Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

byc moze fakt-ze 2 tygodnie temu bog na wystawie w australii wygral foksterier krotkowlosy kopiowany to tez przypadek,no i faktem jest ,ze pani w sztockholmie rozmawiajac z nami przez telefon potwierdzila informacje o przyjmowaniu na wystawe psow kopiowanych.... ale co tam-co zas do wlochow-czekam na odp cyferki i numerki-zeby ravik mogla uwierzyc........

• Replies 7.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='MARS']Heh... Doczytalem dopiero ze tam TYLKO o USZY idzie. To zwracam honor...[/quote]

Spoko, Lutomskak tez nie zajarzyła, tylko sie do tego nie przyzna, a moze :lol:

Posted

[quote name='lutomskak']Włosi-cofneli zakaz kopiowania (to chyba tak samo jak Rosjanie........),no i ta swiatowka w przyszlym roku.....-niby od lat zakaz kopiowania a tu....prosze-przyjmuja psy kopiowane na wystawe.......
ciekawe co na te newsy nasza "centrala......"-mysle ze na pewno o tym wiedza i trzymaja kciuki-ciekawe-ktory kraj nastepny w kolejnosci odstapi od tego zakazu na warunkach.....jakby to powiedziec......-neutralnych ,ale dopuszczajacych.......-wegrzy,austriacy,rumuni,polacy,hiszpanie,rosjanie,wlosi.......-to calkiem spory kawalek europy-a jak doliczyc tam jeszcze globalnie stany i australie...........[/quote]

Nie rozumiem czemu wycofywac się z czegoś co na prawdę warte było zatwierdzenia. Może nie warto gdyż i tak mimo zakazów na wystawach pojawiają sie kopiowane psy, czyż tak?:cool3: Nie ma zakazu, nie ma problemu, a psy kopiowane jak były tak będą wystawiane, po co więc zakaz?I tak można w kółko. Poza tym tak jak ludzie dopuszczają się kopiowania swoich psów tak będą sie dopuszczac. Nie będzie zakazu, nie będzie problemu z nielegalnymi zabiegami, tylko po co ta cała walka?! Wycofac się z czegoś słusznego, to już kompletna głupota!

Posted

[quote name='LALUNA']No chyba że Lutomskak im zwróci

To ja proszę o to tłumaczenie po polsku coby dla wszystkich było jasne.
Chyba ze Lutomskak w ramach rehabilitacji przetłumaczy. :p[/quote]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Bardzo proszę :lol: [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Szwedzi na samym początku informują zainteresowanych.[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]"Psy, którym obcięto ogony lub uszy mogą być wystawione [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana]"[SIZE=3][B]tylko pod warunkiem"[/B][/SIZE] [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana]spełnienia jednego albo kilku kryteriów:[/FONT][/COLOR]
[B][COLOR=black][FONT=Verdana]... urodziły się w kraju, w którym w „chwili obcinania” ogonów lub uszu, zabiegi te były dozwolone".[/FONT][/COLOR][/B]

[COLOR=black][FONT=Verdana]W Polsce te zabiegi od 10. lat są niedozwolone.[/FONT][/COLOR]

Posted

A na jakiej podstawie i w jaki sposob sprawdzaja miejsce urodzenia szczeniat? Bedzie w rodowodzie jakas nowa rubryczka podpisana "miejsce urodzenia"? Mozna wydawac szczenieta na prawach hodowlanych za granice i tam doczekac sie potomstwa z wlasnym przydomkiem. Mozna rowniez wyjechac sobie ze szczenna suka na dluzsze wakacje.

PS. Wie ktos moze czemu od kilku tygodni przestaly mi przychodzic powiadomienia mimo ze nic nie zmienialem?

Posted

[QUOTE]A na jakiej podstawie i w jaki sposob sprawdzaja miejsce urodzenia szczeniat? Bedzie w rodowodzie jakas nowa rubryczka podpisana "miejsce urodzenia"? Mozna wydawac szczenieta na prawach hodowlanych za granice i tam doczekac sie potomstwa z wlasnym przydomkiem. Mozna rowniez wyjechac sobie ze szczenna suka na dluzsze wakacje.[/QUOTE]

Byc moze na podstawie skad pies jest zgłaszany. O ile z z organizacji z danego kraju to beda rozwazac jakby tam sie urodził. No ale to tylko moje domysły. Trzeba by do nich napisac. ;)

Posted

[quote name='Elitesse']szwedzi jak do tej pory rejestruja i dopuszczaja do wystaw kopiowane psy pochodzace z polski a wiec [B][I]uznaja nasz kraj[/I][/B] jako taki w ktorym zakaz nie obowiazuje[/quote]
To nie jest kwestia [B]uznania[/B] czy nie uznania.
[B]Fakty się liczą[/B]. A fakty są inne i powszechnie znane.
[B]Cytuję jedną z wypowiedzi Prezesa: „W Polsce obowiązuje zakaz kopiowania....”[/B] MP nr 2/2006r. O wielu opublikowanych stanowiskach GLW i KRLW nie wspomnę.

[COLOR=black][FONT=Verdana][B]Ktoś Szwedów bezczelnie wprowadził w błąd.[/B] Ktoś kto miał w tym interes.[/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Wystarczy sprawdzić w jakim trybie FCI aktualizuje informacje w tego typu sprawach, ustalić kto w Polsce udzielił nieprawdziwej informacji i powiadomić właściwy organ o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, poświadczanie nieprawdy w dokumentach. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Art. 271 §1, 2 i 3 kk, a mianowicie: Funkcjonariusz publiczny lub inna osoba uprawniona do wystawienia dokumentu, która poświadcza w nim nieprawdę co do okoliczności mającej znaczenie prawne, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat.[/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Trochę dziwie się tej osobie, kimkolwiek by nie była. Z drugiej strony, kto mógł przypuszczać, że ta sprawa tak daleko zajdzie? :shake: [/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='MARS']A na jakiej podstawie i w jaki sposob sprawdzaja miejsce urodzenia szczeniat? [/quote]
Najprościej i chyba najlogiczniej byłoby przyjąć że kraj w którym dokonano przegladu miotu i oznakowano szczenię, jest jego krajem urodzenia.

Posted

[quote name='Puliszonka']...w którym dokonano przegladu miotu i oznakowano szczenię...[/quote]
oraz dziwnym trafem zapomniano przy niektórych rasach/psach (na przeglądzie) zgłosić obciachanego ogona na policję :diabloti:

Posted

[quote name='Maciek1994']Dobry tekst, Niceravik.

Nie lubię określenia "kopiowanie". Dla mnie to jest po prostu [B]UCINANIE[/B] ogonów i uszu psów. Mój skundlony foks Falkor ma [B]PODCIĘTY[/B] ogonek, ale to dla tego, że takiego już go znaleźliśmy na przystanku. Gdyby miał ogonek, nigdy nie zgodziłbym się na jego [B]UCIĘCIE[/B].

Co do Harrego: Najpierw podetnij sobie uszy, żeby ci np. nie odstawały, a dopiero potem decyduj, czy jest to dobre dla psa. Pies nie po to [B]MA[/B] ogon i uszy, żeby go ich [B]POZBAWIAĆ[/B]!
:snipersm:
Czy jeśli zapanuje moda na [B]UCINANIE[/B] psom tylnich łap, też [B]UTNIESZ[/B] je swojemu?[/quote]

Sorry ale byłem za granicą ,a teraz dzięki za super odpowiedzi , tą zacytowałem akurat aby rzec do autora co mówi twój pies jak ;przekłuwasz uszy (itp) , a nie wspomnę abyś się przestał się golić , obcinać włosy itd....
Poza tym ogólnie jestem przeciw "cięciu" ale z powodów innych , musi to zrobić odpowiedni fachowiec ,w odpowiednim wieku psa , i przede wszystkim właściciel powinien mieć dobrą wiedzę co dalej ....
Zakładam ,że żaden właściciel psa nie chce go krzywdzić i zadawać bólu .
Dyskusja co lepsze nigdy się nie skończy , więc właśnie najbardziej mnie cieszą krótkie odpowiedzi i zdanie właścicieli , nawet tych którzy mają inne zdanie .

Posted

[LEFT][quote name='Harry']Sorry ale byłem za granicą ,a teraz dzięki za super odpowiedzi , tą zacytowałem akurat aby rzec do autora [B]co mówi twój pies jak ;przekłuwasz uszy (itp) , a nie wspomnę abyś się przestał się golić , obcinać włosy itd..[/B]..[/quote][/LEFT]
Uważam, przykład za nietrafiony. Powinienieś napisać : co mówisz gdy twój pies przekłuwa CI uszy, nie wspominając o tym , że zaczął ci obcinać włosy i golić.
W takiej formie dopiero oddaje sytuację;)
[LEFT] [/LEFT]

Posted

[QUOTE]Zakładam ,że żaden właściciel psa nie chce go krzywdzić i zadawać bólu .
[/QUOTE]
A jednak złe założenie, przynajmniej w przypadku gdy własciciel obcina ogon czy uszy. No chyba ze jest nieświadomy ze robi krzywde zwierzęciu, ale to go raczej nie usprawiedliwka.
Nieodpowiedziałes mi czym jest dla Ciebie briard. Czy kupiłbys go gdyby nie miał ciętych uszu?

Posted

Sorry , w moim przypadku zadbałem aby pies nie czuł nic , i jeśli miał by być ból to w jak najmniejszym stopniu ,a ile się naczytałem i usłyszałem to szkoda mówić tak że nie dziwie się niektórym i z tegoż też powodu tzn powiedzmy powikłań po zabiegowych (których uniknąłem ale inni mogą nie uniknąć)
wyraziłem taką opinię , a z moich doświadczeń wynika że większość co nie znaczy wszyscy najpierw zwracają uwagę na wygląd psa , dopiero póżniej na inne cechy , których briard ma tak wiele , tak że tu zawsze będziesz mieć rację . Oczywiście teraz znając się co nieco uszy dla mnie nie będą najważniejsze !!! ale jeśli miałbym kupić następnego briarda też bym chciał mieć z "kopiowanymi uszami" (brzmi fatalnie - lepiej by było z przyciętą chrząstką) ale wolałbym sam o to zadbać niż zlecać to hodowcy .
Oczywiście Onek twoja wersja jest lepsza ...
Pozdrawiam

Posted

[QUOTE]Sorry , w moim przypadku zadbałem aby pies nie czuł nic , i jeśli miał by być ból to w jak najmniejszym stopniu ,[/QUOTE]
Tylko ze nie jestes w stanie zrobic tak aby pies nie czuł. Ale on Ci nie powie. Bo psy potrafia wiele bólu znosic w ukryciu. Tak samo jak narkoza u tak młodego organizmu moze byc niebezpieczna. Wziałes to pod uwage?
POwiedz czy gdyby wystapiły powikłąnia, gdyby sie okazało ze pies nie przezył narkozy. Czy nie miałbys sobie nic do zarzucenia? Pozatym czy jestes w stanie wyobrazic ze musisz obciac sobie kawałek ucha? Myslisz ze to wszystko da sie tak bez bólu? Znajomy miał tylko robiona plastyke, miał odstajace uszy. I wcale tak do końca nie było ze od razu cały happy i nic nie czujesz. A przeciez obciecie a naciecie i zszycie to duza róznica.

Posted

Nie , no na pewno miał bym sobie co zarzucić , lecz wcześniej sprawdziłem co się dało i dołożyłem wszelkich starań aby mieć jak najwięcej pewności ze wszystko będzie Ok ! Lecz mimo tego zawsze jest cień że coś może się nie udać ;-/ , Tutaj jeśli chcesz porównać człowieka do psa to jest delikatnie inaczej , przycięta chrząstka miękka szczeniakowi powinna pozbawiona być naczyń krwionośnych , goi się do dwóch dni , w moim przypadku pies po wybudzeniu zaczął normalnie biegać nie wykazując żadnych objawów , jedynie jak po narkozie , która jak wspominasz jednak może pokazać swoje złe strony , dlatego długo szukałem najlepszego Veta , oczywiście poza granicami kraju . Aha , nie piszę tego żeby zachęcać kogokolwiek . Mam też taką prośbę aby posty jednak były typu np jestem za , jestem przeciw + ew. krótkie dlaczego .

Posted

[QUOTE]Lecz mimo tego zawsze jest cień że coś może się nie udać ;-/ , [/QUOTE]

No własnie. Ja bym nie chciała ryzykowac. NAwet tu na dogo były przypadki ze pies nie przezył narkoze.

[QUOTE]przycięta chrząstka miękka szczeniakowi powinna pozbawiona być naczyń krwionośnych[/QUOTE]
Czyzby? Sa rasy gdzie im sie znacznie wiecej tnie ucho niz briardowi.
No i jakos sobie nie wyobrazam, aby ucho gdziekolwiek było pozbawione naczyń krwionosnych. Jakby tak było to chyba byłaby martwa tkanka miękka.

Posted

Tak , tak , mówimy ciągle o briardach , u innych nie wiem , nie znam !
Ale spotkałem ostatnio w Bratysławie psa (nie pamietam rasy) z ciętymi uszami i to tak można powiedzieć , prawie bez uszu , wyglądało to dla mnie fatalnie ! U briardów przycina się praktycznie niewielką cześć , inaczej bym się nie zgodził ;-) .
Bynajmniej chodziło mi o to że nie krwawi , nie widać śladu krwi , lecz powtórzę musi to być bardzo wczesny okres , idealnie dopasowany bo póżniejszy powoduje kłopoty ;-/ .

Posted

[quote name='lutomskak']...,no i faktem jest ,ze pani w sztockholmie rozmawiajac z nami przez telefon potwierdzila informacje o[B] przyjmowaniu na wystawe psow kopiowanych[/B].... ale co tam-co zas do wlochow-czekam na odp cyferki i numerki-zeby ravik mogla uwierzyc........[/quote]
[COLOR=black][FONT=Verdana]...psów kopiowanych z polski? :angryy: [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]lutomskak, jesteś tego pewna? Dzięki wielkie za wiadomość.[/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Zrobimy więc tak. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]31 sierpnia oficjalnie zapytamy organizatora o to, czy przyjmowane są psy kopiowane z Polski. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]W zależności od nadesłanej odpowiedzi, podejmiemy dalsze działania. Gdyby tak się zdarzyło, że jednak przyjmują bez ograniczeń psy obcięte, zadbamy o ujawnienie i ukaranie oszusta – informatora, kimkolwiek by nie był i niezależnie od sprawowanej funkcji. Najlepiej żeby to był ktoś wysoko ulokowany w ZK. [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana]Będzie „popularny” w całej Europie. :mad: [/FONT][/COLOR]

[COLOR=black][FONT=Verdana]Ten tydzień czasu dajemy nie po to, żeby ewentualnego oszusta ochraniać ale wyłącznie z litości...[/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Włączam zegar. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Zostało 8 dni.[/FONT][/COLOR]

Posted

wlaczaj co chcesz........
najlepeij wlacz jeszcze ten zegar z data na pazdziernik-w naszym ZK!!!!!!!
prawde mowiac-mnie jest wszystko jedno-moc waszego zaangazowania ma sie nijak do mojego tumiwisizmu w tej sprawie-byc moze dacie rade-co i tak nie zmieni faktu-ze prawdopodobnie zawilosc tematu ...spowoduje w koncowym rozrachunku(mam na mysli dosc odlegla przyszlosc)-odstepstwo od calkowitego zakazu .............

Posted

[quote name='Harry']Poza tym ogólnie jestem przeciw "cięciu" ale z powodów innych , musi to zrobić odpowiedni fachowiec ,w odpowiednim wieku psa , i przede wszystkim właściciel powinien mieć dobrą wiedzę co dalej ....
Zakładam ,że żaden właściciel psa nie chce go krzywdzić i zadawać bólu .

[/quote]UWAZASZ ZE SPELNIAJAC TE WSZYSTKIE WARUNKI PSA NIE SKRZYWDZISZ ?Pozbawiajac psa czesci ucha , nie jest on w stanie poslugiwac sie czyli porozumiewac jak naturalnym uchem.W uchu łączą się odgałęzienia wszystkich meridianów .Dlatego ucho jest bardzo ważnym organem energetycznym dla całego organizmu w akupunkturze. [b]After ear cropping, dogs suffer from a phantom pain around the scars until the end of their life (!), what may cause serious behavioral problems.[/b]Nie obcinamy ucha dlatego ze to tylko boli psa .Nie obcinamy psu ucha, bo ono jest bardzo wazne dla niego i dla zdrowia całego organizmu.[b]Ear cropping and tail docking is not a proof of love![/b]Ps . Czy moglby moderaror ten post " poukladac " mam z tym problem.dziekuje.

Posted

Iwona&CAR , jeśli masz dostęp do takich informacji to podziel się linkiem lub pełnymi informacjami , każdy z nas myślę chętnie przeczyta ...Ja się przyznam że nie słyszałem o czymś takim ...

Posted

[quote name='Harry']Iwona&CAR , jeśli masz dostęp do takich informacji to podziel się linkiem lub pełnymi informacjami , każdy z nas myślę chętnie przeczyta ...Ja się przyznam że nie słyszałem o czymś takim ...[/quote]

Harry bo tak myślę ze Ty nie przeczytałes tego waznego tematu ;)

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=70841[/URL]