Jump to content
Dogomania

Schron KIELCE - mini-goldenka GAFA odeszła za TM [*][*][*] , czy inne też odejdą?????

Recommended Posts

Posted

A ja mam takie pytanie - czy ten cały schroniskowy szum odbywa się tylko na FB? Bo takie odnoszę wrażenie. A jeśli tak to wielkich korzyści nie odniesiemy. Ja załatwiłam na razie Uwagi i Interwencję, zaraz będę smarować pisma do innych mediów i instytucji, ale dobrze byłoby gdyby i inni też to robili. I kto w ogóle usunął z FB wzór pisma z rządaniem rozpirzenia tego całego schronu, a umieścił nr kont do wpłacania forsy. W końcu tylko na tej forsie sprawa się rozmyje i na koniec wyjdzie, że tylko o to nam chodziło. Mam wrażenie, że ktoś to zrobił celowo:angryy:

Posted

pokażę Paco - wyciągniety w lipcu br. Po wypadku trafił do tej mordowni...

cyt. za Erką:

"W schronie za pierwszm razem powiedziano ewab,ze go nie ma, bo podobno nikt im nie mówił,że on z wypadku, a psiak już wtedy chodził.
Jak dzwoniłam do gminy Sitkówka, że ŚTOZ chce wziąc pod opieke tego psiaka, pan miał mnóstwo pytań, chciał nawet ,żeby ktos przyjechał osobiście z pisemną prośbą, bo on chce zobaczyc osobę, która bedzie zabierała psiaka. Potem pytał, jaki bedzie los psa, czy aby nie zostanie potem gdzies wyrzucony na ulice, co się z nim stanie. Normalnie śmiech na sali, musiałam sie powstrzymywac , aby mu cos ostro nie odpowiedziec, ale przeciez chodziło o to,żeby psiaka wydostać, więc grzecznie powiedziałam tylko,ze takie przypuszczenie jest chyba nie na miejscu i zapytałam ,czy wykonanie telefonu do schronu przekracza jego możliwości, w koncu powiedział,że nie i zadzwonił.

Nie wiem naprawdę,czy on rzeczywiście nie ma pojęcia, jak funkcjonuje kielecki schron i wydawało mu się,ze wysyłaja psiaki do sanatorium, gdzie pies będzie miał doskonalą opieke , a potem znajdą mu się dobry dom, czy rżnął głupa.

W każdym bądź razie TZ ewab, któremu bardzo dziekuję, wyciągnął po jego telefonie Pako ze schronu i zawiózł do Kwiecińskich, gdzie psiak może zostac do jutra, zostanie tez zabezpieczony surowicą, aby jeżeli coś w tym sanatorium załapał, to sie nie rozchorował."

[IMG]http://lh3.ggpht.com/_J2lVRHlTi9U/TDIciGpw7WI/AAAAAAAADcE/TqsuEr2fkPs/s512/P1100009.JPG[/IMG]

A to opis weta, do którego trafił Paco niedługo po wyciagnieciu ze schronu:

"Pako był bliski śmierci, o krok od sepsy, porozrywane wszystkie mięśnie, w strzępach, w miejscu uderzenia przez samochód, jelita przez to wypadły, dobrze,że otrzewna cudem wytrzymała, bo juz by było po nim. Jakis płyn pojawił się w jamie ciała, różne farfocle w nim . To wszystko stwierdził wet w Zabrzu, po otworzeniu Pako, a jak go tylko zobaczył, to powiedział,że od razu na stół."

czyli - gdyby został w schronie, to już by go nie było...

Posted

[quote name='erka']Agnieszko, to wątek Czekoladka ze schronu potrzebujacego pomocy

[URL]http://www.dogomania.pl/threads/192659-Jak-schronisko-może-zniszczyć-psa-...-Czekoladka-w-powaznych-tarapatach[/URL]-...-(

i Dimy, równiez jeszcze w hotelu pod opieką zuzlikowej

[URL]http://www.dogomania.pl/threads/190933-BERNARDYN_DIMA-z-KIELC-już-u-fryzjera_POMÓŻCIE-WYKASTROWAĆ-opłacić-hotel!-Ogłoszenia[/URL]

Kala równiez ze schronu, po dośc długim pobycie w dt, wczoraj pojechała do domu, mamy nadzieję,że na stałe, bo nie jest łatwym psiakiem.

Lola i Milka, również wyciągane przez dogomaniaków juz są w nowych domach.[/QUOTE]

jest jeszcze Boruta - u Zuzlikowej:

[url]http://www.dogomania.pl/threads/186636-Bernardyn_BORUTA_Ujawnił-się_POMOCY-CHORE-OCZY_syndrom-HORNERA_neurologiczny_POMOCY[/url]!!

[IMG]http://img691.imageshack.us/img691/5303/1001900j.jpg[/IMG]

[IMG]http://img256.imageshack.us/img256/7655/boruta2206010.jpg[/IMG]

2 psiaki w hoteliku:

[url]http://www.dogomania.pl/threads/191612-Klapouchy-z-Kieleckiego-piekielka-Suczka-dorosla-i-suczka-szczeniol-mix-wyzlowaty[/url]

[IMG]http://lh6.ggpht.com/_J2lVRHlTi9U/TG-_GvN4xiI/AAAAAAAADhY/J7Mzfuq5QvI/IMG_0253.JPG[/IMG]

[IMG]http://lh5.ggpht.com/_J2lVRHlTi9U/TG--3xm2mPI/AAAAAAAADf0/D1G8G_MHjSs/IMG_0222.JPG[/IMG]

była jeszcze jedna benia, ale od razu z obozu przetrwania poszła do ds dzieki kieleckiej dogomaniaczce.

Posted

[B]Goraca prosba. Czy mozecie przestac dyskutowac tu o rzeczach niezrozumialych? czyli pieniadze pieniadze i jeszcze raz pieniadze na ktore maja trafic konto. Prosze Was abyscie przeniosly sie na FB ale w dobrej wierze a nie w celu podwazania czyjejkolwiek wiarygodnosci. Jak na razie na FB dzialaja 3 profile: bernardyny w potrzebie, Gosia i Ozyy, czyli bezposrednio nie dzialajace w Kielcach ale probujace cos zrobic. Wy siedzicie tu i narzekacie.Swoimi tekstami potraficie demotywowac. Potrzebujecie pieniedzy na psy. Wystosujcie apel z konta STOZ wstawcie psy, ktore macie pod opieka, szukajcie funduszy, darow, domow! To szansa dla tych psiakow. Strona STOZ potrzebuje natychmiastowej metamorfozy. Dla obceg czlowieka STOZ (ktory wejdzie na strone) nie robi nic, nie ma tam zadnych informacji. To PILNIE trzeba pouzupelniac. Napisac kazdym psiaku gotowy tekst i wstawic go na strone.Prosilam o napisanie tekstu do tlumaczenia. Czy ktos to zrobi? Zrobcie to o co Was prosze, pomozcie.[/B]

Elka-Ka - Uwaga juz kontktuje sie ze STOZ, Interwencje trzeba do nich odeslac (ewab).

Posted

[QUOTE]Elka-Ka - Uwaga juz kontktuje sie ze STOZ, Interwencje trzeba do nich odeslac (ewab).[/QUOTE]
To miło:diabloti: Wszystkich tam odsyłam. Z TVN 24 przyszło mi automatem pytanie czy jestem autorką zdjęć i czy w razie czego zgodzę się na wypowiedź przed kamerą. Dlatego na wszelki wypadek pytam czy ktoś jest chętny?:diabloti:

Posted

Sprawa nagłośnienia w mediach jest bardzo ważna,ale jest na teraz,na tą chwilę!
Mnie interesuje co dalej - samo się nie zmieni jak za dotknięciem zaczarowanej różdżki!:razz:
Wszystkim nam chodzi o totalne zmiany w schronisku!
Więc pytam Was - jak widzicie te zmiany? Na czym one mają polegać?
Wiadomo,że obecne kierownictwo i wet muszą zniknąć:angryy: W takim razie jak sobie wyobrażacie przyszłość?
Czy jest taka organizacja,która chciałaby przejąć prowadzenie tego schronu?
Czy jest na Waszym terenie ktoś,kto przejmie dowództwo w doprowadzeniu spraw do pozytywnego finału?
Media tylko mogą pokazać obecny stan,ale przecież nie załatwią sprawy zmian.
To żmudna,wymagająca wielu czynności praca.
Naprawdę namawiam do porady w Biurze Ochrony Zwierząt p.Wypycha.
Co do kieleckiego TOZ - odwiedziłam ich stronę z której wyciągnęłam takie wnioski:
- TOZ pomaga wielu zwierzakom i robi dużo interwencji;)
- TOZ prosi o wsparcie finansowe,ale nie podaje swego nr.konta -chętnym do dokonywania wpłat podaje nr.telef.lub mail:crazyeye::evil_lol:
To w takim razie skąd wiadomo,że ten nr.konta podawany na FB należy do TOZ?
Pierwszy raz widzę taką org.która ukrywa swoje konto,jednocześnie prosząc o wpłaty?:diabloti:

Posted

Nie możemy pisać o wszystkich działaniach na ogólonodostępnych forach. Jeśli macie pytania, sugestie piszcie [email][email protected][/email]. Bardzo dziękuję wszystkim za zaangażowanie. I pamiętajcie, że w stowarzyszeniu działa aktywnie kilka osób, zazwyczaj jeszcze pracujących zawodowo.

Posted

Agnieszka24 zbierz w jednym miejscu info, zdjęcia których psiaków już masz. Żebyśmy się nie powtarzali w działaniach.
Eve-w, usiłuje skontaktować się z osobą, która mogłaby przetłumaczyć tekst, ale weekend jest i niektórzy odpoczywają.

Posted

Trzeba napisać do ewelinki, żeby uzupełniła stronkę naszych psiaków na FB, ze szczególnym uwzględnieniem psiaków wyciągniętych ze schronu (Benki sa na grupie Bernardynów w potrzebie) i udostępniła fotki Gosi Frąc, bo ja nie umiem. Mogę jej tylko podesłać linki do fotek, bo nie umiem się poruszać na facebooku ... dwa dni temu się zalogowałam.

Później wrzucę wszystkie psiaki w jeden post.

Posted

emilia wyraziła chęć pomocy na tlumaczenie tekstu, ale imprezuje :) Wszystkie plany weekendowe odlozylam na przyszly tydzien, siedze i wysylam maile. Widze, że Wy tez nie odpoczywacie :D
ewab chodz tam, gdzie wczoraj Ci mowilam ;)

Posted

[quote name='E-S']Odnośnie tego co napisała erka - też mam prośbę o linki do filmów - to były takie klatki zdjęciowe - leciały po sobie - z pseudohodowli, zgubiłam to, chciałam też wsadzić na FB.[/QUOTE]

Na str. ARKI jest taki filmik

[URL]http://arka.strefa.pl/Pseudohodowle/pseudohodowle.html[/URL]

Posted

W założeniu polana edukacyjna to takie miejsce w np. schronisku, stadninie, dolinie gadów, gdzie można przyjść z dzieciakami ze szkoły, żeby się uczyły obcowania ze zwierzętami i czego sobie tam kto zażyczy przy pomocy zwierząt - terapie z końmi, z psem itp.

Coś czytałam wcześniej, że niby w Dyminach jest polana edukacyjna, ale nie widziałam takowej. Szkoda, bo w większych miastach w ten sposób rekrutuje się większość wolontariuszy w tego typu przybytkach zwierzęcego nieszczęścia - przychodzą z klasą na lekcję w terenie, a potem zostają. Ale przecież w Dyminach nie potrzeba wolontariuszy.

Posted

[quote name='eve-w']Dziewczyny, co to jest polana edukacyjna?
[url]http://www.um.kielce.pl/animals/info_schron.html[/url][/QUOTE]

"[B]Kierownictwo placówki serdecznie zaprasza do spędzania czasu w towarzystwie spragnionych opieki bezdomnych zwierząt, na otoczonej zielenią polanie edukacyjnej, która jest do dyspozycji w godzinach otwarcia schroniska.
Polana edukacyjna w Schronisku dla Zwierząt umożliwia wszystkim chętnym bezpośredni kontakt z pieskami lub kotami.

Zapraszamy w szczególności dzieci niepełnosprawne do obcowania z żywymi stworzeniami.[/B]"

ta polana edukacyjna to jest altanka od frontu schronu;) pomiedzy boksami a murem!

jak kiedys byłam w schronie to byli harcerze...ja sobie robiłam co chciałam, bo pracownica schronu zajeta był harcerzami:) ale potem po wyjściu zapytałam harcerzy co robili...no to przywieźli karmę za zebrane pieniazki, no i chcieli się "poedukować" na polanie :diabloti: a edukowanie na polanie polegało na tym, ze chodzili po schronie i napatrzyli się na biedne psiaki - zaden psiak nie wyszedł poza boks! to się nazywa edukacje bez ofiar:evil_lol: no bo przecież:
pies się boi (ale chyba tych osób, co je wyciagają na siłę szarpiac na prawo i lewo), zdjęć robic oczywiscie nie wolno - no bo przecież jeszcze by ktos zobaczył to, co nie powinien...itp itd. Harcerze wyszli zniesmaczeni i smutni...a szkoda:shake:

Posted

aaa - to też jest dobre!:)

"Do najważniejszych zadań schroniska należy:

- przyjmowanie i przetrzymywanie zwierząt zagubionych, zabłąkanych i porzuconych lub z innych przyczyn bezdomnych a w szczególności psów i kotów a także innych zwierząt, które w wyniku zdarzeń losowych nie mają opiekuna,
[B]- stworzenie humanitarnych warunków bytowania , dostosowując ilość przetrzymywanych zwierząt do ilości miejsc w schronisku, [/B] taaa - [I]dostosowują to tak, ze jest naturalna selekcja - kto słabszy - nie ma prawa przeżyc![/I]
- [B]leczenie chorych zwierząt przebywających w schronisku rokujących nadzieję na wyzdrowienie,[/B] -[I] czyli żadne nie rokują i się ich nie leczy![/I]
- poszukiwanie nowych domów dla zwierząt oraz przekazywanie ich osobom zainteresowanym ich posiadaniem, [B]zdolnym zapewnić im należyte warunki bytowania, [/B]
- promowanie adopcji w mediach oraz [B]propagowanie zapobiegania rozmnażaniu psów i kotów, [/B] - [I]a to jeszcze lepsze!!![/I] -[I] należyte warunki - czyli łańcuch!, a zapobiegają - no jasne! zapobiegają rozmnażaniu poza schronem, bo w schronie to przecież sceniacki idą jak świeże bułeczki - jak przeżyją!!![/I]
- organizowanie aukcji psów i dni otwartych schroniska, - [I]dobre, dobre[/I]!!!
- utrzymywanie stałych kontaktów ze sponsorami schroniska." -[I] czyli z firmami, które dostarczają surowe zielone kurczaki!:) oraz ze szkołami, od których mają zlewki spleśniałe, którymi karmią te bidy - no żyć, nie umierać!!![/I]

Posted

[quote name='sator_k_']Ja też kiedyś byłam w takim razie na takiej "polanie". Byłam wtedy w 2 czy 3 klasie i w sumie nikt nie wiedział po co to było, a to edukacja...:/[/QUOTE]

I ja tez tam byłam parę lat temu i mój brat rok czy dwa temu tez był. Prawda jest taka, że spędzanie czasu w otoczeniu psów kończy się na tym, że dzieciaki przywożą karmę i pieniążki :cool3: robią sobie zdjęcie (jako super udana akcja w szkole :roll:) chodza oglądaja psy i jeżeli akurat trafi sie ze są jakieś szczeniaki to dostaną ze 2 do pobawienia się.

andziu mi tłumaczyli, nie ze pies sie boi ale że pieski mogą nas pogryźć i tylko dorośli ludzie mogą się tam pieskami zajmować. :razz:

Posted

Dudziaczek witaj!!:lol:
Gdzieś zaginął wątek.który założyłaś. Chodziło wtedy o sunię chorą,którą chciałaś wyciągnąć - Emir wtedy działała,pamiętam,że miałaś zadania wręcz detektywistyczne:evil_lol:

Posted

Witaj epe :)
Hm... sunieczka to była Liza, ale jej wątek został odnaleziony;) z tego co wiem to zaginał gdzieś wątek spanielka którego razem z saga widziałyśmy w schronie i zaraz potem go nie było :-(

watek Lizuni : [url]http://www.dogomania.pl/threads/120402-LIZA-Ju%C5%BC-nie-cierpi-nie-zazna-z%C5%82a-cz%C5%82owieka-za-TM-jej-%C5%BCycie-b%C4%99dzie-jak-w-bajce[/url]...

Posted

[quote name='eve-w']emilia wyraziła chęć pomocy na tlumaczenie tekstu, ale imprezuje :) Wszystkie plany weekendowe odlozylam na przyszly tydzien, siedze i wysylam maile. Widze, że Wy tez nie odpoczywacie :D
ewab chodz tam, gdzie wczoraj Ci mowilam ;)[/QUOTE]

Meldujé sié po imprezach gotowa do tlumaczenia. W kwestii technicznej, ktos bédzie ten tekst musial wstawic na wátek na FB do poczátku. A w kwestii kasy- ludzie bédásami chcieli pomóc kasá, zwlaszcza ci którzy nie mogá na miejscu. Konto trzeba ustalic, choc to nie jest priorytet tej akcji, ale takie musi byc. Tylko zamienilabym to TOZowskie na STOZ calkowicie, bo skoro oni nie uczestnicza w akcji i nie wyciágajá osobiscie psów to jak moga decydowac o kasie? To chyba logiczne.

Posted

Jestem na fb na bierząco. Będę pilotować sprawę i podsyłać ludziom konto śtoz. Też uważam, że to na toz żadne pieniądze nie powinny wpływać, bo oni nic nie robili w sprawie schronu ani fizycznie nie pomagali psiakom.

Posted

emilia przetłumacz na razie to:

Nie bądź obojętny na los zwierząt, które przebywają w schronisku w Dyminach. Od wielu lat sytuacja nie ulega zmianie.

1. Dokumentacja prowadzona przez schronisko jest nierzetelna, dotyczy to zarówno księgi rejestrowej zwierząt jak i dokumentacji medycznej. Brak jest możliwości jednoznacznej identyfikacji zwierzęcia.
2. W schronisku panuje przepełnienie. Zwierzęta żywione są np. surowymi korpusami, podrobami drobiowymi, chlebem moczonym w wodzie lub kaszą. Karma podawana jest w jednym pojemniku znajdującym się w danym boksie. Brak systematycznego dostępu do wody.
3. Nieumiejętne rozmieszczenie zwierząt powoduje, że psy walczą ze sobą okaleczając się nawzajem, nierzadkie są przypadki zagryzień.
4. Suki z cieczką przebywają w jednym boksie wraz z psami. W konsekwencji dochodzi do walk pomiędzy psami oraz rozmnażania się zwierząt.
5. Brak kwarantanny (zwierzęta nowo przybyłe są dołączone do pozostałych bezpośrednio po odłowieniu).
6. Piaszczyste podłoże w boksach i klatkach uniemożliwia dezynfekcję co skutkuje rozprzestrzenianiem się chorób zakaźnych. Wydawane psy i koty są często nieuleczalnie chore.
7. Brak programu zapobiegania bezdomności zwierząt (wydawane zwierzęta można co prawda bezpłatnie wysterylizować, ale jest to zależne od osoby nabywającej zwierzę).
8. Brak wolontariatu.
9. Personel nie posiada predyspozycji do zajmowania się zwierzętami, często nie potrafi udzielić podstawowych informacji dotyczących wskazanego zwierzęcia, przy wyłapywaniu, a także przy wyciąganiu z boksów zwierzęta są traktowane brutalnie.
10. Wyposażenie gabinetu weterynaryjnego w schronisku (szafka z lekami i stół do badania) nie pozwala na diagnostykę i przeprowadzenie zabiegów chirurgicznych (m.in. dotyczy to zwierząt powypadkowych).

Schronisko odławia psy i koty z terenu gminy Kielce otrzymując roczne wynagrodzenie od miasta w wysokości ok. 550.000 zł. Mimo znacznego przekroczenia ilości zwierząt ma zawartą umowę z 21 gminami województwa świętokrzyskiego otrzymując za każde odłowione zwierzę ok. 1200 zł.

(kwoty trzeba w ełrakach podać)

DZIĘKI :)