Jump to content
Dogomania

Na chwilę obecną 11362zł długu.Bardzo prosimy jeśli ktoś może nam pomóc.Długi w lecznicy,w hoteliku,za karmę.....Bezdomne szczebrzeszyniaki PROSZA O POMOC

Recommended Posts

Posted

[quote name='Ingrid44']Co sie stalo z tymi malymi pieskami ,ktore zyly na ulicy I Dora je dokarmiala?
[URL]http://i46.tinypic.com/30wxan5.jpg[/URL][/QUOTE]
Gabi jest w Dt,a Brys nadal na ulicy,chociaz jego sytuacja jest troche skomplikowna,nie mam czasu nawet zrobic mu ogloszenia,no i musze go szybciutko odrobaczyc.

Posted

Czy ktos moze mi pomoc/finansowo/ w dokarmianiu bocianow?
Zaczelo sie od dwoch,w tej chwili przylatuje juz 10,a moze wiecej,jest ich bardzo duzo.
Trzeba im pomoc co najmniej jeszcze przez 2 tygodnie.Sa takie biedne,jedzenie pozwoli im przetrwc ten trudny okres.
Dorosly bocian powiniem zjesc kilogram jedzenia dziennie,o takich luksusach nie ma mowy,ale chociaz troche,zeby mialy szanse na zycie.Sama nie dam rady wykarmic takiej ilosci bocianow.

Posted

Dora , to samo sie wydarzylo u mojej cioci kolo Bialegostoku w malej wiosce. Ludzie poszli do Gminy I jakos wspolnymi silami wszyscy ich karmia. Rzeznik zawozi im zoladki, watrobki I jelita kurze bo im nic tlustego jesc nie mozna. Ludzie daja skrawki mieska, korpusy kurze. Niech jakas organizacka pro zwierzeca pomaga, bociany sa chyba pod ochrona. Tam tez sprobujcie.

Posted

Znalazlam takie info :
W przypadku konieczności czasowej opieki nad rannym bocianem bardzo ważne jest właściwe jego karmienie. Należy pamiętać, że jest on zwierzęciem tylko i wyłącznie mięsożernym. Nie wolno karmić go makaronem, chlebem, ziemniakami itp., gdyż są dla niego szkodliwe. Bocianowi należy podawać na przykład: małe nieczyszczone ryby, całe myszy, ugotowane na twardo i zgniecione ze skorupką jajko, podroby wraz z drobnymi kośćmi i chrząstkami. W razie wątpliwości najlepiej zasięgnąć opinii weterynarza. Bocian, podczas odżywiania się, tworzy wypluwki, czyli owalne zlepki niestrawionych części pokarmu, takich jak sierść, łuski, chitynowe fragmenty owadów, pióra, kości, skorupki. Jest to proces fizjologiczny występujący również u ptaków drapieżnych i sów, niezbędny ptakowi do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego nie wolno karmić bociana zbyt „oczyszczonym” pożywieniem, musi ono zawierać elementy, z których ptak utworzy wypluwkę. Dorosły bocian powinien otrzymywać ok. 1 kg pożywienia dziennie i mieć stały dostęp do wody.

Posted

Oczywiście że bociany są pod ochroną
W sprawie pomocy (np o inf jakie obowiązki ma lokalny konserwator przyrody, gdzie i jak zgłosić zagrożone ptaki itd)można się kontaktować:
[url]http://www.bociany.pl/kontakt[/url]

Posted

Niedawno Dora chyba szukala kogos od amstafow , oto kontakt do SOS Amstafow :
Serdecznie zapraszamy na naszą stronę: [url]http://www.sos-amstaff.pl[/url] Kontakt w sprawie adopcji i wolontariatu Agnieszka Szubert Ania Łabędowicz kom. 503 305 077 kom.518 490 709 e-mail : [email][email protected][/email] (po godz. 16 oraz weekendy) e-mail : [email][email protected][/email]

Posted

[quote name='taks']Oczywiście że bociany są pod ochroną
W sprawie pomocy (np o inf jakie obowiązki ma lokalny konserwator przyrody, gdzie i jak zgłosić zagrożone ptaki itd)można się kontaktować:
[URL]http://www.bociany.pl/kontakt[/URL][/QUOTE]

W czwartek dowiedziałam się,że w jednej z miejscowości na zamojszczyźnie znaleziono w rzece dwa martwe bociany,zadzwoniłam do Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, aby szukać pomocy dla innych bocianów,by nie podzieliły ich losu. Dowiedziałam się jednak ,że zgodnie z oficjalnym stanowiskiem tej instytucji nie należy pomagać bocianom,bo przyroda sama ma sobie poradzić,bez ingerencji człowieka. Facet powiedział,że prywatnie jest innego zdania,bo wiadomo,że równowaga jest zaburzona poprzez działalność człowieka,ale nic nie może zrobić,nawet zadzwonić do gminy z prośbą o zorganizowanie pomocy bocianom...

Posted

[quote name='ala123']W czwartek dowiedziałam się,że w jednej z miejscowości na zamojszczyźnie znaleziono w rzece dwa martwe bociany,zadzwoniłam do Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, aby szukać pomocy dla innych bocianów,by nie podzieliły ich losu. Dowiedziałam się jednak ,że zgodnie z oficjalnym stanowiskiem tej instytucji nie należy pomagać bocianom,bo przyroda sama ma sobie poradzić,bez ingerencji człowieka. Facet powiedział,że prywatnie jest innego zdania,bo wiadomo,że równowaga jest zaburzona poprzez działalność człowieka,ale nic nie może zrobić,nawet zadzwonić do gminy z prośbą o zorganizowanie pomocy bocianom...[/QUOTE]

Co za koszmar I idiotyzm. Bociany sa pod ochrona a nikt ich nie chroni . Bez sensu. :( Ciekawe jak one maja cos znalezc do jedzenia jak po kolana sniegu !

Posted

[quote name='Ingrid44']Co za koszmar I idiotyzm. Bociany sa pod ochrona a nikt ich nie chroni . Bez sensu. :( Ciekawe jak one maja cos znalezc do jedzenia jak po kolana sniegu ![/QUOTE]
Wlasnie o to chodzi,jak zyje,nie pamietam takiej zimy na wiosne,w kwietniu snieg po kolana nie jest normalne
nikt nigdy nie dokarmia bocianow na wiosne,bo faktycznie przyroda ,czy tez bociany same sobie poradza
ale na Boga,przeciez to nie jest normalna sytuacja,snieg w kwietniu po kolana,i ciagle dzisiaj sypie
o sarnach juz nawet nie mysle,bo chyba zwarjuje
kto ma pomoc tym zwierzetom jak nie ludzie?
przyjdzie cieplo,prawdziwa wiosna,nikt nie bedzie karmil,ale w wyjatkowej sytuacji trzeba pomoc
napisalam na adres podany przez Taks,pomoc tez nie moga,zadzwonia do gminy,ale ja dzwonilam,nie pomoga,o czym wiedzialam wczesniej,ale moze jak ktos inny zadzwoni,moze pomoga....chociaz czarno to widze

Posted

W Bialostockim naglosnili przez radio I nawet Harcerze pomagaja. Trzeba jakos to naglosnic bo to jest SKANDAL zeby nikt sie tym nie zajal a osoby prywatne przeciez sie nie rozdwoja I nikt milionerem nie jest. Jakby kazdy kupil kilka skrzydelek kurzych lub jakis podrobow juz by byla pomoc.

Posted

[quote name='Ingrid44']Chyba trzeba zrobic wtydarzenie na FB ze w Zamojskim Bociany (pod ochrona) umieraja z glodu ! Moze to ruszy ludzi.[/QUOTE]
Dobrze by bylo gdyby bylo wydarzenie,ale ja nie umiem zakladac wydarzen

Posted

[quote name='DORA1020']Boze,malo mam klopotow:(
a gdzie w schronie?[/QUOTE]
Właśnie tak samo pomyślałam :(
Nie wiem, na Paulinę był chip, więc schron zadzwonił do niej, ona zaś skontaktowała się z DS, ale ten Mundka nie odbiera. Skontaktuj się z Pauliną, podejrzewam też, że na wątku Mundka jest więcej.

Posted

[QUOTE]Mundek jest w schronie, DS nie chce go odebrać. Dziewczyny, co robić? :-([/QUOTE]

[quote name='Ty$ka']Właśnie tak samo pomyślałam :(
Nie wiem, na Paulinę był chip, więc schron zadzwonił do niej, ona zaś skontaktowała się z DS, ale ten Mundka nie odbiera. Skontaktuj się z Pauliną, podejrzewam też, że na wątku Mundka jest więcej.[/QUOTE]

K...wa,podejrzewałam,że to się tak skończy!!! A jak się dowiedziałaś?
On jest terierkowaty,może spróbować skontaktować się z kimś od terierów?

Posted

[quote name='ala123']K...wa,podejrzewałam,że to się tak skończy!!! A jak się dowiedziałaś?
On jest terierkowaty,może spróbować skontaktować się z kimś od terierów?[/QUOTE]
Niestety, ja też nie byłam zachwycona kolejnym domkiem - chociażby na fakt, że nie podpisana została umowa :(

Dowiedziałam się z wątku, Paulina napisała, że jest taki proble i od razu przyleciałam z tym na wątek szczebrzeszyniaków.
Tak, on jest mixem teriera. Dobry pomysł.

Posted

[quote name='Ty$ka']Niestety, ja też nie byłam zachwycona kolejnym domkiem - chociażby na fakt, że nie podpisana została umowa :(

Dowiedziałam się z wątku, Paulina napisała, że jest taki proble i od razu przyleciałam z tym na wątek szczebrzeszyniaków.
Tak, on jest mixem teriera. Dobry pomysł.[/QUOTE]
Ja nie wiedziałam,że Mundek był w kolejnym domu;miałam na myśli ten pierwszy.To znaczy,że Paulina oddała go komuś?
Przepraszam za te pytania,ale nie znam jego wątku i nie jestem na bieżąco

Posted

[quote name='ala123']K...wa,podejrzewałam,że to się tak skończy!!! A jak się dowiedziałaś?
On jest terierkowaty,może spróbować skontaktować się z kimś od terierów?[/QUOTE]

Cioteczka Rita60 jest chyba od terrierów. A tu wątek:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/121853-TERIERY-Nasze-jedyne-marzenie-to-kochajace-domy[/URL]

Biedny Mundek:-(.