mjola Posted September 13, 2006 Posted September 13, 2006 Niedługo jadę od Czech po mojego wymarzonego „dandusia” :lol: hodowca poinformował mnie, że moja sunia zostanie zacipowana ale nie będzie miała tatuażu bo u nich nie ma takiego obowiązku, mała oczywiście będzie miała wystawiony rodowód eksportowy. Jak ta sytuacja wygląda u nas czy pies (import z zagranicy) może nie nieć tatuażu tylko czip i czy brak tatuażu nie będzie przeszkodą w zgłaszaniu na wystawy? Jola Quote
Elitesse Posted September 13, 2006 Posted September 13, 2006 spotkalam sie juz z kilkoma importami - glownie z europy zachodniej - ktore posiadaja tylko chipy, nie stanowi to zadnego problemu Quote
bajadera Posted September 13, 2006 Posted September 13, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3]Oczywiście żadnych problemów. Ja mam od 1999 sukę z Finlandii bez tatuażu. Chipa też nie miała jak przyjechała.[/SIZE][/FONT] Quote
mjola Posted September 14, 2006 Author Posted September 14, 2006 Dziękuję, uspokoiliście mnie :lol: Jola Quote
sylrwia Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 [quote name='sirion'][FONT=Georgia][SIZE=3]Oczywiście żadnych problemów. Ja mam od 1999 sukę z Finlandii bez tatuażu. Chipa też nie miała jak przyjechała.[/SIZE][/FONT][/quote] To na jakiej podstawie psina była przypisana do rodowodu?:cool1: Quote
karenina Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 [quote name='sylrwia']To na jakiej podstawie psina była przypisana do rodowodu?:cool1:[/quote] Pewno na takiej samej zasadzie jak było kiedys i u nas. Tatuaze wprowadzono przeciez na przełowmie lat 80/90. A swoja drogą, to marze o dniu, kiedy i nasz zwiazek dopusci wybór hodowcy czy tatuowac czy wystarczy chip.. Z 6 moich psów, tylko 2 maja tato, i cała reszta jest zdecydowanie milsza dla oka bez tego koszmarnego ozdobienia brzuszków.. Taka Łotwa potrafiła odpuscic tatuowanie, to moze kiedys i u nas sie doczekamy.. Quote
sylrwia Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Pytałam bo nie mam pojęcia. Psa z rodowodem i tatuażem mam dopiero od roku. Quote
bajadera Posted October 11, 2006 Posted October 11, 2006 [quote name='sylrwia']To na jakiej podstawie psina była przypisana do rodowodu?:cool1:[/quote] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Na podstawie wiary w uczciwość hodowcy. W Finlandii to raczej nie problem.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
Eurasierka Posted October 11, 2006 Posted October 11, 2006 [quote name='karenina']Z 6 moich psów, tylko 2 maja tato, i cała reszta jest zdecydowanie milsza dla oka bez tego koszmarnego ozdobienia brzuszków.. [/quote]Faktycznie, u takich "łysoli" ;) to rzeczywiście może być nie za ładne... U mojej suni trzeba rozgarnąć parę włosków, by przeczytać numerek :evil_lol: Quote
ever Posted December 10, 2006 Posted December 10, 2006 czy to znaczy że moge wczesniej zanim oddam szczenieta nowym włascicelom zachipowac je? czy w zwiazku z tym bedzie tez robiony tatuaz? i na czym polega rodowód exportowy? jak sie o niego starac ? pozdrawiam :) Quote
bajadera Posted December 11, 2006 Posted December 11, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]U nas tatuaż jest robiony obowiązkowo przy ocenie miotu. Wtedy też wystawione są metryki psiaków. Jeśli eksportujesz, to idziesz z metryką do swojego oddziału, zgłaszasz, ze chcesz rodowód eksportowy i podajesz dane nabywcy. Ja przy eksporcie chipuję psy i wystawiam im od razu paszporty. Te, które sprzedaję w kraju, dostają zwykłe książeczki zdrowia, i sprawy administracyjno-weterynaryjne (typu rodowód, chip, paszport) zostawiam do decyzji nowemu właścicielowi.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
ursus Posted December 15, 2006 Posted December 15, 2006 mam importa z USA i też nie miał tatuażu........ chipa też nie bo jechał jako bardzo młodziutki (10lat temu) więc go zatatuaoałam już tu w kraju........ tatuaż każdy idiota w razie zaginięcia psa odczyta, albo przynajmniej zauważy, a chip?? nie widzę takiego od flaszki zza sklepu aby się doszukiwał chipa............ Quote
Ania i Salma Posted June 22, 2009 Posted June 22, 2009 A czy obecnie w Polsce tatuowanie rodowodowych psow jest dalej obowiazkowe? Quote
SuperGosia Posted August 2, 2009 Posted August 2, 2009 W ZKwP - obowiązuje tatuaż. W PKPR - tatuaż lub chip. Quote
UTAAP Posted March 5, 2010 Posted March 5, 2010 Kurcze, czemu to jest nadal obowiazek, wrrrr :angryy: Quote
bajadera Posted March 5, 2010 Posted March 5, 2010 Mam sukę z Finlandii, która długie lata była wystawiana bez zadnego oznaczenia. Potem została zachipowana. Obecnie mam suczkę z Austrii zachipowaną i nie zamierzam jej tatuować. Też zaczyna wystawowe życie i nikomu to nie przeszkadza. Podkreślam, należę do ZKwP. Quote
panbazyl Posted March 5, 2010 Posted March 5, 2010 ja mam dwa psy - polską sukę - ma tatuaż, taką już ją kupilam. Potem zachipowałam ją i zrobilam paszport. Pies jest z Hiszpanii, tam się psów nie tatuuje. Przylecial do mnie z chipem i paszportem. I nie mam zamiaru go tatuować!!! A na wystawach byliśmy wielu!!! a co do odnalezienia po chipie i czy tatuu zaginionego psa - tatuaże często się zacierają i są wlaściwie nie do odczytu, chipy - to cala epopeja i bazy danych a właściwie ich bezsens i brak wspolności. A doszły mnie sluchy, że za 3 lata mają już wszystkie psy chipować. acha - należę do ZKwP. Quote
UTAAP Posted March 5, 2010 Posted March 5, 2010 No tak, ja rozumiem, ze to nie jest obowiazek dla psow importowanych - chodzilo mi o psy urodzone tutaj(PL), w ZKwP. Quote
UTAAP Posted March 5, 2010 Posted March 5, 2010 No tak, ja rozumiem, ze to nie jest obowiazek dla psow importowanych - chodzilo mi o psy urodzone tutaj(PL), w ZKwP. Quote
Recommended Posts