Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

Dziękuję za trzymanie kciuków!

Psiak ma wyniki takie sobie (mocznik spada, ale kreatynina trzyma się mocno w okolicach ośmiu..., może jeszcze ruszy w dół...). Natomiast "w obrazie klinicznym" nareszcie odżył po 2 tygodniach - zaczął jeść, interesować się światem i jest kompletnie nieznośny podczas czterogodzinnych kroplówek.

Wiec, jeśli możecie, kontynuujcie trzymanie kciuków...;)

Posted

Witam po długiej nieobecności:) Wczoraj robiłam badania kontrolne krwi Brutusowi i spadła i kreatynina i mocznik.W marcu mocznik mielismy 203 a wczoraj tylko 80.Kreatynina w marcu wynosila 3,5 , wczoraj juz 2,4. Przypomne ze zaczynalismy leczenie od mocznika 502 i kreatyniny 14.
Pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki za psiaki.Nie poddawajcie sie:)

Posted

No dobrze, to nie dziękuję za słowa otuchy, żeby nie zapeszyć... Ale jestem za nie wdzięczna. Magia, a już Brutus jest chodzącym przykładem na to, że z pnn można sobie skutecznie radzić:). Jutro kolejne badania, więc trzymajcie co możecie, żeby kreatynina spadła...

Posted

[quote name='kratka']Dziękuję za trzymanie kciuków!

Psiak ma wyniki takie sobie (mocznik spada, ale kreatynina trzyma się mocno w okolicach ośmiu..., może jeszcze ruszy w dół...). Natomiast "w obrazie klinicznym" nareszcie odżył po 2 tygodniach - zaczął jeść, interesować się światem i jest kompletnie nieznośny podczas czterogodzinnych kroplówek.

Wiec, jeśli możecie, kontynuujcie trzymanie kciuków...;)[/QUOTE]

to się chyba nazywa kciukoterapia:razz:

Posted

Wiecie co, chyba ta mieszanka pt. dość silny organizm i wola walki pacjenta, świetny lekarz, Wasza kciukoterapia i mój ośli upór zaczyna przynosić efekty. W ciągu 3 dni kreatynina poszła w dół o 0,7. Teraz do tej mieszanki trzeba dodać tylko jeszcze parę tygodni płukania i trochę szczęścia...

W wolnych chwilach kontynuujcie kciukoterapię, pliz:).

Posted

Dobrze wiedzieć, że się zrobi...;) To ja się teraz skupiam tylko na wyciąganiu i rozciąganiu łapy, żeby kroplówa lepiej kapała, a jeden wenflon jak najdłuzej służył.

Posted

[quote name='eFF']Dzień dobry

Może tu znajdę odpowiedź. Mianowicie, nie mogę nigdzie w necie znaleźć normy mocznika w moczu, a na forach widzę takie wartości, jak 200 i przerażenie właścicieli psów - niestety, nikt nie pisze, czego 200, a moja sunia miała dziś zrobioną analizę moczu i ma 1775,0 mg/dl. Czy to jest coś strasznego?

Dzięki za odpowiedź, jeśli ktoś z Was coś wie,
Pozdrawiam[/QUOTE]

Witam, ktoś mi odpowiedział na powyższy post, że norma u psów jest 40-50 mg/dl. Chciałabym poinformować, że lek. wet. powiedziała mi, że taki wynik 1775,0 mg/dl jest OK i że trzeba uważnie patrzeć, w jakich jednostkach wynik jest podawany.

Posted

JAk dla mnie wynik 1775,o mg/dl to kosmos jakis. Wyzej wkleilam link z normami badan krwi i moczu u psa, ktore znalazlam w necie. Moze przecinek ma byc wczesniej i to jest 177,5mg/dl. Wyczytalam ze jesli bada sie mocznik w moczu u psa to nie jest to jednorazowe badanie tylko w ciagu doby robi sie to kilka razy zeby miec odniesienie i wtedy sie wyniki porownuje.Jednorazowe badanie jest bezcelowe.

Posted

Kratka- my tez trzymamy kciuki - bardzo, bardzo mocno!!
U nas tez jakis kryzys. Wyniki dotąd podwyzszone ale na stałym poziomie, teraz podskoczyły. Pufi nie chce jeść. Jest smutny. Juz nie wiem co wykombinować aby zjadł trochę puchy z lekarstwami. Suche chrupki rochę podjada, ale z tym nie mam jak wcisnąc lekarstw.

Posted

u mnie nie ma opcji,żebym nie wepchnęła prochów.wciskam w gardło mówiąć do psa"powiedz aaa"wtedy rozluznia się paszcza a ja moge wcisnąć nawet garść tabletek-oczywiści nie na raz

Posted

Witajcie. Jestem tu po raz pierwszy. Postanowilam poprosic Was o pomoc,ponieważ mam podobny problem. Moja suczka Roksy od kilku dni ma problem z sikaniem. Dostala leki, miala zrobione usg, ktore wykazalo piasek w pęcherzu. Wet( jak zrozumialam z Waszych opisów chodzi o weterynarza :-) ) zaproponował przejście na karmę dla nerkowców firmy Royal Canin. Czytając Wasze wpisy wielokrotnie natknęłam się na stwierdzenie " dieta AM". Czy możecie coś o tym bliższego napisac?
Dziekuję w imieniu swoim i mojej kochanej labradorki Roksy. Pozdrawiam

Posted

Ata_to,

Zanim cokolwiek na temat diety, o której mowa w tym wątku, ustalmy jedną rzecz: Roksy ma problem z "piaskiem" (kryształami) w pęcherzu, czy z nerkami??? Bo jeśli jest to kwestia wyłącznie kryształów w pęcherzu, to dieta dla nerkowców (Royal Canin Renal) jest tu totalnie bez sensu... Co najwyżej można pomyśleć o Royal Canin Urinary, ale i to ostrożnie i po ustaleniu, jakiego rodzaju są to kamienie. Jeśli wet chce Roksy leczyć "na wyczucie", to pędź do innego. Powodzenia:)

Posted

Dzięki Kratka.
Wet tłumaczyl, że ten piasek w pęcherzu jest wynikiem złej pracy nerek. Ma może i to jakiś sens, choc dla laika takiego jak ja, można wcisnąc każdy kit. Powiedz, czy można byłoby pomyślec o jakiejś formie diety gotowanej? Mój pies ma "alergię" na wszelkiej maści suchą karmę :-)

Posted

Powiem tak - daj sobie na razie spokój z jakąkolwiek dietą. Pierwsza rzecz, jaką trzeba zrobić, to diagnostyka, czyli: porządne USG jamy brzusznej, oznaczenie przynajmniej mocznika i kreatyniny we krwi oraz badanie ogólne moczu. Bo - jeżeli dokładnie powtarzasz to, co powiedział Ci wet bez zrobienia podstawowych badań - to jest to jakiś kosmos, a ten wet jest niemiłosiernym konowałem...

[quote name='ata_to']Dzięki Kratka.
Wet tłumaczyl, że ten piasek w pęcherzu jest wynikiem złej pracy nerek. Ma może i to jakiś sens, choc dla laika takiego jak ja, można wcisnąc każdy kit. Powiedz, czy można byłoby pomyślec o jakiejś formie diety gotowanej? Mój pies ma "alergię" na wszelkiej maści suchą karmę :-)[/QUOTE]