Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Acha- spójżcie na te ostatnie zdjęcie- lekko do góry jest widoczny jak by kawałek pazura, wygląda to tak jak by małej ten pazór wrósł, i przebił się wyrastając wyżej... Masakra jakas. Ciekawe co powie weterynarz. Małej ogólnie to teraz już nie przeszkadza (widocznie się przyzwyczaiła) w chodzeniu, ale napewno musi przez to cierpieć. A to ze taka chuda? Zdjęcia z pierwszej str wyglądają tak, ze mala jest przy kości, tzn fajnie z brzucholkiem wyglądała, tylko kiedy te zdjęcia były robione? W DT było podobno więcej psiaków, moż one nie dopuszczały Negry do miski?

Aaaaa jaka Negra pyskata do innych psów :D szczeka i się jeży :D jak już przy mnie się pewniej dzisiaj poczuła tak sobie pozwoliła na pochwalenie się jaki ma delikatny szczek :D

• Replies 568
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Negrusi potrzebny jest troskliwy człowiek, spokój i czułość- jak każdemu i dziecku- a nie wypasione legowiska. Z kapielami, myslę, raczej nie spiesz się, bo maleństwo jest totalnie przestraszone.
Gdzie ona była???
Dobrze, że lubi dzieci i nie boi się ich. Zobaczysz, będzie wielka przyjaźń z korzyścia dla obu stron, a i dzieci masz super, że tak troskliwie podchodzą do tej psiej nędzy.
Boże, jak patrzę na te psinę, nóż w kieszeni mi się otwiera....co ona przeszła??

Posted

Maciuś ma 2, 5 roku a Karolina pół roczku :) ale podeszłam z nią do Negrusi zeby mogła wywąchac i sprawdzić kto to :) . Legowsiko chciałam jej uszyć żeby bidula w kartonie nie spała, ale wymyśliłam ciekawsze :) A takie z prawdziwego zdażenia to i tak dostanie bo zasługuje na nie. Maleństo już swoje w życiu przeszło.

danka- więc co zrobić narazie z sierściuchą Negrusi? w dotyku jest jakby zakurzna, i przyznam ze śmierdoli trochu.
Kiedy mniejwięcej ją wykąpać?

Posted

Nadzieja, nie mam pojecia kiedy powinnaś ją wykąpać. Sama zobaczysz, kiedy spokojnie będzie znosić Twoje zabiegi koło siebie, żeby nie narażać jej na stres.
Na razie powycieraj ją na mokro- pewnie wiele razy trzeba będzie, ale nie wkładaj pod strumień wody, bo jeszcze bardziej sie wystraszy. Może pomysli, że to co robisz koło niej to pieszczota, jesli powoli i delikatnie to bedziesz robić. Może da sie troche ja wyczesać, ale też w formie zabawy, pieszczty.
Masz dzieci, więc wiesz, jak to zrobić, żeby maluch nie wystraszył się.
Będzie dobrze.

Posted

dziękuję Ci za odpowiedzi i za to ze zaglądasz :*
Negrusia coraz barsziej mi ufa więc myślę ze bedzie dobrze. A co do kąpieli, ja nigdy nie kąpalam psiaków pod strumieniem wody- tzn np, bezpośrednio z kranu. Zawsze lałam troszkę wody do wanny wstawiałam brudaska, wykąpciałam szamponem (dla psów oczywiście) albo szarym mydłem i spłukiwałam delikatnie wodą z miski. czy jakiegoś innego małego naczynia. W zaden inny sposób nie mogłam kąpać mojej Azy (miałam ją 16 lat a swój wiek tez miała jak ja ze schroniska wzięliśmy) i tak właśnie chcę kąpać Negrę. Jednak poczekam troszkę tak jak radzisz. Nie chcę jej do siebie zrazić.
Dzięuje Ci jeszcze raz :*

Posted

Oj NadziejaA cieszę się, że doczekałaś się w końcu Negry :) No zdjęcia są straszne.... może by tak wizyta się temu DT przydała... ??
No ale cieszę się, że mała już u Ciebie, badanie krwi powinno kosztować ok 30zł, (jeśli mówimy o podstawowej biochemii i morfologii) Też myślę, że z kąpielą lepiej poczekać i tak z tego co piszesz to Negra codziennie robi postępy :)

Posted

nie ma niestety chyba zadnych papierów co do sterylki, ona była chyba sterylizowana na koszt fundacji dla zwierząt TOZ. Naprawde niefajnie to wygląda z tym pazurem..;/

Posted

Kilkakrotnie chciałam isc do negry ale pani z dt nigdy nie pasowało, a Negra nie wyglada jak pies zabrany z dt tylko ze schronu, jeszcze mówicie ze ma matowa siersc, brudna i smerdząca ;/ nie wiem co o tym myslec tak szczerze...Angel a Negra na pewno nie ma ksiazeczki?
Sunia sie boi ale juz widac postępy bo mówisz nadziejo ze podnosi ogonek a to pierwsze dni dopiero wiec bedzie dobrze. Moja rada jest taka ze nic na siłe, mówcie do niej,przebywajcie z nia ale jak nie ma ochoty i sie boi to ja bym radziła nie głaskac na siłe, ona zobaczy ze nic jej nie grozi i z ciekawosci sama bedzie "zwiedzac" reszte mieszkania oraz coraz blizej do Was podchodzic az Wam całkiem zaufa:)
Nadziejo zrobiłaś bardzo dobry uczynek dajac dom Negrze :)
Aha, wczesniej pisalas ze ma siwą siersc, niektóre psy bardzo szybko siwieja i nie musza byc wcale stare,tak jak ludzie, mój pies, tez cały czarny juz w wieku 4 lat zaczał siwiec, teraz ma 8 i jest juz bardzo siwiutki, to juz taki urok :)
wszystkiego najlepszego dla Ciebie Nadziejo i Twojej rodzinki :)

Posted

[quote name='OlaLola']Oj NadziejaA cieszę się, że doczekałaś się w końcu Negry :) No zdjęcia są straszne.... może by tak wizyta się temu DT przydała... ??

Zdjęcia sa przerażające. Podobnie zdjęcia z czerwca; Negrusia ma pazurki, które pewnie sprawiały jej ból i należało to załatwić..Gdzie ona była???
[quote name='ana666']Kilkakrotnie chciałam isc do negry ale pani z dt nigdy nie pasowało, a Negra nie wyglada jak pies zabrany z dt tylko ze schronu, jeszcze mówicie ze ma matowa siersc, brudna i smerdząca ;/ nie wiem co o tym myslec Nadziejo zrobiłaś bardzo dobry uczynek dajac dom Negrze :)

Nadziejo, niech ten dobry uczynek i miłość oraz troskliwość, jaką okazujesz teraz Negrusi, wróci do Twojej rodziny samymi szczęśliwymi dniami dla Was wszystkich.
Dobro okazane innym zawsze wraca jak bumerang.

Posted

ana rozmawiałam z p.ola i mówiła mi że nie ma książeczki. Teraz dla Negrusi liczy się teraźniejszość :) więc ma miłosć na która czekała tak długo..

Posted

Dziewczyny, ja bardzo przepraszam, że się wtrącam, i ja Was bardzo proszę, niech ktoś tam pójdzie.... I bez tłumaczeń typu, że kobieta nie ma czas....:angryy: w najgorszym wypadku niech to bedzie wizyta bez zapowiedzi....

Posted

OlaLola napisał(a):
Dziewczyny, ja bardzo przepraszam, że się wtrącam, i ja Was bardzo proszę, niech ktoś tam pójdzie.... I bez tłumaczeń typu, że kobieta nie ma czas....:angryy: w najgorszym wypadku niech to bedzie wizyta bez zapowiedzi....

To jest konieczne. Tam sa przecież tez inne psy. A nawiasem mówiąc, gdzie dokładnie była Negra??? To chyba nie tajemnica?

Posted

Negra w zachowaniu już jest nie do poznania :D Kiedy TZ wychodzi do pracy, księżniczka próbuje mi sie do łózka wryć :D bawi się z Maciusiem, szaleje ze mną, a za mną chodzi krok w krok, szczególnie do kuchni :evil_lol: z wiadomych przyczyn :cool3: Mała ma apetycik, więc zobaczymy jak to będzie. W piątek prawdopodobnie (o ile nie we czwartek) idziemy z małą do weta, z tymi pazurami, na szczepienie i ogólny przegląd ;) prawdopodobnie zrobimy badanie krwi dla ogólnego zarysu stanu jej zdrowia.

Ogólnie rzecz biorąc, mała księżniczka podbija już serca rodziny, sąsiadów :D i zaczyna pokazywać że potrafi być radosnym psiakiem :)

Posted

Aaaa jak ja kiedyś rozmaiwałam z tą panią przez tel u której była Negra, mówiła mi ze mala mieszkała w szopie ze swoją matką (i nie wspomniała nawet że mama Negry też u niej jest.) później w schronisku a dopiero później u niej.
Jeżeli Negra została wyadoptowana przez TOZ to wydaje mi się ze przy sterylce o której pisze na pierwszej str. powinna mala mieć wyrobioną jakąś książeczkę.
Najbardziej mnie wkurza to jak można było przez pół roku nie zauważyć tego wrośniętego pazura!!!
Księżniczka dzisiaj już bedzie zaliczała kąipel :) ale obiecuję zrobić to delkatnie :)

Posted

NadziejaA napisał(a):
Negra w zachowaniu już jest nie do poznania :D Kiedy TZ wychodzi do pracy, księżniczka próbuje mi sie do łózka wryć :D bawi się z Maciusiem, szaleje ze mną, a za mną chodzi krok w krok, szczególnie do kuchni :evil_lol: z wiadomych przyczyn :cool3: Mała ma apetycik, więc zobaczymy jak to będzie. W piątek prawdopodobnie (o ile nie we czwartek) idziemy z małą do weta, z tymi pazurami, na szczepienie i ogólny przegląd ;) prawdopodobnie zrobimy badanie krwi dla ogólnego zarysu stanu jej zdrowia.

Ogólnie rzecz biorąc, mała księżniczka podbija już serca rodziny, sąsiadów :D i zaczyna pokazywać że potrafi być radosnym psiakiem :)

dobrze takie słowa czytać ;) myślę, że z każdym dniem będzie tylko lepiej :) musi być :) badania krwi to dobry pomysł. Podstawowe spokojnie powinny wystarczyć :)

Posted

NadziejaA napisał(a):

NadziejaA napisał(a):
Najbardziej mnie wkurza to jak można było przez pół roku nie zauważyć tego wrośniętego pazura!!!
Księżniczka dzisiaj już bedzie zaliczała kąipel :) ale obiecuję zrobić to delkatnie :)

Nadziejo, w Tobie cała nadzieja, że Negrusia pozna, co to miłość, opieka i delikatność. Maleństwo bardzo tego potrzebuje po doświadczeniach z poprzedniego miejsca, gdzie miała nieszczęście być.
Trzymajcie się wszyscy- Ty i Twoja rodzina.
Napisz po wizycie u weta, jak stan zdrowia naszej ślicznotki.

Posted

Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa i ogólnie za to ze zaglądacie ;)
Negra jednak dzisiaj nie wykąpana ;) Cały dzień zarobiony miecliśy a stwierdziliśy też ze damy jej jednak jeszcze dzisiaj spokuj.

Z obserwacji, boi się mężczyzn. Do mnie przychodzi, kontroluje czy jestem, bawi się , zaczepia ale mężczyzn omija i boi się, jak się już jakiś zbliży to nadal sie płaszczy do zemi podwija ogon i się trzęsie. TZ pracuje nad relacjami między nimi. Daje jej smakołyki , daje jej miskę z papu żeby wiedziała że on też jest dobry, często ją głaska i w ogóle pieści, ale nadala mała się boi. naazie jedynym mężczyzną akcepowanym jest mój syn.

Aaaa zapomniałam napisac jak Negra super się czołga :D a teraz własnie próbuje mis ię na łózko wprosić :D

Posted

Daruj sobie Nadziejo na razie to kąpanie. Wystarczy, że małą oczyścisz na mokro szmatką, gąbką to i może trochę tego...zapaszku ulotni się. Najważniejsze, żeby Negrunia zaufała Wam wszystkim i przekonała się, że człowiek może być przyjacielem i opiekunem.
Wracam do poprzedniego miejsca pobytu Negry, bo nie daje mi to spokoju.
Czy tam nadal są psiaki? Czy przybywają nowe? Jesli mają miec taką opiekę i staranie jak Negra....wystraszony biedak z wroś niętymi pazurkami, nie do pojęcia, była kiedyś szczepiona ? to bardzo ważne.