Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[B]Juz jestem. I żyję :D Wszystko ok :multi:
Boli jak cholera ale ważne, że operacja przebiegła bez zarzutu :multi:

Dzieki za kciukasy!!! :loveu::loveu::loveu:
[/B]

Posted

[url]http://images23.fotosik.pl/265/eb05099652efbd8f.jpg[/url] - przepiękna jest :loveu:
życze szybkiego powrotu do zdrowia,bo kto będzie latał za Gamą i pstrykał fotki :razz:

Posted

[quote name='Nicka*'][URL]http://images23.fotosik.pl/265/eb05099652efbd8f.jpg[/URL] - przepiękna jest :loveu:
życze szybkiego powrotu do zdrowia,bo kto będzie latał za Gamą i pstrykał fotki :razz:[/quote]

[B]Dziękujemy:multi:

Dziadek:diabloti::evil_lol:

Myślałam o sterylizacji Gamy:roll: Podobno najlepiej 2-3 miesiące po cieczce/2-3 przed. Czyli powinnam jej zrobić teraz (jest po pierwszej, to chyba już można?). Tylko, że rodzinka mówi,żeby poczekać i zrobić po nastepnej bo teraz mnie operowano i im już wystarczy a poza tym kto bedzie sie nia po zabiegu opiekował:roll:
Mogłabym prosić o jak najwiecej info, jak wygląda opieka po? Ile czasu trwa rekonwalescencja? Ile trzeba zapłacić za strylke? Gdzie najlepiej zrobić w Warszawie?
Bardzo Was prisze napiszcie mi tutaj. Naprawdę mi pomożecie! Wiem, że moge poszperac w różnych wątkach ale chciałabym miec to skupione w jednym miejscu. Aby pokazać rodzinkę. No i mieć opienię różnych ludzi. A przede wszystkim ludzi mi znajomych czyli czyt. tych, którzy tu zaglądają. Będę wdzięczna. A to wszystko po to, że ja nie chce czekać. Wolałabym ją ciachnąć teraz. Tym bardziej, że myślę o Domku Tymczasowym u mnie od końca października i jednak wolałabym mieć ta pewność. I nie ograniczać sie tylko do suczek, których raczej Gama nie lubi. Poza ty i przede wszystkim dla jej zdrowia:) No i wiem, ze nie zamierzam jej wystawiac, wiec i szczeniaków tez na pewno nie bedzie:cool3:[/B]

Posted

My robiliśmy sterylke po pierwszej cieczce, na Niepodległości, daliśmy rano odebraliśmy wieczorem, kosztowało nas to 400 zł plus kołnierz 27 zł.( ogólnie tam gdzie dzwoniłam ceny były podobne )
Od razu po odebraniu prawie nie kontaktowała, w nastepnych dniach już coraz żwawsza. 10 dni w kołnierzu/ubranku musi chodzić. Opieka polega na tym, aby pilnować aby pies sobie nie "popsuł" szwów, nie skakał, nie biegał, nie dobierał się do nich ( chodź w kołnierzu nie daje rady )
Tyle, w razie czego pytaj jeszcze, bo nie wiem czy wszystko napisałam.

Posted

[COLOR=Olive][FONT=Georgia][B]cieszę sie niesamowicie że wszystko się udało :multi::multi:
i że już do Nas wróciłaś :loveu:

na sterylizację Salsy zbieram się od hmm...od dawna :roll:
zawsze coś wyskakuje i potem brak funduszu :roll:
byłam i dowiadywałam się o koszt itd. u weterynarza i wiem że około 350zł zapłacę za Salsę...z tym że ona waży 20kg tylko

a sterylkę przeprowadza się także na sukach, które jeszcze nie miały swojej pierwszej cieczki :)

[/B][/FONT][/COLOR]

Posted

[FONT=Arial][COLOR=Red][B]ufffff to dopsz , ze jest dopsz :cool2: mam nadzieję , że samopoczucie pójdzie ku dobremu

Co do sterylek , nie mam doświadczenia , bo moja sunia ...zawsze dziewica :evil_lol:przez 14 lat , nie była po zabiegu ...no cóż wtedy to był zupełnykosmos takie ciachanie :roll:... teraz na pewno bym to zrobiła [/B][/COLOR][/FONT]

Posted

[COLOR=RoyalBlue][B]Czyli generalnie muszę się szykować na koszt ok 400zł. Hmm okej.. Tylko powiedzcie mi proszę, czy moi dziadkowie poradzą sobie z opieką nad Gamą po tej sterylce? :roll: Dziś poproszę mamę, żeby zadzwoniła do naszego weta i spytała, jak to by wyglądało. No i... sukę się usypia, tak? i Chodzić nie może? Ale jeśli chodzi o siuś to jak windą to może wyjść na spacerek króciutki na załatwienie spraw? No i co trzeba kupić aby móć sie opiekować takim psiakiem? Jakieś pieluchy? Specjalna karma? nie wiem:roll: Zapytam o to wszystko weta, ale Was tez pytam i mam nadzieję, że odpowiecie :)[/B][/COLOR]
[I][COLOR=RoyalBlue][U][B]
Aha właśnie miałam pierwszą króciutką rehabilitację. Wiecie, stymulacja prądami i masaż. To sprawiło, że juz kompletnie zeszło znieczulenie pooperacyjne i boli jak cholera! Zaraz zejdę z tego bólu:placz:[/B][/U][/COLOR][/I]

Posted

Zapomniałam o czymś. Potem trzeba 2x iść do weta na antybiotyk. ( ok 20/30 zł jeden )
Jeśli psa dostajesz już wybudzonego ( tak jak ja ) to chodzi o własnych siłach na spacery.
Wystarczy kołnierz albo ubranko. Przed zabiegiem 12 godz nie jeść, 2 godz przed nie pić. Specjalnej karmy nie trzeba. Potem trzeba pamietać, że po sterylce nie można suki przekarmiać bo łatwo może utyć.

Posted

[quote name='Wyjątek'][B]Juz jestem. I żyję :D Wszystko ok :multi:
Boli jak cholera ale ważne, że operacja przebiegła bez zarzutu :multi:

Dzieki za kciukasy!!! :loveu::loveu::loveu:
[/B][/QUOTE]

Bardzo się cieszymy i życzymy szybkiej rekonwalescencji!

A co do sterylki ... Ja też się nad tym zastanawiałam ... Ale nie dość, ze chroniczny brak funduszy to jeszcze wszyscy mi to odradzają (rodzina:roll:)

Posted

[COLOR=RoyalBlue][B]Ja fundusze chwilowo mam. Jakieś 400zł odłożone. Myślę, że mama pożyczy z 50zł jak by co. Chciałam jej pokupować jakieś rzeczy, nową smycz np a reszte dać na bidy. Ale z drugiej strony ta sterylka. I obawiam się, że potem mogę nie mieć jednorazowo tyle kasy..:roll:
Też sie boję tej sterylki, nawet bardziej niż mojej operacji...:roll:

Nicka, ile kosztuje kołnierz? Ubranko?[/B][/COLOR] [COLOR=RoyalBlue][B]A może taki kołnierz miałby ktoś pożyczyć? :roll:[/B][/COLOR]

Posted

Uwierz, że lepiej mieć to z głowy juz :) kołnierz nas kosztował 27 zł, ubranko w podobnej cenie, ale nam je odradzali. Niestety nasz kołnierz nie na daje się już do niczego :roll:

Posted

Ja Sare ciachnęłam przed pierwszą cieczką- im szybciej tym lepiej ;) mniejsze ryzyko wystąpienia różnych chorób (ale tego już dokładnie nie bede pisać, możesz gdzieś sobie poczytać). Płaciłam 260 zł, Sara ważyła wtedy 25 kg. Kołnierz ok 20zł, antybiotyk ok 20zł i tabletki przeciwbólowe pare zł. Psa dostajesz po zabiegu wybudzonego, choć jeszcze mocno przymulonego ;) ja z Sarą jeszcze tego samego dnia wychodziłam na szybciutkie siku, bo piszczała pod drzwiami ;) nawet Sama zeszła z drugiego piętra, bo absolutnie nie chciała żeby brać ją na ręce.. szła strasznie pomalutku, ale dała rade :)
Do opieki po sterylce nie jest potrzebne nic specjalnego- najważniejszy jest kołnierz lub ubranko. No i oczywiście trzeba pilnować, żeby nie ruszała szwów. I nie pozwalać na zbyt dużo ruchu, skakanie itp. Podawać antybiotyk, przez jakiś czas coś przeciwbólowego, żeby się nie męczyła.

Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to pytaj :)

I najważniejsze- jak masz taką możliwość- ciachaj ;) skoro nie chcesz jej rozmnażać to nie ma na co czekać :)

Posted

Też chciałam przed, ale żaden wet w wawie nie chciał tego zrobić.
Też jestem zdania, że jak jest okazja to ciąć, szybko to mija i wraca do normy :)

Banerek dla Ciebie, jak coś to moge poprawić...
[URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img136.imageshack.us/img136/2707/beznazwyfso6.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[COLOR=RoyalBlue][B]Dziękuje Wam dziewczyny za wszystkie wypowiedzi, ale... dziś mama kupiła i przyniosła mi do szpitala "Przyjaciel Pies". A tam co?? Wszystko o kastracji i sterylizacji:multi::multi: he he :razz:[/B][/COLOR]

[COLOR=RoyalBlue][B][U]A BANNEREK JEST CUDNIASTY. LEPSZY OD TEGO CO MAM, BARDZO DZIĘKUJĘ![/U][/B][/COLOR]

Posted

[quote name='Nicka*']Też chciałam przed, ale żaden wet w wawie nie chciał tego zrobić.[/quote]

:crazyeye: dawno to było?

Kochana, wracaj szybko do zdrowia!!! Jak sie czujesz?

Posted

[COLOR=RoyalBlue][B]Dalej boli :placz: Ale wyjęli już 1 z 3 drenów :) Możliwe, że jutro wyjdę do domu :multi:

Mama ma jutro zadzwonić do naszego weta i zapisać Gamę na badania krwi :)[/B][/COLOR]

Posted

Wracaj szybciutko do zdrowia bo ja tu czekam aż się wreszcie spotkamy przy amfiteatrze.
Co do sterylki też myślę ale wciąż się stresuje jak ona narkozę przejdzie i czy nie będzie kłopotu z trzymaniem moczu i jak ja kobyłę z 3 piętra na rękach zniosę, no i jak ją utrzymać po zabiegu beż szaleństw

Posted

[quote name='agaciaaa']:crazyeye: dawno to było?

[/quote]
pare miesięcy temu... na dodatek nastraszyli mi mamę, że jak się zrobi sterylke przed pierwszą cieczkę to zacznie łysieć czy coś w tym stylu.
O przepraszam jeden się zgodził, ale zaznaczył, ze nie weźmie za to odpowiedzialności :roll:

Posted

[quote name='tygra']Wracaj szybciutko do zdrowia bo ja tu czekam aż się wreszcie spotkamy przy amfiteatrze.
Co do sterylki też myślę ale wciąż się stresuje jak ona narkozę przejdzie i czy nie będzie kłopotu z trzymaniem moczu i jak ja kobyłę z 3 piętra na rękach zniosę, no i jak ją utrzymać po zabiegu beż szaleństw[/quote]

[COLOR=RoyalBlue][B]ja strasznie sie stresuje, przede wszystkim to chyba tym, ze babcia mi sucz przekarmi i utuczy po sterylce :roll: nie no a serio to tej narkozy wlasnie:shake:

[/B][/COLOR] [quote name='Nicka*']pare miesięcy temu... na dodatek nastraszyli mi mamę, że jak się zrobi sterylke przed pierwszą cieczkę to zacznie łysieć czy coś w tym stylu.
O przepraszam jeden się zgodził, ale zaznaczył, ze nie weźmie za to odpowiedzialności :roll:[/quote]

:crazyeye::crazyeye:
[B][COLOR=RoyalBlue]dziwne rzeczy się na tym swiecie dzieja. ale co fakt to fakt. w Przyjacielu napisali ze przed pierwsza sie nie robi! a najlepiej jest po pierwszej- zmniejsza to ryzyko chorob o 90%. po 3ej np juz tylko o 25%.[/COLOR][/B]

Posted

Współczuję, znowu tyle rehabilitacji, miejmy nadzieję, że dziadziuś zajmie się Gamusią :loveu: I trzymamy kciuki za sterylkę! :)

Sliczny nowy bannerek ;)

Posted

[quote name='Szarik']Współczuję, znowu tyle rehabilitacji, miejmy nadzieję, że dziadziuś zajmie się Gamusią :loveu: I trzymamy kciuki za sterylkę! :)

Sliczny nowy bannerek ;)[/quote]
[COLOR=RoyalBlue][B]
Trzymajcie przede wszystkim za to, żebym jutro wyszła. Jak wyjde to mimo tej nogi dopilnuje, żeby sterylka doszła do skutku. I pojade z Gamą. a co, jako nadprogramowy i przeszkadzający bagaż :eviltong:[/B][/COLOR]

[COLOR=RoyalBlue][B]A za bannerek dziękujemy [U]Nicka*[/U][/B][/COLOR]

Posted

[quote name='Wyjątek'][COLOR=RoyalBlue][B]
Trzymajcie przede wszystkim za to, żebym jutro wyszła. Jak wyjde to mimo tej nogi dopilnuje, żeby sterylka doszła do skutku. I pojade z Gamą. a co, jako nadprogramowy i przeszkadzający bagaż :eviltong:[/B][/COLOR]

[COLOR=RoyalBlue][B]A za bannerek dziękujemy [U]Nicka*[/U][/B][/COLOR][/QUOTE]

Jasne że trzymamy kciuki i za Ciebie i za sterylkę ... :razz: Wymiziaj Game:)