Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

skoro mowa o przepisach to robie tak:

najpierw woda , do wody zagotownej wrzucam ozorek lub kawałki wołowe, jak sie troche podgotuje, wyjmuje mięcho, do tej wody (raczej rosołu :lol: ) wsypuje ryż i ważywa, gotuje to , następnie dodaje tte miecho, mieszam i lux obiadek dla psiaka gotowy :D

• 2 weeks later...
Posted

Moja Karunia je najczesciej ryz z mieskiem, albo makaron, tez z mieskiem i warzywami, a mleko po prostu uwielbia. Czasami nawet w misce w jednej przegrodzie ma jedzenie a w drugiej mleko do popicia i zazwyczaj najpierw wypija mleko. Oczywiscie nie przesadzam z tym mlekiem. Chcialam ja przestawic na sucha karme ale jakos nie jadla tego wiec wrocilam do gotowanego. Karmie ją rano i wieczorem, a Kara moze zjesc wszystko i w dowolnych ilosciach :lol:

Posted

Ja swojej gotuję. Tradycyjnie ryż z mięsem i warzywami> makaronu nie daję bo......ona nie chce go jeść :o Czasami zamiennie za mięso dostanie rybkę Do żarełka dodaję czasami otreby pszenne, albo zarodki

Dostaje też suchą karmę NUTRA, ale to raczej jako danie "kolacyjne".

Dostaje serek biały, kefiry, jogurty i w ogóle nabiał,ale samego mleka nie daję. "Państwową" puszkę dostała tylko 2 razy w życiu i za każdym razem kończyło sie to spacerami co 15 min, więc puchy sobie odpuściłam.

Czasami dostaje tez przetworzone termicznie jajko.

A skorupki z jajek dostaje zawsze, kiedy sobie gotuję jajka na twardo np.

Ja wsuwam jajo, a ona dostaje skorupki w żarełku. :D

Zjada też owoce i warzywa (nie wszystkie, ale większość :D ) Najlepiej jej idzie surowa marchewka. Dostaje taką w całości i sie w królika bawi :D

Oczywiście dostaje różniste gryzaki i zawsze psie ciasteczka na deser po obiadku. :D

• 2 months later...
Posted

Soma dostaje gotowne mięsko (drób, wołowe, serducha wołowe, itp.) z ryżem, kaszą lub makaronem i oczywiście warzywami. Czasami dostaje suchy pokarm, ale nie za dużo gdyż zdarza się że ma po nim kłopoty trawienne.

Do tego codziennie obdarowuję ją kością - obecnie surową cielęcą lub inną obgotowaną, bo te ze sklepu już ją nie interesują i bardzo często zostawia je lekko nadgryzione w kącie.

Jeżeli chodzi o warzywa i owoce to na razie niczym nie pogardziła - ale uwielbia mandarynki. Czasami dostaje serek, jogurcik lub trochę śmietanki.

Tak naprawdę ona prawie niczym nie pogardzi i wszystko zje. Straszny z niej łakomczuch. Dlatego nie ma możliwości żeby koło mieseczki z wodą stała miseczka z suchym pokarmem gdyż on w kilka sekund znika z tej miseczki.

• 4 months later...
Posted

My nasza karmimy sucha karma Best Choice, a do tego gotowanym ryzem z mieskiem (wolowym lub drobiowym) lub z samym tluszczykiem. Jednak najbardziej smakuje jej wszystko, co jest w misce kota...

Posted

moja sunka dostaje rano suche (bento+royal, teraz zmieniam na acane) z serem bialym, po poludniu gotowane (ryz lub makaron, mieso mielone lub kura, warzywa surowe, lapki kurze gotowane i to jest zalewane galaretka z lapek + witaminki:))

• 5 weeks later...
Posted

My karmimy w domu boryska tym co zostanie z obiadku. dostaje jeszcze na spółke z kotami puszke dużą czapim i granulki. Bo to duży pies i dużo sie porusza. a dostaje też i słodkości. Wszystko ogólnie lubi ha oprócz warzyw coponiektórych

Posted

Gucio jest moim jedynym pieskiem wiec karmie go tak jak kazdego,ktorego siie kocha bez wzgledu na rase.

Glownie jada gotowane mieso,drob,podroby,wolowina z makaronem czy ryzem do tego ciagle w miseczce ma Royal Canin mini

• 3 months later...
Posted

Chip ma cały dzień suchą karmą w miseczce a jak wracam z pracy daję mu albo puszeczkę albo coś gotuję.
Z suchych karm dostaje Frolic (bardzo lubi ten mini), Royal Canin Mini Adult, czasem Eukanube.
Oraz całe mnóstwo smakołyków typu schmakos (zastąpiony ostatnio karmą Orlando Snacks), markises, kilkoma rodzajami z Frolica, np. Ribos.
Z puszek kupuję wyłącznie Cezara. To jedyna puszka, którą je Chip.
Nie lubi pedigree, chappi itp.
Czasem wsunie kotce karmę, często wypija jej mleko z miseczki.
Gotuję mu kurczaka albo wołowinę z ryżem i marchewką.
Niestety mój pies nie lubi ani owoców, ani jogurtów.
Czasem daję mu serek topiony albo żółty, chyba to byłoby wszystko co zjada. :)

• 3 weeks later...
Posted

moja Roxunia jak przystało na członka rodziny bardzo chetnie je to co my, czyli obiadki, szyneczki, rybki, wszeslkie rodzaju serki itp itd :D ALE "wcina" tez sucha karne i inne psie przysmaki :eating:

Posted

Moja Tofcia gdy była malutka (teraz ma 5 miesięcy) jadła Eucanubę. Szło jej bardzo dobrze :wink: aż tu nagle pewnego dnia gdy nasypałam jej żarełko odeszła od miski jakby stwierdziła, że nie jest głodna,. :o
Więc w trybie przyśpieszonym przeszłyśmy na gotowane jedzenie. Gotuję jej wołowinę, drób z podrobów tylka serduszka drobiowe. Wszystko to najcześciej z ryżem, makoron żadziej, żeby psiak nie zamienił sie w kluseczkę :eating: No i oczywiście warzywka. Od czasu do czasu na śniadanko biały ser z żółtkiem, ale wtedy nie dostaje juz ustawowej michy z mięchem. Piszecie, że wasze pieski jedzą tez ryby. Moja jeszcze tego nie dostała. Wasze psy jedzą rybę chętnie, czy tak sobie?

Posted

Moje psiaki obecnie wcinają surowe mięsko, kości i warzywka.
Kiedyś próbowałam z suchym (RC), ale niestety miały przez tydzień biegunkę i w ogóle nie miały ochoty na jedzenie :evil: więc zrezygnowałam...
Dla białego diabełka początkowo gotowałam, ale kiedy dołaczyła do nas ONka... przestałam się wyrabiać (nie te rozmiary garnków)... :oops:

Posted

Tofcia bawi się surowym mięsem, zupełnie jak kot :wolfie: ( czy to pies, czy to bies)
No a co z tymi rybami. Psiaki to lubią, czy nie :roll:
Bo przecież nie ma różnicy, kundelek czy "papierowy" :o

Posted

Ja mojego karmię raczej suchym z tak zwanej "górnej półki", biedak jest alergiiem pokarmowym i większości karm nie toleruje :(

Ale Pani doktor kazała gotować - bo to najzdrowsze :)
Staram się jak mogę, ale suche "na awarię" musi być :)

Posted

[quote name='Dorota_64']
No a co z tymi rybami. Psiaki to lubią, czy nie :roll:
[/quote]

Mój kiedyś strasznie lubił (ale smażone), średnio zdrowe, ale gotowanych nie ruszał, teraz mu całkiem przeszło :(

A ryby są baaaardzo zdrowe, dla psów też :)

Posted

Zauważyłam, że mój ostatnio czyści miseczki z suchym jedzeniem.
Czyżby usłyszał w tv, że idą mrozy i nabiera tłuszczyku. ;)
Nie wiem, w każdym bądź razie proporcja suchego do mokrego jest 2/3 suchego a 1/3 mokrego. Zmiana nastapiła znaczna w tym względzie.

Posted

Moja wybredota nie jadała swego czasu prawie nic, odkąd skończył 10 lat zamienił się w odkurzacz :)
Ale rybek ponownie nie proóbowałam :)
Trzeba spróbować :) Zamaist chemię w niego pchać :)

Posted

Z rybek ja swojemu daję makrelę wędzoną. Dużo roboty bo wyszukuję ości do wybrania, ale bardzo to lubi.
Oprócz tego od czasu do czasu kupuję puszkę tuńczyka i mu daję na talerzyku. Tuńczyk z wody, grube kawałki. :)

Posted

Lecę do sklepu po tuńczyka: dla Tofci w sosie własnym, a dla Pańci w oleju.
Myślałam też o rybach wędzonych, może takie małe szprotki mogłyby jeść bez tej babraniny z ośćmi :roll: