Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

3 banany (mogą być już takie z czarnymi kropkami na skórce)
1 cytryna
2 łyżki cukru
1/2 tabliczki czekolady
2 torebki cukru waniliowego
250ml śmietany (min.30%)
owoce z puszki (ananas, maliny lub mandarynki)
2 łyżki rumu (niekoniecznie)
szczypta soli

Obieramy banany i miksujemy. Do bananów dodajemy 1 torebkę cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, rum i sok z połowy cytryny. Ponownie miksujemy.
Osobno ubijamy śmietanę z 1 torebką cukru waniliowego.
Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę.
Do miski z puree bananowym dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pianę z białek i też dalikatnie mieszamy. Ważne! Bitą śmietanę i pianę z białek dajemy do miski z bananami, a nie odwrotnie. Chodzi o to, że te puszyste składniki mają być na górze, a potem delikatnie wymieszane z resztą ;)
Przekładamy mus do miseczek i nakrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na min. 1h.
Dekoracja: na mus dajemy kilka owoców z puszki (ja dałam maliny) i posypujemy startą na tarce czekoladą ;)

Smacznego :loveu:

P.S. Ja zrobiłam bez rumu ;)

Posted

Aleksandra95 napisał(a):
suuuper, dziękuję :loveu: musze kupic rzeczy i zrobie.:loveu:

Jest bardzo smaczny :) I wbrew tej ilości cukru i bitej śmietany, wcale nie jest mocno słodki ;)

Posted

Fajny przepis :-) Jutro zrobię dziewcznom.
oby tylko wyszło ;-)

Z ilością kotów się oczywiście pomyliłam. Zapomniałam tej n9 dodać ;-)

Magda, jakie Wy macie fajne tereny spacerowe. U nas nie uświadczysz. Tylko parki i plaża. A teraz wieje i zimno, więc plaża odpada.

Posted

bira napisał(a):
Fajny przepis :-) Jutro zrobię dziewcznom.
oby tylko wyszło ;-)

Z ilością kotów się oczywiście pomyliłam. Zapomniałam tej n9 dodać ;-)

Magda, jakie Wy macie fajne tereny spacerowe. U nas nie uświadczysz. Tylko parki i plaża. A teraz wieje i zimno, więc plaża odpada.

Ja go robiłam dziś pierwszy raz i mi wyszedł ;)

To zaprszam do siebie ;) Co za problem, Holandia mała :D 2-3h i jesteś u mnie :cool3: I módl się o pogodę, bo świeto królowej już za 2 tygodnie, a ja chcę nad morze jechać :mad:

Posted

magdabroy napisał(a):
Zrobiłam dziś pyszny mus bananowy :loveu: Gdyby nie to, że już wieczór, to pożarłabym całe 6 porcji, które mi wyszły :evil_lol:
Jakby ktoś miał ochotę zrobić, to mogę podać przepis ;)

nad musem pomyślimy :)
my dzisiaj robiłyśmy galaretkę z owocami i ptasim mleczkiem :loveu:

http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_5570.jpg Pańcia ja za Ciebie tego kija poniosę :loveu:

Posted

bira napisał(a):
Bedę się modlić, tylko średnio to wygląda,...

Zobaczymy jak to będzie ;) Pewnie wszystko się okaże na dzień, dwa przed weekendem :roll:

kalyna napisał(a):
nad musem pomyślimy :)
my dzisiaj robiłyśmy galaretkę z owocami i ptasim mleczkiem :loveu:

http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_5570.jpg Pańcia ja za Ciebie tego kija poniosę :loveu:

Ptasie mleczko ok :loveu: ale galaretka nie jest moim ulubionym słodyczem :shake:

Pańcia teraz nie może dzwigać, więc ktoś musi znosić drzewo do domu :D

Posted

ale tu smakowicie :) mniam :)
ja dziś poszłam z psami (wszystkimi) w pola w nadziei na spokojny spacer, ale nie - wszyscy wylegli w pola orać, siać i bronować.... hm. Ale jeden pan był bardzo miły i wyszedł z traktora i powiedział, ze sąsiad obok na polu pryskał niedawno i żeby uważać aby psy tam nie wchodzily, bo się mogą zatruć. Pierwszy raz spotkalam się z czymś takim na wsi :)

Posted

panbazyl napisał(a):
ale tu smakowicie :) mniam :)
ja dziś poszłam z psami (wszystkimi) w pola w nadziei na spokojny spacer, ale nie - wszyscy wylegli w pola orać, siać i bronować.... hm. Ale jeden pan był bardzo miły i wyszedł z traktora i powiedział, ze sąsiad obok na polu pryskał niedawno i żeby uważać aby psy tam nie wchodzily, bo się mogą zatruć. Pierwszy raz spotkalam się z czymś takim na wsi :)

Same pyszności :)

Wkońcu wiosna jest ;) U mnie tak 2 tygodnie temu, to wszędzie gnojem było naworzone i musiałam Torki pilnować, bo żadna przyjemność kąpać psa po każdym spacerze :mad:

Posted

a - gnoju tez dostatek - okna dziś otworzyć nie mogłam w domu żadnego, bo sąsiad wywoził z obory.... Na szczęście moje jakoś nie przepadają za tym smakołykiem. ale w krowim placu Pirania się wytarza z lubością. Na szczęście - kolejne - krów na wsi coraz mniej - są chyba ze 3 sztuki.

Posted

Aleksandra95 napisał(a):
hej hej. :)

Hej :hand:

dOgLoV napisał(a):
Było ciezko ale wstalam :eviltong:

ale mamy paskudna pogode , mielismy isc na spacer i nic z tego :placz:

U mnie zimno :( Ale na szczęście nie pada ;)

Posted

magdabroy napisał(a):

U mnie zimno :( Ale na szczęście nie pada ;)

U nas też jest strasznie zimno i do tego ten deszcz , gdyby nie padalo to bysmy na spacer poszli , juz sie chodzilo jak było -19 i śniegu po kolana , wtedy to było wariactwo , tarzalam sie z Neronem w sniegu :evil_lol: super :multi: ale w deszczu sie taplać nie będziemy :evil_lol:

Posted

dOgLoV napisał(a):
U nas też jest strasznie zimno i do tego ten deszcz , gdyby nie padalo to bysmy na spacer poszli , juz sie chodzilo jak było -19 i śniegu po kolana , wtedy to było wariactwo , tarzalam sie z Neronem w sniegu :evil_lol: super :multi: ale w deszczu sie taplać nie będziemy :evil_lol:

Za małolata deszcz Ci nie przeszkadzał, a teraz co? Boisz się, że się roztopisz? :evil_lol: Ale fakt, śnieg przyjemniejszy niż deszcz ;)

Posted

magdabroy napisał(a):
Za małolata deszcz Ci nie przeszkadzał, a teraz co? Boisz się, że się roztopisz? :evil_lol: Ale fakt, śnieg przyjemniejszy niż deszcz ;)

Ja nigdy nie lubiłam deszczu :eviltong: sam deszcz mi nie przeszkadza ale nienawidzę dotyku mokrych ubrań, jak mi sie wszystko przylepia do ciała :shake: brrrrr

Posted

A ja lubiała deszcz ;) Zwłaszcza taki cieplutki :loveu:
Pamiętam jak jednej niedzieli był właśnie taki ciepły letni deszcz :) A ja co? Tiamat na smycz i w pola :D Każda kałuża była nasza :loveu: Do domu wróciłam jak zmokła kura, ale szczęśliwa :lol: