agaciaaa Posted August 20, 2008 Posted August 20, 2008 Czekam na wieści, mam nadzieje że wszystko ok :) Quote
Wyjątek Posted August 20, 2008 Author Posted August 20, 2008 [B]Juz jestem. I żyję :D Wszystko ok :multi: Boli jak cholera ale ważne, że operacja przebiegła bez zarzutu :multi: Dzieki za kciukasy!!! :loveu::loveu::loveu: [/B] Quote
Nicka* Posted August 20, 2008 Posted August 20, 2008 [url]http://images23.fotosik.pl/265/eb05099652efbd8f.jpg[/url] - przepiękna jest :loveu: życze szybkiego powrotu do zdrowia,bo kto będzie latał za Gamą i pstrykał fotki :razz: Quote
Wyjątek Posted August 20, 2008 Author Posted August 20, 2008 [quote name='Nicka*'][URL]http://images23.fotosik.pl/265/eb05099652efbd8f.jpg[/URL] - przepiękna jest :loveu: życze szybkiego powrotu do zdrowia,bo kto będzie latał za Gamą i pstrykał fotki :razz:[/quote] [B]Dziękujemy:multi: Dziadek:diabloti::evil_lol: *** Myślałam o sterylizacji Gamy:roll: Podobno najlepiej 2-3 miesiące po cieczce/2-3 przed. Czyli powinnam jej zrobić teraz (jest po pierwszej, to chyba już można?). Tylko, że rodzinka mówi,żeby poczekać i zrobić po nastepnej bo teraz mnie operowano i im już wystarczy a poza tym kto bedzie sie nia po zabiegu opiekował:roll: Mogłabym prosić o jak najwiecej info, jak wygląda opieka po? Ile czasu trwa rekonwalescencja? Ile trzeba zapłacić za strylke? Gdzie najlepiej zrobić w Warszawie? Bardzo Was prisze napiszcie mi tutaj. Naprawdę mi pomożecie! Wiem, że moge poszperac w różnych wątkach ale chciałabym miec to skupione w jednym miejscu. Aby pokazać rodzinkę. No i mieć opienię różnych ludzi. A przede wszystkim ludzi mi znajomych czyli czyt. tych, którzy tu zaglądają. Będę wdzięczna. A to wszystko po to, że ja nie chce czekać. Wolałabym ją ciachnąć teraz. Tym bardziej, że myślę o Domku Tymczasowym u mnie od końca października i jednak wolałabym mieć ta pewność. I nie ograniczać sie tylko do suczek, których raczej Gama nie lubi. Poza ty i przede wszystkim dla jej zdrowia:) No i wiem, ze nie zamierzam jej wystawiac, wiec i szczeniaków tez na pewno nie bedzie:cool3:[/B] Quote
Nicka* Posted August 20, 2008 Posted August 20, 2008 My robiliśmy sterylke po pierwszej cieczce, na Niepodległości, daliśmy rano odebraliśmy wieczorem, kosztowało nas to 400 zł plus kołnierz 27 zł.( ogólnie tam gdzie dzwoniłam ceny były podobne ) Od razu po odebraniu prawie nie kontaktowała, w nastepnych dniach już coraz żwawsza. 10 dni w kołnierzu/ubranku musi chodzić. Opieka polega na tym, aby pilnować aby pies sobie nie "popsuł" szwów, nie skakał, nie biegał, nie dobierał się do nich ( chodź w kołnierzu nie daje rady ) Tyle, w razie czego pytaj jeszcze, bo nie wiem czy wszystko napisałam. Quote
jonQuilla Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 [COLOR=Olive][FONT=Georgia][B]cieszę sie niesamowicie że wszystko się udało :multi::multi: i że już do Nas wróciłaś :loveu: na sterylizację Salsy zbieram się od hmm...od dawna :roll: zawsze coś wyskakuje i potem brak funduszu :roll: byłam i dowiadywałam się o koszt itd. u weterynarza i wiem że około 350zł zapłacę za Salsę...z tym że ona waży 20kg tylko a sterylkę przeprowadza się także na sukach, które jeszcze nie miały swojej pierwszej cieczki :) [/B][/FONT][/COLOR] Quote
Alicja Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 [FONT=Arial][COLOR=Red][B]ufffff to dopsz , ze jest dopsz :cool2: mam nadzieję , że samopoczucie pójdzie ku dobremu Co do sterylek , nie mam doświadczenia , bo moja sunia ...zawsze dziewica :evil_lol:przez 14 lat , nie była po zabiegu ...no cóż wtedy to był zupełnykosmos takie ciachanie :roll:... teraz na pewno bym to zrobiła [/B][/COLOR][/FONT] Quote
Wyjątek Posted August 21, 2008 Author Posted August 21, 2008 [COLOR=RoyalBlue][B]Czyli generalnie muszę się szykować na koszt ok 400zł. Hmm okej.. Tylko powiedzcie mi proszę, czy moi dziadkowie poradzą sobie z opieką nad Gamą po tej sterylce? :roll: Dziś poproszę mamę, żeby zadzwoniła do naszego weta i spytała, jak to by wyglądało. No i... sukę się usypia, tak? i Chodzić nie może? Ale jeśli chodzi o siuś to jak windą to może wyjść na spacerek króciutki na załatwienie spraw? No i co trzeba kupić aby móć sie opiekować takim psiakiem? Jakieś pieluchy? Specjalna karma? nie wiem:roll: Zapytam o to wszystko weta, ale Was tez pytam i mam nadzieję, że odpowiecie :)[/B][/COLOR] [I][COLOR=RoyalBlue][U][B] Aha właśnie miałam pierwszą króciutką rehabilitację. Wiecie, stymulacja prądami i masaż. To sprawiło, że juz kompletnie zeszło znieczulenie pooperacyjne i boli jak cholera! Zaraz zejdę z tego bólu:placz:[/B][/U][/COLOR][/I] Quote
Nicka* Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Zapomniałam o czymś. Potem trzeba 2x iść do weta na antybiotyk. ( ok 20/30 zł jeden ) Jeśli psa dostajesz już wybudzonego ( tak jak ja ) to chodzi o własnych siłach na spacery. Wystarczy kołnierz albo ubranko. Przed zabiegiem 12 godz nie jeść, 2 godz przed nie pić. Specjalnej karmy nie trzeba. Potem trzeba pamietać, że po sterylce nie można suki przekarmiać bo łatwo może utyć. Quote
Wyjątek Posted August 21, 2008 Author Posted August 21, 2008 [COLOR=RoyalBlue][B]Dziękuje Ci Nicka serdecznie! :)[/B][/COLOR] Quote
Kasia&Rika Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 [quote name='Wyjątek'][B]Juz jestem. I żyję :D Wszystko ok :multi: Boli jak cholera ale ważne, że operacja przebiegła bez zarzutu :multi: Dzieki za kciukasy!!! :loveu::loveu::loveu: [/B][/QUOTE] Bardzo się cieszymy i życzymy szybkiej rekonwalescencji! A co do sterylki ... Ja też się nad tym zastanawiałam ... Ale nie dość, ze chroniczny brak funduszy to jeszcze wszyscy mi to odradzają (rodzina:roll:) Quote
Wyjątek Posted August 21, 2008 Author Posted August 21, 2008 [COLOR=RoyalBlue][B]Ja fundusze chwilowo mam. Jakieś 400zł odłożone. Myślę, że mama pożyczy z 50zł jak by co. Chciałam jej pokupować jakieś rzeczy, nową smycz np a reszte dać na bidy. Ale z drugiej strony ta sterylka. I obawiam się, że potem mogę nie mieć jednorazowo tyle kasy..:roll: Też sie boję tej sterylki, nawet bardziej niż mojej operacji...:roll: *** Nicka, ile kosztuje kołnierz? Ubranko?[/B][/COLOR] [COLOR=RoyalBlue][B]A może taki kołnierz miałby ktoś pożyczyć? :roll:[/B][/COLOR] Quote
Nicka* Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Uwierz, że lepiej mieć to z głowy juz :) kołnierz nas kosztował 27 zł, ubranko w podobnej cenie, ale nam je odradzali. Niestety nasz kołnierz nie na daje się już do niczego :roll: Quote
agaciaaa Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Ja Sare ciachnęłam przed pierwszą cieczką- im szybciej tym lepiej ;) mniejsze ryzyko wystąpienia różnych chorób (ale tego już dokładnie nie bede pisać, możesz gdzieś sobie poczytać). Płaciłam 260 zł, Sara ważyła wtedy 25 kg. Kołnierz ok 20zł, antybiotyk ok 20zł i tabletki przeciwbólowe pare zł. Psa dostajesz po zabiegu wybudzonego, choć jeszcze mocno przymulonego ;) ja z Sarą jeszcze tego samego dnia wychodziłam na szybciutkie siku, bo piszczała pod drzwiami ;) nawet Sama zeszła z drugiego piętra, bo absolutnie nie chciała żeby brać ją na ręce.. szła strasznie pomalutku, ale dała rade :) Do opieki po sterylce nie jest potrzebne nic specjalnego- najważniejszy jest kołnierz lub ubranko. No i oczywiście trzeba pilnować, żeby nie ruszała szwów. I nie pozwalać na zbyt dużo ruchu, skakanie itp. Podawać antybiotyk, przez jakiś czas coś przeciwbólowego, żeby się nie męczyła. Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to pytaj :) I najważniejsze- jak masz taką możliwość- ciachaj ;) skoro nie chcesz jej rozmnażać to nie ma na co czekać :) Quote
Nicka* Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Też chciałam przed, ale żaden wet w wawie nie chciał tego zrobić. Też jestem zdania, że jak jest okazja to ciąć, szybko to mija i wraca do normy :) Banerek dla Ciebie, jak coś to moge poprawić... [URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img136.imageshack.us/img136/2707/beznazwyfso6.jpg[/IMG][/URL] Quote
Wyjątek Posted August 21, 2008 Author Posted August 21, 2008 [COLOR=RoyalBlue][B]Dziękuje Wam dziewczyny za wszystkie wypowiedzi, ale... dziś mama kupiła i przyniosła mi do szpitala "Przyjaciel Pies". A tam co?? Wszystko o kastracji i sterylizacji:multi::multi: he he :razz:[/B][/COLOR] [COLOR=RoyalBlue][B][U]A BANNEREK JEST CUDNIASTY. LEPSZY OD TEGO CO MAM, BARDZO DZIĘKUJĘ![/U][/B][/COLOR] Quote
agaciaaa Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 [quote name='Nicka*']Też chciałam przed, ale żaden wet w wawie nie chciał tego zrobić.[/quote] :crazyeye: dawno to było? Kochana, wracaj szybko do zdrowia!!! Jak sie czujesz? Quote
Wyjątek Posted August 21, 2008 Author Posted August 21, 2008 [COLOR=RoyalBlue][B]Dalej boli :placz: Ale wyjęli już 1 z 3 drenów :) Możliwe, że jutro wyjdę do domu :multi: *** Mama ma jutro zadzwonić do naszego weta i zapisać Gamę na badania krwi :)[/B][/COLOR] Quote
tygra Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Wracaj szybciutko do zdrowia bo ja tu czekam aż się wreszcie spotkamy przy amfiteatrze. Co do sterylki też myślę ale wciąż się stresuje jak ona narkozę przejdzie i czy nie będzie kłopotu z trzymaniem moczu i jak ja kobyłę z 3 piętra na rękach zniosę, no i jak ją utrzymać po zabiegu beż szaleństw Quote
Nicka* Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 [quote name='agaciaaa']:crazyeye: dawno to było? [/quote] pare miesięcy temu... na dodatek nastraszyli mi mamę, że jak się zrobi sterylke przed pierwszą cieczkę to zacznie łysieć czy coś w tym stylu. O przepraszam jeden się zgodził, ale zaznaczył, ze nie weźmie za to odpowiedzialności :roll: Quote
Wyjątek Posted August 21, 2008 Author Posted August 21, 2008 [quote name='tygra']Wracaj szybciutko do zdrowia bo ja tu czekam aż się wreszcie spotkamy przy amfiteatrze. Co do sterylki też myślę ale wciąż się stresuje jak ona narkozę przejdzie i czy nie będzie kłopotu z trzymaniem moczu i jak ja kobyłę z 3 piętra na rękach zniosę, no i jak ją utrzymać po zabiegu beż szaleństw[/quote] [COLOR=RoyalBlue][B]ja strasznie sie stresuje, przede wszystkim to chyba tym, ze babcia mi sucz przekarmi i utuczy po sterylce :roll: nie no a serio to tej narkozy wlasnie:shake: [/B][/COLOR] [quote name='Nicka*']pare miesięcy temu... na dodatek nastraszyli mi mamę, że jak się zrobi sterylke przed pierwszą cieczkę to zacznie łysieć czy coś w tym stylu. O przepraszam jeden się zgodził, ale zaznaczył, ze nie weźmie za to odpowiedzialności :roll:[/quote] :crazyeye::crazyeye: [B][COLOR=RoyalBlue]dziwne rzeczy się na tym swiecie dzieja. ale co fakt to fakt. w Przyjacielu napisali ze przed pierwsza sie nie robi! a najlepiej jest po pierwszej- zmniejsza to ryzyko chorob o 90%. po 3ej np juz tylko o 25%.[/COLOR][/B] Quote
Szarik Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Współczuję, znowu tyle rehabilitacji, miejmy nadzieję, że dziadziuś zajmie się Gamusią :loveu: I trzymamy kciuki za sterylkę! :) Sliczny nowy bannerek ;) Quote
Wyjątek Posted August 21, 2008 Author Posted August 21, 2008 [quote name='Szarik']Współczuję, znowu tyle rehabilitacji, miejmy nadzieję, że dziadziuś zajmie się Gamusią :loveu: I trzymamy kciuki za sterylkę! :) Sliczny nowy bannerek ;)[/quote] [COLOR=RoyalBlue][B] Trzymajcie przede wszystkim za to, żebym jutro wyszła. Jak wyjde to mimo tej nogi dopilnuje, żeby sterylka doszła do skutku. I pojade z Gamą. a co, jako nadprogramowy i przeszkadzający bagaż :eviltong:[/B][/COLOR] [COLOR=RoyalBlue][B]A za bannerek dziękujemy [U]Nicka*[/U][/B][/COLOR] Quote
Kasia&Rika Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 [quote name='Wyjątek'][COLOR=RoyalBlue][B] Trzymajcie przede wszystkim za to, żebym jutro wyszła. Jak wyjde to mimo tej nogi dopilnuje, żeby sterylka doszła do skutku. I pojade z Gamą. a co, jako nadprogramowy i przeszkadzający bagaż :eviltong:[/B][/COLOR] [COLOR=RoyalBlue][B]A za bannerek dziękujemy [U]Nicka*[/U][/B][/COLOR][/QUOTE] Jasne że trzymamy kciuki i za Ciebie i za sterylkę ... :razz: Wymiziaj Game:) Quote
Recommended Posts