puli Posted October 19, 2006 Posted October 19, 2006 [quote name='Honey']Bo takie sa ich francuskie przepisy. Nie ma obowiazku posiadania przydomka, nie ma obowiazku zaliczania kilku wystaw do uprawnien hodowlanych, [/quote] Za to jakim wyczynem jest zdobycie Championatu Francji! Quote
bajadera Posted October 19, 2006 Posted October 19, 2006 [quote name='Elitesse']ja staralam sie o zatwierdzenie mojego przydomka w FCI (nieudane zreszta) i dosalam info ze bede placic dopiero w momencie jak przydomek zostanie zatwierdzony[/quote] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]A ode mnie w łodzkim odziale ściągneli zato samo z góry 50 zł. I przydomek mi FCI odrzucił. Chociaż w spisie takiego nie ma ![/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
puli Posted October 19, 2006 Posted October 19, 2006 Jezeli w regulaminie stoi,ze płaci sie za rfejestracje,to jakim prawem chca pieniądze za coś,co nie zostało zrobione?! W ten sposób,to nam będą odrzucać wszystkie pomysły do końca swiata,bo to niewysychajace źródełko 50-ciozłotówek.Nie ma rejestracji - nie ma kasy! Quote
Elitesse Posted October 20, 2006 Posted October 20, 2006 [quote name='sirion'][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]A ode mnie w łodzkim odziale ściągneli zato samo z góry 50 zł. I przydomek mi FCI odrzucił. Chociaż w spisie takiego nie ma ![/COLOR][/SIZE][/FONT][/quote] ja chcialam zatwierdzic jak to jeszcze ne bylo obowiazkowe - w zeszlym roku, tez myslalam ze sie placi od razu ale panie powiedzialy ze to oplata w euro i policza mi jak rzydomek przyjdzie bo wtedy bedzie aktualny kurs euro :eviltong: Quote
panienkabubu Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Mam do Was pytanie. Mam zarejestrowany przydomek w ZK i FCI, w podaniu o przydomek napisałam tylko jedną rasę psa, którą chciałabym hodować. Powiedzcie mi jak to wygląda, gdy np. chciałabym zacząć hodować jeszcze jedną rasę? Czy muszę w ogóle o tym kogoś informować? Czy trzeba coś zmieniać w dokumentacji? Proszę o pomoc :modla: jeśli temat był już poruszany, przepraszam, ale nie doczytałam i proszę o skierowanie mnie we właściwe miejsce pzdr. Kasia Quote
jaz53 Posted December 14, 2006 Posted December 14, 2006 [quote name='panienkabubu']Mam do Was pytanie. Mam zarejestrowany przydomek w ZK i FCI, w podaniu o przydomek napisałam tylko jedną rasę psa, którą chciałabym hodować. Powiedzcie mi jak to wygląda, gdy np. chciałabym zacząć hodować jeszcze jedną rasę? Czy muszę w ogóle o tym kogoś informować? Czy trzeba coś zmieniać w dokumentacji? Proszę o pomoc :modla: jeśli temat był już poruszany, przepraszam, ale nie doczytałam i proszę o skierowanie mnie we właściwe miejsce pzdr. Kasia[/quote] Już ci odpowiedziałem w wątku: [B]Przydomki FCI - Mozna sprawdzić[/B] Quote
marthee Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 Słuchajcie, a jak dam propozycję dajmy na to 5-8 przydomków (nie wiem ile mozna dać) i okaże się że WSZYSTKIE zostaną odrzucone, to następnym razem przy wysyłaniu wniosku robię to już bezpłatnie? Quote
filonek_bezogonek Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 podobno bezpłatnie ... ale nie byla bym tegfo tak pewna :) niektorzy za rejestrajce przydomka ( z jednoczesna rejestracja w FCI) płacili 50 zl a ja placilam w lodzkim oddziale 54 zl - wiec nie wszyztrko jest jasne jak slonce :) Quote
Ajrisz Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 Ja w lodzkim placilam 50... Bezplatnie, zapewniam. Quote
marthee Posted December 31, 2006 Posted December 31, 2006 [quote name='Ajrisz']Ja w lodzkim placilam 50... Bezplatnie, zapewniam.[/quote] uff, to dobrze :multi: :diabloti: Quote
effa Posted February 19, 2007 Posted February 19, 2007 Nie wiem czy było to już gdzieś napisane ale wybierając przydomki warto odwiedzić stronę FCI. Teraz każdy przydomek rejetrowany jest przez tą organizację a uaktualnia ona listę przydomków dość często i systematycznie. Strona to [URL="http://www.fci.be"]www.fci.be[/URL] Wystarczy poszukać pamietając że takie przedrostki jak z, de, von, los itp nie są uwzględniane jako część przydomka w alfabetycznym spisie. Także jak w przypadku mojego przydomka "de Rey Gladiador" na stronie FCi widnieje zapis "reygladiador (de)" :) Na odpowiedz z ZKWP czeka się czasem długo (najpierw oni muszą dostać papiery z FCI, pózniej przesłać do naszego oddziału ZK, nasz oddział ZK musi poinformować nas...). Dlatego warto do nich napisać lub zadzwonić (do FCI). Są chętni do współpracy i szybko odpowiadają. Ja bardzo szybko otrzymałam od nich odpowiedz że mój przydomek który wybrałam jest wolny i został właśnie zatwierdzony co pomogło mi w szybszej aktualizacji strony i szybkiej zmianie adresu z presacanario.ke.pl na reygladiador.com. Nawet literówka która się wkradła na stronie FCI (bałam się że tak zostanie) została poprawiona w ciagu kilku dni więc nie było problemów i nie musiałam pisać oficjalnych pism z prośbą o zmianę :) Wystarczył 1 mail. Quote
bajadera Posted February 19, 2007 Posted February 19, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]No nie wiem, jak to jest z FCI. Ja kilkakrotnie wyjaśniała, że mamy inne nazwisko niż sądzą w FCI, ale i tak zawsze korespondencja od nich przychodzi na nazwisko Przybylski.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
effa Posted February 19, 2007 Posted February 19, 2007 Ja mówię tylko o moich doświadczeniach choć wiem że czasem ciężko najprostsze rzeczy wyprosić. Quote
MARS Posted February 21, 2007 Posted February 21, 2007 Hehe a ja jako pierwszą propozycję przydomka dałem "Z Borsuczej Polany". Nie uznali mi tego, tylko wzięli drugą z kolei. Zakreślili słowo "Polany" i napisali że nazwa kraju powinna być w ojczystym języku :). Ponieważ zależało mi na szybkim przyznaniu przydomka a i drugi mi pasował to już się nie odwoływałem... Quote
bajadera Posted February 21, 2007 Posted February 21, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Mars, to tam znawcy w tym FCI siedzą[/COLOR][/SIZE][/FONT] :evil_lol: Quote
AlaNowak Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Witam! Nie wiem czy takie pytanie juz sie pojawilo, bo niestety za bardzo czasu na wertowanie watka nei mam, wiec nei krzyczcie:P Wyobraźcie sobei taka sytuacje: jest dorosly tato i córka. Tato nalezy do ZK, na niego jest zarejestrowany pies i hodowla, ale jak najszybciej chce je przepisac na córke. Córka ma 16 lat i jest już członkiem ZK. Czy tato musi czekać jesczez 2 lata, aby przepisac psa i hodowle na swoje dziecko czy moze od razu? Z gory dzienx za odp:) Quote
Agasia Posted March 22, 2007 Posted March 22, 2007 [quote name='YaBear-CubCammy']Witam! Nie wiem czy takie pytanie juz sie pojawilo, bo niestety za bardzo czasu na wertowanie watka nei mam, wiec nei krzyczcie:P Wyobraźcie sobei taka sytuacje: jest dorosly tato i córka. Tato nalezy do ZK, na niego jest zarejestrowany pies i hodowla, ale jak najszybciej chce je przepisac na córke. Córka ma 16 lat i jest już członkiem ZK. Czy tato musi czekać jesczez 2 lata, aby przepisac psa i hodowle na swoje dziecko czy moze od razu? Z gory dzienx za odp:)[/quote] Ala, tata spokojnie może przepisać już wszystko na Ciebie :) Quote
AlaNowak Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Jeszcze nie moze;) Ale wielkie dzęki za odpowiedz:) Quote
Agasia Posted March 25, 2007 Posted March 25, 2007 Hmm to chyba zalezy od zk i osob w nim pracujacych, bo ja mam wszystko na siebie od dawna.... Bo niby czemu nie, skoro czlonkiem jestes? Quote
Neiven Posted March 28, 2007 Posted March 28, 2007 do zwiazku mozesz sie zapisac po ukonczenu 16 lat czyli po dniu Twoich 16 urodzin Mozesz miec wtedy psa na siebie, hodowle itp. Quote
Judit Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 Ja mam podobne pytanie: Sytuacja: są rodzice i córka. Rodzice należą do ZK i na nich są zarejestrowane psy i hodowla "xx". Teraz córka zostaje dopisana do ZK do hodowli "xx". I wtedy sprowadzmy suczkę z zagranicy i ona ma byc zarejestrowana tylko i wyłącznie na córkę (zapisaną do ZK i hodowli), ale szczeniaki po niej mają miec przydomek hodowli "xx" Jest taka możliwosc? :) Quote
Diana14 Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 [quote name='Judit']Ja mam podobne pytanie: Sytuacja: są rodzice i córka. Rodzice należą do ZK i na nich są zarejestrowane psy i hodowla "xx". Teraz córka zostaje dopisana do ZK do hodowli "xx". I wtedy sprowadzmy suczkę z zagranicy i ona ma byc zarejestrowana tylko i wyłącznie na córkę (zapisaną do ZK i hodowli), ale szczeniaki po niej mają miec przydomek hodowli "xx" Jest taka możliwosc? :)[/quote] Pies sprowadzony z zagranicy może być zapisany tylko na tą córkę, ale ponieważ jest ona współwłaścicielem hodowli to mioty po tym psie będą pod przydomkiem "xx". Wiem bo u mnie bylo to samo;) Oczywiście później można przepisac całą hodowlę na tą dziewczynkę i wtedy przechodzą na jej własność także wszystkie psy. Quote
Judit Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 Wielkie dzięki za informacje ;) A może byc tak, że córka nie jest z rodzicami wpisana w hodowlę "xx", ale importowany psiak będzie na nią zapisany i jego dzieci będą miały przydomek hodowli "xx"? Trochę to skomplikowane.. ^^ Quote
Diana14 Posted April 7, 2007 Posted April 7, 2007 [quote name='Judit']Wielkie dzięki za informacje ;) A może byc tak, że córka nie jest z rodzicami wpisana w hodowlę "xx", ale importowany psiak będzie na nią zapisany i jego dzieci będą miały przydomek hodowli "xx"? Trochę to skomplikowane.. ^^[/quote] Myślę, ze raczej nie. Bo skoro hodowla nie jest jej własnością to jak szczeniaki po jej psie mają być zarejestrowane na ta hodowlę? Być może jest to możliwe, ale to musiałabyś się dokładniej w zk zapytać. Myślę, ze byłoby korzystniej i prościej jakby ta dziewczyna została dopisana do hodowli "xx" jako jej współwłaściciel lub jakby zalożyła własną z nowym przydomkiem. Quote
Recommended Posts