*Magda* Posted April 14, 2012 Author Posted April 14, 2012 3 banany (mogą być już takie z czarnymi kropkami na skórce) 1 cytryna 2 łyżki cukru 1/2 tabliczki czekolady 2 torebki cukru waniliowego 250ml śmietany (min.30%) owoce z puszki (ananas, maliny lub mandarynki) 2 łyżki rumu (niekoniecznie) szczypta soli Obieramy banany i miksujemy. Do bananów dodajemy 1 torebkę cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, rum i sok z połowy cytryny. Ponownie miksujemy. Osobno ubijamy śmietanę z 1 torebką cukru waniliowego. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Do miski z puree bananowym dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pianę z białek i też dalikatnie mieszamy. Ważne! Bitą śmietanę i pianę z białek dajemy do miski z bananami, a nie odwrotnie. Chodzi o to, że te puszyste składniki mają być na górze, a potem delikatnie wymieszane z resztą ;) Przekładamy mus do miseczek i nakrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na min. 1h. Dekoracja: na mus dajemy kilka owoców z puszki (ja dałam maliny) i posypujemy startą na tarce czekoladą ;) Smacznego :loveu: P.S. Ja zrobiłam bez rumu ;) Quote
Aleksa. Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 suuuper, dziękuję :loveu: musze kupic rzeczy i zrobie.:loveu: Quote
*Magda* Posted April 14, 2012 Author Posted April 14, 2012 Aleksandra95 napisał(a):suuuper, dziękuję :loveu: musze kupic rzeczy i zrobie.:loveu: Jest bardzo smaczny :) I wbrew tej ilości cukru i bitej śmietany, wcale nie jest mocno słodki ;) Quote
bira Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 Fajny przepis :-) Jutro zrobię dziewcznom. oby tylko wyszło ;-) Z ilością kotów się oczywiście pomyliłam. Zapomniałam tej n9 dodać ;-) Magda, jakie Wy macie fajne tereny spacerowe. U nas nie uświadczysz. Tylko parki i plaża. A teraz wieje i zimno, więc plaża odpada. Quote
*Magda* Posted April 14, 2012 Author Posted April 14, 2012 bira napisał(a):Fajny przepis :-) Jutro zrobię dziewcznom. oby tylko wyszło ;-) Z ilością kotów się oczywiście pomyliłam. Zapomniałam tej n9 dodać ;-) Magda, jakie Wy macie fajne tereny spacerowe. U nas nie uświadczysz. Tylko parki i plaża. A teraz wieje i zimno, więc plaża odpada. Ja go robiłam dziś pierwszy raz i mi wyszedł ;) To zaprszam do siebie ;) Co za problem, Holandia mała :D 2-3h i jesteś u mnie :cool3: I módl się o pogodę, bo świeto królowej już za 2 tygodnie, a ja chcę nad morze jechać :mad: Quote
*Magda* Posted April 14, 2012 Author Posted April 14, 2012 dOgLoV napisał(a):brzmi smakowicie :loveu: I taki jest :) Idę porelaksować się w wannie :loveu: Będę później :) Quote
kalyna Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 magdabroy napisał(a):Zrobiłam dziś pyszny mus bananowy :loveu: Gdyby nie to, że już wieczór, to pożarłabym całe 6 porcji, które mi wyszły :evil_lol: Jakby ktoś miał ochotę zrobić, to mogę podać przepis ;) nad musem pomyślimy :) my dzisiaj robiłyśmy galaretkę z owocami i ptasim mleczkiem :loveu: http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_5570.jpg Pańcia ja za Ciebie tego kija poniosę :loveu: Quote
*Magda* Posted April 14, 2012 Author Posted April 14, 2012 bira napisał(a):Bedę się modlić, tylko średnio to wygląda,... Zobaczymy jak to będzie ;) Pewnie wszystko się okaże na dzień, dwa przed weekendem :roll: kalyna napisał(a):nad musem pomyślimy :) my dzisiaj robiłyśmy galaretkę z owocami i ptasim mleczkiem :loveu: http://i1169.photobucket.com/albums/r520/magdabroy/DSC_5570.jpg Pańcia ja za Ciebie tego kija poniosę :loveu: Ptasie mleczko ok :loveu: ale galaretka nie jest moim ulubionym słodyczem :shake: Pańcia teraz nie może dzwigać, więc ktoś musi znosić drzewo do domu :D Quote
panbazyl Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 ale tu smakowicie :) mniam :) ja dziś poszłam z psami (wszystkimi) w pola w nadziei na spokojny spacer, ale nie - wszyscy wylegli w pola orać, siać i bronować.... hm. Ale jeden pan był bardzo miły i wyszedł z traktora i powiedział, ze sąsiad obok na polu pryskał niedawno i żeby uważać aby psy tam nie wchodzily, bo się mogą zatruć. Pierwszy raz spotkalam się z czymś takim na wsi :) Quote
*Magda* Posted April 14, 2012 Author Posted April 14, 2012 panbazyl napisał(a):ale tu smakowicie :) mniam :) ja dziś poszłam z psami (wszystkimi) w pola w nadziei na spokojny spacer, ale nie - wszyscy wylegli w pola orać, siać i bronować.... hm. Ale jeden pan był bardzo miły i wyszedł z traktora i powiedział, ze sąsiad obok na polu pryskał niedawno i żeby uważać aby psy tam nie wchodzily, bo się mogą zatruć. Pierwszy raz spotkalam się z czymś takim na wsi :) Same pyszności :) Wkońcu wiosna jest ;) U mnie tak 2 tygodnie temu, to wszędzie gnojem było naworzone i musiałam Torki pilnować, bo żadna przyjemność kąpać psa po każdym spacerze :mad: Quote
panbazyl Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 a - gnoju tez dostatek - okna dziś otworzyć nie mogłam w domu żadnego, bo sąsiad wywoził z obory.... Na szczęście moje jakoś nie przepadają za tym smakołykiem. ale w krowim placu Pirania się wytarza z lubością. Na szczęście - kolejne - krów na wsi coraz mniej - są chyba ze 3 sztuki. Quote
*Magda* Posted April 14, 2012 Author Posted April 14, 2012 Tora się nie tarza i nie zjada gnoju, ale nie patrzy gdzie chodzi :roll: I potem całe łapy i brzuch uwalone i śmierdzące :evil_lol: Quote
panbazyl Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 a, to nie tak źle :) ale łapy w gnoju to niezbyt fajnie w domu pachną ;) Quote
*Magda* Posted April 14, 2012 Author Posted April 14, 2012 My znikamy :sleeping: Do jutra :bye: Quote
łamAga Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 magdabroy napisał(a):My znikamy :sleeping: Do jutra :bye: My też ;) : Ręka: Quote
łamAga Posted April 15, 2012 Posted April 15, 2012 Było ciezko ale wstalam :eviltong: ale mamy paskudna pogode , mielismy isc na spacer i nic z tego :placz: Quote
*Magda* Posted April 15, 2012 Author Posted April 15, 2012 Aleksandra95 napisał(a):hej hej. :) Hej :hand: dOgLoV napisał(a):Było ciezko ale wstalam :eviltong: ale mamy paskudna pogode , mielismy isc na spacer i nic z tego :placz: U mnie zimno :( Ale na szczęście nie pada ;) Quote
łamAga Posted April 15, 2012 Posted April 15, 2012 magdabroy napisał(a): U mnie zimno :( Ale na szczęście nie pada ;) U nas też jest strasznie zimno i do tego ten deszcz , gdyby nie padalo to bysmy na spacer poszli , juz sie chodzilo jak było -19 i śniegu po kolana , wtedy to było wariactwo , tarzalam sie z Neronem w sniegu :evil_lol: super :multi: ale w deszczu sie taplać nie będziemy :evil_lol: Quote
*Magda* Posted April 15, 2012 Author Posted April 15, 2012 dOgLoV napisał(a):U nas też jest strasznie zimno i do tego ten deszcz , gdyby nie padalo to bysmy na spacer poszli , juz sie chodzilo jak było -19 i śniegu po kolana , wtedy to było wariactwo , tarzalam sie z Neronem w sniegu :evil_lol: super :multi: ale w deszczu sie taplać nie będziemy :evil_lol: Za małolata deszcz Ci nie przeszkadzał, a teraz co? Boisz się, że się roztopisz? :evil_lol: Ale fakt, śnieg przyjemniejszy niż deszcz ;) Quote
łamAga Posted April 15, 2012 Posted April 15, 2012 magdabroy napisał(a):Za małolata deszcz Ci nie przeszkadzał, a teraz co? Boisz się, że się roztopisz? :evil_lol: Ale fakt, śnieg przyjemniejszy niż deszcz ;) Ja nigdy nie lubiłam deszczu :eviltong: sam deszcz mi nie przeszkadza ale nienawidzę dotyku mokrych ubrań, jak mi sie wszystko przylepia do ciała :shake: brrrrr Quote
*Magda* Posted April 15, 2012 Author Posted April 15, 2012 A ja lubiała deszcz ;) Zwłaszcza taki cieplutki :loveu: Pamiętam jak jednej niedzieli był właśnie taki ciepły letni deszcz :) A ja co? Tiamat na smycz i w pola :D Każda kałuża była nasza :loveu: Do domu wróciłam jak zmokła kura, ale szczęśliwa :lol: Quote
Recommended Posts