Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Błagam nie piszcie bzdur bo człowiekowi od razu humor się pogarsza- jakie dwa lata? Jakie prace? Jakie maile? Jaka strata szansy dla zwierząt? Czy wy w ogóle wiecie o jakim projekcie piszecie? Wiecie jakie są dalsze ustalanie? Jakie projekty istnieją? Czy dla was tworzenie prawa to usiadł Pan X, wymyślił w jedną noc plan Y i ustawa gotowa? Projekt wyrzucono bo pod względem merytorycznym i prawnym był nie do przyjęcia i...nie do poprawienia. Powstrzymajcie się od tych wywodów dopóki ktoś nie opisze sytuacji (choćby posłanka Mucha na stronie)...mi ochota na zdawanie relacji przeszła.

Posted

[quote name='Ada-jeje']Brzmi niezle, :multi: oby sie udalo.[/QUOTE]

Musi się udac!
Razem jesteśmy silą!
Wielki szacunek dla tych, którzy dziś byli na spotkaniu i zaprotestowali przeciwko proponowanym zmianom. :loveu: Możemy miec więcej!
[I]Joanna Mucha: Jako Przewodnicząca PZPZ podjęłam decyzję o nie składaniu przygotowanego wcześniej projektu “małej nowelizacji” do Marszałka Sejmu. Jednocześnie w imieniu członków zespołu zadeklarowałam zainteresowanie projektem przygotowanym przez Koalicję dla Zwierząt.[/I]
[URL]http://zespoldlazwierzat.pl/?p=389[/URL]

Ja już zapamiętałam tą deklarację. A wy? :cool3:

Posted

[QUOTE]
W związku z tym, jako Przewodnicząca PZPZ podjęłam decyzję o nie składaniu przygotowanego wcześniej projektu “małej nowelizacji” do Marszałka Sejmu. Jednocześnie w imieniu członków zespołu zadeklarowałam zainteresowanie projektem przygotowanym przez Koalicję dla Zwierząt. Ze strony Koalicji dla Zwierząt otrzymałam zapewnienie, że w najbliższych dniach przekazana mi zostanie decyzja, czy projekt będzie procedowany jako obywatelski, czy też zostanie przekazany jako propozycja do PZPZ.
Za pośrednictwem tej strony będę Państwa informować o kolejnych wydarzeniach dotyczących nowelizacji ustawy.
[RIGHT]Łączę wyrazy szacunku
Joanna Mucha[/RIGHT]

[/QUOTE]

I co, wierzycie, że posłowie PSL zagłosują za zakazem trzymania psów na łańcuchach?

[B]Małą nowelizacje mogliśmy już mieć[/B].
I wtedy możnaby było zacząc pracę nad bardziej restrykcyjnymi przepisami.

[B]Kiedy spodziewacie się, że nowelizacja w wersji Koalicji wejdzie w życie?[/B]
Chciałabym wiedzieć, bo interesuje mnie, kiedy w koncu nie będzie można sprzedawać zwierząt towarzyszących na targowiskach i kiedy będę mogła pójść z psami na łąkę i nie bać się, że ktoś mi je zastrzeli???

Posted

Millarca , mnie też interesuje , ale nie taki bubel :shake::angryy:..... piszesz o zakazie sprzedaży zwierzat dom. na targowiskach itd.... , a nie interesuje Cię takie draństwo , okrucieństwo - jak pseudohodowle np . :angryy:. , -produkcja :angryy::mad: zwierzat dla pieniedzy , gdzie sie da ,jak sie da i ile się da =BEZ NADZORU !!!. wschroniskach pełno teraz bullowatych . .Są masowo usypiane :-(:-(:shake:.psy chorują , umierają w klatkach , suki rodzą jak maszynki :shake:. W tej super nowelizacji nie było zakazu hodowli zwiezrąt dom. - każdy menel moze to robic - bez rejestracji i nadzoru.:shake:.myślisz ,ze nie sprzeda ich poza targiem :cool3:...............Aco z transportem zwierząt , meczeniem ich w celach laborat. - to jest tragedia i gehenna nie do pojecia :-(:-(:-( bez żadnych podstaw na dodatek . . ......

Posted

[quote name='millarca']I co, wierzycie, że posłowie PSL zagłosują za zakazem trzymania psów na łańcuchach?

[B]Małą nowelizacje mogliśmy już mieć[/B].
I wtedy możnaby było zacząc pracę nad bardziej restrykcyjnymi przepisami.

[B]Kiedy spodziewacie się, że nowelizacja w wersji Koalicji wejdzie w życie?[/B]
Chciałabym wiedzieć, bo interesuje mnie, kiedy w koncu nie będzie można sprzedawać zwierząt towarzyszących na targowiskach i kiedy będę mogła pójść z psami na łąkę i nie bać się, że ktoś mi je zastrzeli???[/QUOTE]

Millarca, mam wrażenie, że Ty na zamówienie piszesz. I to jest ta lepsza wersja. Bo, jeśli nie, to nie ogarniasz biegu wydarzeń.
Zrozum, ta prowokacja już nie wypali - daruj sobie.

Posted

Nie ulega żadnej wątpliwości, że będzie bardzo ciężko dokonać solidnej nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, głównie z powodów politycznych. Z takich powodów projekt Koalicji przestał być procedowany przez Zespół nie tak dawno temu. Teraz powróci. Co z tego wyjdzie, niewiadomo. Chyba nikt nie jest optymistą w tym względzie.

[B]Brak optymizmu lub poczucia realizmu nie może być jednak powodem do akceptowania w części badziewnych i niedopracowanych /by nie powiedzieć kompletnie nieprzemyślanych/ zmian w UOZ. Wykazaliśmy tutaj, że "grzebanie" przy art. 11 UOZ nie tylko niczego nie poprawia, co nawet gorzej: legitymizuje obecne praktyki postępowania z "bezpańskimi pieskami". Trzeba było zostawić art.11 w świętym spokoju i nie udawać wielkich herosów w walce o prawa zwierząt, którzy zajadają ciasteczka u prezydentowej i robią tam sobie sesje zdjęciowe a na końcu są w stanie poprzeć cokolwiek. [/B]

Ekostraż jest członkiem koalicji i zadeklarowała dziś G. Lindenbergowi poparcie dla prac nad tym projektem jako tzw. projektem obywatelskim. [B]Oferujemy także "pozasalonowe" wsparcie dla tych prac w zakresie merytorycznym, tj. analiz prawnych oraz analiz wprowadzenia konkretnych przepisów w życie w odniesieniu do obecnych praktyk, bez podlizywania się komukolwiek tylko dlatego, że tak wypada.[/B]

[B] W odniesieniu do wielkich zarzutów niektórych, którzy [U]nie raczyli się nawet przedstawić[/U], że się nagle "obudziliśmy", informujemy, że byliśmy w kontakcie z autorami nowelizacji prowadzonej na zlecenie SdZ. Przedstawialiśmy swoje uwagi, niektóre zostały zaakceptowane, inne nie. Nigdy też nie posądzaliśmy autorów nowelizacji na zlecenie SdZ o złe intencje etc. Wykonali niezłą pracę w minimalnym zakresie, jaki sobie postawili. I piszę to, choć nie należymy ani do przyjaciół, ani tym bardziej fanów SdZ. Warto wziąć pod uwagę to, że zespół parlamentarny SAMOWOLNIE zmienił projekt przedłożony przez SdZ z powodów, które znane nie są. I że autorzy publicznie zaprotestowali przeciwko temu. Więc: trochę przyzwoitości i rzetelności. Z pewnością naganne jest przy tym to, że zespół pracował "w ukryciu". To jest nauczka na przyszłość.[/B]

[B] Jeśli ktokolwiek poczuł się urażony (choć OTOZ Animals nawet na facebooku występuje w kategorii "BIZNES LOKALNY"), serdecznie przepraszam. I zapraszam do merytorycznej pracy nad projektem.

Natomiast dalsze rozważania "co by było, gdyby babcia miała wąsy", tj. gdyby zespół przygotował jasne i konkretne przepisy MINIMALNYCH ZMIAN, które zostałyby wcześniej skonsultowane z organizacjami społecznymi, nie ma żadnego sensu. Bo? Bo taka sytuacja nie miała miejsca.

Dawid Karaś
Stowarzyszenie Ochrony Zwierząt Ekostraż we Wrocławiu
[/B]

Posted

[quote name='millarca']Nadal będzie można sprzedawać zwierzęta na targowiskach i wyłapywać je do umieralni, zaś myśliwi będą mogli mi odstrzelić psa, kiedy go spuszczę na polu mojego własnego dziadka!!! :angryy::angryy::angryy:
Prace nad nowelizacją ruszą pewnie za następne parę lat.
To się nazywa sukces po polsku!!! :angryy::angryy::angryy:

Czyli miałam racje, Wy po prostu nie chcieliście nowelizacji :shake:[/QUOTE]

Nie wiem jak inne Wy, ale ja nie chciałem. Takiej nowelizacji. Inną tak. Co teraz ? mam się zastrzelić .... na polu dziadka , ogrodnictwo doooobra rzecz.
Póki co ciemne siły ciemnej masy się cieszą :lol:.
Co prawda chyba muszę jeszcze parę beczek soli jeszcze zjeść, by niektóre posty wewnętrznie sprzeczne (i co gorsza jawnie o tym twierdzące) zrozumieć, ale będę się starał. Obiecuję.

Posted

[quote name='ekostraż_wrocław']Poszło to nad wyraz łatwo. [/QUOTE]

jak dla mnie wszystko to poszło ZA łatwo :roll:

[quote name='millarca']
Zastanawiam się, czy [B]Tobie[/B] przypadkiem "sprzedawanie zwierząt na targowiskach", nie kojarzy się po prostu z panem, który pokątnie z pod płasza handluje 3 szczeniaczkami, a nie giełdami zoologicznymi, na których męczy się i oddaje w przypadkowe ręce setki jeśli nie tysiące zwierząt w jedno popołudnie? [B]Widziałaś kiedyś, jak traktuje się na takich giełdach oseski gryzoni sprzedawane jako karmę dla gadów?[/B] Byłaś w ogóle kiedyś na giełdzie zoologicznej?[/QUOTE]
jak to czy JA?? a co to ja jestem jedynym głosem na nie?? uczepiłaś się moich postów bo są merytoryczne i bardzo bolą, nie??
Zdziwię Cię.. TAK widziałam na placach ludzi handlujących , widziałam wiele, osobiście jeździłam na akcje wyłapywania pseudohodowców z placów, giełd itp..
a Ty co zrobiłaś???

[quote name='millarca']Jeśli projekt był utajniony to dlaczego było wiadomo, że trwają nad nim prace od 2008r.?
Rozumiem, że na potwierdzenie swoich słów, masz kopie pism, które wysyłaś do posłów z prośbą o udostępnienie projektu?
Bo jeśli nie, to nie mów, że projekt był tajny.[/QUOTE]

Nie mam kopii pism bo ja niestety jestem małym pionkiem, zwykłym pracownikiem KTOZ, więc JA niestety nie zajmowałam się tym...
a Ty chyba zauważyłaś, ze to NIKT z nas tu piszących nie napisał ze znaliśmy w 2008 plany dotyczace nowelizacji.. może i ktoś znał, bo nie my....

[quote name='millarca']Dla mnie to niewiarygodne. Była szansa na to, żeby myśliwi nie mieli prawa strzelać do naszych psów, a wyście to zaprzepaścili :shake::shake::shake:[/QUOTE]

wiesz co, sorry, ale wisi mi to czy jestem dla Ciebie wiarygodna czy nie... Zresztą Ty dla mnie jesteś mocno podejrzana, nie mogę się pozbyć myśli, ze jesteś jedną z osób zbanowanych na dogo teraz piszącą pod nowym nickiem ;)

[quote name='agata-air']Błagam nie piszcie bzdur bo człowiekowi od razu humor się pogarsza- jakie dwa lata? Jakie prace? Jakie maile? Jaka strata szansy dla zwierząt? Czy wy w ogóle wiecie o jakim projekcie piszecie? Wiecie jakie są dalsze ustalanie? Jakie projekty istnieją? Czy dla was tworzenie prawa to usiadł Pan X, wymyślił w jedną noc plan Y i ustawa gotowa? Projekt wyrzucono bo pod względem merytorycznym i prawnym był nie do przyjęcia i...nie do poprawienia. Powstrzymajcie się od tych wywodów dopóki ktoś nie opisze sytuacji (choćby posłanka Mucha na stronie)...mi ochota na zdawanie relacji przeszła.[/QUOTE]

dlatego nie ma co karmić trola i nie ma co odpowiadać na zaczepki.. g.. wie a się udziela jak by co najmniej samą twórczynią ustawy była... :mad:

Posted

I jeszcze jedno sprostowanie: pracę nad odrzuconą dziś mininowelizacją nie trwały od 2008 roku, lecz od II kwartału 2010 r. Wcześniej zespół odrzucił propozycję "Koalicji dla Zwierząt" jako tą, dla której brak woli politycznej. [B]OTOZ Animals, Straż dla Zwierząt oraz EMIR to organizacje, które nigdy nie brały (bo nie chciały) udziału w pracach nad projektem Koalicji. Co się bedą z "plebsem" bratać. Chyba, że ja nie umiem czytać w języku polskim:[URL="http://koalicja.org.pl/koalicjanci.php"] http://koalicja.org.pl/koalicjanci.php [/URL]lub że organizacje te wolały występować jako przyjaciele Joanny Muchy-światli recenzenci prac "plebsu".

A tego występu w ogóle komentował nie będę. Lub skomentuję odrobinę.
[URL="http://www.tvp.pl/publicystyka/polityka/minela-dwudziesta/wideo/25112010-2010/3242534"]
[/URL][/B][URL]http://www.tvp.pl/publicystyka/polityka/minela-dwudziesta/wideo/25112010-2010/3242534[/URL]

Cóż, jeśli ktoś potrzebuje poklasku urzędasów, żeby istnieć, zwierzęta mogą być na planie bardzo dalekim. I można opowiadać kompletne pierdoły na poziomie gimnazjum. I w takim samym języku: o pieskach, które zdychają na oczach rodziny. Gdzie ja żyję? Kto mnie reprezentuje? To już się w głowie nie mieści po prostu. Czuję się obrażony, jeśli dyskusję o prawie zwierząt sprowadza się do takiego poziomu w państwowej telewizji. "Dobijanie potrąconej sarny", "dziękuję pani poseł".

Kurcze, chyba zostanę "LEPPEREM" polskiej ochrony zwierząt.

Posted

kurczaki, trzeba sie teraz będzie ostro napocic, zeby pokazac gminom, że na to sa pieniądze - dokłądnie te same, które teraz sa wydawane nieefektywnie i bez sensu. inne punkty - futerkowe, łańcuchy, tucz - trzeba miec naprawdę dobry pomysł na to. chłop zywemu nie przepuści, krus nie do ruszenia, a tak przez społeczeństwo znienawidzony.
zaczynają się prawdziwe schody.

ulżyło mi i nie denrwujta mnie, że to cos za łatwo poszło. w paranoję popadnę...

Posted

Ustawa koalicji jest ciężka do przeforsowania- tego nikt nie ukrywa. Jednak jest dobra... Uważam, że zmiany prawa nie mają być łatwe lecz skuteczne. Spróbujmy, ruszmy temat prawdziwej ochrony zwierząt. [B]Zacytuje szefa koalicji: "Nasze zmiany będą kosztowały jedną tysięczną 1% budżetu RP"[/B] czy naprawdę nas na to nie stać? Czy nie możemy być wzorem dla innych krajów? Spróbujmy przekonać posłów, że problem ochrony zwierząt jest istotny społecznie, a jego rozwiązanie jest ważne dla obywateli. [B]To jest moment w którym po listach protestacyjnych dot. projektu SdZ [U]czas na listy poparcia dla projektu koalicji. [/U][/B]

Posted

To pojawiło się wieczorem w środę. Ale jakoś na spotkaniu pan profesor nie bronił tego stanowiska - za dużo prawników było obecnych?
Nie padło ani słowo na ten temat.

Mimo wszystko wrócę jeszcze do tego:
[URL="http://www.tvp.pl/publicystyka/polityka/minela-dwudziesta/wideo/25112010-2010/3242534"]http://www.tvp.pl/publicystyka/polit...0-2010/3242534[/URL]

Trzeba poświęcić odrobinę czasu, ale warto zobaczyć, jak próbuje sie manipulować "telewizyjna" opinią publiczną.
Chwyty ograne i często stosowane - ci, którzy byli na spotkaniu, pewnie szeroko otworzą oczy ze zdziwienia:)
Ani słowa o miażdżącej ocenie prawnej noweli, tylko o "wąskim" zakresie. Można i tak...

Posted

Przeczytałam, na razie "po łebkach", projekt ustawy koalicji dla zwierząt i muszę powiedzieć, że mi się podoba.
Sądzę, że dalszą dyskusję należałoby podjąć już w innym temacie. Takim bardziej twórczym niż ten obecny - zresztą już nieaktualny i z za wieloma wycieczkami osobistymi.
Niestety, wśród nas zwierzolubów, animozje są nadmiernie głębokie. Głównie nie wsród tych "niezrzeszonych" co działają bez poszukiwania poklasku i sławy medialnej, lecz wśród przedstawicieli organizacji.
[COLOR=red]Może jest sznasa bysmy sie wszyscy porozumieli dla dobra zwierząt?[/COLOR]

Posted

No, to ja zakończę te wycieczki osobiste "optymistycznym" akcentem.
Mało poważne, ale dostosowuje się do "czynników" - tak dla rozluźnienia atmosfery;-)

[URL="http://www.smileycentral.com/?partner=ZSzeb001_ZSYYYYYYYYPL"][IMG]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_11_13.gif[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='ekostraż_wrocław']I jeszcze jedno sprostowanie: pracę nad odrzuconą dziś mininowelizacją nie trwały od 2008 roku, lecz od II kwartału 2010 r. Wcześniej zespół odrzucił propozycję "Koalicji dla Zwierząt" jako tą, dla której brak woli politycznej. [B]OTOZ Animals, Straż dla Zwierząt oraz EMIR to organizacje, które nigdy nie brały (bo nie chciały) udziału w pracach nad projektem Koalicji. Co się bedą z "plebsem" bratać. Chyba, że ja nie umiem czytać w języku polskim:[URL="http://koalicja.org.pl/koalicjanci.php"] http://koalicja.org.pl/koalicjanci.php [/URL]lub że organizacje te wolały występować jako przyjaciele Joanny Muchy-światli recenzenci prac "plebsu".

A tego występu w ogóle komentował nie będę. Lub skomentuję odrobinę.
[URL="http://www.tvp.pl/publicystyka/polityka/minela-dwudziesta/wideo/25112010-2010/3242534"]
[/URL][/B][URL]http://www.tvp.pl/publicystyka/polityka/minela-dwudziesta/wideo/25112010-2010/3242534[/URL]

Cóż, jeśli ktoś potrzebuje poklasku urzędasów, żeby istnieć, zwierzęta mogą być na planie bardzo dalekim. I można opowiadać kompletne pierdoły na poziomie gimnazjum. I w takim samym języku: o pieskach, które zdychają na oczach rodziny. Gdzie ja żyję? Kto mnie reprezentuje? To już się w głowie nie mieści po prostu. Czuję się obrażony, jeśli dyskusję o prawie zwierząt sprowadza się do takiego poziomu w państwowej telewizji. "Dobijanie potrąconej sarny", "dziękuję pani poseł".

Kurcze, chyba zostanę "LEPPEREM" polskiej ochrony zwierząt.[/QUOTE]

Jesteś zwyczajnym prostakiem. Wyżywasz się na swojej byłej organizacji, w której spędziłeś tyle czasu. Szkoda ze przy okazji mając zal do Jandy (może i słuszny) obrazasz wszystkich innych. Lista którą podałeś jest zwyczajnie niepełna. Ale po co to sprawdzić, lepiej obrażać.

Posted

oglądałam te pierdoły wczoraj :angryy::wallbash::wallbash::stupid:, no po wystąpieniu takich gwiazd , to tylko można :flaming::grab::drinking::Help_2:................