Patmol Posted December 16, 2014 Author Posted December 16, 2014 nie rozumiem makrela to ryba? no to żeby była sypka trzeba ją ususzyć a suszenie/gotowanie i tak dalej niszczy wiele rzeczy dla psów lepsze jest takie surowe jedzenie ale w przypadku ryb nie zawsze np makrela zawiera tiaminazę tutaj o rybach http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=311 szczególnie to jest ważne Będąc już w tematyce ryb, nie możemy nie poruszyć ważnej informacji odnośnie tiaminazyTiaminaza to enzym występujący w surowych rybach, tiaminaza niszczy witaminę B1 (tiaminę). W diecie w której występują surowe ryby zawierające ten enzym, może spowodować niedobór B1 objawiający się zaburzeniami układu nerwowego, apatią, zmęczeniem, niewydolnością krążenia oraz zaburzeniami przewodu pokarmowego (bóle brzucha, wymioty, biegunka, brak apetytu) "Stwierdzono, że 450g surowego mięsa karpia inaktywuje 20.000 jednostek czystej witaminy B1 tj. taką ilość, jaka jest zawarta w 10kg drożdży"*Ryby zawierające tiaminazę: Belona Błyszczyk Głowacz pręgopłetwy Gromadnik Karp (cała rodzina karpiowatych) Kleń Leszcz Makrela Mauryk Miętus Mintaj Płoć Rekin Sardela Sandacz morski Strzebla potokowa Strzępiel Stynka Sumik Sum Szprot Śledź oceaniczny Ryby wolne od tiaminazy: Łosoś Pstrąg Węgorz Halibut Dorsz Szczupak Okoń Łupacz Morszczuk, Flądra Sola Krewetki nie zawierają tiaminazy, za to ostrygi mają jej bardzo dużo (100 g ostryg rozkłada w ciągu 20 min. Aż 8 gramów witaminy B1) Nalezy również wspomnieć o jeszcze jednym zagrożeniu, rzadziej opisywanym, o tlenku trójmetyloaminy (w skrócie triox) Tlenek trójmetyloaminy jest związkiem azotowym niebiałkowym (tzw. wyciągowym), który występuje w mięsie niektórych ryb morskich, powoduje on wiązanie żelaza w postać nie przyswajalną przez organizm, skutkuje to anemią i szeregiem objawów niedoboru żelaza. Podczas gotowania tlenek trójmetyloaminy przechodzi w trójmetyloaminę, która nie ma właściwości anemio-twórczych.Ryby zawierające triox**: Czernik Witlinek Morszczuk Łupacz Mintaj Quote
Caragh Posted December 16, 2014 Posted December 16, 2014 Patmol, no akurat przeglądałam Twoje wcześniejsze linki i zostało na rybie. Ale jest też na przykład wołowe zwykłe i sypkie. Czyli też wołowe suszone będzie gorsze? Quote
Patmol Posted December 17, 2014 Author Posted December 17, 2014 z tego , co ja rozumiem, to njalepsze jest surowe mięso -najbardziej wartosciowe Quote
Caragh Posted December 17, 2014 Posted December 17, 2014 Dziękuję Patmolku za wszystkie porady :) Quote
Patmol Posted March 2, 2015 Author Posted March 2, 2015 tak -wymiana dachu koty przerażone, psy rozdraźnione ogólnie marnie Quote
NikaEla Posted March 2, 2015 Posted March 2, 2015 tak -wymiana dachu koty przerażone, psy rozdraźnione ogólnie marnie oby to długo nie trwało Quote
Jasza Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 A poza dachem, to dobrze? Co słychać nad rzeką? Quote
Patmol Posted March 4, 2015 Author Posted March 4, 2015 dach jest praktycznie nad całym naszym mieszkaniu, a okna w dachówce w pokoju dzieci nie ma okna, tylko folia w łazience sypie się żwir do wanny - jak odrywaja dachówki koty przerazone psy rozdraznione, Caillou musze czasem rano karmić z ręki -bo nie chce jeść, a jak opuści posiłek to potem wymiotuje taką żółtą pianą wiec rano niewazne czy zdąże do pracy czy nie - siedzę i po kęsku karmie Caillou gotowanym mięsem po południu spokojnie zje surowe, tak jak reszta towarzystwa ale rano nie zje msi być gotowane i z rączki , albo biały ser okno w kuchni zaklejone folią wszystkie okna zasłonięte, no bo postawione są rusztowania wiec w sumie marnie, chociaz to my załatwialismy ten remon dachu,bo przeciekał a wcale nie było łatwo -(nasza kamienica ma ponad 100 lat, a ludzie nie są chętni na wydatki -uważaja, ze jakos to będzie, jak sie nawet zawali -to dostaną inne mieszkania po prostu, te dostali po wojniei nie widzieli potrzy remontowania kamienicy) wiec nie tak, że jestem niezadowolona -tylko trzeba przetrwac a potem płacic -cała wspólnota wzieła kredyt w banku nad rzeke nie chodze, bo jestem chora i kaszlę, a tam bardzo wieje chodzimy po parku i do parku i do lasku pod Legnicę i tam gdzie nie wieje tak strasznie psy powolije się przywyczajaja, że ktoś chodzi po suficie i jest takie wrażenie jakby sufit zaraz miał spaść im na głowy tydzien minął i sufit nie spadł -wiec nabierają do tego dystansu ale Sweetie wciąz przezywa robotników w oknie z zewnatrzr -nie spodziewała się tego w szkole rekolekcje, więc Młody siedzi w domu i jak wracam z pracy to jest sprawgniony rozmowy i zinteresowania (ja wrecz przeciwnie ) wiec biore go na spacer z Caillou i odpaowiadm na setki pytania dotyczace chrzescijaństwa, świętych dębów i tego dlaczego zrywam kotki z olchy. Olcha dobra na przeziębienie. I tak jakos trwamy. 1 Quote
Jasza Posted March 4, 2015 Posted March 4, 2015 To dachu nie zazdroszczę. Ani przeciekającego, ani remontowanego. Oby szybko połatali co mają połatać. I żeby wszystko wróciło do normy. Kotki z olchy to takie wiszące żółtawe albo czerwonawe szyszeczki? Robisz z nich napar? Dużo zdrowia Patmol! Quote
Patmol Posted March 4, 2015 Author Posted March 4, 2015 robię napar take żółte kotki albo czarne szyszeczki cięzko narwać, bo za wysoko sa gaęzie oni nie łatają dachu - ma byc wymieniona cała dachówka na całkiem nową i dobrej jakosci i to pod dachówką tez do wymiany - to drewno poprzeczne, na której sie opiera dachówka -nie pamietam ja to się nazywa dach jest duzy (nie tylko nad moiim mieszkaniem) mają sie wyrobić w dwa miesięce przychodza przed 7 rano -wiec raczej zdążą Quote
jotpeg Posted March 4, 2015 Posted March 4, 2015 a to współczuję; siła złego na jednego. I remont, i przeziębienie, i codzienne sprawy... w 2 miesiące to powinni się uwinąć. Pewnie, że to trzeba zrobić, zwłaszcza, że Wy jesteście bezpośrednio pod... ale na przeciągające się przeziębienie jednak wzięłabym tabletkę. Quote
Patmol Posted June 16, 2015 Author Posted June 16, 2015 w sumie to zyjemy ale jakoś tak w półśnie Quote
Patmol Posted January 28, 2016 Author Posted January 28, 2016 Co wejdę na dogomanie, to jakoś wszystko pozmieniane jest. I nic nie mogę znaleśc. Te wątki, które czytałam wczesniej już nie sa zaznaczone i nie wiem gdzie są.. U nas wszystko dobrze. 2 Quote
Patmol Posted January 28, 2016 Author Posted January 28, 2016 co to jest ta reputacja użytkownika? 1 Quote
Finetta Posted January 28, 2016 Posted January 28, 2016 Wczesniej mozna było dodawac punkty za posty ( które się podobały, były pomocne) Teraz mozna posty polubic i przybywa punktów reputacji Quote
Patmol Posted January 29, 2016 Author Posted January 29, 2016 rozumiem zawsze trudno po zmianach Quote
Patmol Posted January 29, 2016 Author Posted January 29, 2016 przybyło mi reputacji (i powinna być emotka jak sie cieszę) u nas wszystko OK, w sumie, bo czekam na wspaniałe domy dla kilku kotów, ale wciąż niestety bez efektów żadnych Karmie zwierzaki surowym mięsem i suplementami już ponad rok, to była dobra decyzja, żeby zrezygnować z chrupek . Caillou jest grymaśna panna, jak zawsze, z jedzeniem. Ale Sweetie uwielbia mięso. I koty tez uwielbiają. Nigdzie w wątkach nie widzę zdjęć. Trzeba coś włączyć, żeby widzieć zdjęcia? 1 Quote
jotpeg Posted January 29, 2016 Posted January 29, 2016 3 godziny temu, Patmol napisał: Nigdzie w wątkach nie widzę zdjęć. Trzeba coś włączyć, żeby widzieć zdjęcia? no właśnie, zdjęć (za wyjątkiem ostatnich) - niet. Nie odżałuję tego! Quote
Patmol Posted February 2, 2016 Author Posted February 2, 2016 psie szaleństwa -zdjęcia z soboty 1 Quote
jotpeg Posted February 2, 2016 Posted February 2, 2016 ale szczęśliwe obie :) Pięknie! i jaka wiosna!! Quote
Patmol Posted February 2, 2016 Author Posted February 2, 2016 taka fajna była pogoda w niedzielę akurat na zdjęcia 1 Quote
jotpeg Posted February 2, 2016 Posted February 2, 2016 Uśmiechy paszczakowe :):) suchutko, pięknie! Quote
Recommended Posts