na wypuszczenie z boksu ;)
Na spacerach jest spokojna. Na smyczy nie szarpie, nie ciągnie, nie zapiera się. Lub zwiedzać wszelkie zakamarki.
Jest bardzo przyjazna i uległa do innych psów. Od pierwszego "wejrzenia" okazuje uległość.
Czy wiadomo ile ona ma latek? Bo tak po zębach to wydaje mi się, że 1-2 lata.

Jutro mają do nas przyjechać Państwo ze Stalowej Woli w poszukiwaniu czegoś owczarkowatego. Chcą przede wszystkim zobaczyć Timura, ale jakby wydał się im za duży to przedstawię Bajkę :)

Posted

[quote name='Murka']Jeszcze mam pytanko czy Bajka dostawała coś na pchełki? Bo dziś "pojechałam" cały inwentarz i nie wiedziałam czy Bajce coś podawać czy nie?[/QUOTE]

Tak, pierwszego dnia zakropilam jej pipete, ale jaka to byla nie pamietam. Troche sie zdziwilam, ze bylo jej tak malo, ale na kark dostala. Nie drapala sie, a przy zabiegu nie bylo widac ani jednej paskudy.

Murka, jesli Baja mialaby pojsc do domu z budą i mieszkac na podworku, to tylko i wylacznie do dobrego ogrodzenia, bo inaczej zwieje jak nic. Chyba, ze przetrzymana zostanie do rozeznania podworka i ludzi pokochania, to wtedy nawet jak ucieknie, nie pojdzie daleko, wroci sama. Ze mna na spacery chodzila bezlinkii pieknie wracala, a jak wydostala sie pod siatką(niestety mistrzyni), to w poblizu domu pohasala i sama pod brame wracala z minką niczym na zdjeciach wyzej.

Posted

I jak? Pojechała już?

Pojechała- ma DS..
coś podobnego,nawet ogłosić małpiszona nie zdążyłyśmy...
Trzymajcie kciuki,żeby było dobrze..dzięki Murka!

Posted

No, mówiłam, że szybko dom znajdzie :D
Jak zwykle mam stresa, żeby było ok... Nie lubię wydawać psów, które były u nas krótko i niewiele o nich wiem, ale pocieszam się, że jakby jakaś zołza z Bajki miała wyjść, do u Pipi by wylazła.

Pisałam w poście wyżej, że dzisiaj mieli do nas przyjechać ludzie zainteresowani owczarkowatym psiakiem. Byli z polecenia naszej znajomej wetki, która w ubiegłą niedzielę ulokowała u nas owczarkowatego Timura, ale powiedziała, że u nas jest więcej psiaków. Dlatego oni przyjechali, żeby coś wybrać. Timur się spodobał, ale rozsądek wziął górę: w domu brak mężczyzny, same baby (matka, dwie już prawie pełnoletnie córki i dziadkowie), nie poradzą sobie z brysiem jakim jest Timur, okropnie silny, trochę krnąbrny, o silnym charakterze.
Bajka spodobała się im od razu, mniejsza, delikatniejsza, łagodna, od razu do nich przylgnęła.
Decyzja zapadła, panie baaaardzo sympatyczne, więc odbyła się gorąca linia Murka-pucka-Evelin.

Zdecydowaliśmy, że panie pojadą, a za parę godzin jak się obrobimy z psiakami to TZ Bajkę zawiezie do DS, zobaczy co i jak tam, reakcję dziadków na psiaka, na miejscu podpisze umowę.
No i tak się stało. Bajka miała niby zamieszkać w budce, ale nie wiem czy ją będzie oglądać, bo na "dzień dobry" dziewczyny wytarły jej łapki i weszła do domu ;) a jedna już pytała mamy czy może z nią spać :D
To jest dom z ogrodem, ogrodzenie solidne (od razu poinformowałam o możliwościach Bajki; na razie mają Bajki pilnować, tam zawsze ktoś w domu jest, a pani się mnie już pytała z trwogą czy to będzie jakieś wykroczenie jakby w przypadku gdyby wszyscy musieli z domu wybyć na chwilę to czy można będzie Bajkę np. zamknąć w garażu albo przywiązać, żeby nie uciekła). Wczesniej była tam naście lat owczarkowata suczka.
Obecnie są koty, ale wczesniejsza suka ich nie znosiła, więc panie nie robią w ogóle problemu z tego czy Bajka je będzie akceptować czy nie. Jeszcze u nas pokazaliśmy Bajce naszego Schermana, Bajka była zaciekawiona i miała taki wzrok, jakby chciała powiedzieć "no biegnij kotku, biegnij, a ja za tobą pobiegnę" ;)

Mówiłam o rance na brzuchu, pani obiecała, że będzie oglądać i smarować maścią gojącą.

I chyba tyle... Acha, Bajka mieszka w Turbii k. Stalowej Woli.

Tu jeszcze dwie fotki z zapoznania u nas:

Teraz będę siedzieć jak na szpilkach parę dni i podskakiwać na każdy telefon czy to nie Bajka wraca ;)

Posted

Bajka miala na imie Maja, ale poniewaz u mnie jest juz jedna Maja, to pomyslalam, ze niech ta bedzie Baja. To imie przynioslo szczescie suni z mojej wsi, ktora miala przechlapane zycie, wiec Maja stala sie Bajką na szczescie. Mam nadzieje ze tak bedzie.
Evelin, Murka, dziekuje bardzo.