Jump to content
Dogomania

Proszę o pomoc, w związku z chorymi stawami mojego pieska.

Recommended Posts

Posted

Kochani, sprawa wygląda następująco.
Mój wyżeł ma 12 lat, wiem wiem staruszek z niego, ale całkiem żwawy ;)
Ponad miesiąc temu jego tylne łapki zaczęły się rozjeżdżać, miał kłopoty z wchodzeniem po schodach, więc pojechałam do weterynarza, ten dał mu Artrophyl. Kiedy to niepomogło dał serię zastrzyków RIMADYL, poprawiło mu się troszkę. Następnie zastosował Rimadyl w tabletkach i dzięki tym tabletkom Borys jest jak nowonarodzony. Niepiszczy już z bólu, śmiga po schodach jak młodzieniaszek. Wczoraj pojechałam to tegoz samego weta, który powiedział że Rimadyl jest zbyt drogą kuracją, (4 zł jedna tabletka, czyli 32 zł na 4 dni leczenia bo brał po 2 tabletki) w zastępstwie dał mi karmę MOBILITY SUPPORT, która zawiera jakieś tam małże nowozelandzkie. Za 1,5 kg zapłaciłam 45 zł, mam mu podawać ok 600 g karmy. Więc gdzie tu logika? karma starczy mi na 3 dni za 45 zł, a Rimadyl za 32 zł na 4 dni. Pozatym po proszkach mam pewność że go nic nie boli i jest ok, a ta karma to tylko karma (przyczym kazał mu nic oprócz niej nie jeść, co jest niemożliwe bo piszczy z głodu po niej) Więc co mi poradzicie?

Posted

Podobno dobrym preparatem wspomagajacym leczenie stawów jest arthroflex- skuteczny i bez działań ubocznych. Dość drogi- ok. 100 zł za mniejsze opakowanie, ale wystarcza na długo (w zależności od wagi psa)

Posted

Oleczkaa napisał(a):
Wczoraj pojechałam to tegoz samego weta, który powiedział że Rimadyl jest zbyt drogą kuracją, (4 zł jedna tabletka, czyli 32 zł na 4 dni leczenia bo brał po 2 tabletki) w zastępstwie dał mi karmę MOBILITY SUPPORT, która zawiera jakieś tam małże nowozelandzkie. Za 1,5 kg zapłaciłam 45 zł, mam mu podawać ok 600 g karmy. Więc gdzie tu logika? karma starczy mi na 3 dni za 45 zł, a Rimadyl za 32 zł na 4 dni. Pozatym po proszkach mam pewność że go nic nie boli i jest ok, a ta karma to tylko karma (przyczym kazał mu nic oprócz niej nie jeść, co jest niemożliwe bo piszczy z głodu po niej) Więc co mi poradzicie?

Myśle,że Twój wet więcej zarabia na karmie niż na tabletkach. No i ja bym starego psa nie głodziła. Życze mu jak najlepiej,ale jemu juz niewiele przyjemności w życiu zostało...
Ale to tylko taka moja nieweterynaryjna logika.

Posted

Ja psu podawalam Arthroflex 4 lata- i zlego slowa nie powiem - podawaj!
Kup 500ml (okolo 140 zl) przez 3 tygodnie po 5 ml, potem (do konca zycia ) dawka podtrzymujaca - czyli polowe - u nas poskutkowalo - pies skakal przeszkody,biegal i bylam zadowolona - on tez!

Posted

A co to jest ten Arthroflex? to jest płyn? Mój Borys waży ok 50 kg, ma nadwage ale trudno, dawka więc się zwiększa.
Czyli 500 ml na ile by mi starczyło? i czy ten lek moge kupić tylko u weta? Bo jak pojadę do niego spowrotem to niebędzie chciał o tym słyszeć nawet.

Posted

To plyn, ale sa tez tabletki.Jednak chyba - o ilepamietam - plyn wychodzi taniej.Mozesz go kupic u weta, ale i w sklepachinternetowych. Przelicz sobie na wage ciala to bedziesz wiedziala na ile go starcza, jednak u staruszkow podajemy .. do konca zycia .

Posted

Oleczkaa napisał(a):
ma nadwage
Niewątpliwie najlepsze, jak również najtańsze, co możesz zrobić dla jego stawów, to go odchudzić... Nadwaga bardzo obciąża stawy, całkiem niepotrzebnie. Podawać leki na stawy otyłemu psu nie odchudzając go jednocześnie to troszkę tak, jak popijać środki nasenne mocną kawą... ;-)

Posted

...dochudzic to raz-ale sa jeszcze inne karmy o takim samym dzialaniu-karmy dla spow starszych-ostatnio Eukanuba wprowadzila nowa linie karm odpowiednich dla wieku i stanu psa-nie musisz ich kuopwac u weta-sa ogolnodostepne. Artrofleks jak najbardziej polecam, rimadyl tez. Jak pies schudnie odpowiednia dieta wrocisz mu dobre dni...:lol:

Posted

Waga 50 kg dla wyżła to chyba zdecydowanie za wiele, zacznij od odchudzania z doświadczeń własnych (znaczy mojego psa) polecam Royal Canin Obesity, zawiera on również substancje zabezpieczające stawy, poczytaj sobie tu o zmaganiach z odchudzaniem http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=29464&highlight=karmy+odchudzaj%B1ce , na prawdę szczupły pies to szczęśliwy i zdrowszy pies (szczególnie starszy).
Jeśli chodzi o wydajność artroflexu to jest naprawdę duża, na moje 35 Dolara dawka dzienna podtrzymująca to 2 ml., flacha 250 ml wystarcza na 4 miesiące, dawka lecznicza dla psów powyżej 30kg masy to 4 ml przez 2 tyg. o ile lekarz nie zaleci inaczej.

Posted

w takim razie rzeczywiście wydajny jest ten artroflex. Narazie nie mam tylu pieniażków ( niby 130 zł to niedużo ale dla mnie jak narazie nie osiągalna kwota) postaram się nazbierać jak najszybciej i kupię mu ten specyfik. Odchudzanko zaczęte. Dzisiaj tylko sucha karma była, żadnych słodyczy i gotowanych mich z jedzeniem;-) Zoobaczymy co bedzie jutro ;)