Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Szkoda, bo to super psiak!
Dzis wreszcie działają 4 łapy, więc wrzuciłam tam wszystkie nowe nabytki Erki i Potter , oczywiście szczeniorki też.

• Replies 5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cześć. Bardzo mi żal tych szczeniaczków i zastanawiam się nad wzięciem jednego na tymczas. Rozmawiałam nawet ostatnio z którąś z was i stwierdziłam że czas znajdę choćby nie wiem co. Nie wiem tylko czy wyrobię finansowo:-? . Możecie mi powiedzieć jakich mniej więcej jakich nakładów wymaga na początku taki szczenior (odrobaczenie szczepienie jedzonko?)?

Posted

Dee23 trudno określić jakich nakładów wymaga szczeniak.
Spróbuje określić Ci podstawowe rzeczy, które trzeba mu zapewnić.
Taki maluch powinien być odrobaczony i zaszczepiony 3 razy na "wszystko" ( koszt ok 35zł) plus po trzecim miesiącu wscieklizna.
Do tego trzeba doliczyc miski, smycz i obroza, poslanie oraz zabawki (od ok 100zł do tylu ile możesz wydać).
Koszt jedzonka to kwestia czy karmisz gotowanym czy gotowym?
W przypadku karmy gotowanej podobno jest taniej, ale bardziej pracochłonniej. Natomiast przedził kam suchych jest od ok 5 zł za kilogram do ok 25 zł za kilogram.
Nie wiem czy czegos nie pominełam, jak sobie cos przypomne to dopisze.
To sa takie przyblizone koszty, gdy psiak jest ZDROWY!;)

Posted

Kika - jesli maluch idzie na dt to wcale nie zawsze szczepi sie tyle razy, bo po prostu zależy na jaki dt się trafi/ Lepiej niech idzie do dt z 1 szczepieniem nawet, ale żeby grzal pupę w ciepelku niż mialby siedziec na dzialce - przecież nasze szczylki tyle razy się szczepi ale jak pozwolą finanse...

A co do jedzenia - zależy też czy masz czas gotowac, czy chcesz dawać suchą karmę. Bo np. ryzu można ugotowac raz na dwa dni - plus nawet do tego ryżu konserwę.

Posted

Właściwie to mam czas gotować. Karma to nie taki duży problem, chodziło mi bardziej właśnie o szczepienia i odrobaczenie. Resztę jakoś dało by sie załatwić:)

Posted

Dee23 napisał(a):
Właściwie to mam czas gotować. Karma to nie taki duży problem, chodziło mi bardziej właśnie o szczepienia i odrobaczenie. Resztę jakoś dało by sie załatwić:)

Maluchy zazwyczaj są odrobaczane, potem trzeba je odrobaczać co jakis czas- na pewno tydzien przed szczepieniem.

Dee - a skąd jestes?

Posted

Zima idzie,a tyle szczeniaczków wciąż bez domków:shake:

Hop do góry ! Szczeniaczki potrzebują ciepłych domków !

Posted

Dee23, a możesz podać swój tel, to skontaktuję się z Tobą. dzisiaj Maja ze Strachowic jedzie do Krakowa, ewentualnie mogłaby coś zabrać.
Jeżeli chodzi o sprawy finansowe, to jeżeli będzie rachunek, to zwrócimy pieniądze za szczepienia .

Posted

andzia69 napisał(a):
Kika - jesli maluch idzie na dt to wcale nie zawsze szczepi sie tyle razy, bo po prostu zależy na jaki dt się trafi/ Lepiej niech idzie do dt z 1 szczepieniem nawet, ale żeby grzal pupę w ciepelku niż mialby siedziec na dzialce - przecież nasze szczylki tyle razy się szczepi ale jak pozwolą finanse...

Zdaje sobie z tego sprawę doskonale. I wiem, że lepiej w dt niż w budzie.
Ale zawsze są to jakieś koszty, niestety sama miłością psa nie nakarmisz.

Posted

DEE23 ja miałam jakiś tel. z Krakowa w sprawie tymczasów, możliwe,że ze mną rozmawiałaś.
W kwestii kosztów- Pestka kosztowała mnie na razie 40 zł- 2 odrobaczenia i odpchlenie. Za tydzień mamy szczepienie, tak wiec te koszty też rozkładają sie w czasie. Zabawek za 100 zł w górę nie kupie za żadne skarby, bo nawet dość gotówki nie posiadam. Obie z Luna bawią sie sznurem 40 cm za 25 zeta, a Pestka i tak preferuje przetykacz do zlewu i szczotkę do paznokci:diabloti: Szeleczki będą na zaś, jeśli spodoba Ci sie tymczasowanie, jak nie to odsprzedasz na bazarku... To nie są jakieś wstrząsające koszty, na prawdę! A jeśli nie zdążyłyście ustalić transportu to ja jadę do Krakowa w piątek (choć już chyba mam pasażerkę:) a moja koleżanka w sobotę.

Posted

[quote name='betel']Cieszę się ,że udało sie Miodce i że Kajo wreszcie znalazł dom bo u mnie na Allegro tez juz "zdążył" się zestarzeć.:multi:
Obecnie na allegro mam następujace psy , proszę napiszcie , które zdjąć , bo trochę się pogubiłam:
Szorściak - Potter
Kaprys - Potter
Sawa -Erki
Dudzia - Erki
Boksia - Erki
Haski - Góral - Erki
Kajo - Potter
Oktawia - Erki
Bryza- Erki
Misia- Potter

Oktawia i Bryza wróciły, więc tu nie mam żadnych watpliwosci , a co z resztą???
Rozumiem, że z Kajo poczekać do soboty, a co z Szorściakiem, bo coś się tam dla niego "kroiło"?

Kajo - tak jak wcześniej pisałam, trzeba poczekać do soboty, bo już Pani dzwoniła, że Kajo jest przeuroczy i kochany i już się przywiązał, ale chyba go odda, bo ...ma za długie łapy i przez to nie może go nosić na rękach... :cool3::mad::mad::mad: No comments...

Szorściak - owszem, coś sie kroiło, ale oczywiście nic z tego nie wyszło - facet chciał psa z rodowodem i po szkoleniu :angryy:

Kaprys - dzisiaj wydany warunkowo, w każdej chwili może wrócić z powrotem

Misia - nadal w azylu, zero telefonów

A więc generalnie jest cudownie ...

Posted

Czarna Zaba, to w takim razie chyba byłam ja :) A pieseczka dziś już odebrałam.. szczeniaka Tiny. Bemol, jest u mnie. Ładny z niego bąbelek.. i zawadiaka. Myślę że szybko znajdzie domek. A mogę liczyć na pomoc w ogłaszaniu Bąbla?

Posted

Dee23 napisał(a):
Aha no i na jakieś dodatkowe informacje na jego temat (szczepienia itd). Z góry dziękuję

Szczepiony był w poniedziałek zaś odrobaczony w piątek :roll:
cieszę sie, że jest u Ciebie, a nie na tym mrozie :loveu:
dziękujemy, chociaż Violinka mi szkoda teraz sam został

w każdym razie ja ogłaszałam maleństwo ale nigdy dość ;)

Posted

halbina napisał(a):
czy mam oczekiwać na dostawę z Kielc?... jeśli tak, to kiedy? :cool3:

Halbinko - na razie nie ma transportu - jeden maluszek Tiny dotarl do Krakowa na tymczas. Zobaczymy czy jakis transport bylby na dniach....

Dee23 - masz jakiś aparat coby mu zdjęcia pstrykac???

Posted

Mam aparat. Nawet zrobiłam mu zdjęcia, ale po pierwsze nie umiem zamieścić tego. A po 2 zrobiłam tylko dwa które wyglądają jako tako bo mój aparat dobre zdjęcia robi tylko w dzień :/ :) Ale popróbuję jeszcze dziś i spróbuje umieścić:)

Posted

Mały jeszcze oszołomiony i się boi. Ale już powoli zaczyna się przyzwyczajać. :) Co ile robi się te szczepienia? Odrobaczać chyba już nie trzeba?

Posted

Dee23 a jeżeli mogę zapytać to w jakim miejscu ty w Krakowie mieszkasz ? jakie osiedle albo coś,dzielnica...

mama mi powiedziała,że na urodziny dostanę psiaka (czyli kwiecień dopiero to będzie) ale może gdybym jej powiedziała,że kieleckie psiaki w potrzebnie przed zimą to może by się zgodziła teraz wziąć... oczywiście warunki u mnie dobre dla psiaka :) dom ciepły z podwórkiem dość dużym i ogrodem...w sumie to wieś...ale psiak oczywiście w domku by siedział.

Posted

Dee23 napisał(a):
Mały jeszcze oszołomiony i się boi. Ale już powoli zaczyna się przyzwyczajać. :) Co ile robi się te szczepienia? Odrobaczać chyba już nie trzeba?

Jak erka zajrzy to na pewno ci objaśni co i kiedy - ja wyroslam troszkę z "pieluch";)

Posted

Halbina, szczeniaków u nas dostatek, ale niestety na razie nie ma transportu na Śląsk.
Na szczeniaczki jamnisiowe zgłosiły sie dwie osoby, ale jedna stwierdziła,że są za duże i wzięła szczeniaczka Pini, a druga dzisiaj zamiast szczeniaka wzięła Bryzę:cool3:.
A ponieważ był transport do Krakowa i Dee23 zaoferowała tymczas, to Bemolek pojechał do niej, a jeszcze jakies osoby prosza o zdjęcia, więc myślę,że Violinek znajdzie domek stały.

Ale są jeszcze szczeniaczki koło szpitala w Morawicy, mieszkające w norze w ziemi, gdyby ktoś jechał do Katowic, a Halbino miałabyś jeszcze wolne Dt, to z pewnościa skorzystamy:lol:.

Deel , tak jak pisała ewelinka_m Bemolek był szczepiony w poniedziałek, nastepne szczepienie za 3 tygodnie. Ponieważ książeczka jest u mnie, proszę podaj adres, to ja wyślę, ale dopiero w przyszłym tygodniu, bo teraz wyjeżdżam.
Myślę,że Bemolka trzeba będzie jeszcze raz odrobaczyć, ale to wszystko Ci napisze.

Jutro ma przybyć następny szczeniak, ok 5mies. mała sunieczka, błąkająca się po ul.Wojska Polskiego.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...