Amber Posted August 22, 2012 Author Posted August 22, 2012 Ja mam szatański plan żeby trochę Jariemu przemycać tego Astora do RC. Pewnie skończy się jak zwykle wielkim bąkiem i gejzerem, ale gastro zabija mnie każdego miesiąca i chciałabym spróbować jakiejkolwiek innej alternatywy. No i sierść po RC ma taką, że tylko usiąść i płakać. Suple nic nie dały... @Tinka Tutaj jest sklep Kobersa [url]http://sklepzkarmami.pl/169-koebers-karmy-bytowe[/url] możesz sobie wybrać co ci tam pasuje i przetestować ;). To karma jak każda inna, fajnie jest w niej to, że jest taka eko, bez konserwantów. Quote
chrupcia Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 kusi ten koebers, może ktoś chciałby za opłatą przesłać mi próbeczkę ? :grins: ale tak prosze mi wytłumaczyć jak dla głupka:evil_lol:, czy to karmienie dwa razy dziennie to chodzi że mam dawke z tabeli pomnożyć razy dwa czy mam to podzielić na dwie porcje ? bo ja nie kumam :niewiem: :grins: kiedyś o tym gdzieś czytałam i wiedziałam, ale nie pamiętam... Quote
Amber Posted August 22, 2012 Author Posted August 22, 2012 Próbki (wygląda na to, że bezpłatnie) można zamówić ze strony [url]http://sklepzkarmami.pl/dla-psow/364-probki-karm-koebers.html[/url] Dawkę z tabelki mnożysz przez 2. Quote
chrupcia Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 ok to dzięki za informacje :)) może spróbuje z tymi próbkami. a jeśli chodzi o to dawkowanie to wychodzi że Jazzowi mam dziennie dawać 100g karmy, gdzie w innych jest niecałe 50g, troszkę dużo. Quote
motyleqq Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 coś mnie chyba ominęło i nie wiem, po co podawać dwa razy więcej? Quote
Aleks89 Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 No własnie jak w tabelce na psa jest 50g i karmisz 2razy to dajesz po 25g na jeden posiłek a nie 50 na jeden i 50 na drugi. Ja karmie psy raz dziennie i jeśli Luc zjada 500g karmy to idąc tokiem rozumowanie ,że pomnożyć to x 2 jeśli karmie 2razy miałbym mu dawać 1kg karmy dziennie czyli w 2tyg wazyłby pewnie z 50kg zamiast 35. Quote
Amber Posted August 22, 2012 Author Posted August 22, 2012 Tak, Kobers ma duże dawkowanie bo i filozofia firmy jest nieco inna. Teraz utarło się, że dawkowanie ma być jak najmniejsze i składniki są skondensowane do maksimum w jednej granulce. Kobers postawił na bardziej naturalną formę, karmy się daje tyle, aby pies się najadł i nie chodził głodny. Może wynika to też z tego, że to naturalna produkcja karmy nie umożliwia takiego skondensowania składników jak w przypadku karm innych firm. [QUOTE] No własnie jak w tabelce na psa jest 50g i karmisz 2razy to dajesz po 25g na jeden posiłek a nie 50 na jeden i 50 na drugi.[/QUOTE] A mi się wydaje, że tak właśnie jest skoro napisano, aby tą ilością karmić 2x dziennie, a pojedyncza miarka karmy to przykładowo to 50 g. Quote
Aleks89 Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 Ale to sie dzieli. Przecież jak York ma zeżreć 100g karmy skoro moja suka 15kg żre tyle. Tak samo ani Czar ,ani Luc nie wcisną w siebie 800-1000g karmy dziennie ,no nie ma opcji.Poza tym ważyliby wtedy pewnie po 50kg z hakiem zamiast 33-38kg Quote
Aleks89 Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 Ale pisze tam dawać 50g karmy na każdy posiłek czy 50g na dzień? kółeczko adoracji nam się sypia:evil_lol:Bo sie nie zgadzamy znów Quote
chrupcia Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 własnie ja tez to zrozumiałam jako 50x2, ale wolałam zapytać :) teraz to juz w ogóle mi się pokręciło. Jazz ledwo zjada te 50g dziennie albo i mniej, to jeśli dałabym mu 100g karmy na dzień to myślę, że by mu się utyło, albo jeszcze inaczej - schudło, bo zauważyłam że w jego wypadku im mniej mu nasypie tym szybciej zje, a jak mu nasypie za dużo to nie tknie ani jednej kulki :lol: Quote
Aleks89 Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 Faktycznie mają takie dawkowanie.Ok. jak dla nienażartego Labka to karma spoko ,ale Czarek w życiu by mi nie zjadł tyle ile tam podają.Luc nawet w końcu ma dość żarcia i po 2-3dniach karmienia do oporu (bo takie dawki to moje zjadają ,ale na 2dni) odmówiłby jedzenia całkiem. Chrupcia-to twój yoras może podać sobie łape z Czarkiem.jak miska jest pełna to patrzy na mnie wzrokiem "chyba cie posrało ,że tyle zjem" i odchodzi ,a jak karmy jest ledwo na dnie to zeżre wszystko. Quote
Amber Posted August 22, 2012 Author Posted August 22, 2012 O, dobrze, że już doszedłeś do wniosku, że mam rację :grins: :evil_lol: Myślę, że Vectra tu powinna wpaść i napisać jak to jest z tym dawkowaniem w praktyce. Jeżeli chodzi jamnice to ja i tak im zawsze sypie za dużo - może w końcu więc zacznę tyle ile powinnam i schudną? :eviltong: Quote
Aleks89 Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 VECTRAAAAAAA CHONO TU:evil_lol:Bo sie pozabijamy zaraz.:lol: Ja kiedyś karmiłem Bewi dogiem i cholera no najlepsza karma chyba jaką jadły moje psy.Taka pasza jak dla kozy to była ,bo i kulki i makaron suchy i płatki i jakieś inne ciulstwa.Ale żarły jak durne. Quote
chrupcia Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 [quote name='Aleks89'] Chrupcia-to twój yoras może podać sobie łape z Czarkiem.jak miska jest pełna to patrzy na mnie wzrokiem "chyba cie posrało ,że tyle zjem" i odchodzi ,a jak karmy jest ledwo na dnie to zeżre wszystko.[/QUOTE] o to to to, właśnie tak to wygląda :evil_lol: chociaż nie narzekam bo i tak po pozbawieniu go jajek je dużo lepiej i nie wygląda jak zagłodzony pies ze schroniska :lol: Quote
Vectra Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 podana ilość karmy , to jeden posiłek :) jak zobaczycie wielkość kubeczka kobers , to będziecie się zastanawiać czemu tak głodowo się psa karmi ;) zaraz cyknę fotkę kubeczka kobers i kubka zwykłego :evil_lol: Quote
Vectra Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 miarka kobersa [IMG]http://i1090.photobucket.com/albums/i376/pennstaff1/600D/IMG_3562.jpg[/IMG] Quote
Aleks89 Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 Ooo własnie tak samo wyglądał ten Bewi dog co kiedyś karmiłem sport menu chyba sie nazywał ,albo coś w tym stylu. Cholerka może się skusze na worek dla spróbowania.:cool3: Quote
Unbelievable Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 Ona dostawała 3 posiłki, kupy były takie same ;) jak jestem w Gdańsku dostaje 2 i też jest to samo chyba nie rozumiem :diabloti: niech mi ktoś łopatologicznie powie na ile mi starczy worek 15kg tego koebersa [URL]http://sklepzkarmami.pl/koebers-energie-hochleistung/303-koebers-energie-15-kg.html[/URL] dla Brumy (13kg). Ona teraz dostaje koło 250g karmy wysokokalorycznej i czuć jej wszystkie kostki ;) dla Grama musiałabym coś innego wymyślić, bo on i tak jest gruby i nie mogę go odchudzić do takiego stanu jak był wcześniej :roll: Quote
Vectra Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 ja bym jej dała 2 x po 125gram .. czyli worek 15 kg ... dzielisz na 250 gram dziennie i wychodzi ci 60 dni Quote
Amber Posted August 22, 2012 Author Posted August 22, 2012 Ooo czyli wychodzi na to, że jak się nie ma kubeczka to można też użyć pustej paczki Marlbolasów, bardzo dobrze :lol: Z drugiej strony nie chodzi o wielkość kubka, tylko o te gramy bo faktycznie przy 2 posiłkach dziennie wychodzi tego sporo. Byłam w lesie, piękna pogoda, super światło do zdjęć... Tylko aparat został na wieszaku w przedpokoju :diabloti: Zamiast tego mam 5 extra klasy zdjęć wykonanych przez moją przyjaciółkę. Co o nich sądzę, wyraża moja mina na jednym z nich :evil_lol: [IMG]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%203/IMG_3453.jpg[/IMG] [IMG]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%203/IMG_3454.jpg[/IMG] [IMG]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%203/IMG_3460.jpg[/IMG] [IMG]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%203/IMG_3485.jpg[/IMG] [IMG]http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%203/IMG_3493.jpg[/IMG] Quote
Unbelievable Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 [quote name='Vectra']ja bym jej dała 2 x po 125gram .. czyli worek 15 kg ... dzielisz na 250 gram dziennie i wychodzi ci 60 dni[/QUOTE] dzięki, czyli tak jak myślałam :) trochę mi miesięcznie sporo wychodzi mimo wszystko, jak na razie spróbuję z TOTWem, a jak się nie sprawdzi dostanie koebersa na zimę Quote
Vectra Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 w ilościach detalicznych nie mam rozeznania :evil_lol: bo u mnie 15kg starcza na 5 dni :lol: Quote
Aleks89 Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 Amber-dziewczynko Ty coś jedz.:diabloti: A u mnie w miesiąc idzie 15kg karmy ,10kg łapek ,jakieś 10kg korpusów ,niezliczona ilość kości ,5kg podrobów i jeszcze jakieś resztki z obiadów co dają nam sąsiedzi:diabloti: Quote
Vectra Posted August 22, 2012 Posted August 22, 2012 Ajda wpierdziela 50kg karmy na 2 miesiące :diabloti: to jest dopiero ekonomiczne zwierzątko , a wygląda jak etiopczyk Quote
Amber Posted August 22, 2012 Author Posted August 22, 2012 [QUOTE] Amber-dziewczynko Ty coś jedz.:diabloti:[/QUOTE] A daj spokój, prawie 50 kg już ważę, czuję się jak hipopotam... Kurczę to moje są naprawdę ekonomiczne ;) Jariemu 15 kg starcza na jakiś miesiąc, a jamnice tyle jedzą swoje 3 kg jak i nie dłużej ;). Quote
Recommended Posts