Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 543
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Muzzy przysłal mi zdjęcia; sa robione z tłem, bo taki wymóg miesiecznika MP, ale jest w czym wybierac.

Mozna robic ogłoszenia od nowa - mam nadzieję, ze z takim zdjeciami uda się.

Moje ulubione...

Posted

Mogę zająć się szukaniem suczki DS - ogloszeniami, weryfikacją domów, wizytami i podpisaniem umowy adopcyjnej - pod warunkiem, że będzie to umowa wypisana na mnie. Powód jest prosty - suka od października siedzi w boksie, zero zainteresowania, zaangażowania, a pies czeka. Rozumiem zadrę, która obecnie jest zajęta życiem prywatnym i swoimi obowiązkami - to oczywiste - natomiast nie zmienia to faktu, że szkoda Saby. Jeśli więc otrzymam informacje na temat psa oraz zgodę na wyadoptowanie jej na mnie, mogę pomóc - inaczej to bezsensowna strata czasu. Jeśli decyzja jest pomyślna - proszę o informacje, kiedy Saba była ostatnio szczepiona i odrobaczana, a także proszę o informację, czy wszystkie opisy suczki z tego wątku są aktualne - chodzi mi o zachowanie.

Posted

Kilka słów o Sabie. Saba to terminator w psim ciele ;) Do ludzi przyjazna, bez żadnego dystansu czy nieśmiałości, karna, umie podstawowe komendy. Do znanych psów ok, ale dominująca - nie dogada się z suką o podobnym charakterze. Do obcych psów sadzi się, próbuje je zdominować, nie akceptuje ich w swoim otoczeniu, bacznie obserwuje, cała się napina, warczy i szczeka. Absolutnie nie nadaje się do osoby starszej, mało aktywnej oraz niedoświadczonej w posiadaniu psów - nie nadaje się również dla osób pobłażliwych i ustępujących. Saba potrzebuje właściciela konkretnego, wymagającego, który ma doświadczenie w kwestii wychowania psów oraz odpowiednio ją ułoży. Potrzebna cierpliwość i konsekwencja, zero pobłażania czy litowania się nad nią. Saba potrzebuje opiekuna aktywnego, który zapewni jej odpowiednia ilość wysiłku fizycznego - np. agility w lekkiej formie, a także zapewni jej wysiłek psychiczny - Saba to pies z grupy szczęśliwy pies to zmęczony pies. Trzeba pamiętać, że ma silny instynkt nie tylko terytorialny, ale też myśliwski. Przed adopcją wymaga nauczenia chodzenia na luźnej smyczy i skupiania uwagi na opiekunie w sytuacjach rozproszenia, np gdy w pobliżu znajduje się obcy pies - obecnie suka strasznie ciągnie, co skutecznie umożliwiają jej szelki - radziłabym nauczyć ją chodzeina na obroży, bo jest psem inteligentnym i łasym na smakołyki.