Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

piękne owczarki :loveu:
a napisz coś o tym ładnym koledze :D

no i to chyba młody psiak i widać po Torze przy nim jak nabrała masy :)
dziewczyna Ci z dnia na dzień pięknieje :loveu:

Posted

ania90 napisał(a):
dziewczynka ma sliczne loczki

:loveu:

kalyna napisał(a):
piękne owczarki :loveu:
a napisz coś o tym ładnym koledze :D

no i to chyba młody psiak i widać po Torze przy nim jak nabrała masy :)
dziewczyna Ci z dnia na dzień pięknieje :loveu:

Więc tak: Gimi ma obecnie 7 miesięcy. Jest "psim nastolatkiem" i na wszystkie sposoby próbował sobie podporządkować Torę :shake: No a moja sunia, jak to na panienkę przystało była grzeczna i potulna. Kilka razy mu się odgryzła, ale większą część czasu chodziła najeżona jak hiena, na całej długości kręgosłupa. A jak Gimi do niej podlatywał, automatycznie schylała głowę. Nie kładła się z odsłoniętym brzuchem, więc swojej uległości mu nie pokazała. Ale nie bardzo wiem jak mam rozumieć jej mowę ciała?!
A wracając do Gimi'ego, to Anetę czeka dużo roboty. Być może jak ona to przeczyta, to może nie być zadowolona z tego co napiszę, ale wedłóg mnie, jeśli pożądnie nie zajmie się Gimi'im, to za kilka miesięcy będzie mieć kilkudziesięciokilogramową bombę z opóźnionym zapłonem :shake: Chciałabym jej pomóc go podszkolić, ale obawiam się, że moja pomoc raz na kilka dni (częściej nie dam rady) nie pomoże, jeśli ona sama się nim pożądnie nie zajmie. A obawiam się, że nie ma wystarczająco samozaparci, żeby być konsekwentnym w stosunku do Gimi'ego. To moja opinia, szkoleniowcem nie jestem i mogę się mylić, ale tak poprostu myślę jak obserwowałam wczoraj ich oboje.

Posted

może Tora tak się zachowywała, bo niby szczeniaki mają taryfę ulgową, a nie wiem jak go potraktować.
Ale nawet jak taki młodzieniec przegnie to nauczkę się daje mu.
Moja jak się najeży to wiem, że zacznie szczekać itp. widocznie młodzieniec nie podobał jej się. I kładzenie się na plecy to sposób na psy bardzo uległe. Tak robi mojej sąsiadki suczka, że od razu się kładzie na plecy. A konfrontacja Sonia-Ciap to tylko właśnie schylanie głowy jest przez Ciapka. To ona go zmusza aby ten się położył, poprzez szaleńczy bieg i go łapanie i buch na ziemię. To jest na takiej zasadzie, ale dokładnie opisać tego nie umiem bo to ładnie wyklarowane niestety nie jest :( Samce są bardziej skłonne do dominacji niż suczki.
Ostatnio czytałam nawet artykuł dzięki , któremu zrozumiałam,że Alfą jest Sonia a Betą Ciap. Wcześniej tego nie zauważałam, bo nie było to tak pokazane jakbym się spodziewała. No ale one były za sobą tylko kilka godzin to tez inaczej wygląda....

A jakie problemy szkoleniowe ma z nim?

Posted

kalyna napisał(a):
A jakie problemy szkoleniowe ma z nim?

Praktycznie każde. Psa ma od miesiąca, czyli wzięła go jak miał już pół roku. No i ten pies tak naprawdę nic nie potrafi :shake: Żadnej komendy nie zna tak na 100%. Gimi ciągnie na smyczy, podgryza, przychodzi kiedy on chce, a nie kiedy się go woła, itp. Pies nie potrafi nic :mad: Nawet jeśli bym do niej jeździła co kilka dni, to to nic nie da jeśli pies nie będzie miał tego "wbijane do głowy" każdego dnia.

Posted

Wiem o czym piszesz , ja ten sam błąd popełniłam z Neronem , wychowywałam go jak jedynaka , jak chciał tak było i teraz mam "killera" nad którym nie mam za bardzo kontroli :roll:

Posted

dOgLoV napisał(a):
Wiem o czym piszesz , ja ten sam błąd popełniłam z Neronem , wychowywałam go jak jedynaka , jak chciał tak było i teraz mam "killera" nad którym nie mam za bardzo kontroli :roll:

Tylko z tego co widzę, na tą chwilę masz na tyle samozaparcia, żeby "naprowadzić" Nerona na właściwy tor ;) A moja koleżanka wzięła psa, ale nadal chce żyć tak jak do tej pory, a tak się nie da. Psa trzeba szkolić/wychowywać każdego dnia, a nie tylko jak ma się na to ochotę :shake:

Posted

no to nie dobrze :(
za psiaka trzeba od razu się zabrać i ja też wracam do szkolenia moimi metodami. Trudno może coś z tego wyjdzie, bo jeżdżenie do ludzi, którzy mają mniej do powiedzenia na ten temat jakoś nie satysfakcjonuje mnie. A tylko do takich mam "blisko" czyli to 30km w jedną stronę.

Posted

To faktycznie nie ciekawie, skoro 7 miesięczny szczeniak przejmuje władze nad właścicielem. Zwłaszcza że jest to pies i to pewnie niewiadomego pochodzenia.
Szkoda ze koleżanka nie zdaje sobie sprawy z tego że teraz jest jeszcze młody i da się to znieść, ale jak będzie dorosły i zacznie się stawiać to dopiero zaczną się poważne problemy których już nie będzie tak łatwo wyprostować. Próbuj ją przekonać, może w końcu cię posłucha i zacznie wychowywać a nie udawać że wychowuje :)

Czekam na zdjęcia Tory :loveu:

Posted

Niufciak napisał(a):
To faktycznie nie ciekawie, skoro 7 miesięczny szczeniak przejmuje władze nad właścicielem. Zwłaszcza że jest to pies i to pewnie niewiadomego pochodzenia.
Szkoda ze koleżanka nie zdaje sobie sprawy z tego że teraz jest jeszcze młody i da się to znieść, ale jak będzie dorosły i zacznie się stawiać to dopiero zaczną się poważne problemy których już nie będzie tak łatwo wyprostować. Próbuj ją przekonać, może w końcu cię posłucha i zacznie wychowywać a nie udawać że wychowuje :)

Czekam na zdjęcia Tory :loveu:

No pochodzenie tego psa, nie jest znane w 100%, więc czy byli agresywni przodkowie, tego nikt nie wie. Dziś mijałyśmy się w pracy (przeciwne zmiany) i pytałam ją czy choć trochę się dostosowała do moich rad. Głównie chodziło o jego skakanie i podgryzanie przy powitaniu. Miała go "olać" jak zaczyna skakać. No i usłyszałam, że nie ma na to czasu, bo wstaje późno, a jak wraca, to jest taki słodki jak ją wita itp., itd. :angryy:

Zdjęcia Tory będą za kilka chwil :p

Posted

Marta_Ares napisał(a):
ale mi się podoba ta Twoja dziewczynka :loveu: :loveu: :loveu:

O widzę, że wkońcu do nas zawitałaś ;)
Mi też się podoba moja dziewczynka :loveu: :loveu: :loveu:

Posted

magdabroy napisał(a):
No pochodzenie tego psa, nie jest znane w 100%, więc czy byli agresywni przodkowie, tego nikt nie wie. Dziś mijałyśmy się w pracy (przeciwne zmiany) i pytałam ją czy choć trochę się dostosowała do moich rad. Głównie chodziło o jego skakanie i podgryzanie przy powitaniu. Miała go "olać" jak zaczyna skakać. No i usłyszałam, że nie ma na to czasu, bo wstaje późno, a jak wraca, to jest taki słodki jak ją wita itp., itd. :angryy:

Zdjęcia Tory będą za kilka chwil :p

To powiem ci szczerze że moim zdaniem robi największą głupotę i zapłaci za to pewnie w przyszłości. Oby tylko psiak nie wylądował w schronisku albo nie wiadomo gdzie. Próbowałaś ją trochę postraszyć konsekwencjami braku czasu dla psa ?:) Może to coś by dało.

Zdjęcia są super !:loveu:
http://img233.imageshack.us/img233/2808/dsc3397g.jpg
Jaka radość :)

http://img220.imageshack.us/img220/2306/dsc3398.jpg
słodkie :loveu::loveu:

http://img594.imageshack.us/img594/3092/dsc3400v.jpg
Kochana mordka :loveu:

Posted

http://img850.imageshack.us/img850/4202/dsc3403.jpg kocham :loveu:
http://img594.imageshack.us/img594/3092/dsc3400v.jpg jaki miły portrecik :)

Moja Sonia też skakała i podgryzała, zresztą mało jaki szczeniak tego nie robi, jeśli chodzi o ONki. I jak odwracałam się tyłem do niej to skakała mi na plecy itp. Więc nauczyłam ją robić siad, więc jak chciałą skoczyć to było siad i jak siedziała, to potem zabawkę i rozładowywałam jej emocje. Te skoki były też zaraz po wypuszczeniu z kojca i wtedy aż cała rozpiera ją ta energia. I dzisiaj jak ją wypuszczam to biegnie galopem do mnie i siad robi i potem mówię spadaj i biega jak wariat :) albo jej nie wołam to biega sobie :) i zero skakania na mnie już daaaawno nie było i nawet jej się nie zdarzy zapomnieć :D

Posted

Tora ze swoją nieodłączną piłeczką :loveu:
przy Gimim bardzo dobrze widać jaki Tora ma piękny kolor ;)
a co do wychowania to... czego Jaś się nie nauczy tego Jan nie będzie umiał