Jump to content
Dogomania

Schron KIELCE - mini-goldenka GAFA odeszła za TM [*][*][*] , czy inne też odejdą?????

Recommended Posts

Posted

Zakończył chyba, tylko teraz nie wiem, jaki ma termin na przekazanie sprawozdań. A do tego czasu nie udzieli informacji, więc ...nie udzieli na pewno wtedy, gdy te informacje są potrzebne. Pozostają inne instytucje do pisania pism o udzienie informacji publicznej.

Posted

Może to głupie co napiszę ale jeszcze 30 min temu mój chłopaak mnie uspokajał bo z tego całego myślenia o tych biedactwach i o okrucieństwie ludzi wobec zwierząt poprostu się poryczałam teraz kiedy już przestałam płakać zapragnęłam działać i wciąż myślę co jeszcze ale nic nie mogę wymyślić! Czuję się taka bezsilna że aż spojżałam na mojego kota i mocno go przytuliłam za to że jest u mnie w ciepłym domu z miłością. Naprawdę żadna dobra organizacja nie może tego przejąć???

Posted

[quote name='andzia69']dałam parę zł i Dudziaczek pojechała zapalić tyle swieczek na ile jej kaski starczy...dałam jej też wydrukowane zdjęcie...niech tam położy...[/QUOTE]
Dzięki Andzia. Naszą część natychmiast uregulujemy, podaj na PW namiar na konto, albo na mój mail - jest aktywny.

[quote name='Eruane']I zapomniałam dodać jednego zdania pod info o kontroli NIK. Czy NIK obecnie znów kontroluje schronisko? Bo wyjaśnili odmowę podania informacji publicznych tym, że są one poddawane kontroli czy tez chodzi o kontrolę inną, np. prokuratora?[/QUOTE]

[quote name='Eruane']Proszę bardzo...
[URL]http://puk-kielce.pl/wystapienie.pdf[/URL]
Idealnie. Nawet wiemy, u kogo była ta nieudana adopcja i kogo sprawdzali. :) A jak widać ,sprawdzili masę ludzi...
Kolejna sprawa.
[URL]http://puk-kielce.pl/newschronisko/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=24[/URL]
Schronisko będzie otwarte dla ludzi, adopcje darmowe, przyjdźcie i zobaczcie, jak jest idealnie. Zobaczcie, że schronisko nie jest na liście BOZ. Ludzie piszcie do BOZ, bo tak być nie może. Czy lista powinna być tworzona tylko na podstawie danych liczbowych, które w ogóle nie są pewne? Czy też przy tworzeniu takich list nie powinno się liczyć to, że w schronisku został znaleziony zabity pies czy tez psy zagłodzone?[/QUOTE]

Zacznę od NIK-u. Odmowa udzielona Odi przez kielecką delegaturę NIK, pokazana na wątku, jest zgodna z prawem. Chodzi o to, że, zgodnie z ustawą o NIK, wynik każdej kontroli przed możliwym, ale nieobowiązkowym upublicznieniem musi być przedstawiony sejmowi, a więc zleceniodawcy zadania. Potem dopiero mogą być, nie muszą ujawniane całkowite lub częściowe ustalenia składające się na wynik kontroli. To zobowiązanie dotyczy NIK w całości, a więc także delegatur i kontrolerów - do tego dochodzi tajemnica służbowa. Natomiast podmiot do którego skierowano już wystąpienie pokontrolne nie jest zobowiązany do trzymania mordy na kłódkę o ile autor dokumentu, a więc także NIK nie utajni tego wystąpienia. Jest to paradoks prawny pomiędzy ustawą o NIK, a ustawą o dostępie do informacji publicznej. Tym zajęła się Odi w kolejnym liście skierowanym do sejmowej komisji kontroli państwa (Pan poseł Mirosław Sekuła). Ponadto Odi skierowała kolejny wniosek do NIK o re-kontrolę w schronisku i PUK. Oczywiście taki stan prawny to kompromitacja państwa, ale czy to komuś przeszkadza ? się .... okaże - oby tylko psy przeżyły !!!. Wyszło na to, iż świadectwo moralności NIK wystawił PUK-owi zgodnie z prawem, niezależnie od tego czy NIK wiedział co i jak kontrolować, że nie wspomnę czy mu się tak naprawdę chciało. Czyli na dzień dzisiejszy ponownej kontroli NIK w PUK i schronisku jeszcze nie ma. Co do ewent. kontroli prowadzonej przez prokuraturę w schronisku i PUK. Otóż prokuratura może NIK-owi na warsztat, a z kolei NIK-u nie interesuje co w schronisku i PUK robi prokuratura. Te "organy" grają solo.

Teraz inny temat, poruszany już kilkakrotnie przez różne osoby. Wydaje się, że trzeba wreszcie parę słów i o tym powiedzieć. Chodzi o tzw. negatywną listę polskich schronisk w wydaniu BOZ fundacji Argos. Jeśli zapoznamy się z zasadami na podstawie, których tę listę sporządzono, a są podane to :
- po pierwsze można ze stu procentową pewnością powiedzieć, że lista ta [B]nie jest[/B] [B]żadną czarną listą polskich schronisk[/B], można ją jednak nazwać np. listą BOZ, listą TW od inicjałów jej autora,
- po drugie w związku z powyższą konstatacją traktowanie tej listy jako faktu obiektywnego w sensie zawartości merytorycznej, na który można się powoływać [B]jest wysoce ryzykowne[/B], wręcz jest nadinterpretacją, można powiedzieć nadużyciem, dla mnie to tylko [B]daleko niepełna i niesprawdzona informacja[/B] jakiś tam anonimowych urzędników.

Dlaczego tak ? Dlatego, że nie ma żadnych obiektywnie przyjętych kryteriów sporządzania tego typu listy, które to kryteria byłyby co najmniej nazwane, co najmniej oparte na obowiązującym prawie, co najmniej uznane za obowiązujące standardy naukowe lub praktyczne. Ponadto zbierane informacje musiałyby być poddane krytyce i weryfikacji rzeczowej oraz pod względem standaryzacji przekazywania danych. Innych powodów nie będę dalej wymieniał, ponieważ wymienione już są podstawowymi i krytycznymi dla tworzenia takiej listy.
Jest to tylko informacja wstępna, sporządzona wg kryteriów przyjętych przez jej autora TW. Czyli w rozumieniu potocznym, jak i fachowym dla branży nazywanie jej 'czarną listą' polskich schronisk dla zwierząt bezdomnych jest na wyrost - dla mnie nadużyciem formalnym.
Wniosek : niech PUK się na nią powołuje do woli, to znaczy tylko tyle ile znaczyłoby powoływanie się na inną listę stworzoną przez nich samych czyli PUK.
Dla ludzi rozsądnych i z branży to oczywiście mało poważne, zresztą dla myślących nowicjuszy także, wystarczy poczytać i pomyśleć.

Teraz problem co na to BOZ, jako w końcu Biuro Ochrony Zwierząt, w związku z tym, że mordercy zwierząt powołują się na tę nieszczęsną listę, używając pozytywnie na swoją rzecz faktu braku swojej obecności na tej liście. [B]Otóż nic. NIC, NIC, NIC.[/B] BOZ nawet nie chce zawiesić, na jakiś czas, pokazywania tej listy.
Ale o tym, jeśli zechce, powie więcej Odi.
Ja mam w związku z tym bardzo podstawowe pytanie, ale aż boję się go postawić.

PS. I niech nikomu nie przyjdzie do głowy myśl, aby mój post w sprawie BOZ używać jako przykładu walki z BOZ lub przykładu walki między fundacjami lub przykładu na inne, wymyślone podobne brednie. To moje stanowisko na podstawie osobistych przemyśleń i doświadczeń. Jak mój nick wskazuje jestem wolny ..... jak wilk w lesie i póki co mam wolną wolę.

Posted

[quote name='Eruane']A co się stało??[/QUOTE]

nie wiem...tyle napisała Tanitka :( wcześniej odeszła szczeniorka, teraz ta dorosła sunieczka, która nawet miała szansę na dom:-(:-(:-( Tanitka napisała, ze to chyba psiaki przeklęte prze ten schron:placz:

to obie suczynki z tego wątku:

[url]http://www.dogomania.pl/threads/191612-Klapouchy-z-Kieleckiego-piekielka-Suczka-dorosla-i-suczka-szczeniol-mix-wyzlowaty[/url]

[quote name='Shiny']Może to głupie co napiszę ale jeszcze 30 min temu mój chłopaak mnie uspokajał bo z tego całego myślenia o tych biedactwach i o okrucieństwie ludzi wobec zwierząt poprostu się poryczałam teraz kiedy już przestałam płakać zapragnęłam działać i wciąż myślę co jeszcze ale nic nie mogę wymyślić! Czuję się taka bezsilna że aż spojżałam na mojego kota i mocno go przytuliłam za to że jest u mnie w ciepłym domu z miłością. Naprawdę żadna dobra organizacja nie może tego przejąć???[/QUOTE]

Shiny - proszę, cofnij sie tak mniej więcej do str. 78 i poczytaj sobie na spokojnie...wcześniej też możesz poczytać jeśli chcesz...w każdym bądź razie to nie jest proste:shake:

[quote name='basia0607']Jak to po sterylce ???

Jeżeli Nik napisał wystąpienie pokontrolne to znaczy, że zakonczył kontrolę.
Na ile lat PUK ma umowe na prowadzenie schroniska ? Co 4 lata powinien być oglaszany konkturs/przetarg.
My napisałysmy do miasta prosbe o ogłoszenie konkursu i znalazły organizacje ktora staneła do konkursu i wygrała.
U nas PUK prowadził schronisko ponad 14 lat.[/QUOTE]

Basiu - znalazłam w przetargach, że prawie co roku ogłaszali przetarg - jednostronny...(wstawiałam tu gdzieś te warunki...) Obecnie mają umowę do końca roku...niby...

W chwili obecnej nikt nic nie wie nt. warunków/przygotowania przetargu czy konkursu - przynajmniej nikt się w tej sprawie do tej pory nie konsultował...

Co do NIKu...może macki tych układów sięgnęły juz góry???? k..a:angryy: nie mam pojęcia:angryy::angryy::angryy: wszystko tajne przez poufne:angryy:

Posted

[quote name='Pies Wolny']Dzięki Andzia. Naszą część natychmiast uregulujemy, podaj na PW namiar na konto, albo na mój mail - jest aktywny.

Teraz problem co na to BOZ, jako w końcu Biuro Ochrony Zwierząt, w związku z tym, że mordercy zwierząt powołują się na tę nieszczęsną listę, używając pozytywnie na swoją rzecz faktu braku swojej obecności na tej liście. [B]Otóż nic. NIC, NIC, NIC.[/B] BOZ nawet nie chce zawiesić, na jakiś czas, pokazywania tej listy.
Ale o tym, jeśli zechce, powie więcej Odi.
Ja mam w związku z tym bardzo podstawowe pytanie, ale aż boję się go postawić.

[/QUOTE]

co do pierwszego - dajcie spokój - dałam ile mogłam i niech będzie dla tych psiaków:) jeśli ktoś będzie usilnie chciał i domagał - wskażę dla których psiaków się przydadzą:)

co do BOZ..powiem tak - ponieważ jak co niektórzy wiedzą, zawsze mówię co myślę i często prosto z mostu...tak jak mnie TW wk..ił to pi pi pi pi...zapytałam go o to właśnie - dlaczego... - ano dlatego, ze on się trzyma statystyk - które nota bene można sobie wsadzić głęboko..i przesłał mi dane boz z 2008 i 2009 r...jakbym ich nie znała to moze bym i uwierzyła...w każdym razie na nic moje wywody i udowadniania - NIE i koniec, bo on ma na papierku!!! skwitowałam to tak, ze w tej chwili powinien wpisać kieleckie schronisko na listę najlepszych schronisk!!! bo liczba adopcji jest imponująca!!!:angryy::angryy::angryy:

Posted

Przetarg jest oglaszany co rok pewnie pod PUk wiedząc, że i tak wygra bo nie ma mocnego konkurenta. Taki coroczny przetarg pozwala na "dopasownie " warunków umowy odpowiedniej dla oferenta.

Posted

Jeśli prezio ogłosi konkurs to PUK odpada, bo nie jest ani non profit, ani OPP. Jeśli prezio ogłosi przetarg to może wygrać, bo jest choćby jedynym w okolicy właścicielem schroniska zarejestrowanego w Nadzorze Weterynaryjnym.

Shiny - w ten temat zaangażowane są i fundacje i osoby prywatne, obywatele RP. Robią co mogą i robią to dobrze. Czy można lepiej - zawsze można inaczej, ale czy lepiej pokaże czas. Jest to bardzo trudna walka. Nie ma w Polsce jakiejś jednej fundacji, która miałaby patent na 'dobre działanie'. Każdy przypadek wojny z chwastami jest inny. Ciężkie wpadki zaliczyła każda fundacja w Polsce.
Najważniejsze, że bardzo dobrą walkę prowadzą organizacje kieleckie. Jedna rzecz to wojna przy pomocy prawa z chwastem, druga to wojna sercem z nieszczęściem psów i fizyczne ich ratowanie, wyciąganie z tego obozu zagłady.
Do tego w większości wszyscy wojownicy to woluntariat. Co można ? pomagać i wspomagać i byle gównianymi kłodami, rzucanymi pod nogi się nie przejmować.
W imię pamięci zakatowanych i zamordowanych psów na pohybel oprawcom.

Posted

Dlatego trzeba miastu uzmysłowić,że tylko organizacja mająca status OPP jest najlepszym rozwiazaniem dla schroniska. Bo tylko takowa może dołożyć z 1 %, ma dobry program adopcyjny itp. a PUK pewnie jeszcze zarabia grubą kase na schronisku ( jak bylo u nas.) Dużo pracy kosztowalo nas aby przekonać miasto, że tylko konkurs a nie przetarg jest najlepszym rozwiazaniem.

Posted

[quote name='basia0607']a PUK pewnie jeszcze zarabia grubą kase na schronisku ( jak bylo u nas.) Dużo pracy kosztowalo nas aby przekonać miasto, że tylko konkurs a nie przetarg jest najlepszym rozwiazaniem.[/QUOTE]

i o to właśnie chodzi - oni na tym zarabiają - i to pewnikiem nie mało!!! bo inaczej nie trzymaliby tego się tak kurczowo!!! a że PUK to s-ka miasta czyli i miasto zarabia - a inaczej zarabiać nie będzie, jeśli schron oddadzą organizacji...no i tu się kółko zamyka...

Posted

Zgadzam się z Wolnym Psem . zupełnie za to nie rozumiem T.W z Argos :angryy::shake:. . - moje zaufanie opada ........:shake::cool3:. No i dziwię się , ze na ich stronie taka cisza , nic nie ma o Kielcach :mad:. ...Shania mnie też szlak trafia i płaczę często z bezsilnosci , gdy tak się dzieje . :-(:-( .Człowiek uważa się za największego dominanta i władcę - myśli ,ze może nad wszystkim panować i deptać - ale mam nadzieję ,że jeszcze się opamięta , oby nie było za póżno...........Ci wszyscy , którzy tak okrutnie traktują zwierzęta - czy Oni nie widzą , że godzą w naszą wrażliwość , skazują nas na rozpacz i niemoc :-(:shake:, dlaczego władze na najwyższym szczeblu mają to w nosie , może powinni w końcu otworzyć oczy i sumienie na to co się wyprawia w tym KRAJU !!!. , nie widzicie , że ludzie mają dosyć - nie wiem jak długo jeszcze wytrzymają ..................Mogą sobie sprzątać ....musieliby też nam w glowach posprzątać skur..........yny :angryy:

Posted

[quote name='andzia69']wiedziałam, ze po ciemku zdjęcie będzie marne...ale liczy się zamiar:)

pewnie jutro szybko posprzątają:angryy:...i śladu nie będzie...[/QUOTE]

trzeba się cieszyć, że wogole coś wyszło :cool3: gdybym robiła moim tel to wtedy byś Andzia dopiero mogła narzekać :razz:

właśnie ciekawa jestem.... te co pod brama były juz sprzątnięte ale te pod tabliczka nie, dlatego zdecydowałam sie tam postawić, mam nadzieje że chociaż przez noc będą puszczać światełko do nieba...

Posted

[quote name='Eruane']Myślę, że trzeba napisać do tego zakładu utylizacji. A dwa w jakiś sposób sprawdzić umowy adopcyjne, może jest jakaś szansa, że by prokurator to zrobił. Trzeba sprawdzić, gdzie trafiły te psy, które zniknęły ostatnimi czasy ze schroniska.[/QUOTE]

Policja na zlecenie prokuratora. Pokrzywdzony powinien jednak złożyć taki pisemny wniosek dowodowy.

Posted

wiecie co..ja patrze, i jestem normalnie wdzięczna, że ktoś te znicze postawił..jak wiele w tych pojedynczych światełkach nie wiem wiary może, że będzie lepiej,,wyrzutu, że było źle, litości dla tych naszych braci....jak dużo poświęcenia kogoś kto je tam zapalił i wszystkich co walcza o psy, wiem, że może się wydawać głupotą to co pisze, ale mi się płakac chce i ja po raz kolejny dziękuję, może to mój wyrzut..że nie jestem bliżej i nie zapaliłam tam dzisiaj 20 zniczy....

Posted

[quote name='andzia69']wiedziałam, ze po ciemku zdjęcie będzie marne...ale liczy się zamiar:)

pewnie jutro szybko posprzątają:angryy:...i śladu nie będzie...[/QUOTE]

oj andziu sprzętu nie miałam przy sobie ;) liczy się ze światełko widać :loveu:
no cóz te przed bramą były sprzątnięte ale te spod tabliczki były więc może chociaż przez noc będą wysyłać światełko do nieba...

Posted

sprawiedliwości nie wiem czy kiedykolwiek oddasz E-S, natomiast liczy się chęć i ja to deceniam, zwrócisz zycie zwierzakom???tego nie zrobisz, to po pierwsze, po drugie myślisz, że każdy odpowie za to, co tam uczynił????nigdy, więc stąd mój post i ten znicz, który pisałam jest światełkiem ku pamięci chociaż na chwilę..ja go widzę..i jest miz tym lżej,,,a to, ze tam powinno stać 5000 tyś., z tym się zgadzam powinno...ale nie ma jak tego zrobić dzisiaj..może dojdzie do skutku marsz, manifestacja..i tysiące uczestników..marze o tym, uwierz

Posted

Co do braku rzetelnych informacji w mediach, głównie w prasie nt schronu:

Napisaliśmy list do Kancelarii Premiera, myślę, że dobry, po odpowiednim retuszu spokojnie można by go zamieścić w jakiejś poczytnej gazecie w regionie. Myśleliśmy o Gazecie Wyborczej. Niestety okazało się, że opublikowanie tego tekstu darmowo, jako naszego listu otwartego w ogóle nie wchodzi w grę. Pozostała opcja płatna. Jednak cennik GW nas zabił. Zobaczcie sami:

[I]Witam,

Koszt ogłoszenia jest w uzależniony od dnia.
Poniedziałek i piątek są najdroższymi dniami ze względu na ich największy nakład i czytelnictwo.

Koszt 1 modułu cz-b i kolorowego(46,8 x 57,5mm)
Poniedziałek, Piątek - 94,00 zł netto
Pozostałe dni- 94,00 zł netto, w tych dniach możemy dać rabat max 15%

W przypadku tekstów sponsorowanych, umieszczamy tylko na stronach redakcyjnych, wtedy koszt jest wyższy.
Poniedziałek kolor - 190,00 zł netto
Piątek- 220,00 zł netto
Pozostałe dni- 165,00 zł netto, tylko w tych dniach możemy dać rabat max 15%

Wytłuszczony tekst mieści się w 1 module, nie mamy określonej liczby znaków, zależy jaką czcionką jest napisany tekst, czy są loga..

W przypadku pytań jestem do dyspozycji

:)
Pozdrawiam

Jadwiga Wasilewska
Biuro Ogłoszeń- Gazeta Wyborcza
Oddział Kielce
tel. 041 249 80 80
faks: 041 249 81 08
kom. 507 095 644
[EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] [/I]

Tekst, który poszedł do KP to 11 modułów - w wersji ogłoszeniowej to [B]1278 zł brutto[/B], na stronie redakcyjnej w najtańszym dniu to [B]1782 zł[/B] - ale sponsorowane dają tylko na redakcyjnych.

Zastanawiam się, czy w ogóle skórka jest warta wyprawki, no bo tu psy głodują, a my beztrosko dajemy zarabiać jakiejś gazecie... Poza tym, to mi niepokojąco przypomina inny artykuł sponsorowany :mad:.
Ale jakby co, to jesteśmy w stanie dać 100 zł.
[B]Kto się dołoży, aby oświecić lud??[/B]