katarzyna09 Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 No i słusznie...Wyleczy się psiaka i znajdzie mu się wspaniały,pełen miłości domek. W takim razie zostaje Timo!:) Quote
dorobella Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 Co nie zmienia postaci rzeczy, że w ciągu kilku dni mogą przyjść i powiedzieć, że to ich pies i schron musi im go wydać. Quote
katarzyna09 Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 Faktycznie,może tak być,ale miejmy nadzieję,ze psiaka sobie już odpuścili. Quote
dorobella Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 To wtedy trzeba ich postraszyć doniesieniem do prokuratury o znęcaniu się nad psem i zażądać podpisania zrzeczenia się, a jak nie podpiszą puścić machinę w ruch. Quote
Vutz Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 zgadza się. tego tym ludziom NIE MUSIMY wydać. dlatego potrzebna jest dokumentacja fotograficzna (która już jest) i medyczna, ktora mam nadzieję będzie. wówczas można wystąpić do wójta czy innych odnośnych władz o zaniedbanie i znęcanie się nad psem oraz nie udzielenie pomocy, co mogłoby skutkować zagrożeniem życia. wtedy w oparciu o ustawę nad zwierzętami władze mogą orzec przepadek zwierzęcia... tylko muszą ją orzec na czyjąś rzecz, czyli trzeba wskazać nowego opiekuna (najlepiej jakąś organizację charytatywną). a ci ludzie mogą mieć założoną sprawę w prokuraturze. nie zależnie od tego czy po niego przyjdą czy nie. ot, co ! jak się po niego zgłoszą to JA osobiście przyjadę z warszawy na ten śląsk, czy zaglębie czy gdzie tam będzie trzeba i wybiję im to ze łba !!! TEN PIES DO NICH NIE WRÓCI !!!!!!!!!!! choćby nawet nauczyli się fruwać ! Quote
Klaudus__ Posted July 12, 2011 Author Posted July 12, 2011 Nie sądzę,że ten pies ich obchodzi... Na 100% nie będą Go szukać ani chcieć wyciągnąć... To melina... Poza tym po 14 dniach pies może zostać wydany i właściciele nic do tego nie mają. A jeżeli chodzi o ukaranie ich za zaniedbanie czy coś... To nie oszukujmy się - w naszych polskich realiach nie ma na co liczyć... :roll: Quote
Vutz Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 ukarają - nie ukarają, próbować można. przynajmniej kłopot i stracha będą mieli i może kolejnego nieszczęścia nie wezmą... bo będą się bali. no dobra - zaszalałam :) wpłaciłam przed chwilą 150zł. dla Niuniusia ... tylko nie napisałam w tytule, że to od Vutz. w tytule napisałam "pomoc dla TIMO - ONek z meliny, wychudzony i zaniedbany w tragicznym stanie". mam nadzieję, że to będzie OK. Quote
dorobella Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 Właściciel ma 3 lata na odzyskanie psa,wydanie psa po 14 dniach kwarantanny do adopcji nie jest przeszkodą, można to załatwić sądownie. Znajomy kupił kiedyś od pijaczka psa w typie ON za flachę. Ten przed sklepem go zaczepił, że to jego pies i ma mu go oddać, a umowy sprzedaży nie ma i ludzie wezwali policję. To kolega powiedział, ze złoży oficjalne doniesienie, że ukradł mu butelkę wódki. Tamten przy policji napisał oświadczenie o zrzeczeniu się psa. Quote
Vutz Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 a ja mam jednak pytanie... czy przez te 9 dni kwarantanny nie można skombinować wizyty u vet'a ? no bo przecież on się zadrapie... :( Quote
ossa98 Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 Aco z tym dt, o którym pisała Teresa? Wiadomo coś? To byłaby najlepsza opcja, zwłaszcza, że Teresa (jeśli dobrze zrozumiałam) zadeklarowała, że mogłaby tam do psiaka zaglądać. Quote
BUDRYSEK Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 ossa98 napisał(a):Aco z tym dt, o którym pisała Teresa? Wiadomo coś? To byłaby najlepsza opcja, zwłaszcza, że Teresa (jeśli dobrze zrozumiałam) zadeklarowała, że mogłaby tam do psiaka zaglądać. czekamy na info od Teresy...jakie koszty itp? Quote
TERESA BORCZ Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 Spróbuję tam dziś pojechać po rehabilitacji DROPSA , ja się, staram by koszty nie były duże, a ponieważ jest to kilka przystanków ode mnie autobusem mogłabym sporo koło niego zrobić, tylko pytanie czy się nie wystraszą , ja chce zaproponować cenę 250 zł, tak mi się już nie raz udało,Mam nadzieję że wszystko sie wyklaruje zanim zakończymy kwarantannę, nie jest daleko więc wyjście optymalne a leki mam przećwiczone lepiej niż wet, właśnie poprawiam robotę weta/leki proste i naturalne nieinwazyjne przygotowane mogli by podawać opiekunowie, a ja bym była od tzw brudnej roboty i ekstra dokarmiania / Quote
ossa98 Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 Super! Teresa, jesteś niesamowita. Zawsze można na Tobie polegać. Quote
paulinken Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 Nie przeczytałam wszystkiego. Pies jest piękny, nie z takich stanów psy na dogo wychodziły ;) A baba nie chciała go odsprzedać, ale do schronu oddała? Quote
Klaudus__ Posted July 12, 2011 Author Posted July 12, 2011 Paulinken. Ja tego psa miałam okazje poznać przy zabieraniu i dokarmianiu psów od zbieraczki (sprawa sprzed roku...) Może Go wywalili, bo już nie prezentuje się ładnie? Nie wiem - nie pytałam ich... Quote
zerduszko Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 paulinken; napisał(a):Nie przeczytałam wszystkiego. Pies jest piękny, nie z takich stanów psy na dogo wychodziły ;) A baba nie chciała go odsprzedać, ale do schronu oddała? To Ci podpowiem ;) Klaudus__; napisał(a):Błąkał się kilka dni i został zabrany,a że świat jest mały to wiem od kogo jest. Quote
bela51 Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 Klaudius, a co bedzie jak po niego sie zgłoszą ?????? Quote
Klaudus__ Posted July 12, 2011 Author Posted July 12, 2011 bela51 napisał(a):Klaudius, a co bedzie jak po niego sie zgłoszą ?????? Nie sądzę,że tak się stanie. A jak tak akurat by się stało to sądzę,że tak czy siak Go nie zabiorą, ponieważ w przypadku gdy zgłaszają się właściciele po psiaka są naliczane koszta za wyłapanie psa + doba hotelowa... Dlatego ludzie tego kalibru zwykle psów z tego względu nie zabierają - bo to spore koszta... Quote
Vutz Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 jak się po niego zgłoszą to proszą o NATYCHMIASTOWE info - wówczas przyjeżdżam do Was na śląsk i stosownie wytłumaczę że psa jednak mają nam zostawić... !!!! oni tego psa nie dostaną !!! Quote
Klaudus__ Posted July 12, 2011 Author Posted July 12, 2011 Vutz napisał(a):jak się po niego zgłoszą to proszą o NATYCHMIASTOWE info - wówczas przyjeżdżam do Was na śląsk i stosownie wytłumaczę że psa jednak mają nam zostawić... !!!! oni tego psa nie dostaną !!! Dziękuję za wsparcie - jednak postaram się nie dopuścić do faktu,że pies zostanie im oddany - miejmy nadzieję,że szybko coś dla Niego znajdziemy... Quote
Julia84 Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 Vutz pieniążki doszły :-) DZIĘKUJEMY! Mam już przyznany post na pierwszej stronie. Uzupeniony. Quote
Vutz Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 nie często tak mnie ktoś wkurza, ale oni tzw. właściciele to już parokrotnie przegięli... !!! :mad: Quote
Vutz Posted July 12, 2011 Posted July 12, 2011 ciotki, gdzieżeście się podziały...? :) trzeba podnosić psiaka, aby szybko jakiś fajny domek mu się znalazł ! :) Quote
Recommended Posts