Nutusia Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Klubowiczki kochane, gdyby któraś mogła w jakokolwiek sposób pomóc... Na opuszczonych zimą działkach ktoś wyrzucił takiego psiaka: [IMG]http://images10.fotosik.pl/836/774109a09a9b2887.jpg[/IMG] [IMG]http://images10.fotosik.pl/836/08962a7d658160a9.jpg[/IMG] [COLOR=green]Koczuje w jamie, którą sobie wykopał w śniegu. Karmiony jest tylko w[/COLOR][COLOR=green] weekendy, kiedy kobieta, która go tam znalazła może pojechać na te działki.....[/COLOR] Jeśli dobrze kojarzę osobę, to działka jest w okolicy Rawy Mazowieckiej. Quote
mestudio Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Wiecie co, ja tak sobie czytam i tu, i tam, i wszędzie, i zawsze staram się z pomyślunkiem do wszystkich wydarzeń podejść. Nie jestem przeciwniczką hoteli ani płatnych tymczasów - hoteli pod warunkiem, że są na poziomie Jamora czy Murki i płacą podatki, a płatnych tymczasów pod warunkiem, że są w takich góra dwa pieski za niewielkie pieniądze dodatkowe i ładnie pracują z pieskami oraz zdają relację tu - rzetelną. Nigdy rzetelnie nie liczę swoich wydatków na psiaki, boję się też jak ktoś robi dla mnie bazarki czy chce dać pieniądze, boję się sama robić bazarki - wolę je robić dla innych. Dlaczego? Bo w każdej chwili coś może pęknąć i ktoś może zażyczyć sobie konkretne rozliczenia. Owszem robię podstawowe rozliczenia na wątkach, mam potwierdzenia wydatków na leczenie, badania. Ale gdybym miała zbierać paragony - faktury na karmę, proszki, środki czystości itp. to chyba bym utonęła w papierzyskach. Jak niby mam kupować ryż, makaron, mięso oddzielnie dla tymczasów i zasiedziałych stworów, które są niby moje na zawsze? Ja mam 20 zwierząt średnio u siebie i naprawdę trudno jest wyliczyć ile które zeżre albo ile zużyję proszku na to akurat. Ostatnio pokusiłam się o przemyślenie ile przeżarły tymczasowe koty (rodzina przybłęd z kwietnia) i jeśli na każdego z nich przeznaczyłabym tylko 1 zł dziennie (co jest kłamstwem bo wychodzi więcej) to przez rok na ich jedzenie wydałam 1825 zł, a gdzie reszta zwierząt, gdzie inne wydatki zupełnie nie wliczane? Bardzo nie lubię dostawać pieniędzy, które potem wiszą na wątku jak u Briny czy Jordana. Wiem, Brina raczej ma marne szanse na dom, a nawet jeśli to może za te pieniądze do niego pojedzie - docelowo ma być za nie kupiona siatka ogrodzeniowa i reszta słupków bo jak zostanie to ja dla niej miejsca nie mam i musi wiosną zmienić lokal, który zajmuje na porządny wybieg z budą. Wolę karmę, jakiś proszek itp. to przynajmniej wiem, że nie posądzą mnie, że to pożarłam sama:-). Wiecie czego nie pojmuję jednak - nie pojmuję dlaczego ja jestem tak głupia, że gotuję zwierzętom jedzenie każdego dnia, a karmę suchą traktuję jako uzupełniacz diety, a w takim hoteliku biedny Tasman ma żreć suchą karmę zalaną wodą bo nic innego nie dostanie? Czy ktoś może mi wyremontować werandę:diabloti:, ściany mam już tak obdrapane i brudne (dziury do styropianu ocieplającego), że bardzo się staram nikogo nie wpuszczać, otworzenie drzwi obcemu i znajomemu powoduje u mnie paniczne zmieszanie i załamanie nerwowe na wiele godzin po wizycie:cool3: Quote
Nutusia Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Z tymi remontami to chyba musimy poszukać baloniarskiego wątku ekip remontowych - inaczej nie da rady, oba samce :) Quote
Lili8522 Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 To ja też poproszę o remont mojego wynajętego mieszkania... Za które przy jakiejś przeprowadzce będę musiała jeszcze dopłacić... :diabloti: Sprzętów domowych też mi się dużo przyda :evil_lol: Quote
NikaEla Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Tyle napisałyście od rana, ze nie nadążam czytać [quote name='ataK']Dwie paczuszki z pieluchomajtkami już dotarły, ale inni pozamawiali później... Ulv, czy wysyłać te dwie, czy wolisz później, więcej naraz?[/QUOTE] myślę ,ze w jednaj paczce wyślij, taniej będzie[quote name='Ellig']...chyba jakis "licznik" tu wprowadzimy:evil_lol: Proponuje: 1. 0- 18 2. 18-30 3. 30-50 4. 50-100 :diabloti: 5.Stara Baba[/QUOTE]to ja jeszcze chwilę w 3 grupie się mieszczę [quote name='Nutusia']No, i ja właśnie, w dbałości o własne zdrowie psychiczne staram się nie wchodzić na wątki płatnych miejsc dla psiaków, gdzie już w niemal przysłowiowym drugim poście pada zdanie "zbieramy na hotel", a w trzecim wszyscy przeszczęśliwi, że piesek bezpieczny w hotelu, bo jaki miałby być u dogomaniaków, którzy przecież TYLKO z tego żyją... Takich miejsc opieki płatnej z prawdziwego zdarzenia, gdzie wiadomo za co się płaci na palcach u jednej ręki można policzyć, a reszta... szkoda słów. [/QUOTE]Też unikam takich wątków, nie dokładam się finansowo, alni nie robię bazarków na hotelowane psy. Quote
Ellig Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 [quote name='[email protected]']:oops:no ja na przykład jestem Bdt za karmę i weta czyli nie tak za darmo .[/QUOTE] No widzisz Agatko to juz wedlug niektorych osob z Dogo nie jestes BDT:):):) Quote
mestudio Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 [quote name='Ellig']No widzisz Agatko to juz wedlug niektorych osob z Dogo nie jestes BDT:):):)[/QUOTE] Niech ci niektórzy wezmą sobie ze 3 tymczasy wymagające wszystkiego weterynaryjnie i potem niech podyskutują na ten temat. Wyobrażacie sobie jak zapchane byłyby schrony gdyby każdy z BDT miał tylko jednego pieseczka u siebie? Wyobraźmy sobie, że oddajemy teraz te co mamy i zostawiamy losowo 1 szczęściarza. Quote
[email protected] Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 [quote name='Ellig']No widzisz Agatko to juz wedlug niektorych osob z Dogo nie jestes BDT:):):)[/QUOTE] no właśnie:oops::roll: Quote
Ellig Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 [quote name='mestudio']Niech ci niektórzy wezmą sobie ze 3 tymczasy wymagające wszystkiego weterynaryjnie i potem niech podyskutują na ten temat. Wyobrażacie sobie jak zapchane byłyby schrony gdyby każdy z BDT miał tylko jednego pieseczka u siebie? Wyobraźmy sobie, że oddajemy teraz te co mamy i zostawiamy losowo 1 szczęściarza.[/QUOTE] A szkoda nawet sie zastanawiac, ludzie gadaja bo sa zazdrosni o to ,ze na dogo sa jeszcze "normalni" , ktorzy bezinteresownie pomagaja....:) Quote
Roszpunka Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 (edited) [quote name='Ellig']A szkoda nawet sie zastanawiac, ludzie gadaja bo sa zazdrosni o to ,ze na dogo sa jeszcze "normalni" , ktorzy bezinteresownie pomagaja....:)[/QUOTE] A wiecie co? Ja mam takie gadanie w nosie... Może nie jestem BDT, bo przyjmuję dary i wsparcie na weta, ale dzięki min. Waszej pomocy mam kilkanaście nakarmionych bezdomniaków, mieszkających w ciepłych budkach, w większości dzikusów nie do wyłapania... Środki, które dla nich przeznaczam co miesiąc są spore, dlatego jest dla mnie ogromnym ułatwieniem , jeżeli na tymczasowicza zbyt wiele wydawać nie muszę. Miałam niejednego tymczasowicza spoza dogo, którego utrzymywałam i leczyłam sama, ale często działo się to kosztem moich "dzikusków" - ich lepszej karmy, zabezpieczenia weterynaryjnego itp... Nie narzekam na swoją sytuację materialną, ale niestety, za własne pieniądze mogę pomóc kilku psiakom (i kotom też), z pomocą innych, ta liczba optymistycznie wzrasta. I niech to będzie kosztem cudnej nazwy BDT ;) Edited February 17, 2012 by Roszpunka Quote
NikaEla Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Chyba czegoś nie zrozumiałam... Do tej pory o BDT mówiło się w trzech przypadkach 1. o takim , który całkiem sam się utrzymywał, 2. o takim , który utrzymywała się z darowizn oraz 3. o takim, który zbierał na karmę i weterynarza. żaden z nich nie brał za pobyt psa dodatkowych pieniędzy. Czyżby teraz tylko ten 1. Był nazywany bezpłatnym??? Quote
mestudio Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Nikaragua, owszem, spotykam takie wpisy - jeśli DT dostaje cokolwiek to żaden to BDT. Są to wpisy osób, które nie robią nic oprócz pisania postów, poszukiwania sensacji itp. Quote
NikaEla Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 [quote name='mestudio']Nikaragua, owszem, spotykam takie wpisy - jeśli DT dostaje cokolwiek to żaden to BDT. Są to wpisy osób, które nie robią nic oprócz pisania postów, poszukiwania sensacji itp.[/QUOTE] Czyli rozumiem że wszystkie 3 zaliczamy do bdt :) Quote
Roszpunka Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 [quote name='Nikaragua']Czyli rozumiem że wszystkie 3 zaliczamy do bdt :)[/QUOTE] My tak ;) Ale czy naprawdę powinnyśmy przejmować się ludźmi, którzy tylko klepać posty potrafią? Quote
[email protected] Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 nie nie warto ja jak tylko będę mogła pomóc pomogę na miarę moich możliwości;) Quote
Roszpunka Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 [quote name='[email protected]']nie nie warto ja jak tylko będę mogła pomóc pomogę na miarę moich możliwości;)[/QUOTE] Agatko - tymczasowanie psiaków to ogromna pomoc, nie do przecenienia i jako taka nie ma przelicznika na żadną walutę. Każda z nas pomaga, ile i jak może. I to właśnie w Baloniarkach jest wspaniałe :) Quote
[email protected] Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 :lol::loveu:dlatego jak przeczytała o was to postanowiłam wstąpic Quote
mmd Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 [quote name='Nikaragua']Czyli rozumiem że wszystkie 3 zaliczamy do bdt :)[/QUOTE] Oczywiście - u nas też na wszelki wypadek jest dopisane BDTzD (za Dary), ale to chyba jako zabezpieczenie przed nawiedzonymi ;) Hotel bierze kasę za opiekę, dodatkowo często za żarcie, a za weta to już zawsze. BDT nie bierze za opiekę, a resztę bierze, jak ktos da albo tak się umówi. Gorzej jak się umówi, a później szukaj wiatru w polu ;) Po to nasz fundusz, nad którym radośnie czuwam :) A tak w ogóle ostatnią rzeczą, która mnie interesuje jest to, co sobie jakiś frustrat na mój czy baloniarski temat gada po kątach. Kim dla mnie jest, żeby mnie to obchodziło? :diabloti: Quote
Igiełka Posted February 17, 2012 Author Posted February 17, 2012 Uff dotarłam :) 1. Baloniarki osobiście jestem jak najbardziej za zorganizowaniem zlotu :lol: super będzie Was poznać i spędzić mile czas 2. tabela wieku - mam zagadkę: napiszę małą podpowiedz o sobie a więc zaczynam :eviltong: -młody wygląd -szelmowski uśmiech -jeden siwy włos :evil_lol: -twarde stąpanie po ziemi - zajęcie na codzień : pomoc psiakom,ludziom i koniom w potrzebie 3. w pełni zgadzam się z wcześniejszymi postami i napiszę coś jeszcze Bardzo cieszę się że wspólnymi siłami utworzyłyśmy ten Klub, który ma na celu nie tylko pomoc dla bezdomniaków ale również wsparcie duchowe czasem wydawałoby się że tak niezbędne. :) Wcześniej jako BDT/BDTzD działałyśmy z reguły na własną rękę- tym samym nie mając świadomości, że jest tylu innych ludzi, którzy pomagają tak samo. I to jest piękne bo cały czas rośniemy w siłe. Czasami przychodzimy tu by prosić o pomoc lecz w danym momencie udaje się nam rozwiązać problem, osiągnąć sukces i idziemy do przodu. Quote
mmd Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 .... i fajnie pogadać, to też pomoc :) Jak znalazłam tego kudłacza, od razu czułam, że nie będę sama się z nim bujać. Twoje zdjęcia Igiełko też gdzieś widziałam - no może jestes w grupie 2, ale obstawiam "maluchy" nr 1 :diabloti: Quote
mmd Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 [quote name='[email protected]']ja obstawiam 3grupę[/QUOTE] Obraziła się o "maluchy" i sobie poszła ;) Quote
cisowianka Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Witam jak wszyscy to wszyscy i babcia też :))) Ja plasuję się w 3. i jak widać jestem tu od niedawna, mam tylko 2 psiaki- piesa i sunie :) na początku myślałam że fajnie byłoby pomóc i przygarnąć tzw. tymczasa, ale muszę liczyć siły na zamiary. A pomysł spotkania się w realu jest super! Quote
Akrum Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 Witam się u Was ciocie kochane :) Chciałam Wam tylko napisać, że fajnie się czyta Wasz wątek, jestem tu już od dawna, ale nigdy się nie wypowiadałam :p Ale miło mi się zawsze tu zagląda, nie ma kłótni, nie ma sporów. Jestem skromnym BDT, bo przeważnie miałam u siebie głównie po jednym tymczasie, choć zdarzały się sytuacje, że tymczasów w jednym momencie było 4-5 (kocio-psich). Quote
[email protected] Posted February 17, 2012 Posted February 17, 2012 ja też mam jednego tymczasa i tak sobie myślę żeby każdy człowiek wziął choc jednego tymczasa to już ile by było Quote
Recommended Posts