Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Noemi1']Ja jestem na FB jako Anna Pieska i już się zapisałam do wydarzenia, jednak uporządkowałabym nieco opis.
Spróbuję coś uklecić. I ja bym od razu zrobiła album ze zdjęciami i wstawiła link do wydarzenia.
Jeżeli chodzi o tytuł to ja zaproponuję: Jaśmin z guzem na głowie potrzebuje 2000zł by wyzdrowiał! (ale tytuł można zmienić np. jutro, to znowu kilka osób do niego zajrzy)
NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA czy można podać konto Vivy do wpłat dla Jasia? To samo co jest na allegro?
Prześlę Ci zaraz konto magdyski, która jest Jaskowym skarbnikiem, bo zawsze lepiej mieć trochę gotówki w ręku.
Z konta Fundacji pieniądze są dopiero po przesłaniu faktur.
Jak to uporządkujemy to pozapraszam gości, bo nie chcę już na poczatku spalić mety.
Noemi , napisalam Ci pw, reszte zrobimy potem. Najwazniejsze ze machina ruszyla

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cleo2008 napisał(a):
Noemi , napisalam Ci pw, reszte zrobimy potem. Najwazniejsze ze machina ruszyla

Już Ci odpowiedziałam, ale poczekamy jeszcze ze zmianami na pozwolenie użycia konta.

Posted

Weterynarze którzy brali udział w konsultacjach w sprawie Jaśkowego leczenia, zdecydowali o podawania ketokonazolu. Takie samo leczenie zaproponował też dr Dembele, z którym kontaktowała sie Winter7.
Candida glabrata jest średnio wrażliwa, ale lek jest znany i powszechnie stosowany - znane są też jego skutki uboczne i sposoby radzenia sobie z nimi.
Chwilowo to jedyne co możemy zrobić... Jeśli uda sie tym wyleczyć Jasia - będzie super. Jeśli nie - to mamy czas na zebranie kasy na ancotil.

I jedna ważna uwaga - grzyb jest w wydzielinie z głowy Jasia, która produkuje się w olbrzymich ilościach. Sam twór w jamie nosowej nie był badany histopatologicznie (w czasie rinoskopii nie pobrano wycinków).

Jasiek będzie potrzebował osłony wątroby (np. hepatil) i regularnego badania krwi (szczególnie limfocyty i wskaźniki wątrobowe). Sam ketokonazol nie jest bardzo drogi.

Jutro jesteśmy umówieni w lecznicy pod żabką na kolejne odbarczenie głowy. I jutra zaczniemy podawać ketokonazol...

A albumy z Jasiowymi zdjęciami są też tu:
https://picasaweb.google.com/106740573589182334352/Jasmin?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLPM4NKwzP-RZg&feat=directlink

I parę fotek w towarzystwie innych psiaków:
https://picasaweb.google.com/106740573589182334352/GrupoweNOWE?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPbvke79wO23zgE&feat=directlink

Posted

APSA napisał(a):
Mam dwa pytania:

- jakie są alternatywne opcje leczenia?

- czy ten lek nie powoduje jakichś dokuczliwych skutków ubocznych?

Pamiętam jak leczyłam swojego szkieleta Jacusia na drożdżaki znalezione w kale - kuracja może i skuteczna, ale pies przy okazji dostał totalnej biegunki i odmówił jedzenia. Przerwałam kurację, żeby nie zabić pacjenta lekami...
Szkoda byłoby wydać 2000 zł i stwierdzić, że leki bardziej szkodzą niż pomagają.

Substancja zawarta w ancotilu to jedyna na którą candida glabrata jest wrażliwa (taka informacja widnieje na mykogramie)

Są jeszcze substancje, ketokonazol, itrakonazol, miconazol i amfoterycyna B, na które ten grzyb jest średnio wrażliwy.

Pierwszym wyborem weterynarzy był anticol - ze względu na dużą skuteczność, w szczególności przy łączeniu z ketokonazolem. Ale ten lek jest bardzo drogi, niedostępny w Polsce. Skutki uboczne znamy tylko z literatury, ale ten lek jest rzadko używany, generalnie obecnie tylko w zamknietym lecznictwie szpitalnym. Natomiast został Jasiowi zalecony po przeanalizowaniu jego dotychczasowych wyników.

Alternetywą jest podawanie leku tańszego - ale na który grzyb jest średnio wrażliwy. Wg literatury ketokonazol 1) ma słabe działanie, 2) do 77% wyleczeń. I tak naprawdę albo pomoże albo nie... Natomiast skutki uboczne są znane, a sam lek może być stosowany przez kilka miesiecy bez wiekszych szkód dla organizmu.

Posted

O rany ! nie wyrabiam sie z wysylaniem konta na Jasmina!!!!!! tyle zapytan na FB!:)
Dajcie koniecznie znac (moze w poniedzialek?) co doszlo i ile - jestem ciekawa...

Posted

wadercia napisał(a):
a moze by tak na FB dodać allegro:oops: chyba ze nie wolno bo ja sie nie znam :lol:

Wolno, ja zaraz na FB podmienię nieco tekst i wstawię link do allegro.
Muszę tylko Jaśkowi zrobić album, żeby wszystko na raz wysłać :)

Posted

Przepraszam, ze nie zareagowałam wcześniej - obecnie nie mam czasu na Dogo.
Użyczenie naszego subkonta VIVY dla Jaśmina i Frania ( allegro, FB) było ustalone dużo wcześniej. Była tylko prośba o dopisek: MLB - Jaśmin.

Posted

malibo57 napisał(a):
Użyczenie naszego subkonta VIVY dla Jaśmina i Frania ( allegro, FB) było ustalone dużo wcześniej. Była tylko prośba o dopisek: MLB - Jaśmin.

Napewno przelewy bylyby szybciej. Noemi zastanow sie pod katem tego co mi napisalas w sprawie kont...
I rob zmiany NIE WSZYTSKIE NARAZ tak jak sie umawialysmy - wiesz o co chodzi:)

Posted

malibo57 napisał(a):

Przepraszam, ale jakoś nie mogłam tego odnaleźć w wątku. Siedzę już 3 dzień nad Jaśkowymi sprawami i się nieco pogubiłam. Zaraz dopiszę tę informację na FB.

Cleo2008 napisał(a):
Napewno przelewy bylyby szybciej. Noemi zastanow sie pod katem tego co mi napisalas w sprawie kont...
I rob zmiany NIE WSZYTSKIE NARAZ tak jak sie umawialysmy - wiesz o co chodzi:)

Wiem, tytułu nie zmieniałam :) Podmieniłam tylko tekst. Dorzuciłam Jaśka jeszcze na jeden portal. Na razie czeka chyba na zatwierdzenie przez moderatora.
Tak bardzo liczę, że uda się nazbierać na ten lek dla niego.

Magdyska, jak będziesz mogła to sprawdź proszę ile kasy wpłynęło na Jaśka i wpisz rozliczenie, może z FB osobno, to je przekleimy do wydarzenia na FB. Przy wpłatach na Twoje konto ludzie mieli robić dopisek:"na lek dla Jaśmina-wpłata z FB", żebyś się nie pogubiła :)

Posted

Przepraszam ale wczoraj nie było mnie w pracy i jeden dzień zrobił swoje (Noemi dziękuję za sms) a teraz nie wiem za co się złapać...

To są wszystkie kwoty, które do mnie wpłynęły:

500 zł.- Winter7- z bazarku chrupkowego
10 zł.- Wapiszon- z bazarku chrupkowego
35 zł.- Anashar
20 zł.- Noemi1- w tym 5 zł z bazarku chrupkowego i 15 zł. na leki.
15 zł.- Pani Iwona B. z FB

Posted

[quote name='magdyska25']Przepraszam ale wczoraj nie było mnie w pracy i jeden dzień zrobił swoje (Noemi dziękuję za sms) a teraz nie wiem za co się złapać...

To są wszystkie kwoty, które do mnie wpłynęły:

500 zł.- Winter7- z bazarku chrupkowego
10 zł.- Wapiszon- z bazarku chrupkowego
35 zł.- Anashar
20 zł.- Noemi1- z bazarku chrupkowego
15 zł.- Pani Iwona B. z FB

Sorry, że Cię zagnałam do roboty :)
Ode mnie z bazarku chrupkowego 5 zł, reszta na leczenie dla Jaśka :) Tylko wysłałam jednym przelewem :(

Posted

[quote name='Noemi1']Sorry, że Cię zagnałam do roboty :)
Ode mnie z bazarku chrupkowego 5 zł, reszta na leczenie dla Jaśka :) Tylko wysłałam jednym przelewem :(

Ok. Już poprawiam.
Właśnie przeczytałam PV (wszystko dzisiaj na odwrót robię).

Ajlii- jaką karmę zamówić Jaśkowi? Czy na razie trzymać te pieniądze na ew. lek/spłatę długu czy jak? Bo ja już się w tym gubię....

Posted

Ja rozmawiałam z Ajlii i powiedziałam, że kasa z bazarku chrupkowego ode mnie może być przeznaczona na ewentualne leczenie. Konsultowałam z weterynarzem telefonicznie Jaśminka i zaproponował na początek ketokonazol (zresztą Ajlii już to pisała). Jeśli chodzi o osłonę wątroby to zalecałabym Essentiale Forte. Jest najskuteczniejszy. Niestety trochę droższy od innych preparatów. Ale chciałabym, żebyście wzięli na to pieniądze z mojej wpłaty "chrupkowej".

Ajlii, a może w trakcie wizyty u weterynarza wzięlibyście wycinek do badania histopatologicznego. Żeby mieć pewność czy to nie jest dodatkowo jakaś zmiana nowotworowa powikłana drożdżycą. Jeśli jest pełna diagnoza, to można się skupić na skutecznym leczeniu.

Posted

Cleo2008 napisał(a):
czy ktos podal Ani Sypniewski paypal? Bo ona dziekowala a ja palcem nie ruszylam... wiec ktoras z was???

Ja nie podawałm, ale wstawiłam konto fundacyjne na FB, to może dlatego???
Hmm, na FB we wpisach odpowiadała Monika Stolarska, a Ania dziękuje Magdzie ???