Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Matko, czyzby nosowka weszla w faze nerwowa??? Ambo tez tak podnosil noge, zostal mu taki przykurcz.

Murko, moze trzeba jakies witaminy w zastrzykach podac, z gruby B mam na mysli?

• Replies 129
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pytałam weta, ale on powiedział, że wg jego doświadczeń to się nie sprawdza. Że można suni podawać jakieś witaminki wzmacniające. Mam trochę tranu, to będę poić Franię, na pewno jej nie zaszkodzi.
Mam nadzieję, że to jednak nie po nosówce, w końcu przeszła ją niemal bezjobjawowo i bardzo lekko :roll:

Posted

Murka napisał(a):
Mam nadzieję, że to jednak nie po nosówce, w końcu przeszła ją niemal bezjobjawowo i bardzo lekko :roll:
Oby, oby, trzymam kciuki za Franusie :kciuki: Tran jej na pewno nie zaszkodzi.

Posted

Nie mam dobrych wieści, Frania ma padaczkę :placz:
Dzisiaj rano jak ją wypuściłam na spacer to miała bardzo poważny atak, trwał kilka minut, straszny widok :-(
Jutro skonsultuję się z wetem odnośnie leków.

Posted

O, Jezusieńku - to ewidentnie pozostałość po nosówce. Trzeba jej jak najszybciej wdrożyć leki! Ja tylko raz w życiu widziałam psa z padaczką, bardzo przygnębiający widok!!! Frania, będzie dobrze, nie damy Ci zginąć malutka!!!

Posted

No to jednak nie zdazylysmy na czas :-( Co teraz bedzie ? Nie wiem czy leki zahamuja ataki, bernardynka Sissi byla prawie rok w domu w Niemczech i miala ataki padaczki mimo leków.

Posted

Franie oglądał dziś wet. Od wczoraj ma zaropiałe oczka i wróciła biegunka :(
Na szczęście gorączki nie ma, więc powinno być ok.
Wet zalecił podawanie luminalu 1/8 tabletki raz dziennie.
Można też suni podawać witaminy z grupy B (Milgamma oraz Naturel), które można kupić w aptece. Jakichś cudownych efektów nie ma się co spodziewać, ale jest szansa na poprawę. Dzisiaj dostała już zastrzyk witaminowy.
Wet dał nam na próbę Nivalin, który podaje się w zastrzyku, podobno bardzo dobry lek (ludzki, ale działający również na psy), ale drogi: jedna ampułka kosztuje 8 zł i daje się ją raz dziennie , trzebaby conajmniej 7 dni jej to podawać. Dał na próbę, ponieważ chodzi o koszty, więc pytanie do Was czy podawać to suni?

Frania ogólnie czuje się dobrze, ma apetyt i jest wesoła.

Posted

Kasiu, ja mam Nivalin 5mg całe opakowanie, czyli 10 ampułek, ważny do 05.2012. Znajomy dał nam go dla starego ONka, który pół roku mieszkał w firmie u szwagra, no ale pies niestety nie doczekał wiosny. No i tak lek leży w lodówce. Dziś przyszykuję paczkę i jutro z samego rana wyślę do Was. Bedzie na wtorek.

Posted

Wet dał nam na próbę Nivalin, który podaje się w zastrzyku, podobno bardzo dobry lek (ludzki, ale działający również na psy), ale drogi: jedna ampułka kosztuje 8 zł i daje się ją raz dziennie , trzebaby conajmniej 7 dni jej to podawać. Dał na próbę, ponieważ chodzi o koszty, więc pytanie do Was czy podawać to suni?
To jesli Reno wysle jutro, to pls niech doktor poda dzisiaj i jutro po jednym zastrzyku, zeby miala Franusia szanse na wyzdrowienie. Ja sie dołoze do leczenia Frani.

Reno, dzieki wielkie za Nivalin :calus:

Posted

No to super!! Dostaliśmy właśnie dwie ampułki od weta, więc akurat starczy na dziś i jutro. Będzie je podawał TZ, za duże koszty i strata czasu, aby wzywać weta lub wozić sunię.
Mam nadzieję, że choć troszkę jej pomogą leki i witaminy.
Oczka już na szczęście lepsze i nie ma już prawie ropki, zakrapiam gentamycyną i pomaga :)

Nosówkę podłapał jeszcze jeden psiak, który przyjechał ostatnio z Łodzi i był po zabiegu kastracji. Był co prawda szczepiony, ale chyba osłabienie po zabiegu dało się we znaki. Wczoraj dostał surowicę i antybiotyk i dzisiaj już jest wesoły i ma apetyt, więc powinno być dobrze. Jeszcze dwa psiaki mają niewielkie objawy, ale na razie nie wkraczamy z leczeniem, bo nie ma potrzeby. Podobno psy szczepione mogą delikatnie reagować na wirusa i stąd się to bierze. Poza tym spokój, więc miejmy nadzieję, że nie będzie więcej problemu z nosówką, musimy tylko odkazić boksy. No i dbać, aby przez najbliższy czas przychodziły do nas tylko psy szczepione lub podawać nowoprzychodzącym surowicę.

Posted

A macie jakis preparat do odkażania typu Vircon czy inny ? Taki, ktory zabija wszystkie wirusy.

Na szczescie w schronisku juz niedlugo beda szczepione wszystkie psy i nowoprzyjete rowniez, takze problem z nosówka powinien zostac przystopowany.

Posted

[video=youtube;vxNjcjm7dUo]http://www.youtube.com/watch?v=vxNjcjm7dUo[/video]

To zdjęcie i filmik zrobiłam w poniedziałek, ucieszyliśmy się, że zastrzyki działają i sunia zachowuje się coraz lepiej, jak się "rozchodziła" to się prawie w ogóle nie przewracała. Niestety od wczoraj jest coraz gorzej :( Byliśmy z nią wczoraj u weta, ale stwierdził tylko, że to po luminalu. Najgorsze jest to, że ostatnio nie pozwala sobie zrobić zastrzyków, strasznie się rzuca, wyrywa :-( Żal ją strasznie kłuć, bo to takie chudziutkie wymęczone ciałko... Wczoraj przytrzymywała ją teściowa, to Frania ją dziabnęła, dzisiaj nie mogłam jej utrzymać, tak się wiła, że jeden zastrzyk poszedł tylko w połowie (podajemy jej Nivalin i Milgamma N). Jutro ją zawieziemy do lecznicy, i niech jej wet podaje zastrzyki, będzie to trochę problematyczne, ale jeśli te zastrzyki jej nie pomogą to nie wiem co z Franią będzie :( Bo już ledwo wstaje i ledwo chodzi, nie wiem juz czy to skutek luminalu czy postępowanie skutków po nosówce... Tak mi szkoda tej psinki... Serce się ściska, taka z niej bidulka straszna... Nie wiem czy ona przypadkiem wzroku nei traci, bo jakieś takie dziwne oczka są, takie rozszerzone źrenice, błyszczą pod światło i taki trochę nieobecny wzrok, muszę jutro poprosić weta, aby zwrócił na to uwagę.

Posted

Może się mylę ale chyba nivalin jest bardzo bolesny przy podawaniu, to się za mocno nie można dziwić malutkiej:-(

Biedulka, oby to jednak było po luminalu, może ma u niej jakieś uboczne skutki, albo za duża dawka?