Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

morisowa napisał(a):
Wreszcie sobie poczytałam o niedoczynności tarczycy :/
Objawowo niezbyt - otyłość i brak apetytu, ospałość, apatia - a Griza ma olbrzymi apetyt i jest chuda. Apatyczna była w schronisku a u Megii odżyła, więc to raczej kwestia psychiki. Bawi się i w ogóle. Sierść ma kiepską, ale typowe jest łysienie.
Co do diagnozowania: "Niestety badanie poziomu hormonów bywa mało miarodajne, ponieważ ich poziom potrafi bardzo gwałtownie się zmieniać, w zależności od pory dnia, temperatury, poziomu stresu." [Vetopedia]
A to z dogo:

dr Jarosław Popiel: "Ważne jest, aby dobrze zdiagnozować chorobę, gdyż nieuzasadnione podawanie leku może prowadzić do objawów nadczynności tarczycy – zwierzę staje się niespokojne, czasem agresywne. Może pojawić się biegunka albo wymioty. Rozpoznanie niedoczynności tarczycy opiera się na oznaczeniu poziomów hormonów tyroksyny, czyli T4, wolnej tyroksyny (FT4) oraz jeżeli to możliwe cTSH (specyficznego dla psów)."

No i jak tak sobie czytałam, to mi się przypomniała nasza Torcia - starsza owczarka z Palucha, nowotwór wątroby. W pewnym momencie ktoś zasugerował że może mieć też problem z tarczycą więc przy kolejnym badaniu krwi miała też robiony wskaźnik na tarczycę (Apsa, pamiętasz czy to było tez to T4 tylko?). Wyszła niedoczynność (wetka chyba sugerowała leczenie). Prowadzący Torcię dr Czerwiecki spojrzał na ten wynik, spojrzał na (chudego) psa i stwierdził, że będzie leczyć psa a nie ten wynik.

Myślę, żeby dopytać o ceny tych wskaźników, co by warto zrobić i sprawdzić, czy ma sens dawać jej leki. Żeby jej niechcący nie szkodzić :/

:Dmmm to Ja tą dziewczynkę pożegnałam osobiście i tak myślałam że ją tu gdzie znajdę.
Co do tarczycy to mój Homik ma chorą ,niedoczynność.Zrobiłam mu rozszerzony i zapłaciłam160zł ale kazałam wysłać do Niemiec krew bo u nas jak się dowiedziałam robią we wszystkich laboratoriach badania na ludzikich podstawach, a te jak wiadomo nie są często miarodajne.Dlaczego? Nie wiem dokładnie, wetka mówiła że są jakieś ogólne zalecenia związane z kosztami czy coś takiego.Koszt badania w Niemczech jest o20 złotych większy,był pól roku temu.Homik dostaje Eltroxin.Najlepszy z najtańszych 100tab 14-17zł Czytam morisowa że baarrdzo profesjonalnie podchodzisz do sprawy i rtg będzie zrobione.Cieszę się bo do coponiektórych nie dociera że każdy starszy psiak musi mieć na 'dzień dobry' zrobiony pakiecik badan podstawowych.Co do nóżek to mój Homik ma dokładnie taki sam problem.Po tym jak rano wstał i ciągną nóżkę, wetka powiedziała że to są już stany zaburzenia przewodnictwa nerwowego.Najpierw dostawał przeciwbólowo przeciwzapalne ale ponieważ dostaje encorton z powodu złośliwej mastocytomy/te brzeciwbólowe kłucą się z encortonem i to na maxa/, to dostał koktajl stawiający do pionu w zastrzykach.Mianowicie 5dni Cocarboxylasum domięśniowo po 1amp i10 dni Nivalin 1amp podskórnie, leki podaje się razem.koszt ok120zł.Kurację właśnie dziś skończyłam.Zastrzyki sama robiłam i Homik jest nawet mobilny tzn. śmigam z nim na dłuższe spacerki razem ze Sprężką.Aaa:D przecież się widujemy czasem z psami.I tak jeszcze o tych objawach zewnętrznych tarczycowych.Homer przyjechał chudy na maxa18kg, apetyt miał i miał tłustą skórę z tłustym łupieżem i krostkami do tego stopnia że się lepił.Jak się raz oparł o mnie, to na materiałowych spodniach miałam dosłownie tłustą plamę.Włosy leciały z niego garściami, miał łyse placki.Wszystko minęło jak tylko dostał Eltroxin.A zapomniałam dodać ze hormony bada się tylko rano.Rano po wyspaniu ich poziom jest dość stabilny.Na badania idzie się tak samo jak na normalne badanie krwi.Tak że nie sugeruj się tym co przeczytałaś, bo autor mówi tylko o tym jak bardzo ich poziom zmienia się w organizmie w przeciwieństwie do innych substancji itp.Czytałam:] i już skonsultowałam.

• Replies 610
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='megii1']

A tu na spacerku z kolezanką Sonią, od Pauliny78:) Jeżeli chodzi o spacery to Sonia, ma od dziś obroze Kiltix Bayera i o tym samym proponowałabym pomysleć dla Grizy. Jej kropelki przestaną działać za jakieś dwa tygodnie a za 40 zł można kupić obroże, która będzie chronić ją przez 7 miesięcy. Przy jej stanie zdrowia brakuje jej tylko babeszjozy. Każdy, kto u mnie był wie ze jest tu pięknie ale jest sporo lasów, pól i kleszczy...

Dziewczeta cuuudne :) !!!
dziekuje slicznie za zdjecia :) na watku Sonii. To mnie ogromnie ucieszylo :):):)

Posted

Ciotki kochane, kocham was za tą Grizę i to co dla niej zrobiłyście, Zaglądam często chociaż nic nie piszę, bo nie byłam w stanie pomóc finansowo, a czasowo też jestem obłożona bazarkami plakatami itp. Gdyby cokolwiek mi się zwolniło z moich stałych to Griza jest pierwsza w kolejce. Cudny pies, i jaka przemiana, to nie do uwierzenia.

Posted

Wpłaty:
100 - nowa Pani Lukrecji
200 - Malibo57
20 - migdalena (VIII, IX)
100 - Apsa (do końca roku)
20 - mysza 1 (VIII)
20 - beataczl (VIII)
50 - Malibo57 (VIII)
10 - Aimez_moi (VIII +5zł)
20 - Tora&Faro
10 - morisowa
10 - ulka 1108
50 - Diegula (do końca roku)
____
610 zł

Wszystkim bardzo, bardzo dziękuję!
:iloveyou:

Wydatki podliczę jutro.

Posted

Relacja

Nie bez pewnych obiektywnych i przejściowych trudności dojechaliśmy z niewielkim opóźnieniem do hoteliku Megi1 gdzie zostaliśmy bardzo miło powitani przez Megi i jej zwierzyniec. Griza także serdecznie nas powitała i ruszyła na spacer razem z Magdą pokazując włości.

Do samochodu wsiadła wręcz z wyraźną radością - super wycieczka! W podróży była grzeczna, choć troszkę rozgadana. W Luxvecie grzecznie czekała razem z nami na swoją kolej.
Dr. Hohensee zbadał swą nową pacjentkę dość gruntownie i dokładnie co spowodowało pewien protest Grizy - ależ panie doktorze ja jestem damą !
Tarczyca jest powiększona, jednak, doktor odrzucił hipotezę o chorej trzustce i alergii pokarmowej, brak objawów charakterystycznych dla tych schorzeń. Wyniki badań ocenił jako w granicach normy dla starszego psa po pobycie w schronisku, za wyjątkiem wskaźników wątrobowych - pytanie na ile tu znaczenie mają ostatnie miesiące w schronisku i na ile na dobrej karmie nastąpi poprawa.
Zalecenia:
Oridermyl jeszcze tydzień. Odstawić na 4-5 dni i pokazać.
Za dwa tygodnie powtórzyć badanie krwi w kierunku tarczycy. Zalecane USG tarczycy.
Dostaliśmy także dodatkowy preparat na poprawę stawów, dobrze też działający na skórę i futro -Vetzyme B+E 3 tabletki dziennie. Pozostałe leki bez zmian.
Ze względu na wątrobę zalecana jest także lekka i dobra karma.
Koszt wizyty i preparatu pokryła lecznica Luxvet ze swojej skarpetki dla bezdomniaków !
Z Luxvetu pojechaliśmy na Gagarina zrobić rtg klatki piersiowej. Trzy zdjęcia na nowym cyfrowym sprzęcie - Griza znów namarudziła że "wstydzilibyście się, tak się damą nie postępuje !"
Czekamy jeszcze na opisanie zdjęć przez radiologa ale wstępny ogląd daje podstawy do optymizmu, nie widać przerzutów. Koszt 104 zł.
Podczas jazdy powrotnej Griza była jeszcze spokojniejsza. Po powrocie pobawiliśmy się jeszcze trochę kamykami :-)

Podziękowania za wkład :-)
APSA :-)
Właściciel pożyczonego samochodu z klimą :-) (dzięki czemu mimo panującego upału i korków na drogach Griza podróżowała komfortowo )

Czekam na was :-)

Z koleżanką na wybiegu.

Oczekiwanie w Luxwecie

i na Gagarina

Posted

Ja mam tez ciekawe fotki:) Griza doszła dzis wieczorem do wniosku że dom, trawka, pontonik to dla niej za mało i że jak się jest w hotelu to należy oczekiwać czegoś więcej... i znalazła:)

A na tym zdjęciu jest już cała czwórka hotelowiczów na kanapie plus moja biedna Korka na podłodze:)

Posted

Griza już się znacznie lepiej czuje - przestała zupełnie wymiotować. Poza tym nauczyła się, ze jak już nie chce i nielubi chodzić na wybieg jak poczuje nagła potrzebę tak jak inne psiaki, to trzeba poczekać i ja na pewno wyprowadzę ją poza teren działki w celu załatwienia potrzeb fizjologicznych.

Posted

megii1 napisał(a):
A na tym zdjęciu jest już cała czwórka hotelowiczów na kanapie plus moja biedna Korka na podłodze:)

Się płaci, się wymaga :diabloti: :evil_lol: :razz:

Posted

Rozliczenie bierzące już gotowe tylko morisowa ma pewne kłopoty, powiedzmy techniczne :-) Nasz najnowszy tymczasik wziął się za porządkowanie kabli w domu...