Jump to content
Dogomania

Psiaczki i kotki pod opieką Stowarzyszenia hum.-ekologicznego" Dla braci mniejszych"

Recommended Posts

Posted (edited)

To historia Birmy z postu 349; Aktualnie jest w lecznicy i czeka na usuniecie ząbków i sterylkę.

Birmę zabralismy ze schroniska , gdyż trudno jej się było tam odnaleźć.
W domu tymczasowym Jej stan jeszcze bardziej się pogorszył.
Okazało się że prawdopodobnie ma piasek lub kamienie w przewodach moczowych.
Gdy jej stan się polepszył i przestaliśmy z Nią jeździć na zastrzyki , wyszedł nowy problem.
Birma przestała jeść.
Powodem okazała się potworna parodontoza i stan zapalny jamy ustnej. Niestety, trzeba Jej było usunąć większość zębów.
To urocza, łagodna i bardzo nakolankowa koteczka. Długie lata wiodła życie kotki piwnicznej, rodząc na okrągło kocięta. To liczne porody pewnie wyniszczyły Jej organizm.
Może mieć 7-8 lat .
Szukamy domu dla tej mądrej, przyjacielskiej i łagodnej koteczki. Zasługuje na wspaniałe, dostatnie i długie życie.
Przed wydaniem zostanie zaszczepiona i wysterylizowana.
Kontakt w sprawie adopcji’
[email protected]
tel;607302424

Edited by togaa
Posted (edited)

Osierocona Starowinka

Historia jak z wiersza W. Szymborskiej – „Kot w pustym mieszkaniu…”
Bardzo, bardzo smutna…

Ukochana Pani tej stareńkiej koteczki odeszła nagle i niespodziewanie kilka dni temu. Czysty przypadek sprawił że kotka nie trafiła do Schroniska.
Nie znamy jeszcze jej Imienia.
Wiadomo tylko że ma 17 lat i ostatnie lata mieszkała w biurze zmarłej Pani.
Teraz zawalił jej się Świat.
Jest przerażona i zestresowana nową sytuacją. Widać że cierpi psychicznie.
Zaszyła się w szafie, gdzie Irenka wstawiła jej domowe posłanko z którym przyjechała..
Nie je, nie wychodzi,.
Podobno zawsze była inna. Jak autystyczne dziecko. Tylko w swoim Świecie.
Trudno jej pomóc.
Może czas coś zmieni ?

Narazie tylko takie zdjęcie.
Choć jesteśmy kompletnie bez kasy, zamówiliśmy dla niej Feliway. Może to bidulkę ruszy?

Edited by togaa
Posted (edited)

Kociaki z Twardorzeczki. Tez oddane z ważnych powodów Rodzinnych.
Juz po odpchleniu, odrobaczeniu, zaszczepione i wykastrowane.
Cudne, przytulaste 7-8 miesieczne rozrabiaki. Szykują sie im domki, ale sa świeżo zaszczepione i muszą jeszcze trochę pobyć w DT....

Teddy;

Pazurek;

Edited by togaa
Posted

I kilka zdjęć Cookie z postu 347.
Wczoraj zrobilismy Jej morfologię, bo miała b.blade dziąsełka . Tez kroi Jej sie domek.

Posted

Dzisiaj do lecznicy trafił uliczny , piękny kocur na którego "polowaliśmy" od jesieni.
Dopiero gdy doprowadził się do takiego stanu jak widać, dał się schwytać.
Mamy nadzieje że z tego wyjdzie. Został w lecznicy....

Posted

Nowy kocurek pod naszą opieką. Pręguś. Dzikusek, rok zajęło mi oswajanie go, teraz biedak rozchorował sie, kicha, kaszle biedny:-( Dał sie złapac i chetnie zagościł w pokoju męża. Jest na antybiotykach, dzisiaj jedziemy do kontroli.

Posted

A nasz Pan kocurek z postu 360, po ponad 10-ciu dniach leczenia opuścił Lecznicę.
Okazał sie b.trudnym pacjentem. Nic nie pozwolił koło siebie zrobić bez znieczulenia.
Z bólem serca zwróciliśmy mu wolność, ale Irenka nie kapituluje.
Pan Sułek, bo tak go nazwała bardzo zapadł Jej w serce. Codziennie go odwiedza,choć to druga cześć miasta.
O dziwo, podczas karmienia daje sie pogłaskać po grzbiecie. Może jednak ma szanse na socjalizację?
Chcemy go jak najszybciej zabrać z ulicy, jak tylko znajdziemy mu cierpliwy tymczas.

Posted

Esmeralda.

Jej historia też jest bardzo smutna.
W te największe mrozy została dostrzeżona w miejscu, gdzie nikt Jej nie znał. Wielki brzuch wskazywał że jest kotna.
Potem zniknęła i gdy ponownie pojawiła się po kilku tygodniach , była tragicznym stanie.
Przeraźliwie chuda, z ropno-krwawym wyciekiem z dróg rodnych i zaropiałym pyszczkiem.
Została przywieziona do Lecznicy przez Dobrą Duszę , z małymi szansami na ratunek.
Okazało się że ma ropomacicze i martwicę jamy ustnej.
Prawdopodobnie jakiś żrący środek spowodował oparzenie wewnątrz pyszczka. Może weszła łapkami w coś żrącego i chciała „to coś „ z łapek czy futerka zlizać?
W lecznicy jest zaledwie 4 dni a już widać poprawę. Nawet wstała na mój widok.
Jeszcze nie je samodzielnie. Jest karmiona strzykawką i nawadniana.
To łagodna, cierpliwa i mimo choroby – piękna koteczka .
Gdy wyzdrowieje, znajdziemy Jej najlepszy pod Słońcem dom .

Posted

necianeta89 napisał(a):
komu zrobić ogłoszenia?

Kochana jesteś !!!!! Szkoda że wczoraj wykupiłysmy 2 pakieciki u Bazyliszek....hmm...hm.

Ale mamy pewne ogłoszeniowe zaległości. Wyślę Ci pw.

Posted

togaa napisał(a):
Kochana jesteś !!!!! Szkoda że wczoraj wykupiłysmy 2 pakieciki u Bazyliszek....hmm...hm.

Ale mamy pewne ogłoszeniowe zaległości. Wyślę Ci pw.

W poście #362 napisałam, że mogę zrobić ogłoszenia ;)
mam trochę więcej czasu więc porobię :) chociaż tyle mogę.

Posted

[quote name='necianeta89']W poście #362 napisałam, że mogę zrobić ogłoszenia ;)
mam trochę więcej czasu więc porobię :) chociaż tyle mogę.

serduszko nasze kochane:-)

Jesli miałabys ochotę to mozna brac też materiały do ogłoszeń z naszej strony www.braciamniejsi.com.pl
Pod każdym artykułem mozna wpisać komentarz, może to byc też forma porozumiewania sie miedzy nami wszystkimi:-)

a u nas Pręguś wczoraj przeszedł zabieg kastracji. Oj jakiz on był smutny i jak patrzał na mnie tymi oczkami " Cos ty mi zrobiła? :-(

Posted

[quote name='ihabe']serduszko nasze kochane:-)

Jesli miałabys ochotę to mozna brac też materiały do ogłoszeń z naszej strony www.braciamniejsi.com.pl
Pod każdym artykułem mozna wpisać komentarz, może to byc też forma porozumiewania sie miedzy nami wszystkimi:-)

a u nas Pręguś wczoraj przeszedł zabieg kastracji. Oj jakiz on był smutny i jak patrzał na mnie tymi oczkami " Cos ty mi zrobiła? :-(

dobrze, więc będę brać pokolei ;)