Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Rzadko się to zdarza, ale jednak zdarza, że ludzie się boją wizyt obcych ludzi w domu. Też trzeba to zrozumieć, podobnie jak oni muszą zrozumieć, że już nikomu nie można wierzyć na słowo :)

Posted

A mi się nie podoba takie coś. Jak się bierze dziecko do adopcji to jest sto wizyt, pięćset testów psych. i grzebanie człowiekowi w życiorysie, pościeli i szafie.
Biora od nas żywą istotę, w którą inwestujemy kupę czasu i emocji. I co - później kamień w wodę, nawet nie będzie można zadzwonić zapytać, co z nim, bo wtedy to już zupełnie nie trzeba się starać.
Nie oddałabym im psa. Dziewczyna jest może ok, ale widać, że nie jest samodzielna, a to nie rodzice się starają o psa. Dla mnie to koniec tej sprawy.

Posted

[quote name='Nutusia']Rzadko się to zdarza, ale jednak zdarza, że ludzie się boją wizyt obcych ludzi w domu. Też trzeba to zrozumieć, podobnie jak oni muszą zrozumieć, że już nikomu nie można wierzyć na słowo :)[/QUOTE]

Ja wiem. I nawet to rozumiem, dlatego zawsze jak informuję o konieczności przeprowadzenia wizyty p/a to staram się to zrobić jak najdelkatniej wskazując, że nie chodzi mi w żaden sposób o kontrolowanie kogokolwiek,tylko o sprawdzenie w jakich warunkach będzie mieszkał pies i porozmawianiu z domownikami. Rozumiem, że ktoś się może obawiać, ale z drugiej strony jak chce naprawdę adoptować psa i rozumie czemu to ma służyć (tylko i wyłącznie dobru zwierzęcia) to przełamie swoje lęki. No a jeśli nie to niestety musi się liczyć z odmową.

Tutaj mi coś śmierdzi jeśli mam być szczera, bo zanim powiedziałam że Rudi na wściekliznę będzie szczepiony dopiero w najbliższy weekend to też rozmawiałyśmy o wizycie p/a i pani nie miała nic przeciwko, mówiła że rozumie, i że oczywiście no problem. A jednak okazał się że yes problem :(

no nic. Dalej liczę na Pancę ;)

Posted

[quote name='mmd']A Biora od nas żywą istotę, w którą inwestujemy kupę czasu i emocji. [/QUOTE]

I pieniądze!!! Wydaliśmy na Rudiego już [B][U]ponad 3,500 zł!!![/U][/B]
[B][/B]
Poza tym walczyliśmy o niego, zbraliśmy go z tej ulicy, wyciągnęliśmy z parwo, zoperowaliśmy łapę.... nie po to by trafił nie wiadomo gdzie. Nie mówię że w złe miejsce, ale nie wiadomo w jakie i bez możlwiości jakiejkolwiek kontroli. Dziewczyna zmieni nr telefonu i co ja wtedy zrobię... :(

Posted

O pieniądzach nie pisałam, żeby nie było że ja materialistka ;)

Dodam jeszcze - choć wstyd się przyznać - że jak Rudi był taki strasznie chory, ryczałam dwie noce, bo byłam prawie pewna, że nie przeżyje. Za dużo mnie to kosztowało i będe bronić Rudaska własną piersią rozmiar 75DD, no! ;)

Posted

[quote name='mmd']O pieniądzach nie pisałam, żeby nie było że ja materialistka ;)

Dodam jeszcze - choć wstyd się przyznać - że jak Rudi był taki strasznie chory, ryczałam dwie noce, bo byłam prawie pewna, że nie przeżyje. Za dużo mnie to kosztowało i będe bronić Rudaska własną piersią rozmiar 75DD, no! ;)[/QUOTE]

Ja materialistka! :) Ale to zrozumiałe - to w końcu ja ciągnę od wszystkich kasę (w sensie zbieram).

A że ryczałaś... kochana nie ma się czego wstydzić!!! Ja wyłam tak jak go zobaczyłam, że aż szlochałam niemal. Nawet wieczorem na koncert Prince'a nie chciałam iść, jak byłam w Trójmieście. Tz mi wtedy tłumaczył, że siedząc i płacząc nic mu nie pomogę, więc w końcu poszłam i dzisiaj nie żałuję, ale cały wyjazd miałam pod znakiem płaczu generalnie.

Posted

Ja też bym się bała takiej wizyty, chyba bardziej niż inspekcji teściowej, nikt nie lubi być oceniany, a niektórzy wyżej cenią własny hmm jakby to nazwać honor (mnie tu nikt nie musi kontrolować, u mnie wszystko ok jest) niż dobro psa/kota/szynszyla

a Panca zastosowała cudny chwyt marketingowy,

mój super niezdecydowany w zakupach tata, też robi podobnie, wyobraża sobie którego przedmiotu byłoby mu bardziej żal gdyby ktos go przyszedł i mu podkupił :diabloti:

Posted

Tak sobie pomyślałam, że jak się Pani boi wizyty to niech idzie do schroniska i adoptuje jakiegoś pieska. Tam zazwyczaj nie ma wizyt, chyba że jest tak jak na dogo, że wolontariusze szukają ogłaszają itd.

Ja z jednej strony rozumiem ten lęk, a z drugiej nie. Ja rzeczywiście przy adopcji swojego zakapiora nie miałam wizyty p.a. ale to dlatego, że brałam go ze schronu z Józefowa, do którego zresztą czasem jeździłam wyprowadzać psy czy posprzątać boksy i organizowałam im różne zbiórki darów. Ale nic nie miałabym przewiko wizycie, jeśli ktoś chce się przekonać czy pies nie trafia do rozpadającej się obory to bardzo proszę :) Ale ja jestem "inna" ;)

Posted

[quote name='majowa']mój super niezdecydowany w zakupach tata, też robi podobnie, wyobraża sobie którego przedmiotu byłoby mu bardziej żal gdyby ktos go przyszedł i mu podkupił :diabloti:[/QUOTE]

A to dobre :):):):)

Posted

Kochane, ja z traumy po wizycie PA przed przyjęciem Tośki na DT mam traumę do dziś!!!! :) Na samą myśl mnie ciarki przechodzą :) A ta maupa Neigh (bo to ona mnie kontrolowała - kto zna ten rozumie moją traumę :)) nawet mi nie powiedziała czy zdałam egzamin - sama się musiałam dopytać! Najbardziej się bałam o to, że wezmą mojego Oskara za zagłodzonego psa, a on po prostu był szczupły "z natury" :) Fakt, wszystko zależy czasem w jaki sposób się mówi o konieczności wizyty PA. Taki np. Pan mojej Lunki najpierw się zdziwił, a potem powiedział "ojej, jakie to mądre wszystko - i ta wizyta i umowa... Oczywiście, niech Pani przyjeżdża - nie mam nic do ukrycia". O, i takich ludzików szukamy dla naszych psiaków, w tym oczygwizdek dla Rudaska :)

Posted

No właśnie takich nam trzeba!!! :) Co podchodzą do tematu ze zrozumieniem nawet jak się boją :)
A Pani niby rozumiała, mówiła, że ona wie, że rozumie, że to oczywiste, a potem taki mail...

Nutusia, a jaką Ty masz traumę, że podpytam z ciekawości? To Tobie można coś zarzucać?????:crazyeye:

Posted

O, myślę, że bardzo wiele można by mi było zarzucić :)
Wizyta musiała być, bo nikt mnie nie znał... A mój strach dodatkowo spowodowany był tym, że miesiąc wcześniej zostałam potraktowana bardzo odmownie, chcąc się dowiedzieć czy pies mi nie pożre kotów. Po kolejnym "nacisku" - gdyż nie wyobrażałam sobie, że zabiorę psa ze schronu, okaże się, że ma mordercze instynkty do kotów (wtedy na stanie miałam dwa) i będę musiała go do schronu odstawić (prędzej bym się pocięła szarym mydłem!) - usłyszałam, że jestem nieodpowiedzialna, bo nawet nie przyjechałam... wyprowadzić psa na spacer. No i... dostałam zakaz adopcji jakiegokolwiek psa z tego schronu! :)
A wizyta wyglądała tak, że wszystkie moje ówczesne stwory wyprawiały co chciały, wchodziły, wychodziły, szczekały... a ja siedziałam ze szczęką na podłodze słuchając o... Krzyczkach :(

Posted

[quote name='Nutusia']O, myślę, że bardzo wiele można by mi było zarzucić :)
Wizyta musiała być, bo nikt mnie nie znał... A mój strach dodatkowo spowodowany był tym, że miesiąc wcześniej zostałam potraktowana bardzo odmownie, chcąc się dowiedzieć czy pies mi nie pożre kotów. Po kolejnym "nacisku" - gdyż nie wyobrażałam sobie, że zabiorę psa ze schronu, okaże się, że ma mordercze instynkty do kotów (wtedy na stanie miałam dwa) i będę musiała go do schronu odstawić (prędzej bym się pocięła szarym mydłem!) - usłyszałam, że jestem nieodpowiedzialna, bo nawet nie przyjechałam... wyprowadzić psa na spacer. No i... dostałam zakaz adopcji jakiegokolwiek psa z tego schronu! :)
A wizyta wyglądała tak, że wszystkie moje ówczesne stwory wyprawiały co chciały, wchodziły, wychodziły, szczekały... a ja siedziałam ze szczęką na podłodze słuchając o... Krzyczkach :([/QUOTE]

Dżizas....

edit: a ja lubię takie domy gdzie zwierzęta wyprawiają co chcą, mimo że wiem że to mało wychowawcze ;)

Posted

[quote name='majowa']mój super niezdecydowany w zakupach tata, też robi podobnie, wyobraża sobie którego przedmiotu byłoby mu bardziej żal gdyby ktos go przyszedł i mu podkupił :diabloti:[/QUOTE]Ooo! Świetne to :)
Ja kiedyś będąc na zakupach stałam przy pieczywie i zastanawiałam się, który wziąć chleb. Były już ostatnie bochenki. No więc tak sobie stoję i myślę, czy wziąć ten co zawsze, czy może jakiś inny... Ale zdecydowałam się na ten sam. I w tym momencie (nawet nie zdążyłam wykonać żadnego ruchu) podbiegł nastoletni chłopiec z wózkiem, szybko zabrał ostatni bochenek i uciekł jeszcze szybciej :evil_lol:

Posted

[quote name='Nutusia'] (...) ta maupa Neigh (bo to ona mnie kontrolowała - kto zna ten rozumie moją traumę :)) [/QUOTE]

A, poznalam, poznalam na dworcu, bo przewozilam Neigh kota do DS w Poznaniu. Ale to ja burczalam na Neigh, gdyz rozdzielila sie na dworcu z kotem, przez co w jednym miejscu przygladalam sie podejrzliwie jakiemus chlopu z transporterkiem, a w drugim nie moglam znalezc kobity z kotem. Bo jak poznac Neigh bez kota :cool3: Wszystko sie dobrze skonczylo i juz sie poznajemy ;)
Spadam, nie offtopuje wiecej.

Posted

[quote name='santino']Uaktualniłam rozliczenie ;)[/QUOTE]
A biegły rewident był i sprawdzil :)

Nieźle jest ;) Na żebry nie musimy łazić - z mojego bazaru się kończy zbierać, a na tym Ellig już nalicytowane czterocyfrowo.