Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Z dużym niesmakiem przeczytałam ten wątek.Po pierwsze zamiast konkretnych propozycji jest pełno osobistych
wycieczek. Jak ktoś wcześniej zauważył to " polskie piekiełko " jest wszechobecne . Każdy nowy płatny DT czy hotel
jest opluty. Zarzuty wszędzie są podobne, a wniosek standardowy - niegodzi się zarabiać na zwierzakach .
Szkoda,że osoby które najwięcej mają do powiedzenia (napisania) niezbyt często oferują bezpłatne DT.
Hotel dla zwierzaków to taki sam biznes jak hotel dla ludzi. Jeżeli ja oddaję psa do hotelu to sama sprawdzam warunki bytowe
albo proszę o to osobę do której mam zaufanie . To ja ustalam warunki i umawiam się z właścicielem.
Żadna standardowa umowa nie jest mi do tego potrzebna. Dla wielu psiaków kojec z betonową podłogą + pełna miska + spacery to super luksus i szansa na godziwe życie w przyszłości.

• Replies 311
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ladySwallow napisał(a):
No mnie się zdawało, że to jest wątek o pseudohotelikach. Nie porównywałabym Murki do AlinyS, która niewątpliwie pseudohotelikiem jest.

Poza tym - tutaj mamy stworzyć normy. Ale zawsze można założyć wątek, np. "Co nam się nie podoba w hotelikach" albo, Sankjo, "Brudy hotelików". I proponuję takie właśnie rozwiązanie dla rozpatrywania konkretnych przypadków. A ten wątek zostawić teoretycznym rozpatrywaniom. O tym mówię - wspomnę, zanim mnie zjecie, bo ktoś ma inne zdanie niż Wy wszystkie.

Nie da rady załozyc takiego watku,bo zostanie odrazu zamkniety

Posted

Sankja napisał(a):
Jeżeli nie podoba Wam się to co zrobiła Murka (mi też się to nie podoba i wyrażam swoje zdanie tutaj) bardzo proszę wyrażać swoje opinie publicznie, bo ja w Waszym imieniu występować nie będę.

A ja nadal nie rozumiem co takiego złego zrobiła Murka? Że chciała stworzyć lepsze warunki bytowe dla trudnego do socjalizacji psa? Żeby zamiast małego boksu miał duży wybieg to jest coś złego? I to, że my jej w tym pomogliśmy finansowo, bo czujemy się odpowiedzialni za psa, którego wyciągnęliśmy ze schroniska najprawdopodobniej na dożywocie?
Jak u Biafry zjeżdżała skarpa, pękał dom, nie było drogi, kojce tonęły w błocie i ludzie ruszyli z pomocą na odbudowę, zepsuty samochód, inne rzeczy to było coś złego?
Czy my naprawdę doszliśmy do takich granic absurdu, gdzie robić coś to źle, nie robić też źle? Że już tylko chodzi o to, by na innych wyładować swoje frustracje, i to do tego bezkarnie bo anonimowo?
SZKODA.
Ja oświadczam, że każdy z nas pomagał Murce z własnej woli, że to od nas wyszła inicjatywa pomocy w budowie kojca i jakiekolwiek zarzuty robione w tym względzie pod adresem Murki są ZWYKŁYM ŚWIŃSTWEM.

Posted

magdaNS wszystko zostało wyjaśnione kilka postów wcześniej. Nie będę podejmować dyskusji po raz wtóry z obrońcami biznesu Murki. Nie prowokuj, bo nie sprowokujesz.

Posted

Malwi napisał(a):
ale skoro chcemy dobry hotelik a ktoś inny ma z nim złe doświadczenia to co - nie można się nimi podzielić ? to tak jak z wetami - jeden był u niego z psem, stwierdził że to konował, poszedł do innego i mówi o tym że do tamtego nie warto chodzić ....

taka sama zasada pwinna być z hotelikami ..i hoteliki nie powinny się oburzać w takich sytuacjach - ich obrońcy tym bardziej - tu nie jest miejsce na dyskusje a na przedstawianie prawdy ... jeśli miałabym mojego psa oddać kiedyś do jakiegoś hoteliku - bo wyjeżdżam - wybiorę najlepszy- tylko jak tu wybrać najlepszy skoro takie sytuacje się dzieją na forum ?

Może nie na podstawie opinii innych tylko wlasnej.To tak jak wybór szczeniaka z hodowli.Poznajesz hodowcę,rozmawiasz o metodach wychowania,obserwujesz zachowania psiaków,żywienie itp.Oczywiście trzeba być na miejscu fizycznie nawet kilka razy.

Posted

tak zadro - na podstawie własnej również ... ale może w rozmowie bedzie wszystko ok bedzie hootelik oczami świecił a jak dam psa to prawda wyjdzie na jaw ? nie chcę czegoś takiego... dlatego mając na uwadze dobro zwierzaków patrzę również na innych - trzeba się uczyć nie tylko na swoich błędach ale również na błędach innych prawda ?

Posted

Malwi napisał(a):
tak zadro - na podstawie własnej również ... ale może w rozmowie bedzie wszystko ok bedzie hootelik oczami świecił a jak dam psa to prawda wyjdzie na jaw ? nie chcę czegoś takiego... dlatego mając na uwadze dobro zwierzaków patrzę również na innych - trzeba się uczyć nie tylko na swoich błędach ale również na błędach innych prawda ?

Miałam na mysli niezapowiedziane wizyty w wybranym hoteliku i wyrobienie sobie opini na jego temat.Oczywiście zdaję sobie sprawę,że nawet podczas kilku wizyt możemy nie dostrzec mankamentów.

Posted

A ja bede mowila co mi sie nie podoba i nie interesuje mnie, czy to komus pasuje czy nie.
Od lat pomagam zwierzetom BEZINTERESOWNIE, jak wielu z nas, dogomaniakow i obserwuje dziwne historie, mianowicie trzeba tylko ochy i achy uskuteczniac, wszystko jest super i wspaniale, wszystkie hotele wprost rewelacyjne.
A otoz nie!
Niektore poczynania mnie po prostu brzydza, niektorych nie rozumiem ale mam prawo wypowiadac swoje uwagi bez wzgledu na to czy to sie komus podoba czy nie.
Jak mozna pobierac dodatkowa oplate za przejechanie sie z psem do weta? Parenascie kilometrow?
Dlaczego niektore hotele funkcjonuja juz pare dobrych lat i nie stwierdzam zadnych konkretnych inwestycji ?
Jak mozna zajmowac sie ponad dwudziestoma psami z korzyscia dla nich wszystkich?Doprawdy, czarodzieja potrzeba, pomagalam kiedys przez dwa tygodnie znajomej prowadzacej psi biznes, przy 9 psach nie bylo czasu sie po glowie podrapac, polowe dnia zajmowala praca z dwoma trudnymi przypadkami, pracownik mial urlop wiec troche pomagalam , napatrzylam sie jak to hula.I nie wierze w to ze jedna osoba moze sie zajac taka duza iloscia psow, nikt mnie nie przekona ze jest inaczej.
Dlaczego musi mi sie to podobac?
Na jakim watku mozna spisywac takie badz inne uwagi, ktore moze beda pomocne przyszlym sponsorujacym pobyty w hotelach?
Dlaczego wszystko musi sie podobac?
Przeciez w zyciu poza dogomania rowniez oczekujemy dobrego standardu uslug prawda?
I bardzo prosze mi nie wyjezdzac ze ja to przy komputerze tylko krytykowac potrafie,bo kto mnie zna a jest takich ludzi sporo, wie, ze pomagam niemalo ale nie lubie popierania badziewia i nie znosze zerowania na ludzkich uczuciach i kombinowania w jednym kierunku.

Posted

Taaak, a Sankja ma bana. I tak sié konczy mówienie co sié mysli. Przerabialam juz to i powiem szczerze ze juz mi sié nie chce. Gadaj sobie a my sobie i tak leci. Nic tylko sié wziác za "podnoszenie wátków", "witanie pieska na dzien dobry" i "dobrej nocy do poduszki".

Posted

Obiecuję, ża za chwilę będzie merytorycznie i na temat, ale najpierw chcę wszystkim przypomnieć jedną, bardzo istotną sprawę.
Na forach publicznych bardzo łatwo jest oskarżać. Nie mam tu na myśli przypadku Murki, przynajmniej nie tylko, od pewnego czasu kwitnie moda na objeżdżanie i hotelików i wolontariuszy i ludzi zakładających wątki w "przygarnę psa". Ktoś coś powie, komuś się to nie spodoba i już ten pierwszy jest nazywany oszustem, złodziejem itp itd.
OK, mów my o tym co się nam nie podoba, wyrażajmy opinie, jeśli mamy wątpliwości co do czyjejś uczciwości - sprawdzajmy. Ale na wszystkich możliwych bogów- proszę, nie rzucajcie oskarżeniami ot tak, bo deszcz pada!
Zaraz ktoś powie, że Murki nikt o nic nie oskarżał - nie jesteśmy przedszkolakami i potrafimy czytać między wierszami. Także nie rzucajcie oskarżeń pod przykrywką przykładu w merytorycznej, teoretycznej czy jeszcze tam jakiejś dyskusji.
To co robimy tu na Dogo, to co możemy robić zależy od tego jaką mamy reputacje, co o sobie nawzajem piszemy. Proszę o tym pamiętać.
To tyle, teraz wracając do tematu.

To co założyciel wątku pisał o płaceniu 1/3 ZUSu przez firmy. Hotelowanie psów może i jest dość młodą branżą, ale jeśli ktoś przed założeniem hoteliku prowadził np. warsztat samochodowy to już z ulgi nie skorzysta i musi płacić CAŁY ZUS. Ulgi dotyczą tylko osób po raz pierwszy zakładających działalność gospodarczą, a po drugie - nie wszystkich. Przepisy rożnią się od regionu i od tego kim jest osoba otwierająca DG; np. student 'dzienny' startujący w ramach inkubatora przedsiębiorczości może liczyć na spore zniżki. Bodajże 150zł ZUSu przez pierwszy rok, zwolnienie/ zminiejszenie podatków też na określony okres. Za to student zaoczny lub wieczorowy już na takie zniżki liczyć nie może.
Owszem, istnieją różne programy unijne, ale żeby korzystać z takich dotacji trzeba mieć określoną kwotę wkładu własnego. Znowu przykładowo- przy zakładaniu gospodarstwa agroturystycznego trzeba wykazać 100tyś zł wkładu własnego.

Dlaczego niektore hotele funkcjonuja juz pare dobrych lat i nie stwierdzam zadnych konkretnych inwestycji ?

Nie rozumiem. Jakich inwestycji?

Jak mozna pobierac dodatkowa oplate za przejechanie sie z psem do weta? Parenascie kilometrow?

Przeciez w zyciu poza dogomania rowniez oczekujemy dobrego standardu uslug prawda?

Tak mi się skojarzyło: wysyłając list priorytetem, płacimy więcej choć koszta dla PP są takie same; a dojazd do weta oddalonego np. o 20km to już konkrtena kwota - ok25zł ( licząc z trasą powrtotną). No i wcale nie jest powiedziane, że taki wyjazd będzie jeden w miesiącu.

Ktoś pisał, że płatne DT nie pownny pobierać takich samych stawek jak hoteliki z zarejestrowaną DG- rozumiem to. Tak z ciekawośći jakie wg was powinny być takie stawki?

Bardzo dużo pisało się tu o kojcah i ich podłożach, a nikt nie wspomniał o tym jak zabezpieczony powinien być teren. :razz:

Posted

Hotel dla psow Amok.

Kojce - estetyka i funkcjonalnosc.
Nie jestem spokrewniona z Amok.
Nie trzymam u Niej psow.
O takie inwestycje mi chodzi.
Na przyklad.
Jestem przeciwniczka trzymania psow w betonach, nie tylko ja jedna zreszta.
Jesli o mnie chodzi to byloby mi po prostu wstyd brac zwrot pieniedzy za transport, no chyba, ze to jakies dalekie trasy do specjalistycznych klinik. Jak sie z kogos zyje to czasami trzeba troche wyrozumialosci, serca. Nie wszystko jest kalkulacja.

Posted

Ech...z ciężkim sercem ale muszę zamknąć ten wątek. Zamiast pouczającej wymiany zdań, opinii oraz doświadczeń zrobił się jeden wielki śmietnik, gdzie opluwa się innych i pierze własne żale. To można robić na wątkach psów będących w hotelikach i DT.

• Margo unlocked this topic