Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zgadza się. tego tym ludziom NIE MUSIMY wydać.
dlatego potrzebna jest dokumentacja fotograficzna (która już jest) i medyczna, ktora mam nadzieję będzie. wówczas można wystąpić do wójta czy innych odnośnych władz o zaniedbanie i znęcanie się nad psem oraz nie udzielenie pomocy, co mogłoby skutkować zagrożeniem życia. wtedy w oparciu o ustawę nad zwierzętami władze mogą orzec przepadek zwierzęcia... tylko muszą ją orzec na czyjąś rzecz, czyli trzeba wskazać nowego opiekuna (najlepiej jakąś organizację charytatywną).
a ci ludzie mogą mieć założoną sprawę w prokuraturze. nie zależnie od tego czy po niego przyjdą czy nie. ot, co !
jak się po niego zgłoszą to JA osobiście przyjadę z warszawy na ten śląsk, czy zaglębie czy gdzie tam będzie trzeba i wybiję im to ze łba !!!
TEN PIES DO NICH NIE WRÓCI !!!!!!!!!!! choćby nawet nauczyli się fruwać !

Posted

Nie sądzę,że ten pies ich obchodzi...
Na 100% nie będą Go szukać ani chcieć wyciągnąć...
To melina...
Poza tym po 14 dniach pies może zostać wydany i właściciele nic do tego nie mają.
A jeżeli chodzi o ukaranie ich za zaniedbanie czy coś...
To nie oszukujmy się - w naszych polskich realiach nie ma na co liczyć... :roll:

Posted

ukarają - nie ukarają, próbować można. przynajmniej kłopot i stracha będą mieli i może kolejnego nieszczęścia nie wezmą... bo będą się bali.

no dobra - zaszalałam :) wpłaciłam przed chwilą 150zł. dla Niuniusia ...
tylko nie napisałam w tytule, że to od Vutz.

w tytule napisałam "pomoc dla TIMO - ONek z meliny, wychudzony i zaniedbany w tragicznym stanie".

mam nadzieję, że to będzie OK.

Posted

Właściciel ma 3 lata na odzyskanie psa,wydanie psa po 14 dniach kwarantanny do adopcji nie jest przeszkodą, można to załatwić sądownie.

Znajomy kupił kiedyś od pijaczka psa w typie ON za flachę. Ten przed sklepem go zaczepił, że to jego pies i ma mu go oddać, a umowy sprzedaży nie ma i ludzie wezwali policję. To kolega powiedział, ze złoży oficjalne doniesienie, że ukradł mu butelkę wódki. Tamten przy policji napisał oświadczenie o zrzeczeniu się psa.

Posted

a ja mam jednak pytanie... czy przez te 9 dni kwarantanny nie można skombinować wizyty u vet'a ? no bo przecież on się zadrapie... :(

Posted

Aco z tym dt, o którym pisała Teresa? Wiadomo coś? To byłaby najlepsza opcja, zwłaszcza, że Teresa (jeśli dobrze zrozumiałam) zadeklarowała, że mogłaby tam do psiaka zaglądać.

Posted

ossa98 napisał(a):
Aco z tym dt, o którym pisała Teresa? Wiadomo coś? To byłaby najlepsza opcja, zwłaszcza, że Teresa (jeśli dobrze zrozumiałam) zadeklarowała, że mogłaby tam do psiaka zaglądać.

czekamy na info od Teresy...jakie koszty itp?

Posted

Spróbuję tam dziś pojechać po rehabilitacji DROPSA , ja się, staram by koszty nie były duże, a ponieważ jest to kilka przystanków ode mnie autobusem mogłabym sporo koło niego zrobić, tylko pytanie czy się nie wystraszą , ja chce zaproponować cenę 250 zł, tak mi się już nie raz udało,Mam nadzieję że wszystko sie wyklaruje zanim zakończymy kwarantannę, nie jest daleko więc wyjście optymalne a leki mam przećwiczone lepiej niż wet, właśnie poprawiam robotę weta/leki proste i naturalne nieinwazyjne przygotowane mogli by podawać opiekunowie, a ja bym była od tzw brudnej roboty i ekstra dokarmiania /

Posted

Paulinken.
Ja tego psa miałam okazje poznać przy zabieraniu i dokarmianiu psów od zbieraczki (sprawa sprzed roku...)
Może Go wywalili, bo już nie prezentuje się ładnie?
Nie wiem - nie pytałam ich...

Posted

paulinken; napisał(a):
Nie przeczytałam wszystkiego. Pies jest piękny, nie z takich stanów psy na dogo wychodziły ;)
A baba nie chciała go odsprzedać, ale do schronu oddała?

To Ci podpowiem ;)
Klaudus__; napisał(a):
Błąkał się kilka dni i został zabrany,a że świat jest mały to wiem od kogo jest.

Posted

bela51 napisał(a):
Klaudius, a co bedzie jak po niego sie zgłoszą ??????

Nie sądzę,że tak się stanie.
A jak tak akurat by się stało to sądzę,że tak czy siak Go nie zabiorą, ponieważ w przypadku gdy zgłaszają się właściciele po psiaka są naliczane koszta za wyłapanie psa + doba hotelowa...
Dlatego ludzie tego kalibru zwykle psów z tego względu nie zabierają - bo to spore koszta...

Posted

jak się po niego zgłoszą to proszą o NATYCHMIASTOWE info - wówczas przyjeżdżam do Was na śląsk i stosownie wytłumaczę że psa jednak mają nam zostawić... !!!! oni tego psa nie dostaną !!!

Posted

Vutz napisał(a):
jak się po niego zgłoszą to proszą o NATYCHMIASTOWE info - wówczas przyjeżdżam do Was na śląsk i stosownie wytłumaczę że psa jednak mają nam zostawić... !!!! oni tego psa nie dostaną !!!

Dziękuję za wsparcie - jednak postaram się nie dopuścić do faktu,że pies zostanie im oddany - miejmy nadzieję,że szybko coś dla Niego znajdziemy...