Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ania+Milva i Ulver napisał(a):
Pierwsze;) nie planowane i niespodziewane hehe, termin na grudzień.
Cena hotelowania miesięcznie za 1 pieska tej wielkości to 350zł z wyżywieniem. Jeżeli ktoś chce dawać własna karmę to wiadomo iz cena idzie w dół.

Jejjjj To tak jak u nas. Nasze juz wlasnie dzisiaj 14 miesiecy konczy i poza siatkami centylowymi non stop :):):). No to trzymamy kciuki hihihi.

OOO. Super. To daj znac kiedy miejsce u Ciebie i ile ich jest;).

Kurcze...znalam Brodnice...ech...stare dzieje.

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ania+Milva i Ulver - Hyde jest specyficznym psem, w schronisku od lat miał opinię, cytuję "poje....go", wielu opiekunów było zdania, że nie dają sobie z nim rady.
Dopiero teraz weryfikujemy te informacje, staramy się lepiej go poznać, wyczuć, z czego wynikają pewne jego zachowania.
Jako że jest już 13-letnim psem, nie sądzę, by stanowił realne zagrożenie, ale może być tak, że zaatakuje, ugryzie - jego stan zdrowia też będzie się pogarszał, już teraz ma duże problemy z tylnymi łapami (a więc trzeba będzie go podnosić, pomagać mu w poruszaniu się, asekurować itd.) - opiekun musi być świadomy, że Hyde może okazać się psem niezbyt "łatwym w obsłudze".
Nie uważam, aby jedyną szansą dla niego był opieka szkoleniowca - ale musi trafić na osobę, która zna się na psach, miała doświadczenie także z trudnymi przypadkami, ma wiedzę i niezbędną intuicję, jak postępować z nie do końca zrównoważonym psem.

Jakiego typu hotelik prowadzisz ?
Domowy, ocieplane boksy, kojce ?

Katcherine - tak naprawdę Hydowi przydałaby się (jak zresztą wszystkim schroniskowym weteranom) przede wszystkim diagnostyka. Spróbuję coś zdziałać w kwestii rtg, ale nie sądzę, by się udało.
Na pewno pomógłby mu jakiś preparat na zmiany zwyrodnieniowe - ale nie wiem, co byłoby najlepsze. Poza tym ktoś musiałby dopilnować, by Hyde przyjmował to regularnie - a ta opiekunka, z którą się w miarę zaprzyjaźnił, nie pracuje codziennie.

BTW - zmień proszę tytuł wątku, zamiast nazwy schroniska wpisz po prostu "schronisko".

Posted

U mnie sa kojce zewnetrzne. Oczywiście rozumiem i wiem jak specyficzna jest opieka na starszymi psami, miałam już takie pod opieką. Radze sobie z psami kłapiącymi zębami, jezeli jednak psiak ma dość mocno zwichrowaną psychikę to mówię od razu iż uważam , że wtedy lepiej poszukać mu innego hotelu, bo ze względu przez mój stan będę trochę mniej dysponowana za jakiś czas. To Wy wiecie najlepiej co jest psu potrzebne i jakie warunki, bo przebywacie z nim w realu.
A co z tym niewidomym psiakiem?

Posted

Panca, dzięki za zaproszenie. Ale co ja mogę? Gdybym mogła cokolwiek, wzięłabym Hyde'a na 2 dni i pozwoliła mu odejść z mordą na moich kolanach. Ale nawet tego nie mogę. Zapisuję, będę zaglądać.

Posted

agata51 napisał(a):
Panca, dzięki za zaproszenie. Ale co ja mogę? Gdybym mogła cokolwiek, wzięłabym Hyde'a na 2 dni i pozwoliła mu odejść z mordą na moich kolanach. Ale nawet tego nie mogę. Zapisuję, będę zaglądać.

agata- Hyde jak narazie trzyma sie nawet niezle...raczej dobrze... Lol. Na 2 dni bym nie liczyla...

Posted

Panca- zakladajmy najgorsze- czyli ze obaj ida do hoteliku na dlugo. Mozliwe ze uda im sie jak Imbirowi z Murki hoteliku. Oby.
Zawsze to inaczej niz w schronisku...nie jak wlasny dom- ale jednak. I latwiej cokolwiek- czy diagnostyke czy lepsze zywienie...

Posted

zycie w hoteliku to bylby dla nich raj...ja bede ich finansowo wspierac tylko ze wciaz miejsc w hotelu brak....czekam na szanse u Ani w Brodnicy...

Posted

cioteczki wlasnie weszlam obadac temat z psiakami bo chcialabym jednemu zrobic jutro goloszenia gdyz przez weekend nie bede mogla tutaj zaladac. Widze ze psiaki maja ciezka sytuacje. Co proponuje. Oczywiscie ogloszonka ktore wykupila u mnie Katcherine, ale prosilabym o jakies ladne teksty do ogloszen. Zachecajace nawet do pomocy psiakom, cos na ksztalt wirtualnego opiekuna. Nie mozna sie oszukiwac ze tak starsze psy będą rozchwytywane, ale z doswiadczenia wiem, ze gdy ludzie przeczytaja wzruszajacy tekst chetni sa do pomocy finansowej bardziej, niz do brania pod swoj dach :)

Takze w poniedzialek tu zajrze. I postarajcie sie o fajne teksty, to moze sie udac zebrac jakas kwote aby psiaki mialy jakies dofinansowanie do hotelow :) Chociaz nie wykluczam ze przeciez psiaki nie maja szansy na dom :)

Posted

Katcherine napisał(a):
agata- Hyde jak narazie trzyma sie nawet niezle...raczej dobrze... Lol. Na 2 dni bym nie liczyla...

No to się cieszę. Ale tym bardziej wziąć nie mogę. Na hotelik dorzucę grosik.

Posted

Wadercia witaj!
Wadercia robi ogloszenia dla obu Panow.

Dziewczyny pomozcie z tym tesktem blagam. Na oczy nie widze a jutro mam urwanie glowy. Zeby bylo ladnie, skladnie i najwazniejsze- psiaki szukaja domow ale kazda pomoc- czy karma czy pieniadze na hotel jak najbardziej potrzebna.

Jak by sie udalo u Ani jednego juz niedlugo umiescic byloby super. Chyba wypadnie na Topaza...?

Dada M? Jak wiadomosci od naszych staruszkow?
Panca- co myslisz? Masz wiadomosci jakies od Murki?

Posted

Niestety w ogłoszeniach nie można podać informacji typu "zbieramy na hotel" - bo psów z tego schroniska nie można oficjalnie zabrać do hotelu.
Od niedawna psa może adoptować fundacja (po wcześniejszym uzyskaniu zgody dyrekcji) lub w wyjątkowych przypadkach wolontariusz może podpisać tzw. "umowę tymczasową" (ale pies musi wówczas przebywać w domu wolontariusza) - w obu sytuacjach można oficjalnie szukać psom domu docelowego/prosić o wsparcie.

Natomiast gdyby teraz pojawiło się w sieci ogłoszenie typu "Hyde zbiera na hotel" i ktoś ze schroniska zauważyłby to - byłyby spore problemy.
Czy jest jakaś fundacja dla wyżłowatych, która mogłaby "adoptować" Hyde'a i Topaza ?

Zdecydowanie jestem za tym, by to Hyde pojechał do hoteliku - jest starszy od Topaza (wiemy na pewno, że ma już 13 lat), jest w schronisku znacznie dłużej, jest w gorszej kondycji.
Boję się, że dla 2 psów nie uzbierają się fundusze - a Hyde zdecydowanie bardziej potrzebuje DT (przynajmniej wg moich ostatnich informacji o samopoczuciu i stanie zdrowia Topaza - sprawdzę to jutro), jakiejś rekompensaty za te 7 lat spędzonych w ciasnym bunkrze, bez spacerów, bez zdrowego kontaktu z ludźmi, bez wszystkiego do czego przyzwyczajono go od dzieciństwa (gdy pomyślę o tym, jak ten pies się czuł, gdy po 6 latach aktywnego życia, spania na kanapie, rozpieszczania - drugą połowę życia spędził w tym więzieniu, to ...).

Z drugiej strony mam świadomość, że w przypadku Hyde'a hotelik musi być zdecydowany, że zajmie się nim bez względu na to, co może "wyjść w praniu".
Nie jest do końca prawdą, że wiemy, co jest najlepsze dla Hyde'a - o tym psie krążą jakieś niestworzone opinie, a, póki co, opiekunka budynku dla staruszków nie ma z nim żadnych problemów.
Może tak będzie już do końca, a może do czasu ...

Ania+Milva i Ulver - kto będzie się zajmował psami, gdy będziesz już w zaawansowanej ciąży i później, po urodzeniu dziecka ?
Czy masz jakiegoś pracownika/współpracownika, który Ci pomaga ?

Katcherine - kto byłby odpowiedzialny za zbieranie funduszy, logistykę, podejmowanie decyzji w sprawie Topaza i/lub Hyde'a ?

Posted

Mam w planach być z psami do końca ciąży, jeżeli jednak byłoby to niemożliwe, to psiakami zajmuje się moja mama (mieszkają z nami w drugiej części domu), siostra lub Tz . Jednak najprawdopodobniej do pomocy na czas przedporodowy i po przyjedzie do nas Soema z dogo, aby być z psami do czasu aż ja dojdę do siebie po porodzie- w kwestii zdrowotnej .

Posted

szczerze....tez chcialabym zeby to Hyde pojechal do Ani...dokladnei z tych powodow o jakich pisze Dada...jesli chodzi o Murke nie kontaktowala sie ze mna ale pomyslalam ze po prostu zapisze Topaza w kolejce do Murki a jednoczesnie bedziemy szukac innego hotelu. Nie spoczne dopoki nie znajde obu panom domow lub hoteli

Posted

wysle pare pw. ze wzgledu na to co napisala Ania z hoteliku boje sie obarczac ja Mr. Hydem ze wzgledu na to ze moze byc z nim roznie. Topaz wydaje sie latwiejszy w obejsciu pomimo jego ''problemu''.

dam znac jak najszybciej.
Kasia

Posted

Podsumowanie:
1. skarpetka.
2. deklaracje: panca/ jej znajomy/ agata 51 i fundator skarpetki.
3. fundacja jest i okazuje chec pomocy- usciski wielkie dla nich !!!!!!!!!!
4. czekam na druga osobe z odpowiedzia czy bedzie osoba decyzyjno- kontaktowa
5. ogloszenia z bazarku czekaja na tresc ogloszen i rusza lada tydzien.

6. jedno miejsce u Ani w hoteliku- Dziekujemy!!!!
7. jedno miejsce w kolejce do hoteliku u Murki...