Jump to content
Dogomania

Posrebrzana Morka i podpalaniec Hasan:) Azuś [*] Negruś [*]

Recommended Posts

• Replies 6.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...
Posted

...jak patrze na te zdjęcia za spaceru... aż nie mogę uwierzyć...

...jeszcze 4 miesiące temu badania nic nie wykazały... nic...

Negruś nie chciał jeść a poza tym wszystko wydawało się być w porządku. Powtórzyliśmy wyniki... Wczoraj jadąc do krakowa odebrałam telefon z lecznicy... czegoś takiego nie spodziewałam się usłyszeć w najgorszych snach... stan krytyczny... wyniki ma tak fatalne, że tylko przetoczenie krwi może mu dać jeszcze szanse... właśnie teraz mój tata jedzie do Mikołowa po krew. Jeszcze wczoraj wieczorem nie mieli wystaczajacej ilości jednostek, ale udało sie zdobyć ją do rana... niewiadomo czy to białaczka czy inna choroba szpiku... Teraz Negruś jest już w lecznicy z moim bratem, a ja mogę dopiero wydostać się z Krakowa za 2 godziny... To jest... po prostu... Nie możemy się poddać ale czuję się tak bardzo bezsilna...

Posted

Dobcia napisał(a):
...jak patrze na te zdjęcia za spaceru... aż nie mogę uwierzyć...

...jeszcze 4 miesiące temu badania nic nie wykazały... nic...

Negruś nie chciał jeść a poza tym wszystko wydawało się być w porządku. Powtórzyliśmy wyniki... Wczoraj jadąc do krakowa odebrałam telefon z lecznicy... czegoś takiego nie spodziewałam się usłyszeć w najgorszych snach... stan krytyczny... wyniki ma tak fatalne, że tylko przetoczenie krwi może mu dać jeszcze szanse... właśnie teraz mój tata jedzie do Mikołowa po krew. Jeszcze wczoraj wieczorem nie mieli wystaczajacej ilości jednostek, ale udało sie zdobyć ją do rana... niewiadomo czy to białaczka czy inna choroba szpiku... Teraz Negruś jest już w lecznicy z moim bratem, a ja mogę dopiero wydostać się z Krakowa za 2 godziny... To jest... po prostu... Nie możemy się poddać ale czuję się tak bardzo bezsilna...

o matkoooo :crazyeye::crazyeye: myślałam że wpadłaś napisać że wszystko OK i fotki wkleić, a tu takie straszne wieści :placz::placz:
Jadziu trzymajcie się !!!!!!!!
Negro walcz!!!!! Przecież to młode psisko!!

Posted

jasna cholera, to nie może być prawda!

trzymam kciuki bardzo mocno!!!

jeszcze przedwczoraj o Was myślałam, wspominając cudny spacer w Żywcu...

Posted

Nie poddajemy się, nie ma takiej opcji;)

Przetoczenie krwi Negruś zniósł bardzo dobrze. Teraz mamy 3 tygodnie, w czasie których ten zabieg działa. Pierwsze badanie wymazu krwi wykazało, że jego szpik nie produkuje nowych krwinek. Dostał leki na pobudzenie układu immunologicznego, które wraz z transfuzją mają ten układ pobudzić. Trzymajcie więc kciuki bardzo mocno!!!
Co do przyczyn... na razie rozpatrywana przez lekarzy jest taka możliwość, że jest to wina pasożyta przenoszonego przez kleszcze, niestety nazwy tego świństwa nie pamiętam. Trudno to zdiagnozować, ale na wszelki wypadek został już na to zaszczepiony. Szczepionka nie zaszkodzi, a jeśli by to było to, to pomoże. O innych przyczynach pisałam, ale nie ma wyjścia, trzeba być dobrej myśli!

Teraz jego stan szybko się poprawił, wrócił apetyt:loveu: Dziś zjadł całą normalną porcję mięska z makaronem:loveu: W ogóle wszystkie te badania, pobieranie krwi itd zniósł bardzo dobrze i skradł serca lekarzom, zyskał przydomek Pieszczocha hehe:loveu: Tak mu w lecznicy zasmakowała karma Royal, że dostał do domu wielką wyprawkę próbek:lol: Nie przepada zbytnie za jazdą samochodem, a dzielnie znosi 20 kilometrową jazdę do Bielska :) Mój aniołek kochany...
Jutro kolejna wizyta kontrolne, bo teraz musi być cały czas monitorowany jego stan i na bieżąco badana krew.
A ja niestety kursuję cały czas między domem a Krakowem, nie bardzo mając inny wybór, bo koszty leczenia już teraz przekroczyły moje miesięczne wynagrodzenie, więc pracować trzeba.
Jutro po wynikach okaże się, jak i czy działa transfuzja, więc prosimy o kciuki cioteczki!!!
A jak tylko w Krakowie podłącze w mieszkaniu internet, na pewno zobaczę co u Was słychać:calus:

kilka fotek, na pewno będzie więcej, bo nowy aparat brata aż sam się prosi by robić nim zdjęcia;) w niedziele miałam go pierwszy raz w ręce...;) oto efekty...

Na zdjęciach troszkę widać, jak Dobuś schódł... ale będzie dobrze, na pewno!
:kciuki:

Posted

Zaglądam do wątku Negrusia, a tu takie okropne wieści :( Bardzo bardzo mocno trzymamy kciuki i pazurki za zdrówko, oby szybko sie wyjaśniło co dolega dobkowi i aby kuracja zadziałała! Musi byc dobrze. Trzymajcie sie cieplutko!

Ps: Mam nadzieje, że to nie babeszjoza, chyba to paskudzto nie dotarło w nasze strony:shake: Robiliście badania krwi pod tym kątem?

Posted

:calus::calus::calus:

Poprawa zachowania jest duża, Negruś jest wesoły, ma apetyt i przez leki dużo też pije;)

Badania niestety... We wczorajszych znaleziono tylko jedną jego własną krwinkę, cała reszta jest od dawcy... Mimo antybiotyków, przetoczenia krwi, podawania leków na pobudzenie układu immuno, po prostu wszystkiego czym dysponuje weterynaria... nie udało się pobudzić szpiku jak na razie:-(

Jest cały czas leczony na bebeszjoze, miał podane sterydy... i zwykle w wypadku tej choroby nawet w ostrych przebiegach po podaniu leków i transfuzji wyniki krwi się poprawiaja a tu nic... strasznie się boję o moją kruszynkę, już zapominam co to sen...:-(

Następne badania ma we wtorek najpóźniej, od nich bardzo duzo zależy. Jeśli nic się nie zmieni, a jego ogólny stan się poprawi to będziey pobierać próbkę z węzłów chłonnych do badania onkologicznego.

Przypadków bebesjozy niestety jest dużo, u nas też, o co zresztą wypytałam w lecznicy. Pani weterynarz opowiadała o przypadku pieska z Zawoji, któremu musiano aż dwa razy przetaczać krew, bo był w tak złym stanie. Tylko że od razu wyniki mu sie poprawiły...

Cieszmy się teraz każdą chwilą i wierzę z calych sił, że będzie dobrze!

:loveu::loveu::loveu: