Jump to content
Dogomania

Owczarek podhalański (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Rafka']I jeszcze dwa białasy!

No otworzyły się:multi: :multi: :multi: ,cudne,calkiem fajny ten Harnaś!!!I jaki szczęśliwy!!!!!!!!!!!
Rafka a czy to Ty jesteś tą kobitką od Lagunki????Kiedyś oglądałam Twoją strone i tak mi wszystko na to wskazuje ,ze to ta sama osóbka!!!!
Jakie masz plany wobec Harnasia,bo z tego co wcześniej pisałaś to chcesz go wpisać do KW?Słuszna decyzja!

Posted

Dokladnie - Lagunka to moje piarwsza suka. Do KW Harnasia brakuje mi tylko - rtg stawow biodrowych, ktore chce zrobic jeszcze przed swietami - trzymajcie kciuki. Niedlugo znowu rszy strona moich psow ale najpierw che sie zajac naszym mini portalem- swieta beda swietna okazja do popracowania nad podhalanska strona.

Posted

Rafko, jest zabójczy! Myśle, ze trzeba spróbować z KW.
:klacz: Uważam, ze należą Ci się brawa, serdeczne gratulacje i wyrazy uznania za to, że przygarniasz te istoty. Harnaś tak wspaniale się uśmiecha. To chyba dla Ciebie największa nagroda, co?
Gratuluję.:multi:

Magda

Posted

Przeglad przeszedl teraz tylko bioderka! Na przegladzie powiedzili ze ma dwie wady - zbyt wysoko ostawione uszy i slaba pigmentacje nosa i warg #placz . Pozatym jest OK. Dla mnie i tak jest najpiekniejszy na swiecie.

Chodzimy z Harnaskiem na PT - chyba nigdy nie przestane sie dziwic jak szybko bialsy potrafia sie uczyc! Jesli nie uda sie nam z KW na pewno bedziemy startowac w zawodach posluszeństwa!

Posted

Czas proszę!
Jak przeszedł przegląd to powinien dostać KW jak mój Dunaj. Bioderka są kwalifikacją do hodowli a nie do KW. Bo przecież możesz mieć psa wystawowego którego nigdy do hodowli używać nie będziesz np.żeby nie przenosił wysoko osadzonych uszu lub nie bo nie wolno ci.

Posted

Widziałam wyżej osadzone uszy u rasowców. Jagoda też moim zdaniem za cudnych nie ma.
Trzymam ksiuki za bioderka, bo zdrowie najważniejsze.
Jeśli chodzi o szkolenie, to niezły z niego mądrala, nie każdemu podhalanwi się chce (bo rozumieć to rozumieją).
Teraz już naprawdę lecę do garów.
Papa!

Posted

No wlasnie - ja zakladam KW bo w koncu che powystawiac swojego psa a nie ciagle czyjes ;-) Coz zrobimy te bioderka nawet dla wlasnej informacji. Mam nadzieje, ze spotkamy sie przy okazji którejs z wystaw!

Posted

Tym Się Nie Przejmuj!!!!!!!!nie Ma Psa Bez Wad Mniejszych Lub Większych!!!!!!!!!!
Idealny Jest Tylko Wzorzec I Niestety Trudno Jest Znależć Psa Który By Odpowiadał Ideałowi!moze Być Mniej Lub Więcej Zbliżony Do Wzorca,ale Rzadko Idealny.
Ważne żeby Był Zdrowy I Kochany!

Posted

Też mam taką nadzieję bo oprucz chęci zobaczenia tego gościa na żywo to chciałam cię pomęczyć pytaniami o podhalany w dogoterapji i jsako psy asystujące gdyż chętnie podejmę współpracę z jakąś fundacją tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.No chyba że napiszesz mi coś więcej na priwa przy okazji oczywiście.
A co do stawów to tak czy inaczej zrobić trzeba nawet dla własnej wiadomości jak psa traktować.Ale musisz mieć świadomość że jak przeszedł przegląd to odrazu powinni go zarejestrować ja po przegladzie zarejestrowałam dostałam rodowód i dopiero zaczęłam myśleć o zdjęciu.Nawet jeśli chodzi o dysplazję to przecież trzeba ja gdzieś wbić na protokole z przeglądu się nie wbija,a rodowodu przecież nie masz.

Posted

Szukalam w internecie i nigdzie nie ma ZADNYCH inform,acji o KW o tym co trzeba miec do niej a co nie. I tak zorbie rtg Harnasiowi ale gdybym miala juz KW to moglbym powoli jedzic na wystawy i szybciej zalatwic papiery. Na portaliku musi znalesc sie info dotyczace KW!

Dzis przedstawie wstepny projekt graficzny strony.

Posted

1. Księgę Wstępną prowadzi się jedynie dla ras wskazanych przez Zarząd Główny.

2. Do Księgi Wstępnej wpisuje się dorosłego psa lub sukę, których wygląd wykazuje wszystkie cechy określonej rasy, co zostało stwierdzone podczas przeglądu kwalifikacyjnego. Na przeglądzie kwalifikacyjnym wypełnia się „Wniosek o wpisanie psa/suki do Księgi Wstępnej” (wzór). Właściciel psa/suki wpisanego do Księgi Wstępnej otrzymuje Wyciąg z Księgi Wstępnej.

3. Przeglądu kwalifikacyjnego dokonuje Sędzia Kynologiczny odpowiedniej specjalności.

4. Po uzyskaniu pozytywnej kwalifikacji psa/suki do Księgi Wstępnej, właściciel psa/suki zobowiązany jest do dokonania tatuażu zwierzęcia (zgodnie z odrębną instrukcją).

4. Potomstwu psów z KW wydaje się metryki.

5. Psa/sukę, których trzy pokolenia przodków (rodzice, dziadowie i pradziadowie) figurują w KW, wpisuje się do Polskiej Księgi Rodowodowej.

To jest ze strony Zarządu Głównego,dla podhalanów dodatkowo jest wynik prześwietlenia na HD- psy mogą mieć A i B.
A wiesz ile Harnaś może mieć lat?
Jeśli juz miałaś przegląd to mozesz zadzwonić do Zarządu i zapytć o numer KW,wtedy zanim dostaniesz papiery będziesz mogła psa wystawiać.

Posted

No dokładnie tak jak Ela napisała!:lol:
Czy po przeglądzie zarejestrowałaś psa w oddziale ZK?
Jeżeli tak to teraz tylko czekać na papierek a swoja drogą ponoieważ nie jest ich tak dóżo to możesz zadzwonić może ci podadzą nr. Harnasia. I wystawiaj na zdrowie życzę sukcesów,a dysplazję zrobisz na spokojnie jak będziesz miała czas i ochotę.
Niestety nie wszyscy trzymają sie regulaminów i częst o nażuca się właścicielom RTG jako warunek otrzymania KW a to nie prawda,jest ono konieczne do reproduktora anie do samego KW.

Posted

To super - przeglad byl ,pies jest zatatulowany i zarejestrowany - czyli moj oddzial powinien to wyslac a nie czekac na wynik badania tak? Kurcze to w poniedzilek dzwonie i pogonie ich tam!

Posted

A jednak RTG musi byc!

w wymogach dodatkowych jest dopisane:

przegląd kwalifikacyjny o wpis do Księgi Wstępnej - mogą ubiegać się psy/suki, które mają ukończone 12 miesięcy.
Psy/suki, które przeszły przegląd pozytywnie muszą być zatatuowane i prześwietlone w kierunku dysplazji.

Posted

No nie wiem ale u mnie też się ociągali potem poszedł opiepsz z klubu że przetrzymują i wysłali,a RTG do rodowodu jeszcze nie robiłam bo nie było mi potrzebne zresztą po takim traktowaniu jakiemu był poddany muj duduś (bicie, głodzenie)to byłabym zdiwiona gdyby stawy były ok ale na wystawy jeżdzi i przynajmniej jest gwarancja ze nikt nim na lewo krył nie będzie. Ale nie sprzeczam się może coś się zmieniło jednak do tej pory najpierw był tatuaż irejestracja potemKW a dopiero na końcu Wystawy i dysplazja.

Posted

Zrobilam zupełnia na brudno szkoc mini portalu.

Moze go przez chwila ogladac pod tymczasowym adresem. Koniecznie prosze o uwagi dotyczce kolorystyki, dosylnie zdjec, grafik, tekstow, informacji kotra wersja najbardziej sie podoba i w ogole o wszelki uwagi dot strony.

zajrzyjcie tutaj

Posted

Eskima ;) jest w boksie : "psy nowe" - bardzo smutna, osowiała, nie szczeka jak ktoś podchodzi do boksu, nie podchodzi do krat - dlatego nie udało się sprawdzić numeru schroniskowego, bo wolontariuszkom nie wolno wchodzic do boksów.
Chyba nic więcej nie uda mi się dowiedzieć :cool1:

Posted

Chciałam napisać o moim"6 tyg tyranie".Bardzo się zmienia na dobre tak że niedługo będę musiała odszczekać wszystko co o niej pisałam.Napewno ma charkterek,jest odważna,ciekawska,cały dom i ogród jest jej.Ponieważ jest jeszcze nie szczepiona/miała biegunke/ biega po ogrodzie krótko.Zresztą nie pilnowana zjeda co jej do pychola podejdzie albo wpadnie w oczy/niech dobre duchy mają w opiece moją resztę tulipanów? Gdy nie chce wracac do domu warczy wywrywa się,szczeka usiłuje podgryżć.Co wtedy robić?

Posted

Szybko wysłałam,bo wczoraj do was pisałam 2 posty ale poszły chyba w kosmos.Gdy będę miała zdjęcie to zamieszczę abyście obejrzałay"potfora"czy aby nie kaukaz???Pozdrawiam serdecznie Ewa