Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Zuza i Noddy']Może mi ktoś coś powiedzieć o [FONT=Verdana][SIZE=2][COLOR=#000000]Ewie Pyrchale?[/COLOR][/SIZE][/FONT][/quote]

No w mojej rasie to już na pewno nigdy to tej pani nie pojadę, sędziowanie było...no delikatnie mówiąc dyskusyjne.
Pani nie była ani miła, ani nie miła a jej werdykty równie nijakie.
Podejrzewam, że zna się lepiej na innych rasach, niż moja ;)

Posted

[quote name='Zuza i Noddy']Chodzi mi właśnie jaka jest na JH[/QUOTE]
p. Ewa Prychała była nawet miła, powiedziała mi co zrobiłam źle, ale jej sposób przeprowadzania konkursu był nieco inny (niż u reszty sędziów) ponieważ przeprowadzała eliminacje od 12 do 14 i każdy mógł przyjść kiedy chciał (a ona czekała na ringu):)

• 3 months later...
Posted

Super, zmienili nam sędziego na Nowy Sącz. Mój pies jest sam w rasie, ale ja nic nie wiem na temat tej sedziny-help!!! Może ktoś pomóc i powiedzieć coś więcej ??? Na co zwraca szczegolna uwage u psa? Czy każe robić dużo okrążeń, gdy patrzy na ruch? Czy mała ilośc jej wystarczy?

Posted

W zeszłym roku w Opolu P.Pyrchała sędziowała shelti i mi osobiście podobało się jej sędziowanie. Patrzy ogólnie na budowę, ruch, przygotowanie i prezentacje. Co najbardziej podobało mi się u tej sędziny - to że uzasadniała swój werdykt. Mówiła dlaczego wygrał ten psiak a nie inny.
Jeszcze jedno co mogę dodać to że jest obiektywna, a często bywa z tym różnie.

Posted

[quote name='Airon4']Ja też jadę do Sacza, ale z Pointerami.Gdzie się sprawdza kto sędziuje,bo ja się dopiero uczę kompa.[/quote]
Grupa VI
[B]Jan Ryk [/B]wszystkie rasy grupy VI
Nie byłam pewna ale pointer to chyba VI grupa.

Posted

[quote name='Delay']No w mojej rasie to już na pewno nigdy to tej pani nie pojadę, sędziowanie było...no delikatnie mówiąc dyskusyjne.
Pani nie była ani miła, ani nie miła a jej werdykty równie nijakie.
Podejrzewam, że zna się lepiej na innych rasach, niż moja ;)[/quote]

Odnoszę podobne wrażenie ;)
Trochę taka "odwalę i pójdę do domu". Nie odniosłam dobrego wrażenia. Sama nie wystawiałam, ale dlatego miałam czas aby bardzo uważnie przyglądać się sędziowaniu.

Powiem krótko - nie pojawimy się napewno u tej pani ;)

Posted

A mi na Nowy Sącz zmienili sędziego i chcąc niechcąc jestem na nią skazana :( Spróbuje psa wcisnąć żeby poszedł na samym początku bo jest sam jeden jedyny w rasie a ja będę juz tam od ok.8" więc może jak pójde na początku to nie będzie jeszcze takiego "odwalic i pójść do domu" bo to się chyba około 13-14 pojawia u sedziów - na ringu IX zauważyłam jak jeden sedzia cała ogromna grupe dostaje to już nawet za dużo biegać nie każe tylko po prostej na stolik, opis na poł linijki i do domu.

• 2 weeks later...
Posted

czy pani Pyrchała ocenia sprawnie ??? Bo naliczyłam dziś u niej na ringu 30 psów, za jakieś 8h już tam będę i będzie rozpoczynac się wystawa, zastanawiam się czy jest sens przenosić go jako pierwszego? Bo 30 psów to malutko i w przeliczeniu ok. razy 3 min. daje półtora godziny - to nie dużo. Czy ocenia szybko?

• 1 year later...
Posted

Byłam u niej na JH, ogólnie wrażanie sprawia miłe - uśmiechnięta, kulturalna na ringu.
znajoma natomiast wystawiała u niej, gdy ta pani sędziowała BIS Baby. Patrzyła na to, jak bejbiki się poruszają, tak wiec chyba ruch jest dla niej ważny.

• 2 years later...
Posted

W Poznaniu na wystawie 21.10.2012 p. Pyrchała się nie popisała przy sędziowaniu Czechosłowackich Wilczaków. Psy przegrywały w konkurencji z powodu "zbyt wysoko noszonego ogona", gdy wzorzec rasy jak najbardziej coś takiego dopuszcza (cytat ze wzorca: "przy pobudzeniu wzniesiony szablasto").

Posted

Pani sędzina stosuje również dziwne sposoby oceniania. Często każe wystawcom przejść zwykłe kółko, nagle wszyscy muszą się odwrócić i iść w drugą stronę, trzymając psa w prawej ręce... pierwszy raz się z czymś takim spotkałem

• 4 weeks later...
Posted

Mój pies chciał bohaterkę tego wątku ugryźć i to bynajmniej nie podczas oglądania zębów :) Nie zdarzyło mu się to ani wcześniej, ani później, a jesteśmy częstymi gośćmi wystaw. On się po prostu poznał na tej Pani ;)
Sędziowanie w wykonaniu Pani Pyrchały uratowała wyjątkowo wyrównana (co się zdarza sporadycznie) stawka psów w rasie. Innymi słowy każdy mógł wygrać z każdym. Losowanie zwycięzcy byłoby równie dobre, jak wybór sędziego :) Co by było, gdyby stawka nie była tak wyrównana? No biorąc pod uwagę np. uznanie zgodnej ze wzorcem maści hawańczyka, za niezgodną, mogłyby być jaja :) Także Huan, nie tylko ze wzorcem wilczaka Pani jest na bakier...
Perełką był natomiast czysty Bareizm w uzasadnieniu werdyktu, który brzmiał "Za mało hawańczyka w hawańczyku".
Zaserwowano także chodzenie w drugą stronę, o czym pisze Orti. Nie wiem po co, chyba tylko po to żeby haos na ringu wprowadzić.

• 7 months later...
Posted

Jak dla mnie sędzina bardzo miła , kulturalna i delikatna dla psiaków.
Zwraca uwagę na ruch i wyraz głowy oraz na jakość i kondycje włosa . U psów długowłosych w miesiącach letnich przymyka oko na ewentualny braki sierści :)

• 8 months later...
Posted (edited)

Na pewno lubi jak pies jest dobrze przygotowany, lubi psy odważne na ringu,co czują się pewnie.Nienawidzi wilczych pazurów. Od małego 4 miesiecznego szczylka wymaga aby ten był pewny siebie i zeby się nie bał.
Nie lubi psów zbyt duzych z tego co zauwazyłam, przy mojej rasie lepiej jest jak pies ma masę a nie,żeby metrówką był mierzony.
Ogólnie miła jest, pogada.. nawet jak pies kuleje to nie wywali go z ringu oceni tak jak powinno być,ale da ostatnia lokatę.

Edited by *Naroa*