Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='MEGNUM']Tak spuści meteoryt na mój dom, w którym mieszkają trzy niekopiowane psy w tym dwa kundle i jedna suka rasy dog niemiecki (patrz avatar):lol:[/quote]
Gratulacje!!!
Miał być chyba błękitny pies ale, czarna suczka jest śliczna.
Mam ciągle nadzieje, że się pomyliłam co do Ciebie i że ta suczka nie będzie kopiowana.

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='maxxel']Ja tam tez mysle,ze facet jest ok,ale Karni sie go czepia.Jak na jeden oboz macie zbyt rozbiezne spoatrzezenia co do swoich autorytetow..;)

A musimy my mieć jednakowe? W waszym obozie tez rozbieżności są duże a raczej duuużo większe bo zasadnicze: jedni dojrzeli do zaakceptowania faktu, że kopiowanie jest zabronione a nie jest zabronione posiadanie kopiowanego psa -> jego wystawianie. Inni natomiast twierdzą, ze ustawa nie zakazuje kopiowania. To się nazywa prawdziwa różnica w poglądach :cool3:
ps. Daj spokój z tymi nogami to był tylko taki świąteczny bonusik dla wszystkich chłopaków ;)

Posted

[quote name='maxxel'][quote]

Karni to twoj problem jak interpretujesz prawo wlasnosci.Popadacie w jakis maniakalny obled.Ktos(ja )pisze,ze mu sie podoba pies rasy x z ogonem badz nie i to wystarczy byscie sie staly kynologicznymi "betankami"..[/quote]

Napisałeś, że,,każdy powinien decydować o wyglądzie swojego psa..."
Piszemy o kopiowaniu więc chyba nie chcesz powiedzieć, ze miałeś na myśli prawo wyboru między zakupem psem o wyglądzie yorka a psem o wyglądzie dajmy na to ONa ;) Nie wierzę. Musiało Ci chodzić raczej o prawo do ,,kształtowania wyglądu psa". To oczywiście skrót myślowy.
Zdecyduj się czy jesteśmy feministkami czy betankami bo jedno do drugiego nie pasuje;)

Posted

[quote name='Amber']

:roflt: To teraz Morris już jest OK? A gdzie damskie nogi i "dlaczego koń rży"? I już nie jest pseudonaukowcem robiącym amerykańskie show? Łojezu, jak te wasze poglądy łatwo się zmieniają :p Może niedługo zaczniecie kopiować ogony i uszy? :evil_lol:[/quote]

A czy ja powiedziałam, ze jest OK? Ja to ja a N to N. Dlatego nie zauważam, żeby czyjekolwiek poglądy się zmieniły ;) No ... chyba ...żeby Twoje bo zacytowałaś ( oczywiście w odpowiednich urywkach;)) poglądy autora przeciwnego kopiowaniu. ,,Łojezu" opozycja nam się zmienia.;)

Posted

Tylko chcę ci przypomnieć droga Karmi, że autora przytoczyłam nie w dyskusji o kopiowaniu, tylko o teorii powstania stojących uszu, a zauważ, iż jest to dość odmienna tematyka :p

Rozumiem, że w przypadku ogonów Morris jest wybitnym psychologiem zwierzęcym, a w przypadku teorii stojących uszu pseudonaukowym amerykańskim showmanem, fetyszystą i szowinistą :lol:

Posted

[quote name='Basia.sk8']A ja już miałam nadzieje że ta durna dyskusja już się z kończyła.
To na prawdę nie ma sensu każdy zostanie przy swoim.
[B]xxxx52 jeszcze jedno licz się z słowami bo takie komentarze jak twoje doprowadzają mnie do nerwicy ( delikatnie mówiąc) jak chcesz ratować torturowane zwierzęta[COLOR=green]XXXXXXX [/COLOR]do schroniska a nie czepiaj się ludzi którzy miesięcznie wykładają grube pieniądze na utrzymanie psa na dobrą karmę szkolenia itp ludzi którzy za swoje psy dali by się pochlastać. [/B]
[B]Każdy ma własne zdanie na ten temat i ok ja nikogo nie chce do niczego przekonywać jest tu parę osób po przeciwnej barykadzie które umią się wypowiedzieć sensownie i za to je szanuje ale takie wypowiedzi jak xxxx52 są żałosne i poniżej pasa.[/B]

[B]xxxx52 jeszcze jedno jeśli tak twoim zdaniem wgląda ten biedny torturowany pies to mam nadzieje że będą tylko takie i że nie będzie się w Polsce słyszeć o psach przywiązanych do drzewa o wyrabianiu smalcu z psów, o psach z skatowanych na śmierć lub głodzonych przez wiele tygodni i że nie będzie już przepełnionych schronisk. [/B]
[B]definicja dobrego właściciela opiera się tylko i wyłącznie na długości ogona i uszu u psa a reszta nie ma znaczenia.[/B]

[B]I jeszcze raz życzę wszystkim psom na świecie samych takich katów.

[/B]Definicja dobrego właściciela opiera się - moim zdaniem-na całokształcie jego postępowania wobec zwierzęcia. Dotyczy to zarówno tego co mamy mu zapewnić jak i tego przed czym powinniśmy go chronić. Przykłady, które podałaś opierają się na skrajnościach : z jednej strony dbający o psa właściciel a z drugiej ,,człowiek" katujący. Kontrast jest tak duży, że każdego naprowadzi na ,,właściwe" tory myślenia. Ja jednak uważam, że jedno nie wyklucza drugiego. Czy niekopiowanie przeszkadza w dobroci? Nie sądzisz, ze ją dopełnia?

Posted

Maxxel , rany jak Ty się znęcasz nad tym psem , nie dość że ogon obcięty to jeszcze ostrzyżony i wyczesany i na pewno wykąpany :diabloti:
To Ty nie wiesz ,że pies musi być naturalny ? CAŁY :evilbat:

Posted

[quote name='Amber']Tylko chcę ci przypomnieć droga Karmi, że autora przytoczyłam nie w dyskusji o kopiowaniu, tylko o teorii powstania stojących uszu, a zauważ, iż jest to dość odmienna tematyka :p

Sprytnie wybrnęłaś :razz:

Rozumiem, że w przypadku ogonów Morris jest wybitnym psychologiem zwierzęcym, a w przypadku teorii stojących uszu pseudonaukowym amerykańskim showmanem, fetyszystą i szowinistą :lol:[/quote]

Źle rozumiesz. Nie ja pisałam, ze jest wybitnym psychologiem :lol:
Poza tym ja użyłam tylko jednego z proponowanych przez Ciebie określeń:nazwałam go showmanem w amerykańskim stylu, ale reszta Twoich określeń jest niezła :cool3:

Posted

[quote name='""jasiek"']Zeby było jasne moje psy mają kopiowane ogony i mam też ogoniaste.[B]Jedene i drugie są zgodne ze wzorcem:eviltong: [/B]Widzę że po urlopie wstapiły w Ciebie nowie siły witalne:lol:.Carowa szable w dłoń:-x[/quote]

Tak Van Jasiu w tym poscie napisales PRAWDE :)

Czarne teriery ogoniaste czy nie sa zgodne ze wzorcem .
[URL]http://www.czarnyterier.eu/viewtopic.php?t=213[/URL]

Nie tylko biegasz po ringach z niekopiowanymi w tym czasie , zrozumiales
ze sie nie oplaca miec kopiowanego, zwlaszcza wsrod hodowcow Czarnych Terierow bys sie wyroznial , to trudnosci z wystawianiem poza granica,

[IMG]http://img114.imageshack.us/img114/9058/dariczekijasionawystawiol2.jpg[/IMG]

to juz masz nowego ktoremu ogonek zostawiles przez swoje wyrachowanie a nie zrozumienie ,po co psu ogon.
To fakt ze Twoje suki Czarne Teriery - 12to letnia Irina i 7mio letnia Borka maja ogony obciete [B]a 2 letnia Primadonna ogon ma caly[/B].:lol::lol::lol:

Tylko dlaczego napisales w jednym w swoich postach ze bedziesz swoim psom kopiowal ogony .????
Piszesz tutaj chyba z nudow , bo nie piszesz co myslisz z co Ci wygodnie i sie placzesz.

Posted

[QUOTE]Źle rozumiesz. Nie ja pisałam, ze jest wybitnym psychologiem[/QUOTE]

Oczywiście, że nie ty, jednak ktoś z twojego obozu, po czym odbyły się oklaski. Oczywiście przy teorii stojących uszu były jedynie gwizdy... Dlatego się zastanawiam czy ktoś tu nie ma rozdwojenia jaźni? :p

[QUOTE]ale reszta Twoich określeń jest niezła :cool3:[/QUOTE]

Jasne, zasłyszane na podwórku w końcu ;)

Posted

[quote name='Basia.sk8'][B]xxxx52 powiedz mi w takim razie twoja definicja dobrego właściciela opiera się tylko i wyłącznie na długości ogona i uszu u psa a reszta nie ma znaczenia.[/B][/quote]

Dokladnie [b]w tym watku[/b] definicja dobrego wlasciciela opiera sie na zaprzestaniu pozbawiania zdrowych czesci ciala u psa bo to sadyzm!!!!!
Tak okreslilo te poczynania pol Europy, no ale to sa idioci i maja wg Ciebie
wypieprzac :crazyeye:

Czy dobrze Ciebie rozumie ze Twoim usprawiedliwiem jest zadawanie bolu psu poprzez kopiowanie ze wyciagnelas jakiegos ze schroniska ??????
Az mna nosi jak ktos usprawiedliwia swoje postepowanie wobec psa
w taki sposob .
Nie usprawiedliwiaj mniejsze zlo wiekszym zlem, bo to nonsens.

Posted

[quote name='Amber']Oczywiście, że nie ty, jednak ktoś z twojego obozu, po czym odbyły się oklaski. Oczywiście przy teorii stojących uszu były jedynie gwizdy... Dlatego się zastanawiam czy ktoś tu nie ma rozdwojenia jaźni? :p
Jasne, zasłyszane na podwórku w końcu ;)[/quote]

eee tam moja skromna osoba to jeszcze nie tłum przeciwników. W naszym obozie panuje demokracja każdy może gwizdać na co chce i kiedy chce :lol: i nie oznacza to rozdwojenia jaźni tylko wolność słowa :cool3:

Posted

[quote name='Karmi']Przykłady, które podałaś opierają się na skrajnościach : z jednej strony dbający o psa właściciel a z drugiej ,,człowiek" katujący. [/quote]

Zauważ że to nie ja pierwsza wyjechałam w te skrajności a xxxx52 nazywając osoby które posiadają psy kopiowane sadystami którzy torturują swoje psy czy to twoim zdaniem nie jest skrajność.

[quote name='Karmi']Czy niekopiowanie przeszkadza w dobroci? Nie sądzisz, ze ją dopełnia?[/quote]
Jasne że nie przeszkadza a może nawet ją dopełnia ok zgodzę się ale powiedz mi tak szczerze czy jest logiczne ocenianie właściciela które całe lata troszczy się o swojego psa zapewnia mu leczenie kiedy jest taka potrzeba dba by miał pełną miskę troszczy się o jego rozwój psycho- fizyczny, na podstawie jednego tygodnia z życia tego psa tygodnia który wbrew pozorom nie był aż takim strasznym i brutalnym pełnym bólu wydarzeniem ??
Czyli co obojętnie jaki pies jest szczęśliwy i obojętnie co ma zapewnione właściciel jest zły, brzydki, niedobry bo skopiował mu uszy ??
Poza ty zauważ że xxxx52 zarzuca mi nawet że mój pies mieszka w budzie i na potrzeby zdjęć go z tej budy piwnicy czy kojca wytaszczyłam czy ciebie by to nie wyprowadziło z równowagi ??

[quote name='iwona&CAR']Dokladnie [B]w tym watku[/B] definicja dobrego wlasciciela opiera sie na zaprzestaniu pozbawiania zdrowych czesci ciala u psa bo to sadyzm!!!!![/quote]
Na szczęście tylko w tym wątku wartość właściciela mierzy się długością uszu i ogona jego psa.

[quote name='iwona&CAR'] Tak okreslilo te poczynania pol Europy, no ale to sa idioci i maja wg Ciebie
wypieprzac :crazyeye:[/quote]
Nie dla mnie idiotą jest osoba która ocenia mnie i mój stosunek do psa przez internet.

[quote name='iwona&CAR'] Czy dobrze Ciebie rozumie ze Twoim usprawiedliwiem jest zadawanie bolu psu poprzez kopiowanie ze wyciagnelas jakiegos ze schroniska ??????
[/quote]

Źle rozumiesz nie mam psa z schroniska i żadnego z stamtąd nie wyciągnęłam

Posted

[quote name='iwona&CAR']

Tylko dlaczego napisales w jednym w swoich postach ze bedziesz swoim psom kopiowal ogony .????
[/quote]

Aby były zgodne ze wzorcem:lol:FCI.Te drugie ogoniaste też są zgodne ze wzorcem FCI:lol:
[B][COLOR=darkgreen]XXXXXXXXXXXXXX[/COLOR][/B]

Posted

[quote name='niceravik'][COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green]marisia, tym razem MEGNUM prawdę mówi. Mania niekopiowania została zainaugurowana przez stawkę Dogów w Nowej Rudzie. I to jest fakt. [/COLOR][/B][/FONT][/COLOR].........[COLOR=black][FONT=Verdana][B][COLOR=green].[/COLOR][/B][/FONT][/COLOR][/quote]
A już myślałam, że na jakiejś przedwystawowej odprawie zalecili sędziom premiować niekopiowane :evil_lol::evil_lol::evil_lol: – na ringu sznaucerków cz-s wygrały naturalne suczka i mój psiak :loveu: , na p&s i czarnych również naturalne powygrywały
:Cool!::Cool!::Cool!:.

Posted

[URL]http://img114.imageshack.us/img114/9058/dariczekijasionawystawiol2.jpg[/URL]

To jest Jasiu Van??
Jakis czorny taki i spięty. Ale terierek niczego sobie z tym ogonkiem ;)

A hodowcy czarnych terierów faktycznie teraz ida w długie ogonki.
Ni ema jak isc za moda.
To nawet JAsiu Van widze pojał. A tyle było płaczu ze nikt nie bedzie kupowac te z ogonami i rasa sie nie utrzyma

Posted

[QUOTE]
Napisałeś, że,,każdy powinien decydować o wyglądzie swojego psa..."
Piszemy o kopiowaniu więc chyba nie chcesz powiedzieć, ze miałeś na myśli prawo wyboru między zakupem psem o wyglądzie yorka a psem o wyglądzie dajmy na to ONa ;)
[/QUOTE]

..napisalem wyraznie,ja chce decydowac o rasie i o tym ,czy pies ma miec cos skopiowanego.Kolejnosc byla taka;najpierw szukalem hodowli sznaucera,potem pytalem,czy psy beda kopiowane..
Z tym drugim pytaniem wszedzie otrzymalem odpowiedz mnie zadawalajaca.

[QUOTE]
Zdecyduj się czy jesteśmy feministkami czy betankami bo jedno do drugiego nie pasuje;)[/quote]
[/QUOTE]

..no wlasnie to sa te wasze skrajnosci:lol:

Posted

[quote]
[quote name='iwona&CAR']Dokladnie [B]w tym watku[/B] definicja dobrego wlasciciela opiera sie na zaprzestaniu pozbawiania zdrowych czesci ciala u psa bo to sadyzm!!!!!
Tak okreslilo te poczynania pol Europy, no ale to sa idioci i maja wg Ciebie
wypieprzac :crazyeye:
[/quote]

87% wetow stwierdzilo cos zupelnie odwrotnego,pozostale 13% napewno wstrzymalo sie od glosu:lol:
Mamy wiec w Europie fifty-fifty,kto ma racje??
[quote]
Czy dobrze Ciebie rozumie ze Twoim usprawiedliwiem jest zadawanie bolu psu poprzez kopiowanie ze wyciagnelas jakiegos ze schroniska ??????
[/quote]

[COLOR=seagreen]XXXXXXXXX[/COLOR]

Posted

[quote name='marisia']A już myślałam, że na jakiejś przedwystawowej odprawie zalecili sędziom premiować niekopiowane :evil_lol::evil_lol::evil_lol: – na ringu sznaucerków cz-s wygrały naturalne suczka i mój psiak :loveu: , na p&s i czarnych również naturalne powygrywały
:Cool!::Cool!::Cool!:.[/quote]
Naturalne psiaki są ładniejsze. Każdy to dostrzega.
Po prostu.
:multi:
Wstawiamy do podpisu!

Posted

[quote]
[quote name='niceravik']Naturalne psiaki są ładniejsze. Każdy to dostrzega.
Po prostu.
:multi:
Wstawiamy do podpisu![/quote]
[/quote]

Jezeli chodzi o Nowa Rude-wyznacznik niekopiowanego eldorado,dla uscislenia bo jak zwykle info nieprcyzyjne musze dodac..

Na pudla wskoczyly;

BIS-kopiowany owczarek australijski!!!
najlepszy junior miejsce 2 -kopiowany doberman
zwyciescy gr VII m 2-kopiowany wermanczyk
zwyciesca gr III m 2-kopiowany ardel
nie jestem pewien co do baucerona???

Kopiowanych medalistow poza pudlem cala masa:lol:
Moze jak w przyszlym roku pojawi sie Magnum ze swoim kopiowanym dogiem tez wskoczy na pudlo:multi:

Posted

[quote name='maxxel']Jezeli chodzi o Nowa Rude-wyznacznik niekopiowanego eldorado,dla uscislenia bo jak zwykle info nieprcyzyjne musze dodac..

Na pudla wskoczyly;
najlepszy junior miejsce 2 -kopiowany doberman
zwyciescy gr VII m 2-kopiowany wermanczyk
zwyciesca gr III m 2-kopiowany ardel
nie jestem pewien co do baucerona???

Kopiowanych medalistow poza pudlem cala masa:lol:
Moze jak w przyszlym roku pojawi sie Magnum ze swoim kopiowanym dogiem tez wskoczy na pudlo:multi:[/quote]

Jestem hodowcą sznaucerów, miłośnikiem ich piękna i elegancji, ale nie zgadzam się z tą wypowiedzią. Pojeździsz ze swoim psem na wystawy, to popatrz na mini, zobaczysz jak wyglądają w tej chwili niekopiowane mini czarne. Są już w tej chwili tak wyprowadzone, że uszy i ogon nie ujmuje im elegancji.
Zobacz jak było na światówce w Poznaniu w zeszłym roku, ile niekopiowanych zgarnęło złoto.
Wyszperam w necie i pokazę Ci psy. Ty ocenisz.
Jeśli dominuja jeszcze stereotypy, że kopiowany= stanie na pudle to jest to ogromną pomyłką lub brakiem obycia w temacie wystaw.
Mam dwie suki jedną starszą kopiowaną, drugą naturalną i właśnie ta naturalna w wielu 2,5 lat była już Interchampionką ocenianą też w krajach, gdzie kopiowanie jest na topie, przez sędziów, do których szczerze mówiąc jechałam z duszą na ramieniu, bo wiedziałam jakie typy lubią, a na wystawie miłe niespodzianki. Stawała w stawce z kopiowanymi i wygrywała. Własnie ta suczka jest dla mnie wyjątkowo cenna, bo oprócz elegancji, ma potencjał na przekazanie szczeniakom swojego charakteru+ exterier+ DOBRZE NOSZONE USZY I OGON.
Co nie znaczy, ze nie uwielbiam psów kopiowanych, ogólnie nie ma potrzeby ciąć, jeżeli nie ma ku temu podstaw.

Posted

[quote name='maxxel']..moze,ale w pewnych kwestiach moje zdanie jest niezmienne:eviltong:
Dalej utrzymuje,ze kazdy wlasciciel powinien sam decydowac o wygladzie ,rasie etc swojego psa..Jedna z Was uczepila sie goscia z poprzedniej ekipy i jego pogladu o cyklu produkcji..
[B]Ja bede sie trzymal wypowiedzi tych 87% wetow ,ktorzy uwazaja znikome cierpienie psa podczas kopiowania ogonkow[/B].Jest jeszcze kilka innych autorytetow(w moim odczuciu)podanych w tym watku,ktorzy potwierdzaja poprzedni zapis..[/quote]
[COLOR=black][FONT=Verdana]maxxel, jakie wypowiedzi 87% wetów? Gdzie ukryłeś hodowców, ponoć też tam byli? Dodaj, że były to wypowiedzi ANKIETOWE! [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]To wg ciebie stanowi autorytet. OK.[/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Na moim osiedlu jest dwóch wetów. Oboje są zdecydowanie przeciwni kopiowaniu. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Według tej samej zasady, mogłabym ogłaszać wszem i wobec, że według innych badań 100% wetów jest przeciwna kopiowaniu.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]I będzie to miało taką samą moc dowodową.[/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Oczywiście możesz podtrzymywać opinie ankietowe 87% hipotetycznych wetów. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Jest wolność i każdy sam decyduje jakimi źródłami wiedzy się posługuje. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Tylko co to za dowód, w który muszę WIERZYĆ?![/FONT][/COLOR]

Posted

[URL="http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2bceab363e420e8a"][IMG]http://images33.fotosik.pl/104/2bceab363e420e8am.jpg[/IMG][/URL]

to Młodziezowa zwyciężczyni świata

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e672cab0b9bb7a80][IMG]http://images25.fotosik.pl/137/e672cab0b9bb7a80m.jpg[/IMG][/URL]

a to zwyciężczyni Europy
Uważam, że straciłyby ze swojego wyglądu, gdyby im coś ucięto.

Posted

[quote]Własnie ta suczka jest dla mnie wyjątkowo cenna, bo oprócz elegancji, ma potencjał na przekazanie szczeniakom swojego charakteru+ exterier+ DOBRZE NOSZONE USZY I OGON. [/quote]
Czy mozesz powiedziec cos na temat kształtu ogona i uszu do które sie dąży w sznaucerach i czy jest to teraz problem? Rozrzut w rasie czy jest juz tendencja do ujednolicenia kształtu niekopiowanego ogona.
Jak to wyglade na dzień dzisiejszy? Czy duzo jeszcze jest hodowli które tna ogony?
Bo uszy kopiowane to juz chyba coraz mniej sie spotyka.

[URL]http://images25.fotosik.pl/137/e672cab0b9bb7a80m.jpg[/URL]

Przepiekna sunia i faktycznie ten ogon jest super.

Drugiej nie widac dobrze na zdjeciu jak naturalnie nosi ogon.

Czy kształt ogona był przypadkowy? Czy można juz było zobaczyc u rodziców jaki mieli ogon?

Posted

[quote name='Olivka']właśnie ta naturalna w wielu 2,5 lat była już Interchampionką [/quote]

Bo jest ładna zgodna z wzorcem, i moim zdaniem nie powinno mieć na wystawach znaczenia czy pies jest kopiowany czy nie ma być po prostu jak najbliżej ideału. I założę się że twoja sunia jak by była kopiowana to też by wygrywała wystawy bo ma to coś jest wzorcowa i to się liczy.