KOT I MYSZ Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 poczytaj wątek o obrożach elektrycznych,chyba w wątku prawo:roll: może zmienisz zdanie;) :pja tez miała mieszane uczucia póki nie przekonałam się o co chodzi Quote
Myszu Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 Żadne przekonywania bardziej lub mniej naukowe nie wpłyna na moje zdanie że obroża elektryczna jest niehumanitarna. W podejściu do zwierząrzt stosuje jedną podstawową zasadę:" traktuj zwierzę tak jakbyś sam chciał być traktowany" a ja osobiście nie chciałabym aby ktokolwiek potraktował mnie prądem:lol: . Ale dobra dość tematu obroży bo odchodzimy od sensu wątka a Admin nie śpi:evil_lol: :p Quote
wix Posted February 20, 2007 Posted February 20, 2007 mam ogromny sentyment do Fishera, co prawda w teorię dominacji JUŻ nie wierze, ale dzieki niemu, a wlasciwie jego ksiazce "Okiem Psa" zaczelam sie na powaznie interesowac psami.. ;) Od tego sie wszystko zaczelo tak naprawde. A sam pan Fisher podobno wycofal sie ze swojej teorii. Ale to tak na marginesie, zeby nie bylo, ze polecam ta ksiazke i teorie&metody opisane w tejze. Moje ulubione psie poradniki to na pewno ksiazki Stanleya Coren- Tajemnice psiego umyslu, Jak rozmawiac z psem- moim zdaniem rewelacyjne. Poza tym Inki Sjosten, Desmond Morris, Zofia Mrzewińska, no i ksiazka 'genetyczna' Willisa, to tacy pierwsi autorzy godni polecenia ktorzy przyszli mi do glowy ;) Quote
Agnisia =) Posted February 20, 2007 Posted February 20, 2007 Właśnie skończyłam "okiem psa" i muszę powiedzieć, że trochę się rozczarowałam. Poława książki jest o wpływie diety na zachowanie psa i o lekach homeopatycznych. Tak naprawdę to też niewiele pomaga w rozwiązywaniu problemów z psem. Quote
anastacia Posted March 24, 2007 Posted March 24, 2007 [quote name='Psiara&Nusia']W takim razie ja polecam [B]"Encyklopedie psów rasowych" Hansa Rabera[/B] (dwa wielkie tomiszcza :lol:) - można w niej znaleźć opisy naprawdę wielu ras, sporo historii, dużo zdjęć - kolorowych i czarno - białych, a także rysunki. Polecam także książeczkę [B]"Młody pies w domu" Claudii Ludwig[/B]. Zawiera podstawowe informacje na temat wychowania, szkolenia, żywienia itp. No i oczywiście moją ulubioną "ogólną" książkę - [B]"Ty i twój pies" Davida Taylora[/B]. Podstawy, a nawet trochę więcej, na temat żywienia, szkolenia, wychowania, opieki zdrowotnej, hodowli, genetyki, rozmnażania + krótkie opisy najpopularniejszych ras + kilka przydatnych kart diagnostycznych. Świetna książka, niemal o wszystkim ;) Polecam też [B]"Tajemnice psiego umysłu" Stanleya Corena[/B]. Jak dla mnie baardzo ciekawa książka. Można się z niej dowiedzieć wielu rzeczy.[/quote] Nom ja posiadam tą "Ty i twój pies" Davida Taylora bardzo fajna polecam :razz: Kiedyś oglądałam program na Animal Planet i tam szef(weterynarz) maiał na nazwisko Taylor :lol: Quote
Agnisia =) Posted March 28, 2007 Posted March 28, 2007 Słyszeliście coś o "poradniku bez kantów" ? Quote
anastacia Posted March 30, 2007 Posted March 30, 2007 [quote name='Agnisia =)']Słyszeliście coś o "poradniku bez kantów" ?[/quote] nieee :roll: może coś napiszesz o tym??;) Quote
Idu$ Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 Widzę, że został wymieniony tytuł [B]"Szczęśilwy pies"..[/B] Książka naprawdę wartościowa, zawiera wiele waznych zagadnień itp. ale ma jedną baardzo poważną wadę- czeste poruszane tematu dominacji. Alfa:angryy: Alfa:angryy: Alfa:angryy: ...Uważam, że nie warto mieszać ludziom w głowach dominacją ponieważ dziś chierarchia pies-człowiek zanika... Więc książkę przeczytać można, omijając wcześniej wymieniona tematy i zamieniając je na np. książkę poświęconą Klikerowi:lol: Quote
Agnisia =) Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 [quote name='anastacia']nieee :roll: może coś napiszesz o tym??;)[/quote] "Poradnik bez kantów" Słyszłam opinie szkoleniowców, że to książka warta przeczytania. Są w niej podstawy wychowania psa, dużo o szkoleniu pozytywnym, ani słowa o daminacji. Nic więcej nie wiem, bo nie czytałam. może wkrótce się szarpnę i kupię. Ta książka dopiero niedawno ukazała się w księgarniach. Quote
grrrond Posted May 12, 2007 Posted May 12, 2007 słuchajcie, polecaliśmy tu książke Corena "tajemnice psiego umysłu" i kupiłam ją i dzisiaj czytałam na temat zmysły wzroku. Według Corena czopki są odpowiedzialne za rozróżnianie barw, natomiast w "Kynologii" (Wajdzik itd) są to pręciki... podobnie w jednym z artykułów "PSA"... możecie mi pomóc co jest dobrą wersją? dziekuje :cool3: Quote
Cambel&Megi Posted May 12, 2007 Posted May 12, 2007 [quote name='grrrond'][B]słuchajcie, polecaliśmy tu książke Corena "tajemnice psiego umysłu" i kupiłam ją i dzisiaj czytałam na temat zmysły wzroku.[/B] Według Corena czopki są odpowiedzialne za rozróżnianie barw, natomiast w "Kynologii" (Wajdzik itd) są to pręciki... podobnie w jednym z artykułów "PSA"... możecie mi pomóc co jest dobrą wersją? dziekuje :cool3:[/quote] Ja równiez polecam. Wczoraj kupiłam tą książkę, przeczytałam 1 rozdział, ale całośc przeglądnęłam. Opisuje ciekawe zagadnienia dotyczące dziedziny psiej inteligencji, ich umysłu, i wiele innych.. Dzisiaj zainwestowałam też w 2 ksiązkę Corena - "Jak rozmawiać z psem". Opisuje ona poszczególne zachowania psów, ich mimikę, język, itd. Quote
LittleMy Posted May 12, 2007 Posted May 12, 2007 [quote name='Psiara&Nusia'] No i oczywiście moją ulubioną "ogólną" książkę - [B]"Ty i twój pies" Davida Taylora[/B]. Podstawy, a nawet trochę więcej, na temat żywienia, szkolenia, wychowania, opieki zdrowotnej, hodowli, genetyki, rozmnażania + krótkie opisy najpopularniejszych ras + kilka przydatnych kart diagnostycznych. Świetna książka, niemal o wszystkim ;) [/quote] chcialam powiedziec ,ze ta ksiazka jest u mnie na bazarku na szczytny cel w postaci sterylek w Ostrowii Mazowieckiej, wiec jesli ktos jeszcze nie ma to zapraszam : [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=61156[/URL] Quote
grrrond Posted May 12, 2007 Posted May 12, 2007 o, "Jak rozmawiać z psem" też już mam i nawet czytałam dwa razy :cool3: faaajna, tylko trzeba jakieś notatki robic, bo duzo informacji i mi się juz pod koniec plączą... czekam na odpowiedz w sprawie pręcikow i czopkow ;) Quote
Zarazah Posted May 12, 2007 Posted May 12, 2007 Mam wrażenie, że Coren ma rację, choć nie czytałam artykułów w "Psie" i w "Kynologii", więc nie mogę się wypowiadać na ich . Wg tego, co wyczytałam, czopki odbierają obrazy barwne, szczegółowe i przy dobrym oświetleniu. Pręciki - obrazy czarno-białe, za to pozwalają widzieć nawet w skąpym oświetleniu, gdyż reagują nawet na słabe bodźce świetlne. Ale może ktoś inny ma inne teorie :cool1: Quote
grrrond Posted May 12, 2007 Posted May 12, 2007 mhm... dzieki wielkie ;) jeszcze raz to przeanalizuje :eviltong: Quote
Agnisia =) Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 [I]czopki - [/I]światłoczułe [I]receptorysiatkówki[/I], odpowiadają za barwne widzenie szczegółów przy dobrym oświetleniu ([I]widzenie fotopowe)[/I] [I]pręciki - światłoczułe receptorysiatkówki, odpowiadają za czarno-białe widzenie przy słabym oświetleniu (widzenie skotopowe, widzenie zmierzchowe), odbywa się kosztem znacznej utraty ostrości[/I] Przynajmniej tutaj [URL="http://www.oko.info.pl/index.php?body=1901&mp"][I]http://www.oko.info.pl/index.php?body=1901&mp[/I][/URL][I]= [/I]tak jest napisane;). Quote
BlackSheWolf Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 ja jestem w trakcie czytania Jak rozmawiac z psem :P tyle informacji ze juz nic nie pamietam :D Quote
Cambel&Megi Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 [quote name='butterfly15']ja jestem w trakcie czytania Jak rozmawiac z psem :P tyle informacji ze juz nic nie pamietam :D[/quote] Ja czytam Tajemnice psiego umysłu, ale Jak rozmawiac z psem też mam, nie czytałam, ale przejrzałam..I tak jak ktoś wcześniej mówił, chyba lepiej będzie robić notatki, bo po co czytac, jak się od razu zapomni, albo pomiesza :lol: Quote
psiulka Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 [I][COLOR=royalblue]Ja czytam teraz "Dlaczego mój pies..." . Powiem szczerze, że już sam początek wydał mi się ciekawy. Narazie za bardzo nie miałam czasu czytac, ale po 2 rozdziale wciąga, oj wciąga. :D[/COLOR][/I] Quote
Cambel&Megi Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 [quote name='psiulka'][I][COLOR=royalblue]Ja czytam teraz "Dlaczego mój pies..." . Powiem szczerze, że już sam początek wydał mi się ciekawy. Narazie za bardzo nie miałam czasu czytac, ale po 2 rozdziale wciąga, oj wciąga. :D[/COLOR][/I][/quote] Tak samo Tajemnice psiego umysłu :cool3: Przyznam, że wprowadzenie nie było za ciekawe, ale teraz to się oderwać nie mogę :eviltong: Quote
BlackSheWolf Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 a czy w nich tez jest tyle inf co w JAk rozmawiac z psem ?? :d hehe ;p ja juz sie gubie w tej ksiazce :P no Cambel chyba serio musze robic notatki :D Quote
Cambel&Megi Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 No może narazie w Tajemnice psiego umysłu, to aż tyle nie wyczytałam, ale jak się porządnie zabiorę do Jak rozmawiac z psem, to na pewno będę to robić :D Quote
Cambel&Megi Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 [quote name='butterfly15']ja juz mam 3 strony notatek ;p[/quote] Ej no nie przepisuj całej ksiązki :cool3: Quote
Recommended Posts