Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Borówka16 napisał(a):
Pa-tti, suka jest właśnie odebrana z pseudo.

bardzo dobrze że ją odebrano. przynajmniej nie będzie rozmnażana, a szczenięta sprzedawane jako "yorki po rodowodowych rodzicach, mama 1,8kg tata 1kg".....takich ogłoszen masa....suczka b.ładna, powinna szybko znaleźć nowy dom:)

Posted

IVV napisał(a):
psuje ? ta rasa ma dopiero 150lat i pierwsze yorki wazyly 12kg i szczerze mowiac te wieksze maja mniej klopotow zdrowotnych. te malenstwa to wymysl ostatnich moze 8-10 lat

oczywiście że pseudo psują rasę. wzorzec yorka mówi o wadze do 3,5kg (czy 3,2kg obecnie). w hodowlach rodowodowych nie ma tak wielkich yorków, oczywiście wzorzec jest przekraczany bo zdarzają się i takie 4-4,5kg, ale nie 9kg, no proszę...Takie psy rodzą się tylko w pseudo, bo tam też są rozmnażane wszystkie psy jesli tylko przypominają yorka. w hodowli natomiast yorki odbiegające od wzorca, m.in za duże, są z hodowli i rozrodu wykluczane i idą na kolanka.
i wcale nie jestem za yorkami "1kg"- bo to też wymysł pseudohodowli. uważam że york powinien ważyć w granicach 2,5kg, i wtedy jest idealnie. Ludzie myślą że york jak waży 2kg to jest juz za duży, nie wyobrażają sobie nawet jak może wyglądać 1kg karzełek.......i z iloma chorobami wiąże sie taka chora waga.

Posted

2.5kg idealny ???? szkoda ,ze nikt nie mysli o zdrowiu tych zwyrodniale pomniejszanych psow czyli wszystkich ich organow wewnetrznych -wszystko dla przyjemnosci czlowieka

Posted

2,5 kg to ideał... Brak słów. Suczka hodowlana powinna ważyć co najmniej 3 kg. Słynne yorki Baccarat (chociaz nie podobają mi się) ważą ponad 3 kg. Ja mam teraz na DT yoreczkę 1,5 kg i nie wyobrażam sobie, zeby to maleństwo miało kiedykolwiek rodzić...

Posted

tak, dla mnie właśnie idealny york powinien ważyć 2,5kg. mam suczki które tyle mniej więcej ważą i uważam że tak powinien york wyglądać. 3-4kg to nie jest za dużo oczywiście, ale waga powyżej 4kg powinna już dyskwalifikować, trzymajmy się wzorca.
podobnie waga za niska też dyskwalifikuje psa, suka o wadze 1,4kg powiedzmy ciązko miałaby zrobić hodowlanke, zresztą jaki hodowca zdecydowałby się ją kryć...? natomiast w pseudo, jak najbardziej- tak mała sunia zostałaby pokryta jeszcze mniejszym psem, bo szczenięta po skarłowaciałych rodzicach są najbardziej pożądane.

Posted

piszę do was...
mam znajomych - dom super....Warszawa. aktualnie mieszkają na Bemowie, ale mają wybudowany dom w Babicach i jakos nie spieszy im sie z przeprowadzką. Mama nie pracuje - dwóch chłopców. Mają yorka w rodzinie - nie zamęczą szkraba.

chcą kupić sobie cotona/maltańczyka

coś w tym typie macie???
bo mimo, ze stać ich na psa z rodowodem to pójdą do pseud - bo po co im pies z papierami - a moje słowa - grochem o sciane - Juz im powiedziałąm, ze kupia białal kulkę za 400zła, a u weta potem wydadzą 1500 na wyleczenie róznych schorzeń u psa

Posted

Sorry, jak dla mnie kiepski argument, żeby im oddać do adopcji psa 'bo kupią w pseudo',taki trochę szantaż emocjonalny. ja mam teraz piękną yorczkę do adopcji, ale takim ludziom o betoniastych poglądach i małej wrażliwości na krzywdę zwierząt w pseudo psa bym nie oddała.

anita_happy napisał(a):
piszę do was...
mam znajomych - dom super....Warszawa. aktualnie mieszkają na Bemowie, ale mają wybudowany dom w Babicach i jakos nie spieszy im sie z przeprowadzką. Mama nie pracuje - dwóch chłopców. Mają yorka w rodzinie - nie zamęczą szkraba.

chcą kupić sobie cotona/maltańczyka

coś w tym typie macie???
bo mimo, ze stać ich na psa z rodowodem to pójdą do pseud - bo po co im pies z papierami - a moje słowa - grochem o sciane - Juz im powiedziałąm, ze kupia białal kulkę za 400zła, a u weta potem wydadzą 1500 na wyleczenie róznych schorzeń u psa

Posted

JAK tak piszecie o tym ile te wasze kurduple mają ważyć :) to uzbrojcie się i psy w jakieś ZBROJE!!
wczoraj mi rodzina opowiadała,z e w Jeleniej Górze myszołów porwał yorka dziecku sprzed sklepu w centrum miasta!!
dziecko miało maleńkiego yorkusia na smyczy - pies zapikował i porwał psine ze smyczą!!!

http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/ptaki-porywaja-psy_128490.html

http://www.fakt.pl/Sowa-porwala-mojego-pieska-,artykuly,70888,1.html

http://forum.gazeta.pl/forum/w,525,63079395,,Jastrzab_porwal_yorka_.html?v=2

http://www.i-swinoujscie.pl/artykuly/12746/?page=2&sort=DESC&showall=

Posted

[quote name='mshume']Sorry, jak dla mnie kiepski argument, żeby im oddać do adopcji psa 'bo kupią w pseudo',taki trochę szantaż emocjonalny. ja mam teraz piękną yorczkę do adopcji, ale takim ludziom o betoniastych poglądach i małej wrażliwości na krzywdę zwierząt w pseudo psa bym nie oddała.

dogomaniacka ocena...
nie dasz psa bo nie mają świadomosci...super

nie mają wrażliwosci - mają - płacza nad kazdym materiałem filmowym, a nie mają świadomosci co to pseudo
bo to są ZWYKLI śmiertelnicy co chcą psa
nie mają świadomości, co to pseudo
i typowe - na wystawy nie będziemy jeździć bo po co..to ma byc pies dla nas nie dla medali...

betoniaste poglądy odn. ludzi co nie mają świadomosci o pseudo są na DOGO
ja dwa lata temu do schroniska nie lataalm bo mnie serce bolało na samą mysl o tym szczekaniu...a teraz wchodze bo wiem, ze jak nie przyjedzie taki debil jak ja to te psy nie wyjdą na spacer bo nie ma czasu na spacery w rzeczywistosci schroniskowej

Posted

Ale jezeli mają wrażliwe serce, to czemu po obejrzeniu jakiego kolwiek materiału o pseudo na youtube lub o puppy mills i twojej edukacji w tym temacie nadal chcą dorabiać handlarzy? Coś mi tu nie gra, tylko krowa nie zmienia poglądów[quote name='anita_happy']dogomaniacka ocena...
nie dasz psa bo nie mają świadomosci...super

nie mają wrażliwosci - mają - płacza nad kazdym materiałem filmowym, a nie mają świadomosci co to pseudo
bo to są ZWYKLI śmiertelnicy co chcą psa
nie mają świadomości, co to pseudo
i typowe - na wystawy nie będziemy jeździć bo po co..to ma byc pies dla nas nie dla medali...

betoniaste poglądy odn. ludzi co nie mają świadomosci o pseudo są na DOGO
ja dwa lata temu do schroniska nie lataalm bo mnie serce bolało na samą mysl o tym szczekaniu...a teraz wchodze bo wiem, ze jak nie przyjedzie taki debil jak ja to te psy nie wyjdą na spacer bo nie ma czasu na spacery w rzeczywistosci schroniskowej

Posted

nie oglądali materiałów o pseudo...na ulicy nie dało się im pokazać...dzizas mshume - moja edukacja na ulicy i przedwczoraj na gg jakoś zadziałała, ze zaczeli szukać maltańczyków lub podobnych do cotona do adopcji...
ale czy swiadomosc zwycięzy nad nastawieniem sie rodziny na małe/białe/puchate - nie wiem....musiała bym im wieczór poswiecic i filmy na necie pokazać.
jak bym miała białego - puchatego psa to bym im dała...
mówi Ci coś nazwisko Tischner...oni jakoś w genach mają tą wrażliwosć, ale nie koniecznie swiadomosć o rynku pseudohodowli.
nie każdy musi wiedzieć, ze psy są w pseudo klatkowane - bo niektóre pseudo nie są klatkowe...
dla mnie nie ma róznicy pseudo klatkowe-pseudo domowe
pseudo to pseudo...
cóż ganić pseudo jak rodowodowe daleko nie padają...
nie kazdy ma swiadomosć w tym temacie
p.s.
moja osobista ciotka wie, ze pomagam psom...wie co to pies rasowy - rodowodowy bo miała wystawowego chow-chow'a
a jak zobaczyła ogłoszenie małego yorka to pojechała i kupiła - bo ją urzekł malec...kupiła i nie patrzyła, ze bez papierów, że york
i potem powiedziała mi - "wiem,ze źle zrobiłam, ale zakochałam się w tym malcu"
potem się odkochała jak poznała rasę na własnej skórze...i trzeba było szukać psu domu...w końcu pies został...

i co mam skreslić ciotke z listy kontaktów??

życie...
edukacja - edukacja - edukacja
a i tak ta druga strona zrobi co zechce...ważne żeby pies miał dobrze i rodzina z psem też

kończę temat - Jak ktoś ma małe/białe i puchate - prosze o info na [email protected]
powiedziałm, ze coś podesle w ciagu tygodnia

Posted

dom z ogrodem, kobieta nie pracuje-może chociażby i cały dzień zajmowac się psiakiem, mają juz yorka- czyli psiak miałby towarzystwo, i ludzie mają już doświadczenie w opiece- ale dla mshume- to za mało, niestety.

anita_happy proponuję gdzie indziej poszukać psiaka, może dla kogoś warunki jakie oferuje ta rodzina będą "wystarczające".

Posted

westiczka z pseudo u izatemki jest - ide zapytać czy jeszcze do adopcji jest...
pokazałam suniula z pseudo
i mam komentarz znajomego "mysle ze można go doprowadzić do dobrego stanu"
wysłalam filmy o pseudo

jak izatemka jeszcze ma tego psiaka - zobaczymy
good lucki

a dom dla yorka u emerytów stoi i czeka...jakis czas temu pisałam

Posted

IVV napisał(a):
psuje ? ta rasa ma dopiero 150lat i pierwsze yorki wazyly 12kg i szczerze mowiac te wieksze maja mniej klopotow zdrowotnych. te malenstwa to wymysl ostatnich moze 8-10 lat

Zgadzam się, moja kumpela miała pierwszego yorka kupionego z papierami w 1994 roku chyba. Aris byl postawny, swoje ważył i dożył 15 lat. Dwa lata temu się uparli na kolejnego, jest malutki, już mu się tchawica zapada, kupiony od tej samej hodowczyni, no i nie dorównuje Arisowi psychiką.

Posted

bo rasa się zmienia, yorki są coraz mniejsze, wzorzec też się dopasowuje do zmian i juz górna granica jest też mniejsza. ale trzeba zachować zdrowy rozsądek. w pseudo rozmnażane są yorki 1-1,5kg, to przesada, tym bardziej że to są najczęśniej te najbardziej chorowite psy.
częstość zapadania tchawicy i wypadania rzepek u yorków jest tak duża, że wydaje mi się iż wprowadzenie obowiązku badań w tej rasie byłoby trafionym pomysłem.

Posted

pa-ttti napisał(a):
bo rasa się zmienia,
częstość zapadania tchawicy i wypadania rzepek u yorków jest tak duża

to wątpliwa "zasługa kynologii", rasa nie zmienia się sama w sposób naturalny, w ślad za zabiegami "hodowców" prowadzącymi do miniaturyzacji rasy poszły liczne poważne schorzenia, rasa została zdegenerowana i zniszczona jak wiele innych np ON-ki, czy Cavaliery.

Posted

To ci sami emeryci, gdzie wspominałaś,ze pies mogłby korzystać z kuwety, bo nie będą w stanie często chodzić na spacery?[quote name='anita_happy']westiczka z pseudo u izatemki jest - ide zapytać czy jeszcze do adopcji jest...
pokazałam suniula z pseudo
i mam komentarz znajomego "mysle ze można go doprowadzić do dobrego stanu"
wysłalam filmy o pseudo

jak izatemka jeszcze ma tego psiaka - zobaczymy
good lucki

a dom dla yorka u emerytów stoi i czeka...jakis czas temu pisałam

Posted

pa-ttti napisał(a):
bo rasa się zmienia, yorki są coraz mniejsze, wzorzec też się dopasowuje do zmian i juz górna granica jest też mniejsza. ale trzeba zachować zdrowy rozsądek. w pseudo rozmnażane są yorki 1-1,5kg, to przesada, tym bardziej że to są najczęśniej te najbardziej chorowite psy.
częstość zapadania tchawicy i wypadania rzepek u yorków jest tak duża, że wydaje mi się iż wprowadzenie obowiązku badań w tej rasie byłoby trafionym pomysłem.

tak, rozmanazane sa ostatnie, najmniejsze z miotu czyli najslabsze -to jest ta zmiana wzorca ehh...ciemnogrod ... ignorancja ludzi nie ma granic
...a cierpia tylko na tym psy....czego to "czlowiek" nie zrobi dla pieniedzy ....czy to pseudo czy tak zwani hodowcy wszyscy robia to dla forsy

Posted

pa-ttti napisał(a):
tak, dla mnie właśnie idealny york powinien ważyć 2,5kg. mam suczki które tyle mniej więcej ważą i uważam że tak powinien york wyglądać. 3-4kg to nie jest za dużo oczywiście, ale waga powyżej 4kg powinna już dyskwalifikować, trzymajmy się wzorca.
podobnie waga za niska też dyskwalifikuje psa, suka o wadze 1,4kg powiedzmy ciązko miałaby zrobić hodowlanke, zresztą jaki hodowca zdecydowałby się ją kryć...? natomiast w pseudo, jak najbardziej- tak mała sunia zostałaby pokryta jeszcze mniejszym psem, bo szczenięta po skarłowaciałych rodzicach są najbardziej pożądane.

....ja mam rodowodowego yorka waży prawie 8kg pochodzi z Anglii gdzie york standard tak właśnie wygląda,ma piękny rodowód po championach.W Anglii york który wazy ok 3kg jest już miniaturką i taką ma tam nazwę.Nie umiem wrzucać fotek więc nie udowodnię że nie jest zdyskwalifikowany za wagę;)kto wie może zdecyduję się go wystawić

Posted

to daj znać jak go ocenili na wystawie w Polsce....
u nas nie ma yorków i yorków miniaturej, jest jedna rasa, której wagę wzorzec przewiduje do 3,5/3,2kg, i tyle.