Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='deer_1987']A ta carnia to

maka z kurczaka, hydrolizowane proteiny z ptaka, swiezy kurczak, tluszcz z ptaka, platki ziemniaczane, czesci z kurczaka (wg tego co pisza o tym skladniku w necie to moze byc zoladek kurczaka), buraki, suszone jajka, olej rybny, drozdze piwne, celuloza, witaminy, mineraly[/QUOTE]

Dzięki :)
Gdyby zamiast kurczaka był inny rodzaj mięsa i trochę niższe białko, ta karma byłaby nawet niezła.

• Replies 325
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='KamilaW']Jak na karmę w tej cenie skład wydaje mi się CO NAJMNIEJ zadowalający a nie kazdego stać na wydatek prawie 300 zł za worek :( .
Tak czy inaczej chciałam się tylko pochwalić że piesek w końcu czuje się dobrze a ja nie wychodze po nocach na specerki przymusowe >_< .
Przepraszam jeżeli zły wątek

Pozdrowionka[/QUOTE]

Nie wszystkie karmy bezzbożowe kosztują 300zł za worek :)
Przykładem może tutaj być Taste of the Wild, który kosztuje poniżej 200zł za 13,6kg.
Po jakich karmach Twój psiak miał wcześniej problemy żołądkowe? Może po prostu jest alergikiem.

Posted

[quote name='Witokret']Dzięki :)
Gdyby zamiast kurczaka był inny rodzaj mięsa i trochę niższe białko, ta karma byłaby nawet niezła.[/QUOTE]
To co jest plusem to malo skladnikow, ja mam wrazenie ze to nie na bialko reaguja w orijen i totw a jakis skladnik bo pelno tam extra skladnikow

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='deer_1987']To co jest plusem to malo skladnikow, ja mam wrazenie ze to nie na bialko reaguja w orijen i totw a jakis skladnik bo pelno tam extra skladnikow[/QUOTE] to może rozwiązaniem będzie karma typu ziwipeak? [url]http://modernpet.pl/index.php[/url] Warzywa i ciut owoców można podawać psu niezależnie od karmy, jako dzienne dopełnienie. :) U mnie taki system bardzo dobrze się sprawdza.

Posted

[quote name='Gorgo']to może rozwiązaniem będzie karma typu ziwipeak? [url]http://modernpet.pl/index.php[/url] Warzywa i ciut owoców można podawać psu niezależnie od karmy, jako dzienne dopełnienie. :) U mnie taki system bardzo dobrze się sprawdza.[/QUOTE]
Za drogie na moja kieszen i dwa psy ;)

Posted

Na dwa psy pewnie za drogo, chociaż ilość karmy na dzień jest niewielka i na to warto zwrócić uwagę. Mnie dla 4,5 kg psa 1 kg karmy starcza na ponad miesiąc, więc wbrew pozorom ta karma nie jest wyjątkowo droga. :)

Posted

[quote name='Gorgo']Na dwa psy pewnie za drogo, chociaż ilość karmy na dzień jest niewielka i na to warto zwrócić uwagę. Mnie dla 4,5 kg psa 1 kg karmy starcza na ponad miesiąc, więc wbrew pozorom ta karma nie jest wyjątkowo droga. :)[/QUOTE]
No widzisz a ja bym miala na 1/4 miesiaca... I jak mozesz mowic ze karma za 70 zl za kg nie jest droga? ;)

• 2 weeks later...
Posted

A czy znacie jakieś karmy które nie zawierają wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, kurczaka, indyka, soji, ryżu, ziemniaków, kukurydzy, mleka krowiego?? Bo nawet Acana Pacifica ma ziemniaki, a szukam karmy na rybie lub kaczce... I to dość tłustej bo mój pies chudy jest.

Posted

[quote name='Lantash']A czy znacie jakieś karmy które nie zawierają wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, kurczaka, indyka, soji, ryżu, ziemniaków, kukurydzy, mleka krowiego?? Bo nawet Acana Pacifica ma ziemniaki, a szukam karmy na rybie lub kaczce... I to dość tłustej bo mój pies chudy jest.[/QUOTE]
Nie sadze zebys znalazl/a jak tyle rzeczy ma nie byc..

prosze tutaj jest lista karm bezzbozowych
[URL]http://free-dog.pl/[/URL]

[URL]http://ekozwierzak.pl/Psy/Karmy-bez-zboz/Karmy-Suche/[/URL]

Zostaje Ci albo gotowane domowe albo BARF :)

Posted

[quote name='Lantash']A czy znacie jakieś karmy które nie zawierają wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, kurczaka, indyka, soji, ryżu, ziemniaków, kukurydzy, mleka krowiego?? Bo nawet Acana Pacifica ma ziemniaki, a szukam karmy na rybie lub kaczce... I to dość tłustej bo mój pies chudy jest.[/QUOTE]
W każdej karmie jest jakiś wypełniacz. W tych tańszych są to zboża typu pszenica czy owies, a w tych droższych ryż lub ziemniaki. Nie ma karm bez wypełniaczy bo wtedy musiały by się składać tylko z mięsa. Karmy na bazie kaczki posiada Wolfsblut: [url]http://free-dog.pl/Wolfsblut_Wild_Duck_15kg_ziemniaki_kaczka_topinambur_owoce_lesne-42.html[/url] , Trovet: [url]http://karmazdostawa.pl/trovet-duck-potato-diet-dpd-dla-psow-10kg-p-735.html[/url] , AFN: [url]http://www.swiatkarm.pl/p,anf_holistic_duck__potato_15kg_promocja,901,14.html[/url] Rybnych karm jest mnóstwo.

Posted

Wolfsblut Cold River i Wide Plain niby nie mają, ale zawierają skrobię (CR) albo proteiny ziemniaczane (WP). Jeśli masz określone czy psa uczula skrobia czy białko ziemniaka, to może dać się któryś wybrać; gorzej jak to i to.
Tak czy siak są to chude karmy.

Pozostaje Ci chyba przygotowywanie żarcia samodzielnie albo odczulenie psa przynajmniej na te nieszczęsne ziemniaki.

Posted

[quote name='Martens']Wolfsblut Cold River i Wide Plain niby nie mają, ale zawierają skrobię (CR) albo proteiny ziemniaczane (WP). Jeśli masz określone czy psa uczula skrobia czy białko ziemniaka, to może dać się któryś wybrać; gorzej jak to i to.
Tak czy siak są to chude karmy.

Pozostaje Ci chyba przygotowywanie żarcia samodzielnie albo odczulenie psa przynajmniej na te nieszczęsne ziemniaki.[/QUOTE]

Idexx nie podaje czy skrobia czy białko ziemniaka, pies może jeść owies i pszenicę, rybę, kaczkę i jajko. Dzięki za linki, może coś znajdę, a jak nie to będziemy gotować owsiankę z kaczką/rybą. Barf nie da rady - pies nie tknie surowego oprócz wołowego/wieprzowego którego mu nie wolno (IgG ponad 100).

• 1 month later...
Posted

[quote name='tamiska']Karma bez zboz ziemniakow i tego co wymienilas jest np. Ziwipeak dziczyzna i ryba lub dziczyzna.[/QUOTE]

O ile kogoś stać na zapłącenie 600zł za 15kg.

• 1 month later...
Posted

Hej ,
już raz poruszałem ten wątek - ale to miejsce będzie chyba też odpowiednie : karma GO NATURAL i NOW FRESH ( KANADA ) : nowa w Polsce - doczytałem, że są bezzbożowe ( 4-6 gwiazdek w rankingach), ale na próżno ich znaleźć w jakimś sklepie on line / jedynie profil dystrybutora : [url]https://www.facebook.com/#!/pages/PRETOR-FOOD-Warszawa/226111880767245[/url] (info pod zdjęciami)

jeśli macie jakieś szersze info będę wdzięczny za opinie

Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Posted

nie znalazłam za wiele informacji o tej karmie- co sądzicie? podobno bardzo wysoka zawartość mięsa i warzyw... tu stronka [url]www.samsfield.com[/url]
na forach nic nie ma, na dogo też mało opinii... miałam próbki wydaje się ok, ale nie znalazłam info z jakiego kraju, nie ma jej chyba też w rankingu... czy ktoś karmił nią dłużej?

Posted

Z nowości na rynku:
jest już w obrocie nowa karma bezzbożowa Taste of the Wild z jagnięciną: [URL="http://free-dog.pl/pl/p/Taste-of-the-Wild-Sierra-Mountain-68kg-jagniecina-ziemniaki-pomidory/87"]Sierra Mountain[/URL]
Poziom białka niższy niż w przypadku pozostałych karm, bo 25%, poziom tłuszczu: 15%.
Moje psiaki zareagowały bardzo dobrze na tę karmę.

Posted

tyle samo białka i tłuszczu ma TOTW z rybką, pacific stream :) dostaliśmy kilka próbek z ostatnim zamówieniem i karma wygląda na mniej tłustą niż rybka, pachnie tak se - ale mnie sie podoba tylko zapach rybnej z wszystkich rodzajów TOTW, pozostałe średnio, więc nie jestem obiektywna :)
co do smakowitości nie wiem, mój pies jest wszystkożerny

Posted

Jeszcze jedno słowo na temat karm ZiwiPeak.
Oczywiście kupiłam :cool3:, żeby sprawdzić jak moje 4 futra będą się miewać na tej karmie :)
Idea karmienia psów mięsem i tłuszczem z niewielką ilością węglowodanów bardzo mi się na początku spodobała. Pewnie większość z Was wie, że psy biorą energię głównie z 2 składników karm: tłuszczu i węglowodanów. Jako mięsożercom, teoretycznie łatwiej im trawić tłuszcz niż węglowodany. Tyle teoria ;)
Konkluzje po karmieniu mojej sfory są takie: ta karma jest dobra, jeżeli nasz pies po pierwsze nie jest stary, a po drugie ma dużo ruchu i uda mu się spalić prawie 30% tłuszczu. Niestety, jeżeli pies prowadzi spokojny tryb życia i ma ograniczone możliwości trawienia tłuszczu, ZiwiPeak może mu nie służyć.
Mój 6kg staruszek niestety źle zniósł karmienie tą karmą i musiałam wrócić do wcześniejszych bezzbożówek.

Poza tym uważam, że poziom wapnia w karmie przekraczający 2% (w przypadku 2 karm ZiwiPeak 2,3%) dyskwalifikuje taką karmę w przypadku szczeniąt psów ras dużych. Kościec może zbyt szybko rosnąć, co ma bardzo negatywny wpływ na stawy.

Posted

[quote name='pauli_lodz']tyle samo białka i tłuszczu ma TOTW z rybką, pacific stream :) dostaliśmy kilka próbek z ostatnim zamówieniem i karma wygląda na mniej tłustą niż rybka, pachnie tak se - ale mnie sie podoba tylko zapach rybnej z wszystkich rodzajów TOTW, pozostałe średnio, więc nie jestem obiektywna :)
co do smakowitości nie wiem, mój pies jest wszystkożerny[/QUOTE]

To prawda, karmy rybne zwykle mają niższy poziom białka niż pozostałe.
Jeżeli mam być szczera, to zapach ryby w TOTWie jest niczym w porównaniu z zapachem Fish4Dogs :evil_lol:. To dopiero jest rybka! ;)