Jump to content
Dogomania

Caillou i Sweetie - i Sudety w tle


Patmol

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

jestem, chodze na spacery i w ogóle

ale ta nowa wersja dogo jest dla mnie jakas taka  niewygodna

za bardzo w typie FB

 

poza tym postanowiłam nauczyc sie gotować

kupiłam nawet blender

i robie pasty i zupy krem z dyni

 

naczytałam się o nawłoci

i zaparzam sobie nawłoć -jako tonik do twarzy (dla Młodej też)

wszystko w celu oszczędności

 

czytałyscie "dziki obiad" łuczaja?

 

Sweetie poluje na nieświadomą zwierzynę  8-)

uważna obserwacja wybranej zwierzyny
[url=http://naforum.zapodaj.net/9db1fdfda3f6.jpg.html]9db1fdfda3f6.jpg[/url]

[url=http://naforum.zapodaj.net/321172324859.jpg.html]321172324859.jpg[/url]

atak
[url=http://naforum.zapodaj.net/3dec46bbf998.jpg.html]3dec46bbf998.jpg[/url]

[url=http://naforum.zapodaj.net/85447db2cc72.jpg.html]85447db2cc72.jpg[/url]

zwierzyna ucieka w popłochu  8-)
[url=http://naforum.zapodaj.net/84f9974d46bb.jpg.html]84f9974d46bb.jpg[/url]

Link to comment
Share on other sites

Caillou jest dzikim obiadem? :o :o

 

Patmol - poczytam o Panu Łukaszu - brzmi ciekawie, bardzo!

 

Ja, odkąd nie jem mięsa jestem zmuszona przebywać w kuchni i pichcić, ale mam już swoje sprawdzone przepisy i

w sumie gotowanie dla psów zajmuje mi chyba więcej czasu niż gotowanie dla siebie ;)

Moje ostatnie odkrycie to zupa z soczewicy. Zresztą tobołki, a szczególnie Reks- też soczewicę polubiły.

Link to comment
Share on other sites

a ja musze gotować dla dzieci, to znaczy dla Młodej

bo w liceum nie ma stołówki, a ona koniecznie chce codziennie obiad

 

(jak byłam dzieckiem to sobie marzyłam, ze jak dorosnę to nie będe musiała jeśc obiadów :megagrin: )

 

a Młoda chce obiad codziennie

jakby go sobie organizowała na mieście - to bym chyba musiała poszukac pracy dodatkowej, bo ina roumie przez obiad zupe i drugie i surówkę

nie zadne namiastki

 

więc

pomyśłałam, że zamiast szukac nowej pracy -sama nauczę się gotować

trudno jest

no, ale cóż

 

nawet zupę z dyni robię z grzankami -ha

bo dynia teraz tania

a oszczędność to moja dewiza

 

fajna książka

ten "Dziki Obiad"

poczytałam troche w empikui

może znajdę w jakiejś bibliotece

 

Młoda zecydowanie mówi  - nie - soczewicy w zupie

ma byc ryż

kupiłam przez internet 5kg brązowego (kaszy perłowej i jaglanej i troche przypraw i czarna fasolę)

Link to comment
Share on other sites

autorskich nie mam

ucze sie podstaw -czyli robię według przepisów , staram sie nawet taklie same dawac przyprawy -zeby to pojąć

pojęłam zupy dyniowe -ma byc imbir, liscie  laurowe, kminek i ziele angielskie

 -i zmiksować

i podawać gorące

 

pojęłam buraczki zasmażane

i te pasty robię według przepisów

bo te według przypisów Młodej smakują

a moja improwizacja  -nie bardzo

 

moje ubione dania (których nikomu nie serwuję, tylko sobie ) to

-przypalone frytki (uwielbiam przypalone)

-przypalone nalesniki jw.

-ryż z ogromną iloscią cynamonu

-masło orzechowe -samo, ewentualnie z rzodkiewką

-fasola lub soczewica -sama

Link to comment
Share on other sites

obowiązkowo  filet z kurczaka

MUSI być -bo Młodzi sa inaczej rozczarowani

smaże na ziemniakach i w bułce i w jajku i klepię tym czyms tam takim (bo MUSI być cieńkie)

 

do tego ziemniaki pewnie/ albo frytki i kasza jaglana (ale Młodzi kaszy raczej nie ruszą, ale ja lubię i TŻ)

i surówka jabłko+ marchewka (ostatnio dwa razy była kapusta peińska i wzbudziła wielkie rozczarowanie)

 

buraczki ugotuję, to będą na jutro

 

na kolację zupę dyniową -dla Młodej

i dla TŻ kaszę perłową z czarną fasolą i marchewką

a Młody pewnie powie że to wszystko jest NIEJADALNE -i zje kanapki z serem

 

no i na kolacje jest pasta z czarnej fasoli (chyba że TZ zjadł)

i pasta z serka typu feta + brokuł + czosnek  Młoda móiła, ze dobre

 

wczoraj robiłam leniwe -ale sypnęłam zytniej mąki

i Młody stwierdził, że są za ciemne i to nie sa leniwe tylko NIE WIADOMO CO

i żeby mu lepiej zrobic kaszy manny na mleku

 

a Młoda uważa, że leniwe owszem -jako przekąska

ale to nie jest przeciez prawdziwy obiad

prawdziwy obiad to zupa, mięsko i surówka

 

jako że wczoraj wróciła pózno -to dostała zupe kalafiorową ( tez umiem) i surówkę  i pastę z chlebem

Link to comment
Share on other sites

nie, to całkiem inna fasola  http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Czarna-fasola-smaczna-i-zdrowa,wid,16695038,wiadomosc.html?ticaid=113940

ja troche przerobiłam inny przepis

 

- szklanka ugotowanej czarnej fasoli

- łyzeczka musztardy

-kilka łyzek oleju z lnianki   http://www.ekokoziolek.pl/sklep-online/details/284/72/oleje,-oliwy-i-octy/oleje/ (ja akurat mam -ale jak ktos nie ma =to pewnie inny olej tez dobry)

- dwa (lub wiecej)  ząbki czosnku (zalezy czy ma byc ostre)

-duzo majeranku

 

ponieważ pierwotny przepis był na białą fasolę

i kolr mi wyszedł taki dziwny

dodałam jeszcze troche koncentratu pomidorowego

 

wszystko razem zmiksowac w blendererze

 

 

i druga fajna pasta

 

ugotować brokuła (8-10 minut, żeby nie był rozgotowany)

dodać serek typu feta (200 gram)

i czosnek (ja dałam 4 ząbki -wyszło bardzo ostre)

zmikowac w blenderze

 

[url=http://naforum.zapodaj.net/72441afcd341.jpg.html]72441afcd341.jpg[/url]

 

 

prosze o przepis na zupę z soczewicy

Link to comment
Share on other sites

Pasta z fasoli brzmi dobrze.

Jak nie dostanę czarnej, zrobię z białej.

Tylko bez keczupu.

 

Ja zupę robię tak:

Jak wychodzę do pracy to zalewam kubek soczewicy wodą w średnim garnku.

Musi się namoczyć - ja gotuję zupę po pracy i po spacerze z tobołkami, więc jakieś 13 godzin,

ale można namoczyć na noc. Wody nie trzeba odlewać, można gotować w tej samej, w której się moczyła.

 

Soczewica gotuje się z kwadrans - ja lubię jak jest al dente, kwadrans wystarczy, ale można pogotować dłużej.

W tym samym czasie rozpuszczam na patelni ( na małym ogniu, żeby nie spalić masła) dwa ząbki posiekanego czosnku.

Z minutkę, żeby się tylko "rozpachnił". Dorzucam posiekaną cebulę - całą. Dwie, trzy minuty, aż cebula się zeszkli i dorzucam pokrojone drobno dojrzałe pomidory - dwa spore. Jeszcze dwie trzy minuty i całą zawartość patelni przelewam do gotującej się, lub już ugotowanej soczewicy. Doprawiam jarzynką i pieprzem. Wrzucam pęczek posiekanej zielonej pietruszki.

gotowe.

 

Drugą wersję zupy zrobiłam bogatszą ;) i dodałam drobno pokrojone , ugotowane wcześniej przez Damiana: dwie marchewki, pietruszkę i ziemniaka. Wtedy zupa jest jeszcze gęstsza i pożywniejsza.

 

Moja Mama robi tą pierwszą wersję, tylko zamiast pomidorów, smaży z cebulą i czosnkiem pieczarki i paprykę.

Też pycha :)

Link to comment
Share on other sites

fajny przepis i prosty

wypróbuję

 

nigdy wczesniej nie namaczałam soczewicy

zawsze gotuję po prostu taką jak jest

 

a wczoraj ugotowałam razem soczewicę, kasze gryczaną i marchewkę (pokrojonę a kostkę)

do zupy dodałam na poczatku dla smaku kawałki kalafiora (te twarde, w całości, co się wyrzuca normalnie)

dodałam fasoli ugotowanej wczesniej (tak pod koniec gotowania)

 

i doprawiłam czarnuszką (lubisz czarnuszkę?) - duzo wsypałam (łyzke czarnuszki na litr wody)

dużo sypnęłam kminku (uwielbiam)  i troche kolendry (niestety w całości -bo nie mam możdzieża) i trochę rozmarynu

 

ja robłam na mięsie (malutki kawałeczek fileta pokrojony w kostkę -1/4 fileta pojedyńczego)

i takie gęste bardzo zrobiłam, nie jak zupę

takie jedzenie lubię

 

dzieci nawet nie chciały spróboweć

ale my z TŻ zjedlismy chętnie

Link to comment
Share on other sites

Lubię gęste, ale nie jem mięsa, więc gęstość jest spowodowana tylko mnogością składników.

 

Głąby z kalafiora też jem. I z brokuła czasami.

Czarnuszkę znam teoretycznie ;) (Mama) ale nie jadłam.

 

Ile gotujesz soczewicę nie namaczaną?

Zieloną?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...