Kinga - aussie Posted July 9, 2007 Posted July 9, 2007 Tilia i co ? jedziesz do Sopotu ze Szczotką ? Ja dziś zgłosiłam Binga.
Tilia Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Kinga, wysyłam Ci wiadomość na priv, mam nadzieję że dojdzie.
Kinga - aussie Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Tilia też odpisalam Ci na priv , ale napiszę i tu : możesz śmiało zgłaszać ;)
Tilia Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 no to poszedł przelew ( :roll: ) i zgłoszenie i odpisali, że p. Kozłowska australijczyki ocenia :) zatem- czas zacząć szykować wizytówki, ulotki, ogłoszenia itd ;)
Kinga - aussie Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 To super Tilia :)Tak sobie myślę , że chyba przeniosę się na forum bardziej przyjazne ;)
Tilia Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 pamiątka z wystawy :razz: dwa wypłoszki :loveu: foto: Miki [IMG]http://www.lukrowi.pl/galeria/_img/8741.jpg[/IMG] [IMG]http://www.lukrowi.pl/galeria/_img/8740.jpg[/IMG] forum bardziej przyjazne? tam też nie ma więcej australijczyków :placz:
Kinga - aussie Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 Piękna parka ;) A ja nadal nie mogę wstawiać zdjęć i buziek ???Bardziej przyjazne forum - chodziło mi o coś innego...
Tilia Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 o, to ja już nie wiem o co Ci chodziło? kolejny raz podjęłam ostateczną decyzję ;) dotyczącą zakupu klatki dla szczoty... wczoraj nie wzięłam jej do pracy- wykopała kilka dołów pod wypieszczonmymi roślinkami (to nie były niestety moje roślinki), przyniosła do domu opadłe z drzewa morele i wklepała je w dywan, pocięła na strzępy jakieś gąbki (znowu- nie moje...)- a przecież nie zostaje w domu sama, sawsze ktoś jest, no i psy, koty, ma też mnóstwo zabawek... no i chodzi na długie spacery przecież!
Kinga - aussie Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 oj , klatka to podstawa , jak sie wychodzi z domu ;)Moje psiaki też lubią gąbki , drzewka , buty , zabawki córki .... mimo , że zawsze biegają razem i tak coś je skusi :)
Norwich Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 [quote name='Tilia']no to poszedł przelew ( :roll: ) i zgłoszenie i odpisali, że p. Kozłowska australijczyki ocenia :) zatem- czas zacząć szykować wizytówki, ulotki, ogłoszenia itd ;)[/quote] Skoro ma was sędziować Kozłowska to weżcie duże zdjęcie z opisem rasy żeby wiedziała co sędziuje. Jak ostatni raz pozwoliliśmy jej sędziować naszego norfolka to wyciągnęła z plastikowej reklamówki taki wydruk z internetu ze zdjeciem i ogladając sie przez ramię porównywała z naszym psem - d...pa nie sędzina
Tilia Posted July 16, 2007 Posted July 16, 2007 Norwich dzięki za ostrzeżenie :roll: no cóż, przerabiam to czasem z charcicami... mam nadzieję, że ta pani da się przekonać, że nasze australijczyki są najpiękniejsze na świecie :razz: żartuję sobie ale w sumie co za przyjemność być ocenianym przez osobę niekompetentną... no cóż, zobaczymy Kinga, ze szczotą jest ten problem, że nie trzeba wychodzić z domu, ją wystarczy spuścić z oka na parę minut żeby zaczęła realizować swoje ciekawe pomysły...
Kinga - aussie Posted July 17, 2007 Posted July 17, 2007 Miejmy nadzieję , że sędzina jakoś da sobie radę :) Sędziowała już jedną z moich suk i byłam zadowolona z tej oceny.Karolinko po tym jak przeczytałam że Szczotka wklepała w dywan morele cały czas mam ją przed oczami wklepującą te morele ;) Moje psy aż tak daleko się nie posunęły , gąbki owszem zjedzą na oczach. Kupiłaś jej klatkę ?
Tilia Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 Kinga- nie kupiłam! Miałam jechać w sobotę do hurtowni, ale osoba z którą jeżdżę odwołała wyjazd- jak na razie Szczota zaprzyjaźnia się z kagańcem (leciutki, plastikowy). Dziś spuściłam ją na 10 minut z oczu i znowu rozpracowała karmy i konstrukcje zabezpieczające worki przed nią, przygotowywała sie do tego od wczoraj (raz ja ją na tym przyłapałam, raz mój TZ). Znowu jest z niej balonik... Czeka nas chyba kolejne przemeblowanie :roll: A co ciekawe w domu w tym czasie były wszystkie psy, 4 osoby- więc to nie z nudów, ani z głodu, bo były świeżo po śniadaniu. A widok Szczoty wklepującej rozciapciane morele w dywan (oraz zdaje się nadpoczętego ślimaka bez skorupy niestety) musiał być przedni- niestety efektu nie docenili właściciele dywanu :eviltong:
Kinga - aussie Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 Tilia i jak szczotka - nadal psoci :) Ciekawi mnie czy przyzwyczaiła się do kagańca bo Bingo nie toleruje kagańca jak i innych rzeczy... A deerka - będą małe ? Kinga
Tilia Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 Widziałam wczoraj w akcji Szczotę z morelami- przynosi, podrzuca, potem bawi się trochę jak kot- popycha łapą, skacze na nią czterema łapami itd... A do kagańca przywykła, chociaż szczerze mówiąc nosi go sporadycznie, jestem za miękka :roll: a deerków nie będzie, znowu nic... a jak tam maluchy?? [IMG]http://www.lukrowi.pl/galeria/_img/8746.jpg[/IMG] zwiedzamy torfowisko- czyżby Szczotce uciekł własny cień?? ;)
Kinga - aussie Posted August 5, 2007 Posted August 5, 2007 Moje psy też się tak bawią . Jedna suczka Aisha uwielbia w ten sposób podrzucać kamienie - i przez to ma pokruszone zęby , prawie wszystkie. Na szczęście pozostałe wolą miękkie zabawki :) A czy Twoja sunia poluje na coś ? Moja Aisha ostatnio upolowała zaskrońca ! Nawet nie wiedziałam , że mam węże na działce !:-o Szkoda , że nie będzie takich ślicznych deerków . Ja nadal mam 2 suczki - już 4 miesięczne. Jedną właściwie mogłabym sobie zostawić ale dla drugiej muszę poszukać domu. Właśnie potrzyłam na stronę zkwp w Sopocie - nasze psy bedą oceniane o 12.45 w sobotę.
Tilia Posted August 6, 2007 Posted August 6, 2007 12:45 to dobrze, nie trzeba będzie jechać w nocy ;) właśnie, chyba czas najwyższy rozejrzeć się za transportem! Moja Szczota poluje na... ptaki! Oczywiście nigdy jej się nic upolować nie udaje, ale bardzo się stara, czai się, podchodzi powoli i- hop! A one po prostu odlatują :eviltong: Zaskroniec :crazyeye: biedny węźyk, taki nieszkodliwy- ale one w końcu na węże od zawsze polowały, widać instynkt nie zaginął. Jeśli chodzi o szczeniaki australijczyków- słyszałam, że np w krajach skandynawskich aussie są bardzo cenione i popularne, na wystawach dużo się pokazuje, ludzie chętnie biorą je do towarzystwa, do sportów. Dziwne, że u nas tak mało osób interesuje się tą rasą!
Tilia Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 Kinga, znalazłam ciekawe artykuły- na vetserwisie o nawykowym zwichnięciu rzepki- tam podano, że badanie wykonuje sie ręcznie tak jak mówiłaś, rtg w przypadku podejrzeń choroby. [URL]http://www.vetserwis.pl/rzepka.html[/URL] Drugi ciekawy artykuł to [URL]http://australianterrier.org/survey.html[/URL] zestawienie wyników badań psów z 1997 roku- wynika z niego, że najbardziej są narażone na- kataraktę w starszym wieku, infekcje dróg moczowych, problemy skórne (w tym alergie), oraz właśnie wypadnięcie rzepki. Ale na szczęście nie są to duże liczby, zdaje się, że faktycznie są to zdrowe psy :) To tak w skrócie i wedle moich umiejętności (angielski ;) ). Chyba przebadam Szczotę, przeciętnie wypadnięcie rzepki diagnozowano u dwuletnich psów.
Kinga - aussie Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 Dzięki Tilia . Art. z vet servis znam ale ten drugi chetnie zobaczę. Ja badałam 2 swoje psy , Bingo ma zdrowe nogi a Czorcia ma w jednej nodze zwichnięcie 1 stopnia , co według hodowców skandynawskich nie jest przeszkodą w hodowli - na szczęście. W skandynawii badają psy roczne i póżniej przed rozmnażaniem. Badają kolana i oczy. Oczy chyba co roku , bo katarakta może się objawić właśnie póżno ok 6 - 7 lat. Kinga
Tilia Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Jeśli bym się zdecydowała kiedykolwiek australijskie szczoty hodować to też kolana zbadam- oczy jeśli już to później, bo starcza katarakta i tak teraz nie da objawów. Cieszę się, że Twoje są ok :) jeszcze zabawny link You be the judge [URL]http://www.angelfire.com/fl/atjournal/rbtcole.html[/URL] kiedyś coś takiego dla deerhoundów znalazłam, ale teraz nie mogę na to trafić :( buu ale odnalazłam inustrowany standard deerhounda wg AKC :multi: Kinga, co z dojazdem do Sopotu? patrzyłaś na pociągi?
Kinga - aussie Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Tak patrzyłam , jest pociąg o 6.50 z centralnego . W Sopocie jest ok. 11.30. To jest Inter City , możemy kupić bilet weekendowy za 100 zł. To chyba jest najtńszy dojazd. Niestety zapomniałam zobaczyć powrotny Inter City ale jakoś wrócimy :)
Tilia Posted August 9, 2007 Posted August 9, 2007 Zaraz sobie poczytam o tych pociągach- weekendowy jest w obie strony tak? czyli 100 zł w obie strony plus pies- to niedrogo w sumie. Mogę jutro po pracy podjechać i kupić bilety żeby sie nie denerwować w sobotę- co Ty na to? cytuję z działu "wystawy" za "Skubi": Pociągi dalekobieżne nie zatrzymują się na wyścigach, tylko SKM. Z przystanku Sopot Główny dotarcie na wystawę zajmie jakieś pół godziny - szczegulnie dla osoby nie znającej miasta, z psami i bagażami... Wiec, jeśli jedzie się ‘normalnym’ pociągiem są dwie możliwości: [COLOR=black]Wysiąść na stacji Sopot Główny przejść się na sąsiedni peron (są tylko dwa) i podjechać jeden przystanek SKMka w stronę Gdańska. [/COLOR] [COLOR=black]Można też wysiąść na stacji Gdańsk Oliwa (jeden przystanek wcześniej dla pociągów dalekobieżnych jadących od Gdańska), zmienić peron (również tylko dwa) i podjechać SKM dwa przystanki w stronę Gdyni.[/COLOR] [COLOR=black]Zresztą podobnie można się zachować wysiadając na dowolnym przystanku między Gdańskiem a Gdynią – przesiąść się w SKM i podjechać odpowiednią ilość przystanków.[/COLOR] [COLOR=black]SKM w Sopot Wyścigi zatrzymuje się dosłownie pod wejściem na wystawę. Trzeba pokonać jedne schody w górę (jedyne zejście z peronu), przejść przez ulicę, zejść schodami w dół i jest się przed wejściem na wystawę [/COLOR]
Kinga - aussie Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 Karolinko byłoby fajnie gdybyś kupiła bilety :) A jeśli chodzi o dojazd na "wyścigi " to chyba najlepiej wyśiąść w Sopot Główny i przejechać jeden przystanek SKM.
Tilia Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 Podjadę na centralny wieczorem- tylko doczytałam się, że bilet weekendowy jest teraz biletem imiennym i trzeba podać imię, nazwisko oraz numer dokumentu tożsamości- będziemy musiały wpisać ten numer, także weź dowód (piszę, bo sama zawsze o tym zapominam).
Kinga - aussie Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 Tilia dopiedo teraz mogłam zajrzeć na forum . Gdzie i kiedy się jutro spotkamy ? Bo nie wiem czy mam kupić bilet czy może Tobie się udało kupić 2 ?
Recommended Posts