Karilka Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 My mamy łańcuszkową (bo fajnie wygląda ale jest nie wygodna) Skórzaną, 120cm do szkolenia Flexi 5m do 50kg (?) No i taka w kwiatki :loveu: (hiltona) Obróżek mamy za to od cholery:roll::oops::oops: Quote
Lucky. Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 Ja mam flexi czarną do 35 kg, dwa lata i trzyma się bardzo dobrze :loveu: Quote
megisiwka Posted March 10, 2009 Posted March 10, 2009 Ja dla swoich piesków (staffik 16kg, kundelek 12kg) mam 2 parciane smyczki-regulowane, 2 parciane pojedyńcze (Rogz) około 140cm dłg., mamy też jedną flexi do 25kg, ale używamy jej bardzo rzadko. Pozdrawiam :D Quote
kasia z Posted March 11, 2009 Posted March 11, 2009 Mój Lekter ma kilka smyczy, ale większośc z nich to smycze taśmowe, gdyż te są najwytrzymalsze. Mam amstaffa więc w grę wchodzą tylko mocne smycze. Dobór smyczy jest zależna od siły i oczywiście rozmiaru pieska, a czasem rzecz gustu właściciela psa. Quote
lilia1983 Posted May 7, 2009 Posted May 7, 2009 Mój ma smycz automatyczną taśmową z "flexi". Ma ją już półtora roku i się dotąd nie popsuła. Wcześniej używałam smyczy linkowe z marketu i zoologicznego w różnej cenie i baardzoo szybko się psuły-było ich kilka, najszybciej psuły się już po kilku dniach a najdłużej wytrzymała 3 m-ce. Pies waży ponad 9 kilo i dość silnie ciągnie na spacerze i dlatego wszystkie się psuły. Wtedy kupiłam taśmową najmniejszy rozmiar "1" i jest ok. Gdy na polu pada deszcz i smycz jest mokra, to gdy przychodzę ze spaceru całą smycz wyciągam, wieszam na rowerze i sobie schnie, tym samym mechanizm w środku wolniej się zużywa, bo rdza od mokrego tak szybko nie bierze. Mam też dwie smycze parciane, które jak urywał na początku automatyczne, łączyłam w jedną smycz:). Parcianej smyczy używam dość rzadko. Quote
WildH Posted May 7, 2009 Posted May 7, 2009 My mamy jedno czarne Flexi i dwie przepinane parciane. Mam też jedną szytą na okrągło przepinaną; plecioną ze sznurka przepinaną; taśmę 10m i kilka obroży do schroniska. Quote
Onomato-Peja Posted May 9, 2009 Posted May 9, 2009 my mamy aktualnie 1 smycz 'warkocz' z Dingo i baaaardzo sobie chwalimy, może i nie wygląda jak kiedyś ale trzyma już 2 lata mamy też flexi maxi i 5 obroży :evil_lol: Quote
toyota Posted January 7, 2016 Posted January 7, 2016 Ja mam chyba wszystkie rodzaje smyczy jakie istnieją ;). Nie rozumiem jak możecie pisać, że jakiś pies zerwał skórzaną smycz ?? To dopiero musiał być badziew jakiś. Albo to nie była skóra, albo skóra była nitowana, a najlepsze są szyte. Na skórzanej smyczy prowadziłam przez 10 lat podhalana. Był to najsilniejszy pies jakiego miałam, ważył 60 kg, smycz miał jedną przez całe życie, bo wtedy jeszcze nie miałam strita na akcesoria, a dla dużego psa w zoologicznych stacjonarnych był prawie żaden wybór ;). Smycz z Dingo skóra przepinana 2,5 cm szerokości. Quote
lucky23 Posted January 9, 2016 Posted January 9, 2016 My mamy zarówno parciankę, jak i flexi. Jeżeli chodzi o parciankę, to mamy zwykłą przepinaną z Chaby, którą kupiłam jeszcze przed Xeną, mamy tą 16mm, i wiele w swym życiu przeżyła, daje rade z kundelosem (6kg) jak i z labkiem. Przeżyła wiele tarzań po ziemi, otarć o drzewa i chodnik, ale poza zdartą farbą z kółeczek i karabińczyka, wyblakłym kolorem i wystającymi nitkami jest całkiem okej.. Mamy też 2 flexi, comfort compact i vario. Wcześniej miałyśmy też zwykłą classic, ale niestety RIP :') Flexi comfort compact, kupiona głównie dla taśmy, z myślą o wytrzymałość.. I jest wytrzymała, całkiem ;) Jeżeli chodzi o gumę, jakieś wielkiej różnicy mi to nie zrobiło.. Jest na pewno o wiele cięższa od classica. I druga flexi - vario, wygrana w konkursie. Nowy przycisk blokady jest całkiem okej, na plus możliwość wymiany końcówek, chociaż przy większym psie bałabym się o to, bo to w końcu plastik.. Szybko się brudzi, a bynajmniej nasz kolor.. Każda ma plusy i minusy. My np. jeżeli chodzi o spacery po mieście, gdzie Xena ma być cały czas na smyczy to wybieramy flexi, bo to zawsze te 2 metry więcej niż w parciance, natomiast gdy idziemy na spacer, gdzie wiem, że będę Xenuśkę spuszczać, to zdecydowanie parcianka - lżejsza, można przełożyć przez ramię i super. Wybór smyczy to wybór indywidualny, jednym podpaduje flexi, innym podpasuje parcianka, a jeszcze innym jakaś inna ;) Pozdrawiam ;) 1 Quote
REVOLUTION Posted January 9, 2016 Posted January 9, 2016 Fajną smycz można zrobić samemu, np. z linki żeglarskiej, tania i solidna:) Quote
Mila889 Posted February 2, 2023 Posted February 2, 2023 Ja osobiście strasznie jaram się smyczami i obrożami, które można dostać tu: https://zooexpert.pl/75-smycze-szelki-i-obroze Są piękne i bardzo praktyczne :) Quote
aran232342 Posted April 9, 2024 Posted April 9, 2024 Ja zamówiłem smycz miejską z biothane, fajny materiał który przypomina skórę ale łatwiej się czyści 🙂 Duzy wybór kolorów i rodzajów jest na https://www.accdog.pl/smycze-miejskie-biothane/ Quote
Recommended Posts