motyleqq Posted November 9, 2011 Posted November 9, 2011 Justyna ma racje, zawsze będzie wiele podzielonych zdań, a to my musimy dokonać wyboru patrząc na naszego psa :) Quote
A&L Posted November 10, 2011 Author Posted November 10, 2011 ania90 napisał(a):czesc :multi: Cześć ;) Kasi i Lena napisał(a):Wydaje mi się że miesiąc czy dwa w tą czy w tą nie zrobi różnicy. Ja bym dalej dawała RC a powiedzmy po skończeniu 11 miesięcy stopniowo wprowadzała Orijen. Ja fifce tak wprowadzałam dorosłą acane i było dobrze. Molowe napisał(a):parę miesięcy nie robi aż tak dużej różnicy Molly też zaczęła jeść adulta wcześniej i wszystko było ok .Producenci mają obowiązek napisać do kiedy można karmić ale to nie jest tak że jak Molly 22 maja skończyła rok to już od 23 MUSI jeść adulta.Wiadomo jak szczeniak jest mały to nie można zmieniać ale z tego co pamiętam to Lena ma już chyba 10 miesięcy ? więc jak chcesz to możesz jej już spokojnie kupić adulta :D Macie rację - nie ma co się tak sztywno trzymać tego co polecają na opakowaniu. Mamy jeszcze Juniora na jakieś pół miesiąca (wyjątkowo wolno nam schodzi ten worek), jak się skończy, to kupuję Orijena. westie_justa napisał(a):Ja powiem tylko tyle na temat karmowy;) jedni mówią że nie powinno sie łaczyć drudzy że powinno żeby nie było nudne, jedni mówią że lepiej pozostać przy jednej a drudzy że lepiej zmieniac karme;) albo że gotowane lepsze albo że suche bo ma więcej potrzebnych składników;) wiec dla mnie niema wytłumaczenia, ja karmiłam gotowanym i suchym gotowane dla mnie zawsze było git, teraz przeszłam tylko na suche (2 x dzienie 1/2 porcji z opakowania;)) no i oczywiście słuchając też tego że nie powinnam zmieniac karmy to jechałam na jednej, ale najlepiej i tak wiem ja i wiem że mój pies nie umie jeść jednaj karmy przez długi czas, a i tak musiałam wypróbowac (i nadal próbuje) różnych karm żeby wiedzieć która jest ok dla psa i która smakuje i która ma mięso a nie syf;) tak więc pozostałam w skutku z Pro Planem który jej służy pod względem zdrowotnym i smakuje, i Joserze z tych samych powodów i zmieniam jej raz ta raz ta;) gotowane też dostaje od czasu do czasu i naprawde uwazam że jest ok;) To tyle z mojej strony na tam temat:) motyleqq napisał(a):Justyna ma racje, zawsze będzie wiele podzielonych zdań, a to my musimy dokonać wyboru patrząc na naszego psa :) Też tak myślę, ale boje się, że wszystkiego nie widać na pierwszy rzut oka i pies może wyglądać ok, a w środku nie wiadomo co się dzieje... Postanowione - póki co zostajemy przy karmie. Kupię jej Orijena, bo wydaje mi się najlepszy. Mam nadzieję, że nie ma za dużo białka, ale jak nie spróbuję, to się nie dowiem. Jak Lenie będzie odpowiadał i wszystko będzie ok, to zostaniemy na nim i za jakieś pół roku zrobimy badania, żeby zobaczyć czy wszystko jest ok. Szkoda, że taka droga ta karma, ale trudno. Kupię jej teraz jakiś mały worek na spróbę. Skład ma fajny jak dla westa, bo nie ma kurczaka, na którego często maja uczulenie i miedzi po której podobno włos nie jest tak biały, jak powinien być i chyba to prawda, bo Lena jest w odzieniu ekri, a westka mamy mojego chłopaka, która je karmę bez miedzi jest śnieżnobiała. Quote
Pieseczkowo Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 Ja np. mam teraz dobre porównanie bo mam dwa westiki i widac,że pod wzgledem jedzeniowym są zupelnie inni. Ice je amerykańska karmę, ktora jadł w swoim czeskim domku (Pro Pac) i to jest strzał w 10. Najpierw chcielismy mu zmienic na royala by jadl to samo co Kleks ale niestety to nie karma dla niego. Klenio za to royala je od samego poczatku i zero problemów. Jak widać kazdy pies ma inne potrzeby i inaczej toleruje jedzenie :) Co do tej miedzi to nie mam pojecia. Ja tam zawsze wiedziałam,że kolor westika zalezy od uwarunkowan genetycznych albo niewytrymowanej szaty ale o miedzi nic nie slyszalam :( Co do tego kurczaka. Ja się go nie boje nic a nic. Moze dlatego,że mam to szczescie ze moje psy nie sa uczuleniowcami.Jednak to,ze jakas karma ma kurczaka nie oznacza od razu ze jest zła oczywiscie dla tych psów,ktore toleruja zawarte w niej skladniki. Quote
Asiaczek Posted November 10, 2011 Posted November 10, 2011 Hahaha, wątek żywieniowy kwitnie:) Prowadzi Orijen;) Pzdr. Quote
kaskaSz Posted November 11, 2011 Posted November 11, 2011 Z tą miedzią to pierwszy raz słyszę, ale np. jak Foxi je rc sensible to jest ciemniejszy i gorzej śmierdzi, a jak je rc hypoalergenic to jest bielszy i nie wydziela tyle smrodu. Poza tym nie ma łupieżu, stanów zapalnych wokół paszczy i się tak nie drapie. Quote
A&L Posted November 14, 2011 Author Posted November 14, 2011 Pieseczkowo napisał(a):Ja np. mam teraz dobre porównanie bo mam dwa westiki i widac,że pod wzgledem jedzeniowym są zupelnie inni. Ice je amerykańska karmę, ktora jadł w swoim czeskim domku (Pro Pac) i to jest strzał w 10. Najpierw chcielismy mu zmienic na royala by jadl to samo co Kleks ale niestety to nie karma dla niego. Klenio za to royala je od samego poczatku i zero problemów. Jak widać kazdy pies ma inne potrzeby i inaczej toleruje jedzenie :) Co do tej miedzi to nie mam pojecia. Ja tam zawsze wiedziałam,że kolor westika zalezy od uwarunkowan genetycznych albo niewytrymowanej szaty ale o miedzi nic nie slyszalam :( Co do tego kurczaka. Ja się go nie boje nic a nic. Moze dlatego,że mam to szczescie ze moje psy nie sa uczuleniowcami.Jednak to,ze jakas karma ma kurczaka nie oznacza od razu ze jest zła oczywiscie dla tych psów,ktore toleruja zawarte w niej skladniki. Dlatego zaczynam szukac odpowiedniej karmy dla Leny ;) Na wątku o jedzeniu na westie.net czytałam o tej miedzi, więc myślałam, że to raczej pewna informacja. Ja kurczaka też się nie boje, Lena też raczej nie jest uczulona, bo dostaje teraz Royala Juniora, który zawiera kurczaka i nic jej nie jest. Ale mimo wszystko wolę dmuchac na zimne i go nie podawać. Podobno alergia może przyjść po czasie. Asiaczek napisał(a):Hahaha, wątek żywieniowy kwitnie:) Prowadzi Orijen;) Pzdr. Żebyś wiedziała :P kaskaSz napisał(a):Z tą miedzią to pierwszy raz słyszę, ale np. jak Foxi je rc sensible to jest ciemniejszy i gorzej śmierdzi, a jak je rc hypoalergenic to jest bielszy i nie wydziela tyle smrodu. Poza tym nie ma łupieżu, stanów zapalnych wokół paszczy i się tak nie drapie. Ciekawe czym się różnią te karmy (chodzi mi o skład), że jest taka różnica w zapachu i kolorze. Westka mamy mojego chłopaka je Royala dla westów i jest biała, a jak jadła jakąś inną karmę przed tym jak powstał ten Royal, to taka nie była. Quote
Pieseczkowo Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Ja od taty słyszałam,że podobno royal dla westie ma jakis skladnik poprawiajacy kolor szaty :) Quote
A&L Posted November 14, 2011 Author Posted November 14, 2011 Ciekawe jaki :D Możesz zapytać taty? Quote
Kasi i Lena Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Ja tak nie na temat bo nie o karmach;) Masz już Taksowe obroże? Ciekawa jestem jak ta krateczka śliczna się prezentuje na Lence. Quote
A&L Posted November 14, 2011 Author Posted November 14, 2011 Jeszcze nie mam ;/ Wiesz - święto i te sprawy. Mam nadzieję, że jutro dotrą :) Też się nie mogę doczekać :D Quote
Kasi i Lena Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Wierze, ja mam nową obrożę ale okazała sie za duża na moje maleńkie psy. Quote
A&L Posted November 14, 2011 Author Posted November 14, 2011 Ty nałogowcu :-D Która to już? :diabloti: Quote
Kasi i Lena Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Nie wiem, chyba 17 albo 18 bo w miedzy czasie się pozbyłam trochę;) Quote
A&L Posted November 14, 2011 Author Posted November 14, 2011 Nie ma się co śmiać u mnie też pewnie niedługo tak będzie :P Tyle że u Ciebie to na 2 psy idze, a ja mam już 6 dla jednego psa :D Quote
Kasi i Lena Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 No mają tylko po 9 na łepka czyli jestem jeszcze zdrowa:D plus szelki. ale fifka i tak ma wiecej. Quote
A&L Posted November 14, 2011 Author Posted November 14, 2011 Jestem ciekawa tych Taksowych :D I oczekuje na kolejny bazarek :P Quote
Kasi i Lena Posted November 14, 2011 Posted November 14, 2011 Ta krateczka jest piekna, gdyby nie to że się ograniczam to bym kupiła. Quote
A&L Posted November 14, 2011 Author Posted November 14, 2011 Oj tam, oj tam - jedna w tą czy w tą... A skoro tak Ci się podoba, to tym bardziej :diabloti: Quote
Pieseczkowo Posted November 15, 2011 Posted November 15, 2011 A&L napisał(a):Ciekawe jaki :D Możesz zapytać taty? On pewnie sam nie ma pojęcia bo mówiła mu to przedstawicielka z Royala ale może w składzie karmy jest podany ten składnik :) ale spytam :D Quote
taxelina Posted November 15, 2011 Posted November 15, 2011 przed wszystkim takie karmy dla jakies rasy to jest naciaganie klienta... west nie rozni sie od owczarka zoladkiem i sposobem trawienia... Quote
A&L Posted November 15, 2011 Author Posted November 15, 2011 Pieseczkowo napisał(a):On pewnie sam nie ma pojęcia bo mówiła mu to przedstawicielka z Royala ale może w składzie karmy jest podany ten składnik :) ale spytam :D Aha, jakby jednak wiedział, to daj znać :) deer_1987 napisał(a):przed wszystkim takie karmy dla jakies rasy to jest naciaganie klienta... west nie rozni sie od owczarka zoladkiem i sposobem trawienia... Nie wydaje mi się. To znaczy na pewno nie we wszystkich przypadkach. Przykłady: właśnie royal dla westów, który ma jakiś tam składnik, który poprawia kolor włosa. Niektóre rasy mają np. skłonności do jakiś chorób, którym można zapobiec podając odpowiednie witaminy czy minerały, które dana karma zazwyczaj zawiera. Przyszły obróżki, są piękne :loveu: Szczególnie ta w kratkę. Zdjęcia będą koło piątku ;) Quote
Kasi i Lena Posted November 15, 2011 Posted November 15, 2011 To czekam z utęsknieniem i lekką zazdrością na fotki Lenki w nowych nabytkach:) Co do royala to słyszałam że z tymi karmami dla rasowców to chwyt marketingowy ale nie wiem ile w tym prawdy. W każdym razie royal jest drogą karmą o kiepskiej jakości. Quote
A&L Posted November 15, 2011 Author Posted November 15, 2011 Dlatego kończę z Royalem :D Dzisiaj kupiłam 400 g Orijena jeszcze dla szczeniąt. Teraz szukam na necie jakiejś w miarę małej paczki Orijen Regional Red, bo przy tej karmie chciałabym zostać, ale najpierw muszę sprawdzić czy Lenie będzie odpowiadać. Możliwe, że w jakimś stopniu to chwyt marketingowy, ale Royala dla westów będę bronić, bo widziałam różnicę na własne oczy. Reklamują go jako tego, który poprawia kolor włosa i tak jest, więc coś w tym musi być. Nie wiem jak jest z innymi rodzajami. Myślę, że przy wielu rasach może to być chwyt marketingowy, bo wiele ras nie potrzebuje jakiś specjalnych składników, a mimo to są karmy specjalnie dla tych psów. Kasia, mówię Ci śliczna jest ta w kratkę, polecam :) Quote
Kasi i Lena Posted November 15, 2011 Posted November 15, 2011 Pomyślę nad tą krateczką:) Co do royala to ja nie mogę się o nim za bardzo wypowiadać bo karmiłam nim moją Lene tylko przez chwile. Juniorem dla ras średnich i miała takie sensacje żołądkowe mimo stopniowego wprowadzania że zrezygnowałyśmy na rzecz acany. Quote
kaskaSz Posted November 15, 2011 Posted November 15, 2011 my też przechodziliśmy przez rc dla westów i Foxi tak się po nim drapal, że hoho Quote
Recommended Posts