Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Może jakaś weryfikacja potrzeby? W dużych miastach to łatwiej, fakt, jest trochę dogomaniaków, łatwiej sprawdzić, ale z reguły i tak sie da, nawet na zadupiu. Na PwP ludzie się jednak znają, chociażby z akcji adopcji, schronisk itp. Może np. w przypadku psów schroniskowych i bazarków na nie potrzebne byłoby potwierdzenie ze schronu, a w przypadku zbiórki na swoje, np. weryfikacja innych dogomaniaków ? Patrząc po sobie- mnie może \"potwierdzić\" kilkanaście osób na pewno. W tym ludzie z różnych fundacji, naszego schronu, TOZu i SdZ.... Podobnie ma się np. rzecz z Bianką.

Posted

a mnie dalej spokoju nie daje sprawa Oskara...
od początku było wiadomo, ze pomoc nawet po adopcji będzie potrzebna i nigdy nikt mi nie zarzucił, kiedy organizowałam bazarek dla Oskara, ze on już ma dom i jego utrzymanie to sprawa nowej właścicielki.
pomagałam chwilę opiekować sie Oskarem, wiem ile to kosztuje i wiem też jaką odpowiedzialność wzięła na siebie Pani, która go przygarnęła. ale czy to, ze podjęła sie tego wyzwania powoduje, ze nie możemy jej pomagać?
a dla mnie pomoc bazarkowa to super sprawa.

Posted

[quote name='taks'][FONT=\"&quot\"]Kochane Cioteczki ( i Wujkowie) rozgorzała prawdziwa burza wokół bazarku i oszustów i obawiam się aby w ferworze naprawiania "nie wylano dziecka z kąpielą".[/FONT]
[FONT=\"&quot\"]1/ w internecie zawsze są i będą oszuści i żaden regulamin temu nie zapobiegnie - naiwnością jest myślenie że może być inaczej.[/FONT]
[FONT=\"&quot\"]Jestem na bazarku dość aktywna i nie wydaje mi się aby ten problem ( faktycznych oszustw a nie różnicy poglądów co do prawa do handlowania czy zbyt niecierpliwych ludzi nie biorących pod uwagę fatalnego działania poczty i dogo niestety też) poza kilkoma w skali roku "aferami" był aż tak wielki, że wymaga odgórnego działania z zamykaniem włącznie. Przy setkach jeśli nie tysiącach transakcji wpadki zawsze będą - to jest oczywiste[/FONT]
[FONT=\"&quot\"]2/wkładanie do jednego worka tych co na bazarku próbują szukać pomocy dla swoich zwierząt (i piszą o tym otwarcie ) i tych co nie przesyłają towaru, nie przekazują pieniędzy , podają wymyślone historie - to jakieś nieporozumienie.[/FONT]
[FONT=\"&quot\"]Oszust to określenie jednoznaczne - to ktoś kto podaje nieprawdę a nie ten kto jest w potrzebie i szczerze o tym pisze.[/FONT]
[FONT=\"&quot\"]3/odsyłanie ludzi do allegro to nie jest " eleganckie" rozwiązanie - dla wielu to nie kwestia dowolnego wyboru tylko bariera nie do przeskoczenia (sprawa konta, umiejętności obsługi itd.)[/FONT]
[FONT=\"&quot\"]4/forum jest otwarte ( i nikt nie zakłada barier na najgłupsze nawet wpisy i pseudo rady pseudo fachowców - i słusznie) więc może byłoby dobrze jednak zostawić trochę miejsca na zdrowy rozsądek ludzi robiących zakupy na bazarku. Nie ma przymusu kupowania. No chyba, że ktoś nie umie oprzeć się okazji. Bo i nie czarujmy się ale to nie zawsze czysto charytatywna działalność kupujących - bywa że na bazarku pojawiają się atrakcyjne rzeczy za pół darmo i pokusa jest tak silna że nie ważne kto i na co sprzedaje. Niestety po to są oczy żeby czytać i głowa żeby chwilę pomyśleć.[/FONT]
[FONT=\"&quot\"]Już dawno wyrosłam z wieku kiedy widzi się tylko czarne i białe więc trudno mi zrozumieć to wyciąganie najcięższej artylerii bo na dogo pojawiają się co jakiś czas oszustki. A może warto się zastanowić czy aby nie było tak od zawsze tylko teraz dogo bardziej czujne i takie rzeczy "wychodzą" a dawniej nie. A może zamiast wymyślać jakieś bariery które tylko zatrują życie uczciwym a dla oszustów będą śmieszną przeszkodą ( bo nic tak na prawdę nie da się udokumentować - nawet konto schroniska czy weta może być "skarbonką oszusta" - bo kradzieże w schronach to nic nowego a krewnych czy znajomych z odpowiednią pieczątką tez można znaleźć jak się bardzo chce) warto pomyśleć co zrobić aby dogo zaczęło normalnie działać. Posty przeskakują, logowanie to koszmar, linki się nie otwierają - wiele osób toczy prawdziwe boje żeby odczytać wiadomości , w porę odpowiedzieć , nerwy ,nerwy i podejrzenia że ktoś milczy , nie odpisuje, nie przesyła. [/FONT]
[FONT=\"&quot\"]Śledzę czarną listę od początku i poza jednostkowymi przypadkami prawdziwych oszustw (którym zresztą w dużej mierze pomogła zwyczajna naiwność dogomaniaków - bo jak dla mnie to to śmierdziało od początku na kilometr jak choćby te "wirtualne" obroże po śmiesznej cenie ) bazarek przypomina pensję dla niewinnych panienek a nie dzisiejsze realia internetowego sklepu więc chyba z tym darciem szat to przesada.[/FONT][/quote]

nic dodać, nic ująć

Posted

Nikt wam nie brobi zbierać pieniędzy na Oskara czy innych. Ale będzie to zabronione na bazarku. Sa inne działy jeszcze.
Z tego co wiem to istnieje gdzieś wątek Oskara i tam są zbierane pieniądze. I tam zostańcie.

Kiedyś nie było takiego czegoś jak bazarek i jakoś sobie radziliśmy.

Zastanówcie się czy wolicie żeby bazarek istniał i były zbierane pieniądze tylko na psy bezdomne czy wolicie żeby go zamknąć.
I wierzcie mi ze to nie sa groźby, naprawde rozważane jest zamknięcie bazarku. My chcemy tego uniknąć i robimy ten regulamin. Szkoda, że tego nie rozumiecie i zawsze macie jakieś ale.

Wprowadzenie komentarzy czy opcji "pomógł" w chwili obecnej jest nie możliwe.

Posted

Taks - doskonale napisane

a mnie zadziwia jeszcze jedno - tak , jak ktoś tu juz napisał - ta dyskusja rozgorzała dlatego, że Modzi przygotowują nowy regulamin bazarku. Ale poniewaz dogomania, to my wszyscy, nie tylko Modzi, więc może warto byłoby zapytać nas o zdanie, w formie ankiety, czy głosowania. Zapytać PRZED WPROWADZENIEM zmian, czy my, tzn dogomaniacy, na takie zmiany się zgadzamy.....

A stawianie znaku równości między bazarkowymi oszustami, a dogomaniakami, którzy w potrzebie zwracają się o pomoc do "bratnich" dogomaniackich dusz, to wg mnie duże przegięcie. Sama wpłacałam nie raz pieniądze na psa, który był czyjś i miał dom i mam nadzieję, że gdy kiedyś ja nie będę w stanie utrzymywac moich psów, to ktos tutaj mi pomoże.

Jeśli bazarek zostanie ograniczony tylko do pomocy psom bezdomnym, to myślę, że powoli umrze śmiercią naturalną i zadne odgórne zamykanie nie będzie mu juz potrzebne, niestety.

Posted

Taks, popieram.

Ja sie raczej nie wypowiadam w kwestiach forum, ale duzo kupuje na bazarze i widze ze,to wszystko doprowadzi do sytuacji w ktorej dogomaniacy beda brali psy na "wieczne tymczasy" zamiast je adoptowac.W takim wypadku pies teoretycznie pozostaje bezdomny, wiec mozna na niego zbierac pieniadze:cool1:.Jak wszyscy wiemy"Polak potrafi" wiec obejscie nowego regulaminu nie bedzie problemem.Ja mysle ze trzeba zaczac od surowego podejscia do oszustow.Zobaczcie jaka zabawa byla z ta goowniara, ktora tyle osob oszukala.Obietnice poprawy itd.Cala ta sprawa jest ciezka do rozwiazania, ale tez uwazam, ze dogomania to my dogomaniacy, a jak widac tu panuje zasada, ze nasze zdanie sie ma w du..e

Posted

[quote]Zastanówcie się czy wolicie żeby bazarek istniał i były zbierane pieniądze tylko na psy bezdomne czy wolicie żeby go zamknąć.
I wierzcie mi ze to nie sa groźby, naprawde rozważane jest zamknięcie bazarku. My chcemy tego uniknąć i robimy ten regulamin. Szkoda, że tego nie rozumiecie i zawsze macie jakieś ale.[/quote]

Pianko, ale dlaczego to musi być sytuacja gdzie jesteście Wy i My ? I wy coś robicie dla nas, a my mamy ale.....czy nie lepiej byłoby robic takie rzeczy wspólnie? Oczywiście z zachowaniem hierarchii - wiadomo, ze ostateczne decyzje podejmowane są w gronie Modów, ale przecież to my - DOGOMANIACY sprawiamy, ze ten bazarek istnieje i to my chcemy, z waszą pomocą sprawić, by istniał dalej. Bo ja czuję się totalnie wykluczona z jakiejkolwiek dyskusji na ten temat, a szkoda, bo swego czasu robiłam mnóstwo bazarków ( jeszcze nigdy na własne psy ) więc chciałabym móc przedstawic swoje zdanie, bez obawy, że zostanę potraktowana jak krnąbrny przedszkolak strzelający fochy.

Posted

Tutaj ktoś prosił o pomoc
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=111489[/URL]

Nikt nie pomógł. Dlaczego?
[U]Nie odpowiadajcie bo to pytanie retoryczne. Chce pokazać traktowanie innych osób.[/U]

Nie ma takiego czegoś, że osoby uznane za wiarygodne mogą zbierać na własne psy, bo jest to krzywdzące wobec osoby, która jest nowa na forum, a być moze uczciwa. [B]Tutaj nikogo nie faworyzujemy. Zasady są dla wszystkich.[/B]
[B]Nie sprawdzimy wszystkich osób. Bo niby jak? Ktoś chetny do latania po domach (nawet na drugi koniec Polski) i sprawdzania czy osoba uczciwa? Zanim sprawdzicie osobe (z zaznaczeniem, że może nikomu nie będzie sie chciało tego sprawdzić), może być już za późno dla psa. I wtedy ta osoba będzie poszkodowana i potraktowana niesprawiedliwie.[/B]

[quote]Pianko, ale dlaczego to musi być sytuacja gdzie jesteście Wy i My ?[/quote]
"nigdy nie znalazł się taki, który by dogodził wszystkim" zawsze są zwolennicy i przeciwnicy. Gdy weźmiemy pod uwage czyjeś zdanie- inny, którego zdanie zostało pominięte będzie sie czuł poszkodowany.
Tak samo jakbys spytała właścicieli allegro dlaczego oni stworzyli regulamin, a nie allegrowicze:roll:

Skoro bierzecie psy na DT to liczcie się z tym, że możecie psu nie znaleźć domu i wtedy musicie mu wy zapewnić opieke. Ja bym w życiu nie wzieła psa do siebie wiedząc, że nie dam rady finansowo.

A tak poza tym to nie wy musiscie sprzatać cały ten burdel tylko my musimy organizowac własny czas.
Tak jak admini tworza regulamin forum tak my tworzymy regulamin bazarku. Żałujemy, że nie możemy wprowadzić komentarzy, ale to już nie zależne od nas.

Nowy regulamin prawie gotowy.

Posted

[quote]Tak samo jakbys spytała właścicieli allegro dlaczego oni stworzyli regulamin, a nie allegrowicze[/quote]

Allegro to serwis komercyjny, gdzie w grę wchodzą duże pieniadze - nie można tego porównywac do portalu społecznościowego, którym jest dogomania.

A allegro, gdy zmienia regulamin, zawsze robi ankietę wsród użytkowników. Jestem tam od 7 lat, więc wiem.

Posted

[QUOTE]A allegro, gdy zmienia regulamin, zawsze robi ankietę wsród użytkowników[/QUOTE]
:evil_lol: odpowiedz:

[QUOTE]Allegro to serwis komercyjny, gdzie w grę wchodzą duże pieniadze - nie można tego porównywac do portalu społecznościowego, którym jest dogomania.[/QUOTE]

Nie będziemy porównywac bazarku do allegro i nie będzie żadnej ankiety.

[B]Moge się założyc że gdyby ankieta wyglądała tak[/B]

Na jakie psy chcecie zbierać pieniądze na bazarku
a. tylko bezdomne
b. bezdomne + własne psy sprawdzonych osób
c. bezdomne+ własne psy wszystkich osób

[B]Większość odpowiedzi byłaby c, bo zagłosowały by osoby, które mało udzielają się w bazarku lub wcale i osoby nowe. To do niczego nie prowadzi.[/B]

I Koniec dyskusji na ten temat.

Posted

Jednym słowem - zero brania psów z dt na ds. A jak już na dt bierzecie, to za każdego zwierzaka odłożcie do skarbonki kilka tysięcy, na ewentulane leczenie. W przeciwnym razie... Masakra. I koniec dyskusji.

Posted

[quote]I Koniec dyskusji na ten temat.[/quote]

wiesz Margo, nie ma to jak konstruktywne i demokratyczne rozwiązanie problemu [img]http://e-psy.pl/images/smiles/blowup.gif[/img]

Posted

[quote name='lavinia']wiesz Margo, nie ma to jak konstruktywne i demokratyczne rozwiązanie problemu [img]http://e-psy.pl/images/smiles/blowup.gif[/img][/QUOTE]

Ja też takie uwielbiam...

A wątek Pianko, do którego link tu podałaś [url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=111489[/url], moim zdaniem świadczy o tym, że dogomaniacy nie są już tak naiwni. Gdyby ta osoba podała skąd jest, a nie bawiła się w "tajne przez pufne" to z pewnością ktoś by jej pomógł. Jeśli nie mam nic do ukrycia to mówię otwarcie, gdzie, jak i dlaczego. "Jak i dlaczego" tu nawet było, ale "gdzie" zabrakło. A to "gdzie" pozwoliłoby na zaitereniowanie i pomoc. Jeśli "wzięłam pod opiekę psa", przy znalezieniu którego byłam, to nie miałam oporów, by prosić innych o pomoc, a tym bardziej w powiedzeniu gdzie jest pies (z początku gdzie może być) i podaniu maksimum informacji. Każdy kto chce może sprawdzić, czy taki psiak istnieje i jakie są jego losy.
Nie może oczekiwać pomocy ktoś, kto okrywa tajemnicą miejsce pobytu zwierzaka. Kto tym samym ogranicza możliwość sprawdzenia czy taki potrzebuje pomocy, o którą się prosi. Dla mnie to logiczne. Ale może mam inny sposób myślenia :roll:

Posted

[quote name='Brucio']Ja mysle ze trzeba zaczac od surowego podejscia do oszustow.Zobaczcie jaka zabawa byla z ta goowniara, ktora tyle osob oszukala.[/quote]To przestań myśleć i coś zrób. Bo ja jechałam 400 km za SWOJĄ kasę do szkoły tej dziewczyny, żeby załatwić sprawy. Traciłam swój czas, nerwy, rozmawiałam z wychowawczynią. A Ty co zrobiłaś?
Co uważasz za surowe podejście do oszustów? Pomagasz moderatorom takowe wykrywać? Pomogłaś kiedykolwiek? Będziesz tych oszustów zgłaszać na policję? Będziesz zbierać dowody? Będziesz jeździć pół Polski żeby pokazać to surowe podejście?
W sprawie KAŻDEGO bazarkowego oszustwa zawiniła NAIWNOŚĆ dogomaniaków. I wątpię w to że to się zmieni. Niedawno był znowu bazarek który śmierdział na kilometr, jedyna użytkowniczka która zwróciła uwagę dostała jeszcze od reszty ochrzan, że od tego są moderatorzy i żeby ona się nie wtrącała.
Moderatorzy nie mają możliwości czytać każdego posta na forum. Nie wiem czy kiedykolwiek to użytkownicy zrozumieją.

Więc śmiało - czekam na propozycje tego surowego traktowania oszustów. Bo gdy była szansa i ja walczyłam o ukaranie oszustki to DOGOMANIACY zawiedli.

Posted

[quote name='Viris']To przestań myśleć i coś zrób. Bo ja jechałam 400 km za SWOJĄ kasę do szkoły tej dziewczyny, żeby załatwić sprawy. Traciłam swój czas, nerwy, rozmawiałam z wychowawczynią. A Ty co zrobiłaś?
Co uważasz za surowe podejście do oszustów? Pomagasz moderatorom takowe wykrywać? Pomogłaś kiedykolwiek? Będziesz tych oszustów zgłaszać na policję? Będziesz zbierać dowody? Będziesz jeździć pół Polski żeby pokazać to surowe podejście?
W sprawie KAŻDEGO bazarkowego oszustwa zawiniła NAIWNOŚĆ dogomaniaków. I wątpię w to że to się zmieni. Niedawno był znowu bazarek który śmierdział na kilometr, jedyna użytkowniczka która zwróciła uwagę dostała jeszcze od reszty ochrzan, że od tego są moderatorzy i żeby ona się nie wtrącała.
Moderatorzy nie mają możliwości czytać każdego posta na forum. Nie wiem czy kiedykolwiek to użytkownicy zrozumieją.

Więc śmiało - czekam na propozycje tego surowego traktowania oszustów. Bo gdy była szansa i ja walczyłam o ukaranie oszustki to DOGOMANIACY zawiedli.[/QUOTE]

I tu Viris, w pełni Cię rozumiem. Pamiętam jak sama doginałaś, by załatwić sprawę tej "goowniary".
Przed oszustwami się nie uchronimy w 100%. Możemy tylko polegać na własnej intuicji i zdrowym rozsądku.
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale nowy regulamin powstaje w związku ze skargami niektórych dogomaniaków?
A może wyjściem byłoby wpisanie do regulaminu, że forum dogomanii nie odpowiada za to kto wystawia bazarki oraz za ich przebieg, a każdy dogomaniak robi to na własne ryzyko? I w razie oszustwa sam musi dochodzić swoich praw?
Nie krzyczcie, tak tylko rzucam, co mi do łba przychodzi :oops::loveu:

Posted

[quote name='Viris']To przestań myśleć i coś zrób. Bo ja jechałam 400 km za SWOJĄ kasę do szkoły tej dziewczyny, żeby załatwić sprawy. Traciłam swój czas, nerwy, rozmawiałam z wychowawczynią. A Ty co zrobiłaś?

Więc śmiało - czekam na propozycje tego surowego traktowania oszustów. Bo gdy była szansa i ja walczyłam o ukaranie oszustki to DOGOMANIACY zawiedli.[/quote]

akurat tak sie sklada, ze myslec to ty mi zabronic nie mozesz.Nigdy sie jeszcze z nikim na tym forum nie klocilam, ale nie pozwole zeby ktos traktowal mnie jak gowniarza.Troche szacunku by sie przydalo.Kazdy robi ile moze, ja w sumie moglabym sie wypiac, bo co mnie na dobra sprawe polskie psy obchodza jak mieszkam w cholere drogi od Polski.Ale tak sie sklada ze chce pomoc na ile moge i udzielanie sie na bazarku to jeden ze sposobow mojej pomocy.Jako mod powinnas miec troche wiecej kultury bo ja ciebie nie obrazilam, a ty wyskakujesz do mnie jak do gnojka.Dla wyjasnienia nie jestes ani moim szefem ani matka ani prezydentem wiec jestesmy sobie rowne.Nie traktuj ludzi z gory.
I nie poddawaj w watpliwosc czy kiedykolwiek komus na tym forum pomoglam.Ci ktorym pomoglam , wiedza o tym, reszta nie musi.Nie na pokaz to robie.

Posted

[quote name='Margo05']IA może wyjściem byłoby wpisanie do regulaminu, że forum dogomanii nie odpowiada za to kto wystawia bazarki oraz za ich przebieg, a każdy dogomaniak robi to na własne ryzyko? I w razie oszustwa sam musi dochodzić swoich praw?
[/quote]
:roflt:
Margo, kochana, czytałaś Ty w ogóle ten regulamin?

Posted

[quote name='Margo05']I tu Viris, w pełni Cię rozumiem. Pamiętam jak sama doginałaś, by załatwić sprawę tej "goowniary".
Przed oszustwami się nie uchronimy w 100%. Możemy tylko polegać na własnej intuicji i zdrowym rozsądku.
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale nowy regulamin powstaje w związku ze skargami niektórych dogomaniaków?
A może wyjściem byłoby wpisanie do regulaminu, że forum dogomanii nie odpowiada za to kto wystawia bazarki oraz za ich przebieg, a każdy dogomaniak robi to na własne ryzyko? I w razie oszustwa sam musi dochodzić swoich praw?
Nie krzyczcie, tak tylko rzucam, co mi do łba przychodzi :oops::loveu:[/quote]

Nowy regulamin był omawiany ponieważ pojawiła się wizja zamknięcia bazarku. Bazarek powstał ( od zawsze była to jego myśl przewodnia ) by pomagać bezdomnym zwierzętom. To z biegiem czasu wyrwało się z pod kontroli. Bazarki na własne psy, oszustwa ( nikt z moderatorów nie postawił tego na równi - to Wasza interpretacja że potrzebujących dogomaniaków stawiamy niby na równi z oszustami ). To ogólnie budziło spore podejrzenia i zaczęto o tym dyskutować. Więc my moderatorzy ( nie wszyscy, tylko garstka ) zaczęliśmy omawiać nowy regulamin - który uratuje bazarek, nawet kosztem tego że nie wszystkim psom będziemy mogli dalej pomagać. Po operacji ( jak już wspomniałam ) zebrałam to w całość i tak powstał zarys nowego bazarku. Było kilka fajnych rozwiązań - niestety moderatorzy sami tego nie mogą zrobić. Więc musiałam trochę zmienić regulamin. W tym momencie w zasadzie można by go wprowadzić w życie.
Tyle że widzę że ta walka o Bazarek była marnowaniem czasu. Widzę to po Waszych postach.
Domagacie się żeby Wasze opinie były uwzględniane - a co z Naszymi? Wy się nie godzicie na nasze, my na wasze. I tak będzie.( tu piszę ogólnie do wszystkich, tych co zachęcają do bojkotu - nie widząc na oczy nowego regulaminu, tych co od razu są na nie ).

Jest taki zapis. I nigdy forum nie odpowiadało za treść bazarków, ale mimo to moderatorzy dbali żeby nie było jeszcze wiekszego bajzlu. Tylko Moderatorzy mają już dość. W zasadzie zauważcie że z Moderatorów Bazarkowych została chyba tu sama Pianka. od czasu do czasu zagląda tu innym mod.

[quote name='Brucio']akurat tak sie sklada, ze myslec to ty mi zabronic nie mozesz.[/quote] Czytaj ze zrozumieniem. To samo o pomocy. Chodziło mi o te sławetne oszustwa o których mówisz że powinny być surowo traktowane. Czekam na Twoje pomysły. Bo w poprzednim poście już czekałam, a dalej nic.
A jeżeli poczułaś że traktuję Cię z góry to jestem od tego daleka. Kultury mam aż nadto patrząc na otaczający nas świat.

[quote name='roz2']:roflt:
Margo, kochana, czytałaś Ty w ogóle ten regulamin?[/quote]A Ty?

Posted

A ja czytałam. O co chodzi? Zdjęcie jakieś Ci wkleiłam za duże? Mam 50 lat i cholernie mało czasu na nauki, może nie umiałam zmniejszyć, cieszę się, że w ogóle udało mi się wkleić.

Pozdrawiam.

Posted

[quote name='roz2']A ja czytałam. O co chodzi? Zdjęcie jakieś Ci wkleiłam za duże? Mam 50 lat i cholernie mało czasu na nauki, może nie umiałam zmniejszyć, cieszę się, że w ogóle udało mi się wkleić.

Pozdrawiam.[/quote]
Pytałam czy czytałaś nowy regulamin ( który nie jest jeszcze dostępny dla użytkowników ). Nie wiem po co te nerwy.( A o tym zdjęciu to w ogóle nie wiem o co Ci chodzi).
Jeszcze raz zapytam bo nie czaję, czytałaś [COLOR=Red][U][B]nowy[/B][/U][/COLOR] regulamin?

Posted

[quote name='Viris']( A o tym zdjęciu to w ogóle nie wiem o co Ci chodzi).[/quote]
O to:
[SIZE=5][COLOR=Red][B]To ja zachęcam założyciela wątku jak i inne osoby które nie znają REGULAMINU forum do zapoznania się z nim. Link w podpisie. Zdjęcia max 5 sztuk na post, rozmiar max 640 pikseli!!!!

[COLOR=Black][SIZE=2]Nowego nie czytałam, wklej projekt, nie tylko ja poczytam, może jest OK.[/SIZE][/COLOR]
[/B][/COLOR][/SIZE]